reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest MP3 přehrávačů: vyhodnocení

4.2.2005, Zdeněk Kabát, Štěpán Mrázek, recenze
Megatest MP3 přehrávačů: vyhodnocení
Po úvodním článku a představení všech testovaných modelů míří náš megatest osobních přehrávačů k závěru. V tomto článku naleznete stručnou rekapitulaci a také ocenění, která jsme se rozhodli udělit hned pěti plus jednomu přehrávači.
Otestovali jsme 14 flashových, 6 harddiskových a jeden CD/MP3 přehrávač, strávili jsme desítky hodin poslechem hudby a testováním všech možných funkcí, nafotili jsme více než 150 obrázků a popsali více než sto stran (celý test zabírá 190 000 znaků, což odpovídá zhruba 50 stranám v tištěném magazínu). Proto se nyní můžeme podívat na závěrečné vyhodnocení megatestu MP3 přehrávačů, ve které nejen obodujeme všechny modely, ale také udělíme ocenění Trefa Světa Hardware a Best of Test.



Metodika hodnocení

Vymyslet obecnou metodiku hodnocení pro tak všelijaký přístroj jako je MP3 přehrávač je úloha velmi zapeklitá. Musíte bát v úvahu nejen jeho funkce a celkovou ergonomii, ale také design, rozměry a hmotnost, příslušenství dodávané s přístrojem a samozřejmě i kvalitu reprodukce. V mnoha ohledech zde musíme opustit přísná hardwarová měřítka a hodnotit subjektivně, protože jinak to u hudebních přehrávačů ani nejde. Přesto se podařilo vypracovat metodiku, na které jsme se většinou shodli. Tato metodika se skládá ze čtyř oblastí:
    I. Funkce: Do funkcí jsme zařadili vše, co souvisí s výbavou přehrávačů, ale hlavně s firmwarem, který je vlastně srdcem všech těchto přístrojů. Za nejdůležitější a nejvíce bodované funkce jsme určili podporu různých formátů (MP3/WMA/OGG/ASF a další), FM rádio s počtem stanic, audio záznam s formátem enkódování a samozřejmě i ekvalizér s daným počtem předvoleb. Maximum bodů za tyto položky činilo 22, tedy téměř polovinu toho, co bylo pro skupinu funkcí vyhrazeno.

    Dále nás zajímalo, jak si přehrávače poradí s ID3 tagy (to byly všechny), ale hlavně češtinou v názvech souborů a popiscích. Důležitý bod je také podpora externího média, tedy paměťových karet SD/MMC, kterou nemá zdaleka každý přehrávač. Subjektivní část hodnocení funkcí zahrnovala např. množství informací na displeji a další funkce nad rámec níže vypsaných. Zde je tabulka s udělovanými body:

I. Funkce
Podporované formátyMP3(1) / WMA(1) / OGG(1) / ASF(2)
Podpora ID3 tagů + čeština1 bod / 3 body
FM rádio + počet předvoleb2 body / do 15 stanic (+1), nad 15 stanic (+2)
Diktafon2 body
Audio záznam + formát, zdrojeWAV (1) / MP3 (3) / +1 bod za každý zdroj
Ekvalizér + počet předvoleb, vlastní2 body / do 6 předvoleb (+1), 6 a více (+2) / vlastní (+1)
Upgrade firmware1 bod
Podpora Mass Storage Class2 body
Slot pro paměťovou kartu3 body
Vytváření playlistů2 body
Prohlížení adresářů3 body
Informace na displeji1-4 body subjektivně
Další funkce0-5 bodů podle užitečnosti
Celkemmax. 48 bodů

Tab. 1 - Bodování za funkce
      II. Design a ergonomie: Nezbytnou součástí hodnocení MP3 přehrávačů je také to, jak vypadají a jak snadno se ovládají. Vzhledem k tomu, že hodnocení designu je silně subjektivní, rozhodli jsme se jen pro tříbodovou stupnici. Kvalita konstrukce nám na druhou stranu říká, jak je přístroj odolný vůči vnějším vlivům a je-li fyzicky perfektní nebo rozvrzaný. Rozměry a hmotnost hrají velkou roli u flashových i diskových modelů, proto jsme je hodnotili čtyřmi body.

      Pozn.: Hmotnost, kterou udáváme v tabulkách, se liší od specifikacích na webech výrobců. Důvod je ten, že jsme připočítávali hmotnost baterií nezbytných k provozu, která činí 11 gramů u AAA, resp. 23 gramů u typu AA.

      Za velmi důležitý jsme považovali displej. Přestože se tato informace prolíná s hodnocením z kategorie funkcí, je trochu o něčem jiném a vypovídá hlavně o velikosti, čitelnosti a grafickém ztvárnění displeje. Přednost dostaly OLED displeje před LCD, barevné před černobílými. Subjektivní kategorií je i ergonomie ovládání. Celkově bylo možné získat až 20 bodů.

    II. Design a ergonomie
    Subjektivní hodnocení designu1-3 body subjektivně
    Kvalita konstrukce1-3 body subjektivně
    Rozměry a hmostnost1-4 body
    Displej (typ, velikost, podsvícení)1-5 bodů (LCD/OLED, ČB/barvy, velikost)
    Ergonomie ovládání1-4 body subjektivně
    Tlačítko Hold1 bod
    Celkemmax. 20 bodů

    Tab. 2 - Bodování za design a ergonomii
      III. Příslušenství a software: Obsah krabice, tak by se dala shrnout tato kategorie. Brali jsme v úvahu nejen nejdůležitější součásti jako je pouzdro, armband nebo sluchátka, ale i nezbytné kabely a český návod. U sluchátek jsme hodnotili jejich provedení a kvalitu, což je opět subjektivní. Mezi dalším příslušenstvím jsme uváděli např. přívěsek na krk (nebodován), ale i sluchátka navíc, nabíječku apod.

    III. Příslušenství a software
    Pouzdro2 body
    Dodávané kabely0-2 body
    Typ a kvalita sluchátek1-3 body subjektivně
    Přiložený software0-4 body podle kvality
    Český návod2 body
    Další příslušenství0-3 body podle užitečnosti
    Celkemmax. 16 bodů

    Tab. 3 - Bodování za příslušenství a software
      IV. Ostatní: Poslední kategorie je takovým shrnutím toho, co se do předchozích nevešlo, ale nesmělo být v žádném případě vynecháno. Mluvím zde hlavně o kvalitě zvuku, kterou jsme testovali na sluchátkách Sennheiser a také o kvalitě diktafonu, která je neméně důležitá. Zařadili jsme sem i rychlosti přenosu (upload i download) a udávanou dobu hraní. Udávanou proto, že otestovat výdrž 20 přehrávačů v omezené době bylo nad naše síly.

    IV. OstatníflashHDD
    Kvalita zvuku1-5 bodů subjektivně
    Kvalita diktafonu1-3 body subjektivně
    Rychlost přenosu (upload/download)do 800 kB/s ... 1 boddo 3 MB/s ... 1 bod
    Ikona Odkaz na databázi801-1500 kB/s ... 2 body3,1 - 6 MB/s ... 2 body
    Ikona Odkaz na databázi1501-2500 kB/s ... 3 body6,1 - 9 MB/s ... 3 body
    Ikona Odkaz na databázi2501 kB/s a více ... 4 body9,1 MB/s a více ... 4 body
    Udávaná doba hraníN/A, pod 15 hodin ... 1 bodméně než 5 hodin ... 1 bod
    Ikona Odkaz na databázi16 - 25 hodin ... 2 body6 - 10 hodin ... 2 body
    Ikona Odkaz na databázi26 - 40 hodin ... 3 body11 - 15 hodin ... 3 body
    Ikona Odkaz na databázi40 hodin a více ... 4 body16 hodin a více ... 4 body
    Celkemmax. 16 bodů

    Tab. 4 - Bodování v kategorii ostatní

    Celkem bylo tedy možné získat 100 bodů, což se, jak se dalo očekávat, nepodařilo žádnému přehrávači. Hodnocení se pohybovala od 40 do 90 bodů, což značí, že se na trhu objeví sem tam nějaký velmi kvalitní přehrávač, ovšem vyloženě zbytečnost nikdo do testu neposlal (díky bohu). Podívejme se tedy již na rozepsané tabulky s hodnocením přehrávačů.

    Pozn.: Pokud máte k metodice nějaké připomínky, rádi si je přečteme v diskusi. Ovšem myslete při tom na to, že vymyslet univerzální a neprůstřelnou metodiku hodnocení MP3 přehrávačů je úkol nadmíru složitý. Pokud tedy půjde o dotaz typu "Proč jste dali za toto 5 bodů a za ono jen 4?", asi nebudeme moct odpovědět více, než že jsme to tak prostě určili.
    reklama