reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest MP3 přehrávačů: flash, část I.

1.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest MP3 přehrávačů: flash, část I.
V dnešní části megatestu MP3 přehrávačů se podíváme na zoubek přístrojům, které zažívají ze všech typů asi největší boom. Jedná se o přehrávače s integrovanou flash pamětí, kterých se nám sešlo v testu celkem 14, a proto jsme je rozdělili hned do dvou dílů.
TEAC MP-200

Další přehrávač v testu pochází od společnosti TEAC, kterou by zde mnoho z Vás jistě nečekalo. Ještě nedávno výhradní výrobce optických mechanik začal nejdříve tyto produkty osazovat jinými vnitřnostmi (např. LiteOn) a nyní rozšiřuje svou výrobu nejen o mobilní pevné disky, ale i o MP3 přehrávače. My se podíváme na flashový MP-200 s 256 MB paměti.

Balení a příslušenství

Relativně malá krabička ve svých útrobách skrývá MP3 přehrávač TEAC MP-200, dálkový ovladač, USB kabel a line-in kabel, sluchátka, přívěsek na krk a sametový sáček. Jedinou zvláštností této výbavy je právě dálkový ovladač, který ovšem není žádný zázrak. Je vyroben z plastu, ale konstrukce je velmi rozviklaná a chrastivá. Tlačítka obsahuje tři, z toho dvě dvousměrná, dále se na ovladači nachází posuvník Hold a kolečko pro nastavení hlasitosti (přes potenciometr).


Obr. 47, 48 - Krabička od přehrávače a příslušenství
Klikněte pro zvětšení

Specifikace přehrávače TEAC MP-200-:

TEAC MP-200
Podporované formáty
MP3/WMA
Interní paměť
256 MB
Slot pro paměťovou kartu
ne
FM tuner
ne
Audio záznam
WAV - hlas / line-in
Ekvalizér
4 předvolby
Displej
OLED, 128 x 64, 2 barvy
Další funkce
opakování A->B
Výstupní výkon
2x 5mW
Doba přehrávání
8-10 hodin
Napájení
1x AAA
Rozhraní
USB 1.1
Operační systém
Windows 98/ME/2000/XP
Rozměry
71 x 32 x 15 mm
Hmotnost
35 g


Vzhled přehrávače

Musím říct, že TEAC na mě vůbec nepůsobil levným dojmem a naopak se mi docela líbil. Na kvality přehrávačů jako je IOPS, Sencor nebo Sign sice nemá, ale hliníkové pouzdro s dvoubarevným OLED displejem má něco do sebe. Na přední straně kromě toho naleznete dvousměrné tlačítko (Play/Stop a Rec/A->B). Zadní část je plastová a obsahuje jen otvor pro AAA baterii.


Obr. 49 - TEAC MP-200
Klikněte pro zvětšení

Zbylé ovládací prvky jsou obsaženy na boku přehrávače - jsou to dvě dvousměrná tlačítka, která se starají o zbytek ovládání. Konce přehrávače jsou z leštěného kovu a obsahují USB konektor na jedné straně, resp. sluchátkový a line-in konektor na straně druhé. Chyběl mi otvor pro reset přístroje, ale předpokládám, že by se ani nevyužil.


Obr. 50, 51 - Další snímky přehrávače TEAC
Klikněte pro zvětšení

Ergonomie a funkce

Jak už to u levnějších modelů bývá, ovládání je relativně snadné, ale nikoliv ideální. Šest tlačítek je umístěno poměrně šikovně, takže ruku si nezkroutíte, ale nějaké výhrady bych měl k jejich používání. Hlavní chybou TEACu je to, že pro regulaci hlasitosti se používají tlačítka Vol/Search na spodní straně, a to delším podržením. Když chcete přidat hlasitost jen lehce, musíte se trefit do intervalu tak, abyste nepřeskočili na další skladbu a zároveň nepřidali příliš. Jinak je ale ovládání šikovné a intuitivní.


Obr. 52, 53 - Ovládací prvky a výstupy
Klikněte pro zvětšení

Funkcí obsahuje TEAC jako šafránu. Jako první věc musím říct, že tento přehrávač jako jediný v testu neobsahuje FM tuner a tato konkrétní verze zatím nemá firmware, který by byl schopen rádio přidat. Zbývá nám tedy jen diktafon a line-in záznam, což obojí nahrává TEAC do WAVu při vzorkovací frekvenci 8 kHz (čemuž odpovídá kvalita). Přehrávač také umožňuje mazat soubory, a to po jednom nebo všechny. Prohlížet adresáře není možné.

Struktura menu je následující:
  • EQ – Normal, Rock, Jazz, Classic, Pop
  • Music – přepne do režimu přehrávání hudby
  • Voice – diktafon
  • Record – Source (Mic/L_In), Channel (Mono/Stereo)
  • Setting
    • FF&RW – umožní posunovat se v rámci skladby
    • PlayMode – Normal, Repeat 1, Repeat All, Shuffle, Repeat Shuffle
    • PowerSaving – Off, 1, 2, 5, 10 min
    • ScreenSaver – Off, 5, 10, 30 sec
    • About – zobrazí informace o paměti

Ve srovnání se Sencorem vypadá toto menu velice chudé. Chybí tam jakákoliv možnost nastavení vlastního ekvalizéru, parametrů záznamu (jen mono/stereo), samozřejmě nelze nastavovat rádio apod.

Zkušenosti a praxe

Jak jsem již říkal, ergonomie ovládání je velmi dobrá, co ale dobré není, je dálkový ovladač. Tlačítka jsou velice pofidérně vyrobená a navíc regulátor hlasitosti není digitální, ale jen ubírá sílu signálu na kabelu, takže se tím nešetří baterie. Kvalita integrovaného diktafonu a vůbec nahrávání je velmi špatná, protože je použit jen 8kHz WAV.


Obr. 54 - Detail displeje
Klikněte pro zvětšení

Na displeji se Vám při přehrávání zobrazují všechny základní položky z ID3 tagu, tzn. název skladby, interpreta a alba. Ostatní informace jsou velmi stručné a i když jde např. ekvalizér přepínat jediným stiskem tlačítka, tak na displeji nepoznáte, který režim je právě aktivní. Další nevýhodou je, že skladbu lze posunovat dopředu a dozadu jen přes menu, což je hne několik stisků tlačítek.

Rychlosti přenosu
Upload 100MB hudby
2:47
Rychlost uploadu
610 kB/s
Rychlost downloadu
720 kB/s

Klady a zápory

Hezká design
Chybí FM tuner
OLED displej
Špatný dálkový ovladač
Cena
Posunování ve skladbě
Ikona Odkaz na databázi
Kvalita nahrávání
Ikona Odkaz na databázi
Pomalé přenosy
Ikona Odkaz na databázi
Velmi málo funkcí

Shrnuto a podtrženo, po Creativu se jedná o druhý nejlevnější přehrávač s 256 MB paměti. Oproti němu má sice méně funkcí, ale zato je designově hezčí, má pevnou hliníkovou konstrukci a stylový OLED displej. Doporučil bych ho těm, kterým stačí opravdu jen čistě přehrávání MP3, protože v jiné oblasti nemá TEAC co nabídnout.

Cena: 2 787 Kč
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: Czech Computer
Web: www.teac.de

Pozn.: Zítra bude megatest pokračovat představením dalších sedmi flashových přehrávačů, tentokráte s 512MB nebo 1GB interní paměti.
reklama