reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest MP3 přehrávačů: flash, část I.

1.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest MP3 přehrávačů: flash, část I.
V dnešní části megatestu MP3 přehrávačů se podíváme na zoubek přístrojům, které zažívají ze všech typů asi největší boom. Jedná se o přehrávače s integrovanou flash pamětí, kterých se nám sešlo v testu celkem 14, a proto jsme je rozdělili hned do dvou dílů.
Rio Forge

Další přehrávač, na které se v našem megatestu podíváme, je vyráběn společností Rio a již jeho podtitulek Sport prozrazuje, pro koho je určen. Rio nepatří mezi firmy, které by zaplavovaly trh mnoha modely, ale zato vyrábí jen pár specializovaných přehrávačů. Rio Forge, který vidíte dále, obsahuje 128 MB interní paměti, k dispozici jsou pak ještě 256 a 512 MB verze.

Balení a příslušenství

Krabička, která nám od distributora dorazila, je asi stejně velká jako u MPIO a ani obsah není ničím výjimečný. Uvnitř naleznete nejen MP3 přehrávač Rio Force, ale také český manuál, CD se softwarem, USB kabel, armband a sluchátka typu ear-clip.


Obr. 9, 10 - Krabice a příslušenství Rio Forge
Klikněte pro zvětšení

Již toto příslušenství nasvědčuje tomu, že je Forge určen pro sportovce. Armband je velice praktický, zapíná se na suchý zip a lze ho nastavit dle potřeby. Na něj se pak přichytí malý klip, do kterého lze podle potřeby zacvaknout přehrávač. Dodávaná sluchátka obsahují gumové úchyty, které je přinutí držet na uších i při rychlém běhu.

Specifikace přehrávače Rio Forge jsou následující:

Rio Forge
Podporované formáty
MP3/WMA/ASF
Interní paměť
128 MB
Slot pro paměťovou kartu
SD/MMC
FM tuner
ano, 8 stanic
Audio záznam
ne
Ekvalizér
ano, 5 předvoleb + vlastní
Displej
LCD, kulatý
Další funkce
Bookmarks
Ikona Odkaz na databázi
Sportovní stopky
Dobra přehrávání
20 hodin
Napájení
1x AAA
Rozhraní
USB 2.0
Operační systém
Windows, Mac OS
Rozměry
68 x 63 x 22 mm
Hmotnost
73 g


Vzhled přehrávače

Vzhled přístroje od Rio působí na první pohled levným, trochu "vietnamským" dojmem. Největší část těla přehrávače je z červeného plastu, ale většina zadní strany je tvořena gumovými komponenty. Na horní části je naopak dominantní kulatý displej, který je obklopen kovovým leštěným kroužkem, u kterého naleznete taktéž kovové ovládací prvky (celkem 6 tlačítek).


Obr. 11 - Rio Forge 128
Klikněte pro zvětšení

Po stranách přístroje vystupují z pogumovaných částí další tlačítka - dvoutlačítko na ovládání hlasitosti, dále Power a Hold, na opačné straně pak najdeme výstup na sluchátka a USB konektor. Širší část přehrávače je úkrytem pro jednu baterii typu AAA, po jejímž vyndání máte plný přístup k SD/MMC slotu. Bohužel právě až po jejím vyndání.


Obr. 12, 13 - Další obrázky přehrávače
Klikněte pro zvětšení

Funkce a ergonomie

Co se týče ovládání, tak vzhledem k menšímu počtu funkcí není nijak komplikované, ale na druhou stranu není ani ideální. Vše lze po chvilce zkoumání vykonat pomocí šestice stříbrných tlačítek, která jdou bohužel trochu ztuha stisknout. Příjemné je jak ovládání přehrávače a rádia, ale i pohyb v menu a vše je jen o zvyku.


Obr. 14, 15 - Detailní snímky přístroje
Klikněte pro zvětšení

Poměrně se mi líbil displej a informace, které se zobrazovaly. Jako jeden z mála totiž Rio Forge po načtení skladby zobrazí kompletní název alba, kapely a skladby vyčtenou z ID3v2 tagu. Hlavním tlačítkem (uprostřed kroužku) můžete přepínat zobrazení mezi typem přehrávaného souboru, uběhlou a zbývající dobou, ekvalizérem a časem a datem. Displej je bíle podsvětlený a nemá spořič.

Co se týče dalších funkcí, tak se hodí např. Bookmarks (zaznamená v dané skladbě konkrétní místo, na které se pak lze rychle vrátit), možnost přehrávat hudbu podle alba, kapely nebo dokonce žánru či stopky. Ty jsou pro sportovce jako stvořeny, protože umí měřit mezičasy a ukáží Vám, o kolik je čas na kolo lepší nebo horší než předchozí.
Struktura menu

  • Play Music Play All, Album, Artist, Genre, Track, Year, New Music, Playlist, Spoken Word
  • Bookmarks – podporuje 9 bookmarků
  • Settings
    • Playback – Shuffle, Repeat
    • Equalizer – Custom, EQ Off, Rock, Jazz, Classical, Pop, Trance
    • Power – Battery (Alkaline/NiMH), Pwr Save (Never, 1, 5, 10, 30 minut)
    • Resume – Track (Current/First), Timecode (Current/Start)
    • Display – Backlight (Off, 2, 5, 10, 20 sekund), Contrast (1-16)
    • Time – Set Time, Set Date, Time Mode
    • Language – 7 jazyků
    • FM Tuner – Stereo (On/Off), Region (Europe, Japan, USA)
    • Lock Setup – Volume, Center, Pad (vše Lock/Off - funkce tlačítek při přepnutém Hold)
    • Tags – ASCII, UTF-8, Shift-JIS
  • Player Mode / FM Tuner – přepíná vždy na opačný mód
  • Stopwatch – stopky
  • About – informace o verzi firmware, místě v paměti a na kartě apod.


Pro zobrazení dalších funkcí včetně jejich popisu se podívejte na strukturu menu kliknutím na modrou šipku.

Menu není příliš rozsáhlé, což odpovídá přehrávači dané kategorie a ceny. Jen bych rád připomněl, že 256 a 512 MB verze umí nahrávat z FM rádia s přímým enkódováním do MP3, což je poměrně praktické, ale na běhání vcelku nepotřebné.

Zkušenosti a praxe

První věc, kterou jsem s přehrávačem od Rio provedl, je obligátní upgrade firmware. Ten probíhá přes spustitelný soubor z webu a je velmi snadný. Při nahrávání skladeb do paměti jsem ale narazil na velkou nepříjemnost. Rychlosti přenosu totiž nejsou nijak extra vysoké a nahrávat na SD/MMC je ještě zdlouhavější. V souvislosti s kopírováním musím upozornit na neupevněnou krytku USB konektoru, takže bych se o ni trochu bál.


Obr. 16 - Detailní pohled na displej
Klikněte pro zvětšení

Trochu hloupé mi také přijde, že se k paměťové kartě nedostanete bez vyndání baterie, takže zasunutí při spuštěném přístroji není možné. Šikovné na druhou stranu je nošení na ruce, které v kombinaci se sluchátky s ear-clipem činí přístroj ideálním pro běhání.


Funkce jako Bookmarks, stopky a možnost přehrávání podle různých parametrů jsem již vychvaloval, zde se navíc nejedná o žádné "luxusní přívěsky", ale poměrně reálně využitelné vlastnosti. Nakonec bych zmínil ještě dva negativní jevy, a těmi jsou listování v menu (při potvrzení nového nastavení vyskočí ven) a čeština v ID3 popiscích, která není podporována.

Rychlosti přenosu
Upload 100MB hudby
1:06
Rychlost uploadu
1560 kB/s
Rychlost downloadu
3380 kB/s

Klady a zápory

Slot pro SD/MMC
Málo funkcí
Sportovní konstrukce
SD/MMC slot za baterií
Stopky, ear-clip sluchátka
Nepodporuje češtinu
Cena
Listování v menu

Pokud bych měl vybrat MP3 přehrávač pro sportovce, sáhnul bych asi právě k Rio Forge. Tento přístroj je svojí konstrukcí velmi odolný, díky armbandu a ear-clip sluchátkům ho lze ideálně použít při běhání a navíc umí měřit mezičasy. Méně předvoleb pro FM tuner a absence audio záznamu jsou plně nahrazeny skvělým zvukem. Navíc je přehrávač rozšiřitelný o paměťovou kartu typu SD/MMC.

Cena: 4 190 Kč
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: Euroformosa
Web: www.rioaudio.com
reklama