reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest počítačů: závěrečné vyhodnocení

6.12.2004, Štěpán Mrázek, recenze
Megatest počítačů: závěrečné vyhodnocení
V průběhu uplynulého týdne jste si mohli přečíst celkem devět recenzí osobních počítačů, které se sešly v našem předvánočním Megatestu. Dnes pro vás máme finální hodnocení a srovnání všech devíti PC.
100MEGA Distribution HAL3000 aPhantom Devil

Sestava HAL3000 jistě každého zaujme netradičním designem. Tím ale nechceme říci, že se musí hned každému líbit, protože vkus je velmi individuální záležitost. A také, jak již napsal jeden z našich čtenářů, ne každý touží po "blikající a hučící obludě". Jde prostě o velmi extravagantní case, který se nejspíše buď líbit bude nebo ne… Výkonově je na tom sestava také velmi dobře, neřku-li výborně. A to zejména díky vhodné volbě komponent, kdy výrobce zvolil spíše slabší procesor a silnější (byť již starší) grafickou kartu Radeon 9800 Pro. Účelem pak bylo dosáhnout maximálního výkonu za rozumnou cenu, protože oba kousky a též hlavní výkonové pilíře již nepatří ani z daleka k nejdražším… Celé dílo pak vhodně podtrhl dvěma disky zapojenými do RAIDu, což mu dává před konkurencí značný náskok, protože ostatní výrobci šli cestou jednoho disku. Tato výhoda nespočívá pouze v rychlosti, ale i v kapacitě, která taktéž nemá konkurenci. Celé to pak vhodně doplnil výkonnou DVD vypalovačkou, která vypálí Dual Layer DVD+R disk rychlostí až 4x!

Součástí sestavy jsou následující periferie:
  • Windows XP Home Edition (v našem případě nainstalovány Windows XP Professional SP2)
  • Multimediální klávesnice Genius KB-29e Calc (s integrovanou kalkulačkou)
  • Myš Genius NetScrool+ Superior (10 tlačítek)
  • Reproduktory Genius SP-Q 2.1 Slim
  • Tiskárna Canon PIXMA IP3000
  • LCD BenQ FP-567 - 1024x768, 16 ms, 350:1, 250 cd/m2, repro

DEXX Silver

Jak již bylo řečeno, neudělala na nás sestava Dexx na první pohled svým vzezřením dobrý dojem. Šlo však pouze o subjektivní pocit a subjektivní vnímání krásy, takže tento výrok neberte nijak fatálně. Líbilo se nám taktéž vyvedení FireWire portů dopředu. Tedy dokud jsme nezjistili, že počítač tímto rozhraním nedisponuje. Po stránce výkonu je vidět, že se výrobce snažil postavit výkonnou sestavu na platformě Intel, jež by ale zároveň nabízela stále relativně dobrý poměr mezi cenou a výkonem. A to se mu do značné míry povedlo, byť musíme dodat, že nám přijde zbytečné použití paměti DDRII . U velikosti si již tak jistí nejsme, zda-li máme říci, že 1 GB RAM je vhodná volba, či zda by bylo lepší peníze ušetřit a investovat do výkonnějších komponent. Naproti tomu procesor Intel Pentium 4 2,8 GHz bereme jako optimální řešení. Konečná kombinace rychlých pamětí DDRII a „pouze“ mainstreamového procesoru se nám ale jeví poněkud nelogická… Grafická karta ač se nehonosí označením GT (za které se musí i více zaplatit) nabízí velmi slušný výkon, protože je osazena velmi rychlými pamětmi, jež dokonce GT verzi v taktu přebíhají o 50 MHz (resp. 100 MHz DDR). Velmi dobrá je i vypalovací mechanika LG, která kromě DVD+R Dual Layer podporuje i formát DVD-RAM.

Součástí sestavy jsou následující periferie:
  • Windows XP Home Edition (Service Pack 2)
  • Labtec Wireless Desktop Edge CZ (PS2) - jde o klávesnici i myš
  • 17" LCD MAG HD772 (1280x1024, 30 ms, 450:1, 250 cd/m2, bez DVI)

ELAP Gigamax Mach4 620

Naše pocity ze sestavy Gigamax by se daly shrnout asi takto. Po stránce vzhledu není sestavě co vyčíst. Na casu se nám líbilo důmyslné a nenáročné řešení chlazení procesoru (resp. přívodu chladného vzduchu k chladiči) a také repertoár portů na čelní straně, které výrobce využil beze zbytku. Vadilo nám ale použití FireWire a USB bracketu, který budí dojem, že sestava disponuje až deseti USB porty, což je klamné! Čipová sada totiž podporuje max. osm USB portů, jak již bylo řečeno. Celé to na nás zapůsobilo tak, jako by se někdo snažil oklamat zákazníka. Tomu se nám, ale nechce věřit, a proto bychom doporučovali alespoň přelepit nadbytečné USB porty na bracketu. Podobně by pak výrobce měl zapracovat na vnitřní kabeláži, která působí neprofesionálně. Jinak po stránce výbavy je na tom sestava již poměrně dobře. Hlavně oceňujeme výkonnou a moderní DVD vypalovací mechaniku spolu s grafickou kartou s VIVO konektorem, což je dobrá kombinace pro domácí "hraní si s videem". Pozadu nezůstává ani základní deska, kde kromě gigabitového síťového čipu nalezneme i 7.1 surround. Nejvíce ale chválíme řešení duálního biosu, které jistě leckomu může přidat na klidu. Hůře je na tom sestava již po stránce výkonu, kde ztrácí zejména díky zastaralé a též i pomalé grafické kartě Radeon X600 XT. Proto pak i trošku "zapadá" výkonný procesor Intel Pentium 4 3,2 GHz, který ještě rozhodně nepatří do starého železa...

Součástí sestavy jsou následující periferie:
  • Windows XP Home Edition (Service Pack 2)
  • Bohatá výbava softwaru (Norton Internet Security 2004, Power DVD 5, Nero 6 atd.)
  • Klávesnice Chicony KBP0108 Mlutimedia (PS2)
  • Myš Genius NetScrool Eye (PS2, optická)
  • Repro Creative Inspire 5.1 P5800 Retail
  • 17" LCD Atec (1280x1024, 16 ms, 450:1, 300 cd/m2, bez DVI, repro)

FOX Cult-X

Sestava FOX opět zabodovala! Její silnou stránkou je již klasicky design a kvalita zpracování. Standardní součástí je informační LCD panel s možností regulace otáček chladičů. A ukazuje se, že podobné zásahy nejsou vůbec beze smyslu, protože sestava oplývá také tichým chodem. Počítač nás ale neoslovil pouze vzhledem, ale i výkonem, který je jednoduše brutální a vyrovná se i dražším strojům. Klíčovou úlohu zde pak hrají dvě věci: přetaktovaná grafická karta a procesor. Grafická karta je postavena na čipu GeForce 6800 (non GT), ale tak GPU výrobce zvedl o celých 50 MHz na 375 MHz. Paměti pak tikají na 800 MHz DDR místo standardních 700 MHz DDR. Na vše pak "dohlíží" masivní chlazení od firmy Arctic Cooling, které dostatečně zabezpečuje stabilitu systému. Procesor AMD Athlon 64 3000+ je postaven na novém jádře Winchester, což znamená 9 mikronový výrobní proces a podporu pro Dual-DDR, což ve spojení s kvalitními pamětmi Mushkin dává dohromady "solidní mašinu" s možností pasivního chlazení procesoru. Dále zde pak nalezneme výkonný Serial ATA disk, který by ale mohl být větší, a DVD-RAM mechaniku. Síťově je pak sestava zabezpečena více než-li dobře, protože deska integruje hned dva gigabitové čipy a spolu s ní se dodává i PCI Wirelessová karta. Poslední vymožeností jsou pak 8-kanálová zvuková karta, osm USB a dva FireWire porty.

Součástí sestavy jsou následující periferie:
  • Windows XP Home Edition (SP1)
  • Klávesnice Logitech Internet (black, USB)
  • Myš Logitech (black, USB)
  • 17" LCD AG Neovo F-417 (1280x1024, 12 ms, 450:1, 260 cd/m2, bez DVI)

Fujitsu Siemens Scaleo T

První pohled na sestavu Fujitsu Siemens Scaleo T pro nás byl poměrně milý, protože na nás zapůsobil její příjemný vzhled. Efektní je i modré podsvícení, které ale nepůsobí nijak "cirkusově". Vadilo nám ale řešení dvířek k USB portům, která jsou "vyndávací" a snadno je tak můžete ztratit. Líbil se nám tichý chod sestavy. Tedy až do chvíle, kdy jej začal narušovat divný přerušovaný a blíže neidentifikovatelný zvuk vycházející z vnitřku zdroje. Po stránce výkonu je na tom ale sestava v kontextu našeho megatestu relativně bídně. Srovnávat se může snad pouze se sestavou Lynx či IBM. Grafická karta GeForce FX5500, založená na architektuře GeForce FX5200, přeci jenom již dnes nepatří "k zázrakům moderní techniky". Výkon negativně ovlivňují jistě i pomalé paměti DDR333, které tak plně nevyužijí rychlejší 200 MHz FSB sběrnici procesoru AMD Athlon 3200+! Mile nás tak překvapil velký 200 GB pevný disk s 8 MB vyrovnávací pamětí a DVD vypalovací mechanika s podporou Dual Layer DVD+R médií. Trochu zbytečná nám pak v tomto kontextu přišla DVD-ROM mechanika, která již nemá co navrch nabídnout...

Součástí sestavy jsou následující periferie:
  • Windows XP Home Edition (Service Pack 1)
  • Klávesnice Fujitsu Siemens (USB)
  • Myš Fujitsu Siemens Optical (USB)
  • Reproduktory OEM (Stereo)

IBM ThinkCentre A50

Sestava IBM je v našem megatestu opravdovým "exotem". Jde totiž o plnohodnotnou "kancelářskou mašinu", která se i přes výkonný procesor s jinými sestavami nemůže srovnávat. A to zejména kvůli integrovanému grafickému jádru Intel Extreme Graphics 2, které podporuje pouze DirectX 7 a neobsahuje ani T&L jednotku, která je součástí herních grafických karet od dob GeForce 256! Vzhledem se sice snaží být originální, ale zaujmout může opět pouze v kanceláři, kde bude jistě excelovat i combo vypalovací mechanikou. Celková velikost operační paměti 512 MB pak na kancelářskou práci úplně stačí a nevadí ani, že grafická karta může "ukrojit" až 64 MB. V kanceláři pak jistě stačí i síťová karta 10/100 LAN, i když jinak bychom to asi označili za nedostatek. Co nám ale velmi vadilo a vadilo by to jistě i v kanceláři je relativně velká hlučnost a špatná dostupnost čelních USB portů, kam se leckterý flash disk nemusí vůbec vejít. Také nám zde chybělo tlačítko reset, které je stále nutnou součástí počítačových sestav. A protože po stránce výkonu je na tom sestava kvůli integrované grafické kartě velmi špatně, nelíbí se nám i její velmi vysoká cena!

Součástí sestavy jsou následující periferie:
  • Windows XP Professional (SP1)
  • Klávesnice IBM Black PS2
  • Myš IBM Optical Black (USB)

LEVI LYNX eXpress MS Fantom A64

Sestava LYNX je multimediálním PC, které se nachází někde na hranici mainstreamu. Po designové stránce mu nemáme co vytknout a provoz je opravdu prakticky neslyšný. Praktické je řešení čelních USB portů, které (ač jsou ukryty za dvířky) nemusíte "nikde lovit". Koukneme-li se pak na výkonnostní stránku sestavy, musíme konstatovat uspokojení s volbou procesoru, protože Athlon 64 2800+ vyniká v poměru cena výkon. Taktéž operační paměti je zde dostatečných 512 MB DDR400. Na herním výkonu pak tedy ubírá pouze nevýkonná grafická karta, která je vlastně "osekaným" Radeonem 9600. A z tohoto důvodu pak již asi nikoho nepřekvapí, že Radeon 9550 nemůže výkonově konkurovat kartám tipu GeForce PCX 6600 či Radeon 9800 apod. Celkově je pak vidět, že sestava je spíše laděná na domácí pracovní využití, než na hry, což ostatně potvrzuje i pohled na soupis dodávanéch periferií.

Součástí sestavy jsou následující periferie:
  • Windows XP Home Edition (Service Pack 2)
  • MS Works 7.0, Lynx CD software
  • Kniha první kroky s počítačem
  • Klávesnice ECK001 Black (PS2, multimediální)
  • Myš OEM Microsoft Basic Optical Mouse Black USB
  • Tiskárna Canon Pixma IP4000
  • 19" LCD monitor Neovo F-419 (LCD, 1280x1024, 25 ms, 700:1, 300 cd/m2, DVI)

Mironet 5077

Mironetu se podařilo postavit „papírově“ velmi výkonnou sestavu, která jistě dokáže vyhovět požadavkům i těch nejnáročnějších hráčů. Toho dosáhla zejména díky procesoru AMD Athlon 64 3500+ a grafické kartě GeForce 6800. Hráčům pak kromě výkonu může Mironet nabídnout také 8-kanálové audio či gigabitovou síť. Leckdo také jistě nepohrdne WiFi s možností AccessPointu o rychlosti až 54 MB/s , což může značně usnadnit vytvoření domácí počítačové sítě o dostatečné rychlosti. To ale nemůžeme udělat se čtečkou paměťových karet a vypalovací mechanikou, která již podporuje formát DVD+R Dual Layer, což znamená možnost vypálit si na jeden DVD disk bezmála 10 GB dat. Pokud bychom ale měli hodnotit "zateplení" (pardon, chtěl jsem říci odhlučnění :-), nemůžeme jej nekriticky pochválit, protože v PP je velmi špatně řešena cirkulace vzduchu! A to je právě umocněno ještě onou izolační hmotou a zalepením otvorů pro větráky, kde bychom raději viděli nějaký tichý ventilátor.Takže zde bychom byly na soudy opatrní, protože, vzhledem k použitý velmi výkonných komponent, je po delší době v PC pořádně dusno (tedy horko :-). Nemluvě o prachu, který se zde bude držet "zuby nehty". Po stránce vzhledu se nám pak PC jevilo sice poněkud konzervativně, což mu ale nebrání, aby nevypadalo elegantně.

Závěrem bychom pak pouze rádi podotkli, že u toho stroje nás překvapil, vzhledem k jinak špičkově nastavené konfiguraci, relativně nízký výkon, protože u AMD Athlonu 3500+ bychom spolu s tak výkonnou grafickou kartou jako je GeForce 6800 (a ještě s vyšším taktem GPU) bychom čekali o něco vyšší čísla. A vzhledem k relativně nízkým hodnotám u paměťových testů, si myslíme, že slabinou zde budou "neznačkové" paměti s vysokou latencí, na což jsou Athlony 64 obecně citlivé... U nastavení sestavy se nám velmi nelíbilo, že i když grafická karta podporuje již plně DirectX 9c, tak výrobce nainstaloval pouze DirectX 9b! A to je velmi hrubé opomenutí!

Součástí sestavy jsou následující periferie:
  • Windows XP Home Edition (SP1, nainstalovány Windows XP Professional)
  • Logitech Internet Pro Keyboard Black CZ (PS2)
  • Logitech Optical Wheel Mouse B-58 Black (USB)
  • repro Genius Value speaker SW-5.1 (stříbrné)
  • 17" LCD LG 1730S (1280x1024, 12 ms, 550:1, 250 cd/m2, bez DVI)

Orange&Green OG Home 721

Sestava Orange&Green nás oslovila netradičním designem, který vhodně kombinuje stříbrnou a černou barvu. Celkové vzezření tak působí elegantně i funkčně. A to u třeba kvůli šikovně řešenému chlazení procesoru "vzduchovým tunelem". Zajímavá je však i další konfigurace, které kromě procesoru Intel Pentium 4 530 (3 GHz) s jádrem Prescott kraluje o celých 112 MHz přetaktovaná grafická karta GeForce 6600 pro sběrnici PCI-Express 16x. Paměti jsou pak díky použití čipové sady Intel 915P stále DDR400. To ale dle našeho názoru vůbec nevadí, ba naopak to zlepšuje poměr ceny a výkonu bez nějakých fatálních zásahů do výkonu. Kladně hodnotíme přítomnost vypalovací DVD mechaniky s podporou nového a v budoucnu jistě užitečného formátu DVD+R9 (Dual Layer). Příjemným doplňkem je jistě také televizní karta (které ovšem chybí FM rádio tuner) s dálkovým ovládáním. Co se nám ale nelíbilo je chlazení sestavy, které nám přišlo neadekvátní specifikacím. Velmi kontroverzní nám také přijde relativně velké přetaktování grafické karty bez dalších úprav a také rozvržení PCI komponent, protože řadič FireWire brání svým umístěním přístupu chladného vzduchu k ventilátoru chladiče grafické karty. Sestava také nepatří k nejtišším.

Součástí sestavy jsou následující periferie:
  • Windows XP Home Edition (Service Pack 2)
  • KlávesniceLogitech Internet Black (PS2)
  • Myš Microsoft IntelliMouse Explorer USB (optická)
  • USB Flash Disk 128 MB (USB 1.1)
  • 17" LCD Samsung SyncMaster 710T (1280x1024, 12ms, 600:1, 300 cd/m2)

Pozn.: Na další stránce najdete seznam udělených ocenění.
reklama