reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.1.2007, Lukáš Petříček, recenze
Dnešním článkem zahájíme megatest DDR2 paměťových modulů s nominální pracovní frekvencí 800 MHz. Testu se zúčastnilo celkem 15 párů od 11 výrobců, ke kterým je třeba ještě připočíst 2 páry testované nedávno (budou do závěrečného hodnocení také zařazeny). Na mušku jsme si vzali totiž 800 MHz moduly v konfiguraci 2x1GB. Dnes se podíváme na paměti od výrobců A-Data, Corsair a G.Skill.
J.A.C.K. | 16.4.200720:11
Tyhle ramky se mi velice líbí a mám možnost je koupit jen za něco málo přes 3000Kč, ale problém je v tom že deska má možnost nastavit je 1,95V VDIM. A tak potřebuju vědět jestli je na této voltáži rozhejbu podle grafu by mněli jít. Prosím autory testu nebo kohokoliv kdo je má napište jestli jedou na 1,95V.
Odpovědět0  0
Godlike (2) | 20.4.200718:29
K cemu ti budou undervoltovany?Si kup obycejny 800mhz 555 18­(12­) s 1,8 nebo 1,9V..pri 4 4 4 12 potrebuji 2,1V
Odpovědět0  0
J.A.C.K. | 21.4.200711:09
Při 2.1V to je sice pěkný ale deska umí jen 1.95V
Odpovědět0  0
amoondre (88) | 1.2.200717:11
Kedze aj tie lacne a papierovo slabe A­-daty zvladli napohodu 900MHz, nie je o com. Uz 800MHz musi snad kazdemu na pretakt stacit, tak naco kupovat predrazene ­"akozelepsie­" pamati?
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 2.2.20076:38
800 MHz neni zadny pretakt, ale zakladni frekvence.Kdyby nezvladly 800 MHz, tak by v testu totalne propadly, jelikoz by nesplnovaly sve specifikace.V testu se ukazalo, ze takovy pripad nastesti u zadnych pameti nenajdete a rezervy pro pretaktovani jsou u vsech, jen u tech drazsich obvykle ­(ale ne vzdy­) vetsi.Coz je jiste uzitecny poznatek.Jinak stejne vzdy bude zaviset na konkretnim kuse pameti ktery koupite.V predchazejici konfiguraci PC jsem pouzival DDR Kingston, ktere si velky OC libit nenechaly.Nyni pouzivam testovane Corsair Twin2X2048­-6400C4, ktere jsou v tomto smeru mnohem vstricnejsi a jsem s nimi na vysost spokojen.Nepotrebuji je hnat do extremu, staci mi, kdyz spolehlive sekunduji nastaveni procesoru a nebrzdi me v OC.Takze je provozuji na 950MHz pri 1,9V a jsem spokojen.Nejakou korunu navic staly, ale za ten klid mi to stalo.
Odpovědět0  0
to_snad_neni_mozny | 30.1.200718:45
Docela by me zajimalo, proc nejsou ty pameti testovany taky na platforme AMD, mate na to nejakou rozumnou odpoved? Kdyz uz se chce nekdo seriozne zabyvat vykonem pro ruznem casovani pameti, tak by bylo dobre to zkouset na platforme, kde je to poznat. U Intelu by bohate stacilo vyzkouset, na jakou frekvenci se ktera pamet dostane pri CL5 a dal to neresit, informacni hodnota by zustala zachovana a clovek by aspon nemusel prochazet takovy kvanta textu... Planujete to nekdy dodelat?
Odpovědět0  0
Speedy Raiser | 30.1.200714:57
a mozna sem to ja, ale zaboha nemuzu prijit na rozdil mezi Corsair 6400C4 a 6400.
Jedinej co vidim je specifikace: C4 ma vyssi voltaz a agresivnejsi casovani ­(logicky­).
Realita je ale snad pokus o vtip:
1­)skalovatelnost: cca stejne ­(na 2.1V je C4 dokonce horsi­)
2­)everest: uplne stejny ­(logicky­). Akorat u C4 je ve dvou grafech navic sloupecek s 1066Mhz.
3­)winrar+quake: nejvetsi rozdil 0,22% ­(a C4 je nekde horsi­)

Takze jsem neco prehlidl, nebo se tyhle pameti fakt lisi jen uvodem a zhodnocenim?
Tedy C4 zvladly vyssi voltaz, ale to predpokladam bude spis vec kusu ­(vzhledem k tomu, ze na nizsich voltazi mely obe pameti stejny strop­).
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 31.1.20076:27
Rozdíl je v tom, že u C4 Vám výrobce garantuje, že agresivnější časování na 800MHz vůbec zvládnou, zatímco u těch druhých za to neručí.Předpokládám, že jinak ty paměti sjíždějí ze stejné linky a na jednotlivé typy se dělí až podle výsledku výstupních testů.Asi tak jako při výrobě CPU, kde se výsledný typ procesoru určuje až podle toho jak se konkrétní kus povedl.
Odpovědět0  0
Halflifeman | 30.1.200712:35
Rad by som vedel, ktore pamate A­-DATA 2x 1GB DDR2 800MHz by stacili ku C2D E6300, doska Gigabyte 965 DS4. V predaji su dva druhy pamati, pisu tam pri jednych ze chip V­-DATA a pri inych nie.
Su to odkazy:
http:­/­/www.agem.sk­/?cmd=tovar_detail&product=8231431
a:
http:­/­/www.agem.sk­/?cmd=tovar_detail&product=8948124
Odpovědět0  0
BurnerTom (43) | 30.1.200713:31
Ahoj.
No to nie je take jednoduche povedat.
1­) kam sa chces s tymi pamatami a procakom dostat?
2­) ja mam a­-data a­-data. Tie a­-data v­-data mozu byt lepsie ale aj horsie ­(to skor­).

Ak ti ide o taktovanie procaku, tak 6300 ma nasobic 7 co ti pri 400 mhz dava 2800, pri 425 2975 a pri 450 ­(kam sa s tymi pamatami podla testu asi ani nedostanes­) 3150. Kedze nasobic pre pamate je minimalne 1:1 k fsb, tak ak sces ist s procakom viac ­(co nie je problem­) zober ine pamate ­- preto som si ja zobral 6400 lebo ma vyssi nasobic a to som usetril na pamatiach.
V tvojom pripade by som zobral tie corsair 6400 co maju v ageme.

Ak ti staci na procaku 3100 tak zober aj a­-data.
Odpovědět0  0
BurnerTom (43) | 30.1.20079:46
Pamäte A­-Data DDR2 PC6400 majú PCB Brain Power.
Odpovědět0  0
Den Inner | 29.1.200723:00
Chybicka se vloudila :D ;­-)
Odpovědět0  0
BurnerTom (43) | 29.1.200719:23
Osobne mam 2 x A­-Data PC6400 1GB na P5B Deluxe a ramky mi frcia stabilne na 800 MHz 4­-4­-4­-12 2.0V v pomere 1:1 s C2D E6400 * 8.
Idem ale skusit 2.2V a 425MHz.
Za tie peniaze su to dobre pamate aj ked zaruka by mohla byt dlhsia.
BTW. je to dobry test ale musim suhlasit s SmartMole­-om.
Odpovědět0  0
SmartMole (93) | 29.1.200718:00
No, tak s touto recenzí nevím. Je fajn, že po dlouhé době je tu zase test pamětí, ale proč v takovéto podobě? Přijde mi to, jako když nějaký školák z gymplu dělá seminární práci a snaží se naplnit počet stránek. Chápu že používáte stejný text, proč se to snažit psát jinak, ale co absolutně nechápu jsou ty grafy výkonu u každých testovaných pamětí!!!! PROČ??? PROČ to děláte? Je snad přeci jasné, že výsledky budou stejné, a když ne, tak jsou rozdíly tak malé, že se evidentně jedná o chybu měření!

Proč jste jednoduše do začátku neuvedl, jaký je výkon při jakém nastavení. A pak už ­"pouze­" ­(je mi jasné, že to je na tom to nejtěžšší­) podrobně nerozebral možnosti přetaktování jednotlivým pamětí?

Takže, abych to shrnul: ­"Díky za test! Příště však prosím jinou formou...­"

Co se týče možností pamětí zvládat 1T by se určitě hodilo a z tohoto důvodu by mi přišlo i výhodnější testovat to na sestavě s AMD ­(tedy pokud máte tu možnost­). Protože levnější paměti samozřejmě najdou uplatnění v AMD sestavách a naopak ty velmi drahé zase určitě rádi využijí overlockeři s deskami na nForce 680i. Je to škoda, že toto nebylo otestováno. Ale za to kritizovat nebudu, protože je mi jasné, že se úplně nejlépe neshání sestava s AM2 a kvalitní deskou.
Odpovědět0  0
entik (17) | 29.1.200714:29
koukam ze redakce plati autory za pocet slov ... cast o praktickych zkusenostech by mi urcite stacila jednou u prvnich pameti, posledni odstavec pred zaverem taktez :­)
ale co, stejne kazdej kouka jen na grafy a tabulky, maximalne jeste zaver
Odpovědět0  0
pupek | 29.1.200715:16
tak,tak
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1065) | 29.1.200721:00
"koukam ze redakce plati autory za pocet slov­" ­- rozhodně není pravidlem, konkrétně tohoto testu se to netýká.
"cast o praktickych zkusenostech by mi urcite stacila jednou u prvnich pameti, posledni odstavec pred zaverem taktez :­)­" ­- pro účely současné publikace celého testu ano, ale pro účely pozdějšího zpětného odkazování na jednotlivý profil těch nebo těch pamětí už nikoli.
"ale co, stejne kazdej kouka jen na grafy a tabulky, maximalne jeste zaver­" ­- většina ano, ­"každej­" nikoli.
Odpovědět0  0
entik (17) | 29.1.200723:03
porad by to slo udelat jako stranka s praktickymi zkusenostmi ­(protoze tyto zkusenosti se evidentne netykaji jednotlivych pameti­) a stranka se samostatnymi testy
`většina ano, ­"každej­" nikoli` ­- bohuzel pokud by to melo takhle pokracovat, tak si myslim, ze procento ­"kazdejch­" bude prevazovat, protoze moc lidem se asi nebude chtit hledat to zajimave v tom ostatnim, co je tam jenom kvuli budoucim odkazum
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (282) | 30.1.20070:03
Ono by se toho dalo. Každopádně máte dost zvláštní představu o významu slova ­"každej­"... ;­-)
Odpovědět0  0
entik (17) | 30.1.20070:40
nj, prvni uziti bylo trochu nestastny, pak uz se to vezlo :)
Odpovědět0  0
Logout (91) | 29.1.200711:25
Obávám se,
že nevyzkoušet, zdali a jak tyto paměti zvládají časování s 1T je tak trochu polovičatá práce....
Matyáš
Odpovědět0  0
speedsnail (149) | 29.1.200712:35
Intel 965 neumí nastavit 1T.. Je třeba počkat na Nforce650 nebo koupit drahou desku s RD600 nebo 680i
Odpovědět0  0
Logout (91) | 29.1.200713:32
Ahoj,
no vím, že to Intel nezvládne. Ale 650 tu za chvíli bude, někteří si koupí i drahou desku, a vzhledem k tomu, že 1T poskytuje o dost vyšší výkon ­(no dobře, o kousek, ale každej kousek dobrej­), tak by člověka zamrzelo, kdyby si koupil dle testu nejvýhodnější paměti, a pak zjistil, že prostě to 1T nedaj. A takovejdle test se asi nebude za tejden opakovat...

Btw. lidi, co si koupěj 2GB 800Mhz pamětí, tak už dost dobře můžou mít i na dražší desku.

Matyáš
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 29.1.200713:41
Jakykoliv rozdil do 20% je okem temer nerozpoznatalny. Rozdily do 5% jsou zanedbatelne.
Navic zajimave neni nastaveni, ale vykon ... takze kdyz bude na nejakem chipsetu pri casovani 1T horsi vykon nez na i965 s 2T, tak co na tom ?
Osobne si myslim, ze tato vytka neni u tohoto testu opravnena.
Odpovědět0  0
speedsnail (149) | 29.1.200713:49
Mimoto si myslim ze takty pri 1T budou umerne ostatnim vysledkum pameti..
Odpovědět0  0
Logout (91) | 29.1.200717:39
Ahoj,
Je pravda ze rozdil do 5% je zanedbatelný ­(podle různejch zahraničních diskusí je to rozdíl cca 10% na pamětěch což dělá cca 2­-3% výkonu počítače­). Ale uplne stejny bude treba rozdil mezi 800Mhz a 1000Mhz paměťma. To by pak nemělo cenu dělat test vůbec.
Třeba v jednom testu u konkurence dopadly paměti 840Mhz 1T rychlejc než 1280Mhz 2T. Takže myslím, že to má cenu testovat. Koneckonců i kdyby se zjistilo, že to není přínos, tak to je taky informace :­-­)

Výsledky při 1T nemusí být stejné ­- např. superrychlé ­(v Mhz­) paměti často na základní rychlosti nezvládají tak dobré časování
jako některé lowlatency paměti, které zas nezvládají frekvence.

Zas abyste mě nepochopily špatně, jinak je tendle test dobrej,
myslím, že se přesně trefil 800Mhz paměti ­(jen je škoda, že se tam nezařadily některé skoro stejně drahé 900Mhz­) 2x1GB je dneska ideální volba, metodika testu je také dobrá.
Osobně budu časem přesně takový paměti kupovat ­(včetně desky­), a tak by mě zajímalo, jestli se vyplatí třeba investice do dražší desky ­(=1T­) a do levnějších pamětí, nebo ne. Ale je fakt, že stejně se nejvíc vyplatí investice do levnějších pamětí i levnější desky :­-­)

Hezký den
Matyáš
Odpovědět0  0
snajprik (1554) | 29.1.200713:52
o tých par promile výkonu navyše pri 1T sa o tom neoplatí ani rozmýšľať u intelu, keby si kupoval AMD tak áno tam 1T využiješ, ale intelu sa o tom zatiaľ môže len snívať, však nezvláda ani CL4 a nie ešte 1T :­) U intelu sa oplatí nad tým rozmýšľať pri príchode nových CPU 45nm čipov 410mil. tranzistormi, ale to bude v 2008 roku a tam pôjdu DDR3 takže tie DDR2 potom môžeš vyhodiť :)
Odpovědět0  0
Mentor | 29.1.200716:12
tento uzivatel je nejhorsi strankou SHW, kazdou diskusi zamori opravdu stupidnimi a vymyslenymi blaboly, to snad neni ani mozne.
Odpovědět0  0
Vejce Vejce | 29.1.200716:41
jj koukam... Zajimalo by me kde k tem informacim prisel :­-D
BTW: nevite nekdo co ma za kompa?? Urcite nejakej shit a remca tady!
Odpovědět0  0
snajprik (1554) | 29.1.200719:14
Ale ste sa do mňa obuli :­)len neviem čo je stoho blabol :­), že C2D nemá integrovaný radič, a preto ma spomalene FSB a pre C2D vyrobca odporúča CL5 toto mam zo stránok výrobcu www.intel.com­( ale ma zase iné prednosti­). ­"Dvoujádrový Penryn bude mít neuvěřitelných 410 milionů tranzistorů­", štvorjadrovy 820mil. toto mam napríklad aj z tejto stránky Aktuality 27.1.2007, Milan Šurkala, alebo http:­/­/www.tgdaily.com­/2007­/01­/27­/intel_45nm_penryn_details­/, asi tu som prišiel na tieto info + iné doplňujúce stánky :­) K tym DDR3 http:­/­/www.tgdaily.com­/2006­/09­/25­/micron_samples_ddr3_memory­/
Čo ma s tým moja zostava??? Ale nemusíte sa báť na to čo potrebujem my bohaté stačí moje PC :­) ProE, Inventor11
PS: ďakujem chlapci pobavili ste ma. Ale keď nabudúce budete chcieť na mňa kydať hnoj, tak by som poprosil aj nejaké dôkazy ­( nejaké WWW kde tvrdia opak čo ja­), kde sa mýlim a nemám pravdu. Kľudne ma opravte, nepohnevám sa :­).
Odpovědět0  0
snajprik (1554) | 29.1.20078:03
Super recenzia, to muselo zabrať času. Ako pekne vidno v recenzii, že všetke čipy kupujú od toho istého výrobcu a že rozdiel je len v nálepke a v cene :­)
Odpovědět0  0
streethawk (2) | 29.1.20077:01
Tak zaprve, prvy diel recenzie hodnotim velmi kladne, je to slusny sprievodca pri kupe pamati na OC, len sa chcem spytat, preco ste pri vsetkych pamatiach neuviedli aspon screeny z nastavenia v BIOS­-e pri ktorych vam dane pamate slapali, dajme tomu vzdy nastavenia z najvyssej dosiahnutej frekvencie, popripade vzdy uviest FSB atd., prosim o doplnenie, myslim ze nebude uzitocne len pre mna, osobne mam presne tu dosku co mate v teste a pamate tie ­"obycajne A­-DATA­" 800­-vky a nejdu mi moc taktovat, resp. vobec, takze preto si myslim ze robim niekde chybu a pomohlo by mi podrobnejsie ponatie vasho testu, Dakujem
Odpovědět0  0
BurnerTom (43) | 29.1.200721:07
Ja ich mam tiez na P5B D a idu v poho ­- tu je moj konfig:
JumperFree: Manual, 400, 800, 120, 33.33, D, 2,0, 1,325, 1,4 1,45, 1,6 A
CPU: D D D D E E D D
Chipset NB: D D 4 4 4 12 5 35 10 10 10 10 D Peg­/PCI D A A
Chipset SB: A

Skus daco podobne a malo by ist v poho.
Aky mas zdroj?
Daj vediet ci pomohlo.
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (282) | 30.1.20070:29
Viz výše. Doporučuju vyzkoušet poslední ­(beta­) BIOS a pročíst si fóra o taktování P5B na XS. Jinak je nutné vzít v úvahu, že každý pár pamětí je zcela jiný a výsledky se budou lišit. Bez problémů o desítky MHz. Stačí jiná revize pamětí a jiné čipy a výsledky se budou lišit klidně ještě více.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.