reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest pamětí DDR2 800MHz 2x1GB - 1. část

29.1.2007, Lukáš Petříček, recenze
Megatest pamětí DDR2 800MHz 2x1GB - 1. část
Dnešním článkem zahájíme megatest DDR2 paměťových modulů s nominální pracovní frekvencí 800 MHz. Testu se zúčastnilo celkem 15 párů od 11 výrobců, ke kterým je třeba ještě připočíst 2 páry testované nedávno (budou do závěrečného hodnocení také zařazeny). Na mušku jsme si vzali totiž 800 MHz moduly v konfiguraci 2x1GB. Dnes se podíváme na paměti od výrobců A-Data, Corsair a G.Skill.
Dnes se nejdříve mrkneme na paměti od firmy A-Data, konkrétně na 800 MHz moduly s časováním 5-5-5-18, 2T. Jedná se o naprosto standardní 800 MHz moduly, takže se pojďme podívat, jak se jim vedlo v testu...


Pár slov úvodem


I paměti firmy A-Data patří mezi vyhledávané mezi overclockery a ladiči výkonu. Stejně jako řada dalších značek, pro sestavy, kde budeme systém taktovat, je dobré mít dostatečně rychlé paměti přímo z prodeje, nebo sáhnout po osvědčeném kousku hardwaru, který má třeba ještě nějaké rezervy nad rámec specifikací. Provozní napětí i dobrá škálovatelnost vzhledem k napětí tyto paměti směřuje zejména do výkonnějších sestav, ale i když nemají ani Heat-spreader, nepatří k těm nejlevnějším. Dobrý chladič samozřejmě sám o sobě nedělá dobré paměti, ale na druhou stranu, pokud chceme mít přetaktovaný systém a třeba pasivní chlazení, není pasivní chladič až tak špatný nápad.



A-Data DDR2 PC6400, (2X 1024 MB)


Při výběru pamětí je vhodné brát v úvahu zejména to, proč si dané moduly kupujeme, co od nich očekáváme a kolik jsme za ně ochotni zaplatit. Paměti A-Data obecně patří mezi výkonnější a slušně taktovatelné a tomu odpovídá i cena. Nejinak je tomu u těchto modulů.


Specifikace pamětí


Standardní pracovní frekvence testovaných modulů je 800 MHz při časování 5-5-5-18, 2T s napájecím napětím 1.8 V, ale paměti samozřejmě umí i řadu dalších frekvencí a časování. Jak již bylo zmíněno v úvodu, paměti nemají Heat-spreader, ale chladič bez značného overvoltingu stejně není třeba.



A-Data DDR2 PC6400, (2X 1024 MB)

    • Název: A-Data DDR2 PC6400, (2X 1024 MB)
    • Typ: 240-pin DDR2 SDRAM
    • Frekvence: 800 MHz (PC6400)
    • Časování: 5-5-5-18, 2T
    • Napětí: 1.8 V
    • Čipy: AD29608A8A-25EG
    • PCB: 6 vrstev
    • Heat spreader: nemají
    • Záruka: 2 roky


Praktické zkušenosti a přetaktování


Do testu jsem kromě standardního přetaktování zařadil také možné škálování pamětí s napájecím napětím. Ne na všech platformách je ale vysoké napětí pro DDR2 SDRAM dostupné a ne každý je ochoten překračovat dané specifikace. Předpokladem při použití výkonných pamětí je samozřejmě odpovídající základní deska.

Agresivní časování znamená pro DDR2 paměti obecně strop již na poměrně nízkých frekvencích a klade také značně vyšší nároky na provozní napětí. Jestli preferovat nižší latence, nebo naopak vyšší frekvence pamětí, bude záležet nepochybně také na použité platformě. Při praktickém přetaktování bude ale obvykle stejně nutné zvolit kompromis mezi dosažitelnou frekvencí pamětí, procesoru a adekvátně zvoleným časováním.

Testování proběhlo na základní desce Asus P5B Deluxe, která v této oblasti dosahuje výborných výsledků a možnosti přetaktování jsou zde jedny z nejvyšších. Rozdíly mezi základními deskami obvykle nejsou příliš velké, ale s rostoucí frekvencí se rozdíly značně zvyšují.


Škálování pamětí vzhledem k provoznímu napětí, frekvenci a časování

Časování pamětí
1.8V
1.9V
2.0V
2.1V
2.2V
4-4-4-12, 2T
-
-
813
851
892
5-5-5-18, 2T
862
911
958
986
995


Na výslednou frekvenci mají největší vliv samozřejmě použité čipy. Vzhledem k použití ruzných čipů v ruzných segmentech trhu s RAM moduly jde ale vždy spíše o konkrétní kus, revizi pamětí a "speed-binning" při jejich třídění. Paměti dobře škálují s napětím a s lehkým overvoltingem zvládají slušně i agresivnější časování 4-4-4-12, 2T. Konečná maximální dosažená frekvence byla u testovaných modulů s napájecím napětím 2.2 V necelých 1000 MHz.


Testy výkonu



K testování výkonu posloužil Everest Ultimate Edition 3.50 ke změření propustností a latencí pamětí. Mezi praktické testy jsem zařadil testy výkonu ve hře Quake 4 s patchem v1.3 a aktivním SMP s minimálním nastavením detailů v rozlišení 640x480 (pro co nejvyšší měřitelné rozdíly v počtu snímků za sekundu). Quake 4 je velmi závislý na výkonu pamětí a časování, a je tedy výbornou ukázkou možného skutečného přínosu rychlých pamětí a agresivního časování. Dalším testem je WinRAR 3.61 a vestavěný multithreaded benchmark pakování. Zde je zcela potlačen vliv grafické karty a jasně se zde ukazuje převaha rychlých pamětí.








Testy v Everest Ultimate Edition 3.50



Benchmark demo id_demo001 ve hre Quake 4 v1.3 s aktivním SMP



Benchmark WinRAR 3.61


S rostoucí frekvencí pamětí se výkon pozvolna zvyšuje. Testy výkonu jsou provedeny pouze na frekvencích, kde má procesor standardní takt 1.86 GHz. Ačkoliv jsou vyšší frekvence snadno dosažitelné, různé frekvence procesoru a FSB takové srovnání z hlediska porovnání výkonu pamětí poměrně komplikují.


Zhodnocení testovaných pamětí


Paměti A-Data DDR2 PC6400, (2X 1024 MB) jsou výkonné paměti s dobrými možnostmi přetaktování. Dosažené frekvence v případě časování 5-5-5-15, 2T jsou také velice slušné - jen o chlup horší než u dále testovaných modulů A-Data Vitesta EE. Na druhou stranu s agresivním časováním ztrácí již více. Záruka je zcela standardní - dvouletá. Prodejní cena testovaných pamětí se momentálně pohybuje okolo 6800,- Kč včetně DPH.

Za zapůjčení pamětí A-Data děkujeme firmě BGS LEVI Czech

Za zapůjčení procesoru Intel Core 2 Duo E6300 děkujeme společnosti Kvazar-Micro

reklama