reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest MP3 přehrávačů: flash, část I.

1.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest MP3 přehrávačů: flash, část I.
V dnešní části megatestu MP3 přehrávačů se podíváme na zoubek přístrojům, které zažívají ze všech typů asi největší boom. Jedná se o přehrávače s integrovanou flash pamětí, kterých se nám sešlo v testu celkem 14, a proto jsme je rozdělili hned do dvou dílů.
Umax Tribe

Jako poslední se podíváme na přehrávač od společnosti Umax, která je v oblasti MP3 úplným nováčkem. Dokonce má zatím na trhu jen dva různé modely, z čehož jsme jeden získali do našeho megatestu. Umax Tribe má sice jen 128MB interní paměti, což je nejméně v testu, ale zato je rozšiřitelný o paměťové karty.

Balení a příslušenství

Umax Tribe (v překladu "kmen", např. domorodců) přišel asi v nejmenší krabičce a i svou výbavou patří rozhodně k nejskromnějším. Kromě samotného MP3 přehrávače naleznete v balení český manuál, CD se softwarem (mimochodem jde o 8cm CD, což se jen tak nevidí), šňůrku na krk s integrovanými sluchátky, baterii typu AAA a prodlužovací USB kabel.


Obr. 17, 18 - Krabice a příslušenství Umaxu
Klikněte pro zvětšení

Detailnější pohled na příslušenství tentokrát zahrnuje jen zmíněnou šňůrku na krk, která ale obsahuje zároveň sluchátka. Poutko na jednom konci zachytíte do přehrávače (po otevření krytu pro baterie se objeví háček) a délku šňůrky nastavíte pomocí posuvného kolečka. Na obou koncích se nacházejí dvě pecky, zatímco na spodní straně nad poutkem ústí 3,5mm jack pro připojení.

Specifikace přehrávače Umax Tribe jsou:

Umax Tribe
Podporované formáty
MP3/WMA
Interní paměť
128 MB
Slot pro paměťovou kartu
SD/MMC
FM tuner
ano, 22 stanic
Audio záznam
WAV - diktafon / rádio
Ekvalizér
ano, 5 předvoleb
Další funkce
opakování A->B
Ikona Odkaz na databázi
čtečka SD/MMC karet
Napájení
1x AAA
Rozhraní
USB 1.1
Operační systém
Windows 98/ME/2000/XP
Rozměry
89 x 42 x 23 mm
Hmotnost
?


Vzhled přehrávače

Umax Tribe vzdáleně připomíná tvar mobilního telefonu, horní část s displejem je rozšířená, zatímco spodní je užší. Přehrávač se skládá z černé plastové střední části a boky jsou modré a pogumované. Horní část Umaxu je vyrobena z transparentního plastu a skrývá se pod ní displej, to vše je obklopeno 6 stříbrnými tlačítky. Další tři tlačítka můžete nalézt po stranách, podobně jako výstup na sluchátka.


Obr. 19 - Umax Tribe v celé své kráse
Klikněte pro zvětšení

Spodní část obsahuje místo pro jednu alkalickou baterii typu AAA, ovšem záklopka jde místy vysunout velmi ztuha. Na horní části se nachází slot pro SD/MMC karty, který bohužel není krytý, což beru kvůli prachu a jiným nečistotám jako velké mínus. Na opačném konci se po sejmutí plastové krytky objeví USB konektor, takže Umax Tribe je v podstatě rozšířený flash disk (což už tu také bylo).


Obr. 20, 21 - Další obrázky přehrávače Umax
Klikněte pro zvětšení

Funkce a ergonomie

Přehrávač se zapíná netradičně stisknutím tlačítka Stop. Pokud máte v interní nebo externí paměti uložena nějaká data, zobrazí se na displeji celkový počet skladeb, stav přehrávání, název právě vybrané písně a další nezbytné parametry jako nastavení hlasitosti, ekvalizéru a stav baterky. Displej je ale poměrně malý, takže se toho na něj příliš nevejde.


Obr. 22, 23 - Bližší pohled na Umax Tribe
Klikněte pro zvětšení

Tlačítka Play, Stop, FF a RW se nacházejí na horní straně, stejně jako vstup do menu (M) a multifunkční tlačítko (Q). Hlasitost lze regulovat pomocí +/- na boku přístroje, na druhém boku je pak tlačítko pro zamčení kláves. Když klávesy zamykáte, musíte kromě "klíče" stisknout ještě libovolné jiné tlačítko, při odemykání ovšem stačí jen klíč, což mi přijde krajně nepraktické.
Struktura menu

  • Music – klasické přehrávání WAV/MP3/WMA
  • Voice – jednoduchý diktafon s enkódováním do WAVu
  • FM tuner – FM rádio s 22 předvolbami a možností nahrávání (WAV)
    • Save Station – uloží stanici
    • Delete Station – smaže uloženou předvolbu
    • Auto-Scan – uloží všechny nalezené signály
  • Settings
    • EQ – Normal, Rock, Jazz, Classical, Pop
    • PlayMode – Normal, Repeat Track, Repeat All, Shuffle, Shuf. Repeat
    • Contrast
    • Backlight – Disable, 5 s, 10 s, Always ON
    • Power Saving – Disable, 1 min, 2 min, 5 min, 10 min
    • Rec Bitrate – 8 kHz, 16 kHz, 32 kHz, 48 kHz
    • Language – 11 jazyků
  • Erase Files – možnost smazání libovolného souboru
  • Memory – ukáže celkovou velikost a volné místo v interní / externí paměti
  • Exit


Další funkce najdete, když si prohlédnete strukturu menu - stačí kliknout na modrou šipku vedle nápisu.

Zde v podstatě vidíte, co všechno přehrávač umí, takže se nebudu příliš rozepisovat. Snad jen pár slov k ergonomii ovládání. Menu je zpočátku poněkud zmatečné, ale když se zorientujete, je vše jednoduché. Jen mi vadilo, že nabídka příliš dlouho nevydržela, než se přehrávač opět přepnul do základního režimu a vyskočil tedy z menu.

Zkušenosti a praxe

Jak bylo řečeno, jedná se o levný přístroj, jehož funkce konstrukce není zdaleka dokonalá a funkce poněkud omezené. Co se týče stavby používání, tak integrace sluchátek do šňůrky není ideální – jejich zvuk totiž nepatří mezi hi-end a pokud chcete použít sluchátka vlastní, budou Vám visící pecky trochu překážet. Dále bych se bál, že se časem ochodí krytka na USB konektoru, ačkoliv, je to plast na plast. Otevřený SD/MMC slot také není žádná radost.


Obr. 24 - Displej zblízka
Klikněte pro zvětšení


Nepraktické mi dále přišly dvě věci z ovládání – přehrávač lze jedním stiskem spustit a také jedním stiskem odemknout, k čemuž obojímu může dojít omylem. Dobrou věcí je naopak to, že konstrukce je poměrně bytelná a tělo je pogumované.


Přenosy mezi počítačem a přehrávačem jsou velmi pomalé, protože Umax komunikuje jen přes rozhraní USB 2.0 (reálné rychlosti jsou podle výrobce 950/520 kbps upload/download). Nevýhodou také může být to, že při zobrazování ID3 tagů vidíte jen název skladby a jak jsem očekával, přístroj česky neumí. Další nepříjemná vlastnost se vztahuje k podsvětlení displeje, při kterém se v signálu objevuje šum, a co hůř, je slyšet i na případné nahrávce z rádia. Celkově je zvuk takový slabší.

Rychlosti přenosu
Upload 100MB hudby
2:28
Rychlost uploadu
690 kB/s
Rychlost downloadu
730 kB/s

Klady a zápory

Slot pro SD/MMC
Integrace sluchátek do šňůrky
Bytelná konstrukce
Otevřený slot pro kartu
Cena
Způsob zamykání kláves
Ikona Odkaz na databázi
Pomalé přenosy
Ikona Odkaz na databázi
Šum při svítícím displeji

Umax Tribe je nejlevnějším přehrávačem v testu a od toho se také odvíjí jeho funkčnost. Doporučil bych ho tedy hlavně těm, kteří nechtějí utratit příliš a nevadí jim design přístroje, který se mně osobně nezamlouvá. Funkcí má Umax poměrně málo a ani zvuk nepatří k nadprůměru. Za cenu pod tři tisíce toho ale příliš nenajdete.

Pozn,: MP3 přehrávač Umax Tribe je také nabízen v bundlu se sluchátky Koss P/9. Cena je pak jen o tři stovky vyšší a přístroj tedy koupíte za 2 990 Kč vč. DPH.

Cena: 2 690 Kč
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: Umax
Web: www.umax.cz
reklama