reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest MP3 přehrávačů: flash, část II.

2.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest MP3 přehrávačů: flash, část II.
Včera jsme se podívali na prvních sedm MP3 přehrávačů s flash pamětí a dnes doplníme tyto levné modely další várkou, tentokrát s kapacitou 512MB nebo 1GB. V článku naleznete přehrávače od iAudio, MSI, iRiveru a dalších. Tak tedy hurá na ně!
Kapitoly článku:
Enox EMX-830

Další přehrávač v testu je od korejské společnosti Enox, která zatím nemá na českém trhu prakticky žádné jméno, ale díky Emgetonu pracuje na jeho vybudování. Přehrávač Enox EMX-830 se prodává ve třech kapacitách - 256MB, 512MB a 1GB. My jsme získali na test prostřední variantu, která je kompromisem mezi velikostí paměti a cenou.

Balení a příslušenství

Přehrávač dorazil ve velmi elegantní černé krabičce, jejíž obsah odpovídá vyššímu zařazení přehrávače. Po otevření na Vás vyskočí přehrávač EMX-830, dále šňůrka na krk, transparentní pouzdro, páska na paži (armband), sluchátka, redukce USB->USB (malý->velký konektor), propojovací USB kabel a konečně kabel na zapojení line-in (2,5mm->3,5mm jack).


Obr. 1, 2 - Krabice s příslušenstvím přehrávače Enox
Klikněte pro zvětšení

Pouzdro je poměrně šikovné a nenaleznete ho zdaleka u každého přehrávače. Zapíná se na jedné straně dvojicí patentek, které bohužel pak z profilu přístroje poměrně dost vystupují. Přehrávač v pouzdru jde pak také přichytit na armband, což dovoluje nosit přehrávač pohodlně např. při běhání. Podle stavby pásky jsem ale usoudil, že nebude určena pro nějaké kulturisty, ale spíše pro jemnou dívčí paži.

Enox se k počítači připojuje pomocí USB portu, a to buď jen přes malou redukci, nebo přes delší kabel (první způsob mi přijde o něco pohodlnější). Sluchátka jsou poměrně kvalitní a pro běžné uživatele naprosto dostačující. Jen je škoda, že k nim nejsou dodávány molitany.

Specifikace přístroje Enox EMX-830 jsou:

Enox EMX-830
Podporované formáty
MP3/WMA/ASF
Interní paměť
512 MB
Slot pro paměťovou kartu
ne
FM tuner
ano, 16 stanic
Audio záznam
MP3 - diktafon / rádio / line-in
Ekvalizér
ano, 8 předvoleb + vlastní
Displej
128 x 48 (3 řádky)
Ikona Odkaz na databázi
7 barev podsvícení
Další funkce
zobrazování textu písně
Ikona Odkaz na databázi
SRS, Tru Bas, WOW
Odstup signál/šum
90 dB
Výstupní výkon
2x 10mW (16 Ohm)
Doba přehrávání
20 hodin
Napájení
1x AAA
Rozhraní
USB 2.0
Operační systém
Windows 98/ME/2000/XP / MAC
Rozměry
22 x 53 x 20 mm
Hmotnost
33 g


Vzhled přehrávače

MP3 přehrávač od Enoxu je malý a velmi hezký. Tělo přístroje má tvar čtyřbokého hranolu a je vyrobeno z hliníku, což značí jistou exkluzivitu. Většina "pláště" je nabarvena na bílo, jen oba konce a okolí jogu jsou černé. Na horní straně se nachází malý displej se slušným rozlišením a vedle něj zmíněný jog, což je 4-směrný joystick určený k navigaci. Další tři tlačítka a posuvník Hold se nacházejí na boku přístroje.


Obr. 3 - Přehrávač Enox EMX-830 zblízka
Klikněte pro zvětšení

Na jednom konci přehrávače, konkrétně blíže k jogu, se nachází pozice pro jednu baterku typu AAA a také line-in vstup pro malý 2,5mm jack. Opačný konec pak obsahuje kovové očko pro uchycení šňůrky na krk, výstup na sluchátka, mikrofon a USB konektor s krytkou. Zde bych měl poznámku, že krytka měla velkou vůli a po několika odklopeních se viklala.


Obr. 4, 5 - Pohled seshora a přehrávač v pouzdru
Klikněte pro zvětšení

Funkce a ergonomie

A začnu hned ovládáním, které mi přišlo jako největší slabina celého přístroje. Hlavní pozornost se soustředí samozřejmě na jog, který je ovšem velmi titěrný a i když mám poměrně úzké prsty, musel jsem s ním manipulovat spíše nehtem (a co teprve lidé s většíma rukama). Tlačítka na boku jsou pro změnu lehce zapuštěna, což znesnadňuje jejich stisk.


Obr. 6, 7 - Detail tlačítek a konektorů
Klikněte pro zvětšení

K logice ovládání bych měl taky pár poznámek, protože v jednotlivých módech se používají tlačítka vždy na něco jiného a najít tu správnou "kombinaci" může být větší kumšt, než otevřít trezor po dědečkovi. Např. v módu FM rádio je poměrně velký problém manipulovat se stanicemi, při přehrávání hudby mi přišlo také zmatečné ovládání hlasitosti, přeskoky ve skladbách apod.

Po delším stisknutí tlačítka Mode se můžete točit ve čtyřech módech - Music, Voice, FM, Line-In. V přehrávání hudby (volba Music) máte možnost přímého přepnutí ekvalizéru, což je věc velmi praktická. Ve zbylých třech módech lze nahrávat s přímým enkódováním do MP3, a to v bitrate 96kbps pro diktafon (Voice), 128kbps pro rádio (FM), resp. 160kbps pro line-in.
Struktura menu

  • Playlist Mode – Total, M-Fold, M-File (mód přehrávání - všechny skladby, jen vybrané adresáře, jen vybrané soubory)
  • Equalizer – Flat, Rock, Jazz, Class, Pop, User (5 ručně nastavitelných posuvníků)
  • SRS Labs WOW (při zapnutí deaktivuje ekvalizér)
    • SRS – 1-10 (efekt 3D zvuku)
    • TruBs – 1-10 (posílení basů)
    • SPK – 0-400 (úprava zvuku podle použitého výstupu; pecky až repro)
  • Repeat – Normal, Repeat One, Repeat All, Random One, Random All (režim opakování skladeb)
  • Contrast – 1-10
  • Backlight – 0-20
  • Backlight Color – Blue, Green, Light-Blue, Red, Purple, Yellow, White, Random
  • Record Setting – nastavení bitrate pro záznam do MP3
  • Scroll Speed – 1-5
  • Power Savings – 1-10 min
  • Sleep Timer – 0-90 min
  • Delete File – smaže soubor
  • Lyrics-DB – zobrazení textu písně při přehrávání
  • Tag-Info – On/Off
  • Language – 10 jazyků (bez češtiny)
  • About


Pro rozbalení nabídky se strukturou menu klilkněte na modrou šipku.

Možností v menu je mnoho, pro uživatele nejzajímavější je nastavení SRS Labs WOW (velice efektní vylepšení zvuku) a pak Backlight Color, což umí nastavit barvu podsvícení v sedmi různých odstínech. Zajímavá je také možnost zobrazování textu písně při přehrávání.

Zkušenosti a praxe

S MP3 přehrávačem od Enoxu jsem byl během používání poměrně spokojen, ale přesto se najdou mouchy, které bohužel kazí perfektní dojem. Tou hlavní a nepřehlédnutelnou je ergonomie a logika ovládání. Nejen, že se s jogem manipuluje poměrně obtížně, ale ovládání celkově je tak zmatečné, že jsem mnohokrát začínal zuřit.




Obr. 8-13 - Různé barvy displeje Enoxu

Co se mi líbilo, byla hlavně práce s počítačem, konkrétně např. poměrně rychlé přenosy, editor písňových textů a snadný upgrade firmware (v podstatě jedním kliknutím). Celkově musím pochválit i přenositelnost přístroje, a to nejen na šňůrce, ale i na armbandu, který se hodí např. na běhání. Transparentní pouzdro je také velmi praktické, až na vyčnívající patentky.

Ohledně zobrazování informací o skladbě je vše bez problémů. Vidíte jak název skladby, tak kapely, to vše s plnou podporou české diakritiky. Během používání jsem se setkal snad jen s jednou další obtíží – viklání krytky na USB konektoru. Zvuk je jinak velmi slušný a na našich referenčních sluchátkách dopadl Enox skvěle.

Rychlosti přenosu
Upload 100MB hudby
0:48
Rychlost uploadu
2150 kB/s
Rychlost downloadu
3160 kB/s

Klady a zápory

Hezký design a podsvícení
Hůře dostupná tlačítka
Malé rozměry
Ovládací logika
Kvalitní displej
Ikona Odkaz na databázi
Příslušenství
Ikona Odkaz na databázi
Přímé enkódování do MP3
Ikona Odkaz na databázi
Pokročilé efekty SRS WOW
Ikona Odkaz na databázi

Enox je nejmenším přístrojem, který jsme měli v našem megatestu a podle mého názoru je vhodný hlavně pro dámskou část uživatelstva. Hliníková konstrukce s barevně podsvětleným LCD je moc podařená, horší je to pak s malými tlačítky - musíte být šikovní, abyste se přes ovládání nějak prokousali. Ani funkce na tom nejsou špatně a zvuk je vskutku vynikající.

Cena: 5 390 Kč
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: Bell Technology
Web: www.enox.co.kr
reklama