Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest MP3 přehrávačů: flash, část II.

2.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest MP3 přehrávačů: flash, část II.
Včera jsme se podívali na prvních sedm MP3 přehrávačů s flash pamětí a dnes doplníme tyto levné modely další várkou, tentokrát s kapacitou 512MB nebo 1GB. V článku naleznete přehrávače od iAudio, MSI, iRiveru a dalších. Tak tedy hurá na ně!
MSI MEGA Player 522BT

Svůj příspěvek do megatestu MP3 přehrávačů poslala i společnost MSI, kterou asi znáte spíše jako výrobce grafických karet a základních desek. Výroba přehrávačů pod značkou MEGA Player již chvíli trvá a my jsme dostali do testu jeden z posledních modelů - 522BT. U nás se prodává v kapacitě 512 MB.

Balení a příslušenství

Marketing je i v této oblasti hlavním těžištěm MSI, a tak je obsahem poměrně velké krabičky poměrně dost příslušenství. Uvnitř tedy naleznete: CD se softwarem, stručný manuál (český chybí), řetízek s kovovým nástrojem na sejmutí krytu, polstrované pouzdro, stříbrný výměnný kryt, nabíječku s USB konektorem, line-in kabel a USB kabel, USB redukci a dvojici sluchátek.


Obr. 22, 23 - Krabice a bohaté příslušenství
Klikněte pro zvětšení

Jak vidíte, málo toho není. Zmíněné polstrované pouzdro je sice pěknou věcí, ale bez poutka na opasek ztrácí podstatnou část svého významu. Zajímavostí je výměnný kryt, takže kdyby se Vám červená barva přehrávače nelíbila, můžete si bez problému změnit kabát. Dodávány jsou taky dva páry sluchátek - jedná se o molitanová sluchátka s uchycením za uši v černém a červeném provedení. Bohužel jsou trochu zakulacená, a tak na uši nedoléhají úplně těsně, kvalita zvuku by také mohla být o něco lepší.

Specifikace přehrávače MSI MEGA Player 522BT:

MSI MEGA Player 522BT
Podporované formáty
MP3/WMA
Interní paměť
512 MB
Slot pro paměťovou kartu
ano
FM tuner
ano, 15 stanic
Audio záznam
WAV - diktafon / rádio
Ekvalizér
4 předvolby
Displej
OLED, 128x64, 2 barvy
Další funkce
SRS efekty
Ikona Odkaz na databázi
duální jack na sluchátka
Ikona Odkaz na databázi
Bluetooth
Doba přehrávání
?
Napájení
Li-Pol (420mAh)
Rozhraní
USB 2.0, Bluetooth
Operační systém
Windows 98+, Mac OS 9+
Rozměry
55 x 90 x 15 mm
Hmotnost
65 g


Vzhled přehrávače

První věc, která mě při pohledu na přehrávač MSI napadla, je jeho nadměrná velikost. Na flashový přehrávač je MEGA Player opravdu velký a ve srovnání s diskovým iPodem mini je dokonce ještě rozměrnější. Jeho tvar je hranatý, barva přední a zadní stěny závisí na použitém krytu (při koupi červená). Zepředu obsahuje přehrávač dvoubarevný OLED displej s rozlišením 128x64, dvě ovládací tlačítka a tlačítko pro připojení Bluetooth.


Obr. 24 - MSI MEGA Player 522BT
Klikněte pro zvětšení

Zbytek ovládacích prvků se nachází po stranách přístroje - 4 tlačítka na levé polovině, posuvník Hold a jog pro pohyb v menu. Konektory pak najdete na horní části a kromě USB je MSI vybaveno dvěma sluchátkovými jacky. Bohužel se jedná o 2,5mm konektory, takže je třeba použít sluchátka z příslušenství nebo sehnat redukci. Takto ale není možné, že by se k Vám nějaký kamarád prostě "píchnul", protože většina sluchátek má 3,5mm jack.


Obr. 25, 26 - Další detaily přehrávače MSI
Klikněte pro zvětšení

Funkce a ergonomie

Původně jsem očekával, že přehrávač bude MEGA nejen svými rozměry, ale hlavně funkcemi. Bohužel jsem byl zklamán, MSI toho z této oblasti příliš nenabízí, a tak není ani obtížné se orientovat v menu. Ovládání je velmi jednoduché a v podstatě jsem s ním neměl problémy. Listovat v menu lze pomocí jogu, který jde zároveň stisknout, ostatní funkce zajistí tlačítko Play/Stop.


Obr. 27, 28 - Tlačítka na přední straně a duální konektor na sluchátka
Klikněte pro zvětšení

Funkcí tedy u MSI příliš nenajdete, opět je to klasické přehrávání MP3/WMA, FM tuner s 15 předvolbami a diktafon, jen záznam z line-in jsem nikde nenašel, přestože je dodáván kabel. Z přidané hodnoty tu máme jen SRS WOW efekty, které jsou ovšem přednastavené a nelze je měnit, a Bluetooth. To je asi největším lákadlem MSI, protože pomocí Bluetooth propojeného s mobilním telefonem můžete přijmout bezdrátově hovor, nechat si zobrazit na displeji přehrávače číslo volajícího nebo si na příklad nahrát hovor.
Struktura menu

  • Music – Play All, Playlist
  • Voice – přepne do režimu pro nahrávání diktafonu a přehrávání zaznamenaných souborů
  • Playlist – vyberete si, z jakého zdroje budete přehrávat hudbu (interní/externí paměť)
  • Settings
    • EQ – Normal, Rock, Jazz, Classical, Pop
    • SRS – On/Off (buď SRS, nebo ekvalizér)
    • Repeat – Normal, Repeat One, Repeat All,
    • Power Off – Disable, 1, 2, 5, 10 minut
    • Record Rate – Standard, Better, Best
    • Language – výběr z 8 jazyků
    • Startup Logo – zobrazí logo
    • Screen Saver – 30 secs, 1, 2, 5 min
  • Delete File – Del Music, Del Voice, Del All Music, Del All Voice
  • About – zobrazí informace o volném místě


Struktura menu se Vám ukáže, kliknete-li myší na modrou šipku.

Funkce mi přišly velmi podobné přehrávači TEAC MP-200, jen o něco rozšířené a nemohu zcela vyloučit, že se uvnitř nachází stejná elektronika. Oba tito výrobci jsou totiž OEM, takže je to docela možné.

Zkušenosti a praxe

MSI MEGA Player 522BT mě příliš nepotěšil, resp. očekával jsem od něj více. Za prvé je škoda, že chybí český návod a i anglický je relativně stručný, lepší manuál najdete na přiloženém CD. Konektory, které MSI používá, jsou nestandardizované, mluvím teď o 2,5mm jack, pro které jsou určena dodávaná sluchátka. Sekundární jack je o něco tišší, ale dá se to přežít. Nabíjení probíhá přes USB konektor, příp. pomocí USB nabíječky.


Obr. 29 - OLED displej přehrávače MSI
Klikněte pro zvětšení

Ovládání hlasitosti má jen 10 úrovní, mezi kterými jsou poměrně znatelné rozdíly a nejnižší stupeň je již relativně nahlas (v tiché místnosti by se hodil ještě o něco tišší). Při listování v menu se také občas stane, že daná nabídka přeruší přehrávání a nelze navázat na stejném místě.

Poslední poznámku, asi nejdůležitější, mám ke zvuku vůbec. Nejen že nahrávání do WAVu je špatné (diktafon ještě ujde, ale rádio je velmi zkreslené), ale i přehrávání hudby není nic moc. Sice je možné nastavit ekvalizér, ale ani ten mnoho nepomůže.

Rychlosti přenosu
Upload 100MB hudby
0:46
Rychlost uploadu
2220 kB/s
Rychlost downloadu
3110 kB/s

Klady a zápory

Bluetooth
Velké rozměry
Slot pro SD/MMC
Nahrávání ve špatné kvalitě
Dodávané příslušenství!
Kvalita zvuku obecně
Ikona Odkaz na databázi
Omezená regulace hlasitosti
Ikona Odkaz na databázi
Cena


Celkově vzato jsem byl přehrávačem MSI zklamán, protože na tom není s funkcemi nijak ideálně. Rozhraní Bluetooth je ale velkou výhodou, umožňuje totiž integrovat přehrávač s mobilním telefonem včetně možnosti nahrávat rozhovor (ač ve zhoršené kvalitě). Pokud ale hledáte přístroj k přehrávání MP3 s větší kvalitou, musíte sáhnout jinam (Diva GEM umí také Bluetooth a s funkcemi je na tom lépe).

Cena: 6 307 Kč
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: LEVI International a.s.
Web: www.msicomputer.cz