reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest sestav: Dexx Silver

30.11.2004, Igor Viduna, recenze
Megatest sestav: Dexx Silver
Sestava DEXX se jako jediná v testu rozhodla jít cestou nejnovějších technologií. Pokud mluvíme o PCI-Express či DDRII, musí vám být jasné, že půjde o platformu Intel. Ta ve spojení s GeForce PCX 6600 nabízí dostatečný potenciál i pro náročného uživatele.
Kapitoly článku:
  1. Megatest sestav: Dexx Silver
  2. Pohled do nitra
  3. Výsledky testů a závěr
Sestava DEXX Silver se jako jediná v našem testu rozhodla jít cestou nejnovějších technologií. A pokud mluvíme o PCI-Express či DDRII, musí vám být jasné, že půjde o platformu Intel. A je tomu skutečně tak, protože procesorem je Intel Pentium 4 520 Prescott (2,8 GHz) a deska je postavena na čipové sadě Intel 915P. Operační paměti je pak 512 MB a optická mechanika podporuje formát DVD-RAM. A co se grafické karty týče, tak výrobce zvolil také velmi šikovně GeForce PCX 6600.



Obr.01 - Foto sestavy Dexx
Pro zvětšení klikněte myší

Bližší pohled na case

Co se designu týče, moc se nám (upřímně řečeno) tento již standardně "Dexácký" case nelíbí. Na náš vkus je při pohledu zpředu "až moc hranatý" a např. kryt DVD mechaniky působí levně. Na druhou stranu ale musíme připustit, že každý má jiný vkus. A i my musíme přiznat, že např. černá disketová mechanika a černá čtečka paměťových karet se zbytkem PC ladí. A někomu se konec konců tento stříbrný "krasavec", jež se chlubí digitálním informačním displejem, může líbit.



Obr.02 - Čelní foto sestavy Dexx

Displej pak podává informace o vnitřním stavu PC - nalezneme zde ukazatele teplot procesoru, grafické karty a pevného disku. (To je zajištěno teplotními čidly, které jsou součástí samotné skříně); hodiny (a to buď reálný čas nebo "work time") a datum pak svítí i při vypnutém PC. Podsvícení pak lze velmi snadno vypnout.



Obr.03 - Detail displeje

O mnoho více je ale case zajímavý ze vnitřku, kde nalezneme spoustu větráků a "vylepšováků". Z klediska chlazení nás okamžitě zaujaly hned dva větráky, které z oblasti pod zdrojem, kde je i procesor, "vysávají" teplý vzduch ven z PC. Chyběl nám též ventilátor v dolní časti PC, kde je pevný disk, protože tak by bylo proudění vzduchu dle našeho názoru již velmi dobře vyřešeno.


Obr.04 - Pohled do nitra

Zajímavě řešeno je ale uchycení pevného disku, DVD a disketové mechaniky, protože zde úplně chybí šrobky. Namísto toho výrobce zvolil jednoduché "spony", které díky otáčivému mechanismu zmíněné věci pevně ukotví bez šroubování. To ale většina uživatelů stejně neocení, protože alespoň po dobu záruky bude PC zapečetěné a asi i po ní nebude většina uživatelů do PC moc zasahovat.



Obr.05 - Pohled do nitra dvě

A konečně jsou tu i čelní vývody USB a zvuku (Line-Out, Line-In). Nadstandardní výbavou je zde pak FireWire konektor. Celému řešení bychom pak vytkli nepohodlný přístup ke konektorům - zejména k USB.



Obr.06 - Detail konektorů

Zadní strana PC

Při pohledu na zadní stranu nás upoutaly kabely, které musíte vzadu zapojit, abyste tak mohli na čelní stranu vyvést zvuk a FireWire. Celá věc má ale hned dva háčky. Za prvé deska nepodporuje FireWire a výrobce nepoužil ani PCI řadič, takže FireWire "prodlužka" zde trčí zbytečně; a za druhé jsou všechny tři kablíky spojeny silikonovými svorkami tak, že stejně k I/O panelu nedosáhnou. Na to, kdo za to může, se ale ptát nebudeme a raději přejdeme k popisu I/O panelu. Ten hned na první pohled působí poněkud chudě, i když důvodem je pouze absence jednoho sériového portu. Celkem jsme zde napočítali dva PS2 konektory, sériový a paralelní port, čtyři USB porty a jeden RJ45 konektor. Dále už jen zvuková karta a "grafika". Škoda tedy, že zde chybí ten FireWire, když už je case vybavena tak, abyste jej mohli zapojovat zepředu.



Obr.07 - Pohled na zadní stranu
reklama