www.svethardware.cz
>
>
>
>

Megatest pamětí DDR2 800MHz 2x1GB - 1. část

Megatest pamětí DDR2 800MHz 2x1GB - 1. část
, , recenze
Dnešním článkem zahájíme megatest DDR2 paměťových modulů s nominální pracovní frekvencí 800 MHz. Testu se zúčastnilo celkem 15 párů od 11 výrobců, ke kterým je třeba ještě připočíst 2 páry testované nedávno (budou do závěrečného hodnocení také zařazeny). Na mušku jsme si vzali totiž 800 MHz moduly v konfiguraci 2x1GB. Dnes se podíváme na paměti od výrobců A-Data, Corsair a G.Skill.
K oblíbeným
reklama
Další paměti v testu od firmy A-Data jsou z řady Vitesta Extreme Edition. Paměť s časováním 4-4-4-12, 2T směřuje již na trh výkonnějších modulů. Moduly zvládají obdobné maximální frekvence jako v případě levnějších dříve testovaných paměti A-Data, ale umí navíc i agresivní časování a také s ním velice dobře škálují s napětím. To by mohlo pro letmé seznámení stačit a teď již vzhůru na test.

Pár slov úvodem


Jak již padlo v testu pomalejších modulů ze stejné "stáje", i paměti firmy A-Data jsou vyhledávané mezi overclockery a ladiči výkonu. V případě pamětí A-Data Vitesta Extreme Edition 800+ paměti velice slušně zvládají i agresivní časování a snesou i značný overvolting, s čímž počítá i použitý pasivní chladič.


A-Data Vitesta Extreme Edition 800+, (2X 1024 MB)



Při výběru pamětí je vhodné brát v úvahu zejména to, proč si dané moduly kupujeme, co od nich očekáváme a kolik jsme za ně ochotni zaplatit. Paměti A-Data patří mezi výkonnější a slušně taktovatelné, čemuž odpovídá i jejich cena.


Specifikace pamětí


Standardní pracovní frekvence testovaných modulů je 800 MHz při časování 4-4-4-12, 2T s doporučeným napájecím napětím 2.0 - 2.1 V. Paměti samozřejmě umí i řadu dalších frekvencí a časování, včetně standardního časování 5-5-5-18, 2T podle specifikace JEDEC. Jak již bylo zmíněno v úvodu, paměti mají Heat-spreader, a tak se nemusíme bát jim pořádně "přitopit".


A-Data Vitesta Extreme Edition 800+, (2X 1024 MB)


    • Název: A-Data Vitesta Extreme Edition 800+, (2X 1024 MB)
    • Typ: 240-pin DDR2 SDRAM
    • Frekvence: 800 MHz (PC6400)
    • Časování: 4-4-4-12, 2T
    • Napětí: 2.0 - 2.1 V
    • Čipy: ?
    • PCB: 6 vrstev
    • Heat spreader: hliníkový-vínový
    • Záruka: doživotní


Praktické zkušenosti a přetaktování


Do testu jsem kromě standardního přetaktování zařadil také možné škálování pamětí s napájecím napětím. Ne na všech platformách je ale vysoké napětí pro DDR2 SDRAM dostupné a ne každý je ochoten překračovat dané specifikace. Předpokladem při použití výkonných pamětí je samozřejmě odpovídající základní deska.

Agresivní časování znamená pro DDR2 paměti obecně strop již na poměrně nízkých frekvencích a klade také značně vyšší nároky na provozní napětí. Jestli preferovat nižší latence, nebo naopak vyšší frekvence pamětí, bude záležet nepochybně také na použité platformě. Při praktickém přetaktování bude ale obvykle stejně nutné zvolit kompromis mezi dosažitelnou frekvencí pamětí, procesoru a adekvátně zvoleným časováním.

Testování proběhlo na základní desce Asus P5B Deluxe, která v této oblasti dosahuje výborných výsledků a možnosti přetaktování jsou zde jedny z nejvyšších. Rozdíly mezi základními deskami obvykle nejsou příliš velké, ale s rostoucí frekvencí se rozdíly značně zvyšují.


Škálování pamětí vzhledem k provoznímu napětí, frekvenci a časování


Časování pamětí
1.8V
1.9V
2.0V
2.1V
2.2V
2.3V
4-4-4-12, 2T
-
819
862
898
940
981
5-5-5-18, 2T
860
902
942
970
992
1010


Na výslednou frekvenci mají největší vliv samozřejmě použité čipy. Vzhledem k použití ruzných čipů v ruzných segmentech trhu s RAM moduly jde ale vždy spíše o konkrétní kus, revizi pamětí a "speed-binning" při jejich třídění. Paměti velice dobře škálují s napětím a s lehkým overvoltingem zvládají výborně i agresivní časování 4-4-4-12, 2T těsně pod 1000 MHz hranicí.


Testy výkonu



K testování výkonu posloužil Everest Ultimate Edition 3.50 ke změření propustností a latencí pamětí. Mezi praktické testy jsem zařadil testy výkonu ve hře Quake 4 s patchem v1.3 a aktivním SMP s minimálním nastavením detailů v rozlišení 640x480 (pro co nejvyšší měřitelné rozdíly v počtu snímků za sekundu). Quake 4 je velmi závislý na výkonu pamětí a časování, a je tedy výbornou ukázkou možného skutečného přínosu rychlých pamětí a agresivního časování. Dalším testem je WinRAR 3.61 a vestavěný multithreaded benchmark pakování. Zde je zcela potlačen vliv grafické karty a jasně se zde ukazuje převaha rychlých pamětí.








Testy v Everest Ultimate Edition 3.50


Benchmark demo id_demo001 ve hre Quake 4 v1.3 s aktivním SMP



Benchmark WinRAR 3.61


S rostoucí frekvencí pamětí se výkon pozvolna zvyšuje. Testy výkonu jsou provedeny pouze na frekvencích, kde má procesor standardní takt 1.86 GHz. Ačkoliv jsou vyšší frekvence snadno dosažitelné, různé frekvence procesoru a FSB takové srovnání z hlediska porovnání výkonu pamětí poměrně komplikují.


Zhodnocení testovaných pamětí


A-Data Vitesta Extreme Edition 800+, (2X 1024 MB) jsou výkonné paměti s dobrými možností taktování i při použití agresivního časování. Dosažené frekvence v případě časování 5-5-5-18, 2T jsou také dobré, ale pamětem velice svědčí zejména agresivní časování 4-4-4-12, 2T, kde dobře ukazují své možnosti. A-Data Vitesta Extreme Edition 800+ podporují EPP profily v SPD a mají, jak je již v této cenové relaci standardem, doživotní záruku. Prodejní cena těchto modulů se momentálně pohybuje okolo 7400,- Kč včetně DPH.

Za zapůjčení pamětí A-Data děkujeme firmě BGS LEVI Czech

Za zapůjčení procesoru Intel Core 2 Duo E6300 děkujeme společnosti Kvazar-Micro

reklama
Nejnovější články
Prodeje herních PC a notebooků šly meziročně dolů o 6,2 % Prodeje herních PC a notebooků šly meziročně dolů o 6,2 %
Herní počítače byly po začátku PC krize ostrůvkem naděje, který neustále klesající prodeje neohrožovaly. Není divu, že se běžně dostupný hardware už zcela běžně označuje za herní, nicméně aktuální krize celého polovodičového průmyslu ovlivnila i herní PC.
Včera, aktualita, Jan Vítek
GeForce RTX 2000 SUPER budou představeny v úterý GeForce RTX 2000 SUPER budou představeny v úterý
V úterý se dle VideoCardz konečně dozvíme, co si NVIDIA připravila v rámci nové řady GeForce RTX 2000 SUPER, nebo jak se tyto karty budou nakonec jmenovat. Na tom ani tak nezáleží, jako spíše na jejich specifikacích a cenách.
Včera, aktualita, Jan Vítek
3DMark dostal benchmark testující PCI Express 3DMark dostal benchmark testující PCI Express
Benchmarkovací software 3DMark už patří pod společnost UL, která pokračuje s jeho vývojem a nyní přišel čas také na PCI Express feature test. Ten tak přichází v pravý čas, aby si lidé mohli ověřit, co jim přinese PCI Express 4.0. 
Včera, aktualita, Jan Vítek
Falcon Heavy se ukázal v první noční misi: havárie i první úspěch Falcon Heavy se ukázal v první noční misi: havárie i první úspěch
Raketa Falcon Heavy byla už potřetí a opět úspěšně vypuštěna do vesmíru, ovšem nyní to byl pro ni první noční start. Falcon Heavy letěl včera v rámci mise STP-2 a zákazníkem bylo US Air Force. 
Včera, aktualita, Jan Vítek3 komentáře
Robot Astrobee od NASA se sám poprvé proletěl ve vesmíru Robot Astrobee od NASA se sám poprvé proletěl ve vesmíru
Robot jménem Bumble, který je jedním z Astrobee od NASA, měl nedávno první možnost se sám proletět vesmírem a vypořádat se se stavem beztíže. Test robota proběhl na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. 
Včera, aktualita, Kateřina Hoferková1 komentář