reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část

18.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část
Obstarali jsem pro test 19 malých DVB-T přijímačů (tzv. klíčenek) vhodných především na cesty k notebooku. Podíváme se na zástupce od výrobců ASUS, AVerMedia, Compro, Freecom, Genius, Hauppauge a Leadtek.
První typ přijímače od firmy Compro má o dost větší číselné označení, ale tolik navíc zase nepřináší. Snad jen dálkový ovladač, který má plastové tělo a celkově jinou koncepci.

Krabice, ve které je vše zabaleno, je téměř stejná jako u U-trojky.



V ní najdeme samotný přijímač, dálkové ovládání i s baterií, teleskopickou anténu jako se používá u přenosných "tranzistoráků", krátký USB kabel, který je zvláštní tím, že to není klasický kabel, ale má kovový obal z kroužků (podobně jako hadice ke sprše) a lze mu dodat téměř libovolný tvar, který pak drží. Jde také o nejtežší součást celého balení. Dále najdeme návod na instalaci, CD s ovladači a ovládacím software a další CD s programem Ulead MovieFactory 4 SE DVD.



Přijímač má rozměry 95x27x12mm, vyroben byl z plastu, který se skládá ze dvou částí - bílého vnějšího obalu a vnitřního oranžového se spoustou asi jednomilimetrových děr, zřejmě kvůli větrání (i když to není nutné). Jeden konec přijímače s anténním konektorem je širší, směrem k USB konektoru se pak zužuje, bílá krytka pak tvoří elegantní zakončení.



Anténní konektor je klasický velký, jaký nalezneme u všech televizorů, takže odpadá nutnost s sebou brát redukci.



Koncepce hardware je založena na obvodu DIBcom DIB7700B, který už známe a budeme se s ním ještě několikrát setkávat. Jde o demodulátor i USB rozhraní, takže ke své funkci potřebuje už jen tuner.


Ve spodní části už najdeme jen malou I2C EEPROM paměť a pár doplňkových obvodů a filtračních kondenzátorů.



Jako tuner byl zvolen obvod MT2050 od Microtune, která dělá vlastně jen tunery. MT2050 zvládá i analogový příjem, čehož ale není využíváno. Všimněte si, že není použito zakrytování pro odstínění vnějšího rušení.


Při zapnutí svítí zkrze plast oranžová LED dioda.


Dálkový ovladač má rozměry 93x60x7mm, jde o "přenosný" typ, který se nemusíte bát nechat pohozený v tašce. Navzdory malé velikosti ale nabízí všechny funckce včetně nahrávní a timeshiftu, takže jej lze označit jako plnohodnotný.


Instalace je bezproblémová, ovladače se ohlásí ve Správci zařízení názvem výrobku.



Stejně tak i v DirectShow.



Vzhled aplikace vidíte na obrázku. Tvoří ji dvě samostatná okna, jedno pro video a druhé pro ovládání se spousty obslužných tlačítek a vysunovacím panelem s numerickou klávesnicí pro přímé zadávání čísla stanic. Obraz videa lze z okna přemístit i na pozadí pracovní plochy pomocí funkce Video Desktop.



Pro nastavování je obvyklé okno rozdělené do záložek. Hned v první je možné ladit stanice a tato možnost je také nabídnuta po prvním spuštění programu. Program je určen i pro analogové karty. V našem případě je ale tato možnost samozřejmě zašedlá. Automatické vyhledání stanic funguje bez problémů, došlo k nalezení všech stanic a v seznamu se jim přiřadí jména. Jejich pořadí je pak možné měnit pouhým přetažením myší. Seznam stanic lze omezit na oblíbené položky.


Po klepnutí na tlačítko Digital TV Settings se objeví okno s nastavením parametrů hledání.


Druhá záložka umožní nastavit parametry obrazu a také zvuku, nastavit duání vysílání ze sterea ale nelze.



Třetí záložka nastavuje nahrávání, lze ale nastavit pouze adresář, kam se bude nahrávat, formát je striktně dán vysílaným formátem, ukládá se do program streamu, transport streamu nebo jen jako zvuk. To samé platí pro nastavení timeshiftu, kde lze nastavit jen maximální doba a adresář.



Pátá záložka nastavuje chování programu - OSD, ukládání snímků (JPEG nebo nekomprimovaný BMP), poměr stran okna a poměr stran displeje, poslední je pro vybrání video zařízení a zařízení pro přehrávání zvuku a také mixer zvukové karty, zde jsou také informace o DirectShow filtrech, které program používá.

Program, jak již vyplynulo z dřívějšího povídání, umožňuje nahrávání i timeshift. Nahrávku můžete i v tom samém programu přehrát v malém okně Picture in picture nebo také v samostatném okně. Lze otevřít i další samostatné okno pro další vysílanou stanici ve stejném multiplexu (max 4).

Pro snadnější výběr programu je zde i funkce Channel surf, která zobrazí několik (počet lze nastavit) programů v jednom okně. Jde to ale velmi pomalu a program se stane velmi líným.


Program přijímá EPG, které lze zobrazit v samostatném okně. Každá stanice pak má svou vlastní záložku a ty jde ze seznamu pořadů přidat přímo do plánovače.



Obsažen je i teletext, opět v samostatném okně, ale to zůstává stále černé. Přesto v horní části běhá číslo přijímaných stránek, ale načtení jsem se nedočkal. Možná je to ale jen problém aktuální verze a novější verze tento problém vyřeší.



Plánovač umožňuje nahrávat i opakovaně, např. denně nebo týdenně, přičemž lze nastavit i jednotlivé dny v týdnu. Program dokáže po ukončení nahrávky počítač vypnout nebo uspat, ale probudit ho před další nahrávkou už nezvládne. Plánovač běží jako samostatný program v systray, takže k nahrávce dojde i při ukončení hlavního programu.



ComproDVD je program pro přehrávání DVD a dá se říci, že z oka vypadl TV aplikaci. Vypadá stejně a ovládá se stejně, takže uživatel nebude mít problém se v obou programech orientovat.






Compro se tímto výrobkem trefilo přesně do požadavků uživatelů. Jediný problém je s nefunkčním teletextem, což lze pak vyřešit buď pomocí ProgDVB nebo si můžeme počkat na novější verzi ComproTV, která snad tento problém vyřeší. Dalším velkým kladem je použití velkého anténního konektoru.


anténní konektor
nefunkční teletext
dálkový ovladač
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: cca 1800,- Kč včetně DPH (zatím se neprodává)


Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě Compro Technology
reklama