www.svethardware.cz
>
>
>
>

Megatest pamětí DDR2 800MHz 2x1GB - 1. část

Megatest pamětí DDR2 800MHz 2x1GB - 1. část
, , recenze
Dnešním článkem zahájíme megatest DDR2 paměťových modulů s nominální pracovní frekvencí 800 MHz. Testu se zúčastnilo celkem 15 párů od 11 výrobců, ke kterým je třeba ještě připočíst 2 páry testované nedávno (budou do závěrečného hodnocení také zařazeny). Na mušku jsme si vzali totiž 800 MHz moduly v konfiguraci 2x1GB. Dnes se podíváme na paměti od výrobců A-Data, Corsair a G.Skill.
K oblíbeným
reklama
Dále tu máme opět moduly od firmy Corsair. I v tomto případě se jedná o 800 MHz moduly, ale tentokrát s časováním 4-4-4-12, 2T. V tomto případě se jedná už o vyšší třídu 800MHz pamětí. Paměti od Corsairu jsou často vyhledávány pro výborný výkon i možnosti přetaktování. Jak se jim v testu povede?




Pár slov úvodem


Paměti Corsair patří mezi "klasiku" overclockerů. Stejně jako řada dalších značek, pro sestavy, kde budeme systém taktovat a nějakým způsobem ladit jeho výkon, jsou často výkonné paměti základem úspěchu. Corsair Twin2X2048-6400C4 jsou párové paměti a předpokladem je provoz v konfiguraci "Dual-channel". Provozní napětí i dobrá škálovatelnost vzhledem k napětí tyto paměti směřuje zejména do výkonnějších sestav...


Corsair Twin2X2048-6400C4, (2x 1024 MB)


Při výběru pamětí je nutné brát v úvahu zejména to, proč si dané moduly kupujeme, co od nich očekáváme a kolik jsme za ně ochotni zaplatit. Paměti Corsair patří mezi ty výkonnější a ne jinak tomu je u těchto modulů.


Specifikace pamětí


Standardní pracovní frekvence testovaných modulů je 800 MHz při časování 4-4-4-12, 2T s napájecím napětím 2.1V, ale paměti samozřejmě umí i řadu dalších frekvencí a časování (včetně standardních 5-5-5-18, 2T při 1.8 V podle specifikací JEDEC). Paměti mají černý pasiv "Black XMS2", typický pro všechny modely z edice XMS2 DDR2 Twin2X.


2GB, 800 MHz při časováním 4-4-4-12, 2T - to jsou paměti Corsair Twin2X2048-6400C4

    • Název: Corsair Twin2X2048-6400C4, (2x 1024MB)
    • Typ: 240-pin DDR2 SDRAM
    • Frekvence: 800 MHz (PC6400)
    • Časování: 4-4-4-12, 2T
    • Napětí: 2.1 V
    • Čipy: Elpida, Rev H
    • PCB: 6 vrstev
    • Heat spreader: Black XMS2
    • Záruka: doživotní


Praktické zkušenosti a přetaktování


Do testu jsem kromě standardního přetaktování zařadil také možné škálování pamětí s napájecím napětím. Ne na všech platformách je ale vysoké napětí pro DDR2 SDRAM dostupné a ne každý je ochoten překračovat dané specifikace. Předpokladem při použití výkonných pamětí je samozřejmě odpovídající základní deska.

Agresivní časování znamená pro DDR2 paměti obecně strop již na poměrně nízkých frekvencích a klade také značně vyšší nároky na provozní napětí. Jestli preferovat nižší latence, nebo naopak vyšší frekvence pamětí, bude záležet nepochybně také na použité platformě. Při praktickém přetaktování bude ale obvykle stejně nutné zvolit kompromis mezi dosažitelnou frekvencí pamětí, procesoru a adekvátně zvoleným časováním.

Testování proběhlo na základní desce Asus P5B Deluxe, která v této oblasti dosahuje výborných výsledků a možnosti přetaktování jsou zde jedny z nejvyšších. Rozdíly mezi základními deskami obvykle nejsou příliš velké, ale s rostoucí frekvencí se rozdíly značně zvyšují.


Škálování pamětí vzhledem k provoznímu napětí, frekvenci a časování

Časování pamětí
1.8V
1.9V
2.0V
2.1V
2.2V
2.3V
4-4-4-12, 2T
-
822
858
887
922
937
5-5-5-18, 2T
890
928
965
992
1021
1040


Na výslednou frekvenci mají největší vliv samozřejmě použité čipy. Vzhledem k použití ruzných čipů v ruzných segmentech trhu s RAM moduly jde ale vždy spíše o konkrétní kus, revizi pamětí a "speed-binning" při jejich třídění. Paměti dobře škálují s napětím a maximální dosažená frekvence byla nakonec 1040 MHz v případě časování 5-5-5-18, 2T s napětím 2.3 V.


Testy výkonu



K testování výkonu posloužil Everest Ultimate Edition 3.50 ke změření propustností a latencí pamětí. Mezi praktické testy jsem zařadil testy výkonu ve hře Quake 4 s patchem v1.3 a aktivním SMP s minimálním nastavením detailů v rozlišení 640x480 (pro co nejvyšší měřitelné rozdíly v počtu snímků za sekundu). Quake 4 je velmi závislý na výkonu pamětí a časování, a je tedy výbornou ukázkou možného skutečného přínosu rychlých pamětí a agresivního časování. Dalším testem je WinRAR 3.61 a vestavěný multithreaded benchmark pakování. Zde je zcela potlačen vliv grafické karty a jasně se zde ukazuje převaha rychlých pamětí.








Testy v Everest Ultimate Edition 3.50



Benchmark demo id_demo001 ve hre Quake 4 v1.3 s aktivním SMP



Benchmark WinRAR 3.61


S rostoucí frekvencí pamětí se výkon pozvolna zvyšuje. Testy výkonu jsou provedeny pouze na frekvencích, kde má procesor standardní takt 1.86 GHz. Ačkoliv jsou vyšší frekvence snadno dosažitelné, různé frekvence procesoru a FSB takové srovnání z hlediska porovnání výkonu pamětí poměrně komplikují.


Zhodnocení testovaných pamětí


Corsair Twin2X2048-6400C4 (2x 1024MB) jsou výkonné paměti s dobrými možnostmi přetaktování. Dosažená frekvence v případě časování 5-5-5-15, 2T je také slušná, ale jen o chlup lepší, než v případě modelu Corsair Twin2X2048-6400. S agresivním časováním paměti paradoxně mírně zaostávají. Paměti umí samozřejmě EPP profily a mají SLI certifikaci. Doživotní záruka je u těchto pamětí standardem. Prodejní cena testovaných pamětí se momentálně pohybuje okolo 7600,- Kč včetně DPH.

Za zapůjčení pamětí Corsair děkujeme firmě BGS LEVI Czech

Za zapůjčení procesoru Intel Core 2 Duo E6300 děkujeme společnosti Kvazar-Micro

reklama
Nejnovější články
Domino's Pizza začne v Houstonu využívat autonomní vozítka Nuro Domino's Pizza začne v Houstonu využívat autonomní vozítka Nuro
Autonomní vozítka se objevují v mnoha různých kategoriích dopravy, jednou z nich je i doručování zboží zákazníkům. V Houstonu to takto už brzy rozjede Domino's Pizza s vozítky od společnosti Nuro.
Dnes, aktualita, Milan Šurkala4 komentáře
BenQ uvádí monitory GL2480 a GL2780 s režimem ePaper BenQ uvádí monitory GL2480 a GL2780 s režimem ePaper
Společnost BenQ uvedla na trh dva nové monitory GL2480 a GL2780, které dostávají zajímavý režim ePaper. Monitor by tak měl nabídnout pohodlné čtení a zobrazení velmi podobné elektronickému papíru na elektronických čtečkách knih.
Dnes, aktualita, Milan Šurkala
Intel a Qualcomm lobují proti banu na Huawei Intel a Qualcomm lobují proti banu na Huawei
Ban na společnost Huawei, který uvalila administrativa Donalda Trumpa, může poškodit nejen tuto čínskou společnost, ale do značné míry poškodit i americké firmy. Proti banu tak už lobuje Intel, Qualcomm nebo Xilinx.
Dnes, aktualita, Milan Šurkala1 komentář
EU sjednocuje pravidla pro létání s drony EU sjednocuje pravidla pro létání s drony
Aby piloti dronů nemuseli v každé zemi EU zjišťovat, co si mohou a nemohou dovolit, rozhodl se Evropský parlament sjednotit tato pravidla. Ta tak budou ve všech zemích vycházet ze stejných nařízení. Zavádí se speciální zóny i kategorie dronů
Dnes, aktualita, Milan Šurkala11 komentářů
Doporučené PC sestavy: červen 2019 Doporučené PC sestavy: červen 2019
V tomto článku se podíváme na doporučené konfigurace vhodné pro různá využití. Od levných, malých a úsporných nettopů přes sestavy OFFICE a HOME až po herní a vysoce výkonné sestavy GAME a TOP.
Dnes, návod, Jan Vítek56 komentářů