reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest inkoustových tiskáren: Lexmark Z815, závěr

16.9.2004, Petr Svoboda, recenze
Megatest inkoustových tiskáren: Lexmark Z815, závěr
Zbývá podrobněji představit poslední testovanou tiskárnu, jíž je Lexmark Z815. Celkem sedm inkoustových tiskáren od čtyř výrobců soutěžilo v tomto našem megatestu. V následujícím článku vám nabídneme srovnání jednotlivých modelů v různých aspektech, na které jsme se zaměřili.
Stručná rekapitulace výsledků

Lexmark Z815
Podíváme-li se na Lexmark blíž, zjistíme, že jde o univerzální tiskárnu pro domácnost nebo kancelář. Po výměně černé náplně za fotografickou nám navíc nabídne i fotografickou kvalitu. V našem testu výdrže vyšly Lexmarku zdaleka nejvyšší tiskové náklady. Z toho tedy vyplývá, že se tiskárna bude hodit jen tam, kde se tiskne pouze příležitostně, ale zato s proměnlivými nároky.



HP DeskJet 3745
Miniaturní tiskárna s vynikajícím poměrem cena/výkon. Holá tiskárna, u které nenajdete žádné speciality, umí zkrátka jen tisknout. Kvalita výstupu není nijak oslnivá, bez problémů ale postačí pro naprostou většinu myslitelných aplikací. Ani s rychlostí to není nejlepší, ale přístroj je určen uživatelům, které nějaká ta vteřinka navíc nevytočí. Zásobníky nejsou dělené, ale to u takto levné tiskárny ani čekat nemůžeme. Jako drobný problém se může jevit větší hlučnost. HP DeskJet 3745 lze doporučit všem uživatelům doma a v malých kancelářích, kteří tisknou spíše příležitostně.



Epson Stylus Photo R200
Síla této tiskárny je ukryta v šestiinkoustovém tisku. Každá barva má svůj samostatný zásobník, kromě tradičního cmyku je tu navíc světlá azurová a světlá purpurová barva. Tiskárna je poměrně robustní a nevypadá, že ji jen tak snadno něco ublíží. Zásobník pojme 120 listů papíru velikosti A4, ale potiskovat je možné i jiné velikosti, a především také CD/DVD disky. Na čelním panelu má přístroj vyveden druhý USB konektor pro připojení digitálního fotoaparátu, na stránkách výrobce se ale píše pouze o podpoře přímého tisku z fotoaparátů značky Epson. Není to žádný rychlík, pro použití doma či v malé kanceláři ale bohatě postačí.



EPSON Stylus Photo R300
Větší a dokonalejší sestřička R200 se od ní zase tak příliš neliší. Tiskárna je vlastně úplně stejná, přibylo však několik doplňujících funkcí. Především byl zdokonalen tisk z vnějšího zdroje bez pomoci počítače – konečně je tu totiž implementována podpora PictBridge. Dále je v tiskárně integrovaná čtečka všech obvyklých typů paměťových karet, ze kterých se dá přímo tisknout. K ovládání slouží komfortní ovládací panel, přehled o všech funkcích máte díky rozměrnému LCD displeji. Ten umí i graficky zobrazit stav inkoustových zásobníků. Chybí tedy snad jen barevné LCD pro samotný náhled tištěné fotografie.



Canon i455
Levná tiskárnička zastane práci doma i v malé kanceláři. Rozměry jsou kompaktní a vložíte-li do ní papír formátu A4, zabere místo především do výšky. Když zrovna netisknete, můžete sklopit výstupní zásobník a místo tak ušetříte ještě víc. Velkou předností je podpora technologie PictBridge, díky které můžete k tiskárně připojit téměř libovolný fotoaparát nebo jiné zařízení s možností přímého tisku a nebudete muset hnát data přes počítač. Přestože tiskárna nepodporuje dělené zásobníky inkoustu, dosáhla v našem testu velmi nízkých provozních nákladů.



HP DeskJet 5652
Robustní velká tiskárna s vynikajícími výsledky tisku. Kdo má raději tlačítka než software, může provádět nastavení základních tiskových parametrů přímo na tiskárně. Asi nejzajímavější je duplexní jednotka, po jejímž osazení bude tiskárna sama otáčet stránky. Bez práce tak můžete dosáhnout o něco nižší provozní náklady a hlavně šetřit naše lesy. Černý tiskový zásobník se dá nahradit fotoinkoustem – tisk fotografií pak bude ještě lepší. Škoda jen, že tiskárna v této cenové relaci nemá dělené zásobníky.



Canon i560
Co do absolutního počtu získaných bodů vítěz našeho testu. Nízké provozní náklady (dávná to zbraň Canonu) ještě umocní oddělené inkousty i komfortní nastavení v ovladači. Majitelé digitálních fotoaparátů zase ocení rozhranní PictBridge pro rychlý tisk napřímo. Ve výsledku tedy i560 vychází jako zcela univerzální tiskárna.

reklama