reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest MP3 přehrávačů: flash, část II.

2.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest MP3 přehrávačů: flash, část II.
Včera jsme se podívali na prvních sedm MP3 přehrávačů s flash pamětí a dnes doplníme tyto levné modely další várkou, tentokrát s kapacitou 512MB nebo 1GB. V článku naleznete přehrávače od iAudio, MSI, iRiveru a dalších. Tak tedy hurá na ně!
CM Tech CA-F200

Předposlední přehrávač, na který se podíváme, a jeden ze dvou obsahující 1GB integrované flash paměti, je od CM Techu, další korejské společnosti. Tato firma nabízí v současnosti jen pár modelů, ale zato velmi slušných. CA-F200 se prodává v kapacitách 256MB, 512MB a 1GB, my se tedy podíváme na tu největší.

Balení a příslušenství

CM Tech je dodáván v klasické, ač trochu placatější krabici, skrz který hned vidíte přehrávač. Uvnitř se nachází lehce nadstandardní výbava zahrnující USB kabel a line-in kabel, USB redukci, manuál, CD se softwarem (jen upgrade firmware), šňůrku na krk, ale hlavně armband a kvalitní transparentní pouzdro.


Obr. 42, 43 - Krabice s příslušenstvím přehrávače CM Tech
Klikněte pro zvětšení

Právě pouzdro s armbandem dovoluje používat přehrávač při běhán, aniž byste se museli bát o jeho pád na zem. Navíc je takto displej nastaven přímo k Vám, a tak můžete přístroj ovládat snadněji než u jiných výrobců. Dodávaná sluchátka jsou pecky s velmi kvalitním zvukem, jen škoda, že chybí molitany.

Specifikace přehrávače CM Tech CA-F200 jsou následující:

CM Tech CA-F200
Podporované formáty
MP3/WMA/ASF
Interní paměť
1 GB
Slot pro paměťovou kartu
ne
FM tuner
ano, 20 stanic
Audio záznam
WAV - diktafon / rádio / line-in
Ekvalizér
7 předvoleb
Displej
LCD, 128 x 64 (4 řádky)
Ikona Odkaz na databázi
7 barev podsvícení
Další funkce
SRS WOW
Ikona Odkaz na databázi
zrychlování/zpomalování tempa
Ikona Odkaz na databázi
zobrazování textu písně
Ikona Odkaz na databázi
prohlížení .txt souborů
Odstup signál/šum
90 dB
Výstupní výkon
2x 10mW (16 Ohm)
Doba přehrávání
50 hodin
Napájení
1x AAA
Rozhraní
USB 2.0
Operační systém
Windows 98SE/ME/2000/XP
Rozměry
58 x 25 x 25 mm
Hmotnost
54 g


Vzhled přehrávače

První věc, která mě na CM Techu zaujala, je jeho tvar čtyřbokého hranolu. To nepovažuji za ideální, protože když je šířka a hloubka přístroje stejná, je poněkud neskladný. Poté jsem zjistil, že to má na svědomí hlavně baterie, protože se používá tužková typu AA a zabírá tak asi polovinu objemu a hmotnosti přehrávače. S kvalitou je na tom ale CM Tech výborně, je použit téměř výhradně hliník, jen konce jsou z bílého plastu.


Obr. 44 - Přehrávač od CM Tech v celé své kráse
Klikněte pro zvětšení

Na přední straně se nachází LCD displej s rozlišením 128x64 bodů, který je vybaven sedmi různými barvami podsvícení. Ovládacích prvků je celkem osm, ale nepůsobí nijak roztahaně a naopak se s nimi manipuluje příjemně. Na spodním konci přehrávače najdete kromě jednoho tlačítka ještě 2,5mm jack pro line-in, opačná strana je pak osazena posuvníkem hold a konektory na sluchátka a USB.


Obr. 45, 46 - Více fotografií MP3 přehrávače CM Tech
Klikněte pro zvětšení

Funkce a ergonomie

Už jsem naznačil, že s ergonomií ovládání je na tom náš přehrávač velmi dobře. K základní orientaci slouží čtyřsměrné kolečko s tlačítkem Menu uprostřed, zbylé funkce mají za úkol další tři tlačítka. Na ovládání si zvyknete velmi brzy a osobně jsem nenašel žádný zádrhel, který by mi používání komplikoval.


Obr. 47, 48 - Detailní pohled na tlačítka
Klikněte pro zvětšení

Nedá se sice říct, že by byl CM Tech CA-F200 funkcemi nabitý, ovšem obsahuje jich relativně dost. Opět tu najdeme klasiku v podobě přehrávání hudby, poslechu FM rádia a nahrávání ze tří zdrojů, ve všech módech Vám displej nabízí velmi podrobné informace. Šikovná je funkce vytváření playlistu během listování v adresářích, stačí na dané skladbě stisknout tlačítko Menu a ona se přidá do seznamu. Nevýhodou je to, že samotnou skladbu už pak z playlistu nesmažete, musíte ho vyčistit celý.

Dále je zajímavá možnost zrychlování a zpomalování skladby o -25% až +25% (krok po 5%), kdy nedochází k žádnému zkreslení, a to ani při vyšším bitrate. CM Tech umí také zobrazovat na displeji text písně. V módu přehrávání si můžete vybrat také tzv. Intro, kdy se Vám z každé skladby přehraje jen prvních 5 vteřin.
Struktura menu

  • Now Playing – přepne do režimu přehrávání
  • FM Radio – přepne do FM tuneru
  • Settings
    • Play Mode – Normal, Repeat One, Repeat All, Shuffle One, Shuffle All, Intro
    • Sound – SRS, Trubass, WOW, Normal, Rock, Classic, Pop, Jazz
    • Play Speed – -25% až +25%
    • Display
      • Scroll – x0 – x10 (rychlost skrolování textu na displeji)
      • Lyric – On / Off
      • Time – Play Time, Remain Time, Used Size, Free Size
      • Back Light – LCD (Off, 3 sec, 5 sec, 10 sec, On), LCD Color Set (Green, Red, Blue, Violet, Orange, Sky-Blue, Lilac, Random)
      • Contrast – -25% až +25%
    • Power Off – Time (Off, 1, 2, 3, 5 min), Sleep (Off, 15, 30, 60, 120 min)
    • Encoding – Bitrate (96, 112, 128kbps, pro line-in navíc 160 a 192kbps), ASD Time (Off, 2, 3, 4, 5 sec)
    • WOW Level – SRS (0-10), Trubass (0-10), WOW Optimum (Speaker, Earphone, Headphone, Car Pack)
  • File – File Delete (smaže soubor), Clear Playlist (vyčistí playlist), Format (smaže celou paměť)
  • Utility – Text Viewer


Pokud chcete znát všechny funkce, které CM-Tech nabízí, stačí kliknout na modrou šipku pro zobrazení menu.

Ač se zdá menu tohoto přehrávače o poznání kratší než třeba u iAudio G3, nabízí toho poměrně hodně. Chyběl mi jen např. vlastní ekvalizér, možnost mazat položky playlistu nebo nastavení jazyka.

Zkušenosti a praxe

O kvalitě ovládání jsem psal o kousek výše, ale zde musím navíc připomenout, že mi chyběla možnost nastavit během přehrávání stiskem nebo podržením tlačítka ekvalizér nebo režim opakování, což by se hodilo. Naproti tomu navigace v adresářích a vytváření playlistu se CM Techu velmi povedlo. Co bych v této oblasti vytknul je velmi drobné písmo, což je v menu na úkor nějaké poměrně zbytečné animace na levé části displeje. Některým by se tedy mohlo na F200 špatně číst.




Obr. 49-54 - Barevné podsvícení displeje

Na trochu zmatků narazí člověk v FM tuneru, protože ukládání stanice je poněkud neobvyklé a navíc když chcete uložit novou, nabídne Vám přehrávač již obsazenou pozici, aniž by se pak ptal na potvrzení přemazání. Kvalita nahrávání z rádia, stejně jako z diktafonu, je obecně horší, protože zde přeci jen ukládáme do WAVu (u diktafonu 32kbps, u rádia až 128kbps).

Potěší dlouhá výdrž baterie (na úkor hmotnosti a rozměrů) a také možnost nastavení 7 barev podsvícení (podle nálady :). Bohužel přehrávače neumí češtinu, což nespravíte ani novým firmwarem, který... není ani dostupný. Na stránkách CM Tech jako by F200 vůbec neznali.

Rychlosti přenosu
Upload 100MB hudby
0:42
Rychlost uploadu
2420 kB/s
Rychlost downloadu
3080 kB/s


Klady a zápory

Hliníkové tělo
Špatně čitelný displej
7 barev podsvícení
Zmatek v FM tuneru
Intuituvní ovládání
Kvalita záznamu (WAV)
Výdrž baterie
Neumí češtinu
Prohlížení TXT souborů
Ikona Odkaz na databázi
Kvalita přehrávání
Ikona Odkaz na databázi

CM Tech CA-F200 je lehce nadprůměrný přístroj s velkou pamětí, který si můžete pořídit za necelých 7000 Kč, tedy na svou kapacitu poměrně levně. Pokud Vám nevadí drobnější písmo na displeji a absence českých znaků a naopak oceníte dlouhou výdrž baterie, může být toto přehrávače pro Vás. Více ovšem v závěrečném článku.

Cena: 7 190 Kč
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: Euroformosa
Web: www.cmt21.co.kr, www.cm-tech.cz
reklama