reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část

18.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část
Obstarali jsem pro test 19 malých DVB-T přijímačů (tzv. klíčenek) vhodných především na cesty k notebooku. Podíváme se na zástupce od výrobců ASUS, AVerMedia, Compro, Freecom, Genius, Hauppauge a Leadtek.
Další na řadě je klíčenka od firmy Freecom, nazvaná jednoduše DVB-T USB Stick. Její název říká vše, takže případný kupující není zmaten dalšími přívlastky.

Pro zabalení výrobce nezvolil krabici, ale pouze průhledný obal, ve kterém je vše vidět. Vrchní část ukazuje přijímač a anténu, v zadní části je malá kapsa se zbytkem věcí.



Uvnitř papírové "upoutávky" se nachází CD s ovladači a stručný návod na instalaci. Dále najdeme přenosnou anténu, anténní redukci, krátký USB kablík, dálkový ovladač a pak samozřejmě přijímač.



Přijímač má černou barvu s bílým nápisem a velmi příjemnou povrchovou úpravu. Plastový kryt je totiž potažen gumovou blánou, která příjemně tlumí veškeré hrubé zacházení s přijímačem. Jeho velikost je pak 86x28x14mm.



Na horní části máme i diodu, která při provozu svítí zeleně a při stisknutí tlačítka na ovladači žlutě problikne. Škvíra na obrázku vlevo je čidlo ovladače, zde dost zapadlé a navíc je neprakticky umístěno nahoře, což vede k problémům, popsaným níže.



Dálkový ovladač je opět malý přenosný s rozměry 86x40x7mm, obsahuje jen základní tlačítka a nelze použít kompletně pro ovládání programu (viz dále).



Anténní konektor je opět malý, takže se k němu využije i redukce. Jde opět o kvalitnější typ, ve kterém redukce dobře drží.



Uvnitř přijímače najdeme jednu desku osazenou z obou stran. Vrchní nese tuner a USB bridge.


Tuner je opět od firmy Microtune, tentokrát typ MT2060, jako demodulátor je použit obvod RTL2830 od Realteku.


Ve spodní části je pak jen USB řadič, typ CY7C68013A-56LFXC. Jde o jednočipový mikrokontrolér 8051 s 16kB paměti, podobný čip je použit i na hybridním Averu.



Po vložení instalačního CD se spustí instalátor, který v malém okně přehraje i jakési prezentační video.



Do Správce ovladačů se přidá jednak samotné video zařízení, ale i USB Human Interface Device, což je "ovladač dálkového ovladače". Podobné je to v DirectShow, kde se objeví jako u předchozích typů BDA ovladače s názvem výrobku. Když už jsme u ovladačů, tak lze spustit i ProgDVB, ale nelze ho používat. Proskenování stanic je v pořádku, ale při zapnutí TV dojde k pádu systému do modré obrazovky (známá BSOD), což značí kritickou chybu ovladačů. Ovladače také správně neindikují sílu signálu, který je oznamuje pouze 0% (nepřijímám) nebo 100% (přijímám), nic mezi není. Citlivost přijímače je ale podobná ostatním zařízením v našem testu.



Freecom nepoužil svůj vlastní software, ale sáhl po produktu jiné firmy. Vybral program Arcsoft TotalMedia 2. Jde o multimediální centrum podobné Windows XP MCE. Veškeré ovládání a nastavování se provádí pomocí menu v On Screen Display (OSD). To je výhodné při ovládání programu dálkovým ovladačem, bohužel ten k tomuto účelu použít nelze, protože nemá směrová tlačítka ani potvrzovací tlačítko. Lze tedy použít pouze pro přepínání programů a změnu hlasitosti. Ale vlastně ještě jednu věc umí - lze spustit aplikaci, poté se objeví ale menu a tím ovládání končí a je nutné sáhnout po klávesnici nebo myši. Další nepříjemnost je ta, že čidlo ovladače bylo na přístroji umístěno směrem nahoru, kde je dost zapadlé, takže při zasunutí do USB portu téměř nelze použít. Ovladačem je nutné mířit přímo do štěrbiny čidla, jinak nefunguje.



Program může běžet jak přes celou obrazovku, tak v okně, jehož velikost je pevná a nelze měnit. Hlavní menu vidíte na obrázku, lze se do něj dostat i malým tlačítkem v levé horní části okna, tlačítko vedle se šipkou pak slouží k přechodu o úroveň výše. Hlavní menu také značí, co vše lze s programem dělat. První položka je pro sledování TV, druhá pro prohlížení fotografií, třetí pro pouštění písniček a čtvrtá pro přehrávání videa. Přehrávat DVD z optické mechaniky nelze, přestože ve složce programu je i plugin (všechny části jsou ve formě pluginů) pro přehrávání DVD.

Poslední záložka je pak pro nastavení programu. To je opět zvlášť pro všechny čtyři možnosti plus navíc globální nastavení. Nás budou hlavně zajímat možnosti pro TV. Hledání stanic je jednoduché, stačí nastavit region a spustit vyhledávání. Více možností buď nemáme nebo vzhledem k použitému tuneru nastavit nejdou. Ovšem vše proběhne bez problémů a nalezeny jsou všechny multiplexy a jejich stanice. V menu programu je i výběr zařízení nebo nastavování formátu nahrávání, ale nic z toho nelze použít pro tento přijímač.


TV může běžet nejen přes celou obrazovku, ale i ve vnořeném okně s menu po levé straně. Tam lze pak vybírat i mezi dalšími možnostmi programu jako je EPG, Teletext, lze nahrávat pomocí tlačítek v dolní části obrazovky nebo ukládat snímky.



EPG má dvě menu, levé zobrazuje seznam stanic a právě vysílaný program. Po najetí na příslušnou stanici se v pravém menu zobrazí seznam pořadů. Čeština ale nefunguje a místo diakritiky se zobrazují nesmyslné znaky. V levém dolním rohu je v malém okně stále vysílaný obraz.



Teletext je na tom lépe, češtinu zvládá bez problémů.



Plánovač je také nastavován v tomto programu, ale samotné řízení a spouštění obsluhuje malý program běžící v systray.

Ještě se sluší zmínit o dalších nepříjemnostech. Obraz je sice zbaven prokládání, ale pouze metodou Blend, tedy prolnutím obou půlsnímků, což vede při rychlejších scénách ke značnému rozmazání nebo duchům, nevím jak to přesně nazvat. Nelze také vůbec přepnout na duální vysílání, natož pak jeho "českou úspornou" variantu.

Další schopnosti programu je ripování zvukových CD na pevný disk. Jako formát lze vybrat MP3 nebo WMA.



Pokud shrneme vše dohromady, tak jde o rozporuplně zařízení. Vypadá pěkně, zpracování je výborné, jsou použity kvalitní součástky, ale dojem kazí špatně umístěné čidlo dálkového ovladače a samotný ovladač, který nelze použít ke kompletnímu ovládání programu, i když by se to nabízelo, protože program se ovládá jen pomocí OSD menu. Program Arcsoft TotalMedia vypadá také skvěle, ale má ještě nějaké mouchy, díky kterým nemůže konkurovat jiným podobným programům. Chybí mu k tomu ale málo.


pěkné zpracování
nepraktický dálkový ovladač
"MCE" software
neumí duální vysílání
Ikona Odkaz na databázi
čeština u EPG
Ikona Odkaz na databázi
nestabilní ovladače v ProgDVB
Orientační cena: 1900,- Kč včetně DPH


Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě BGS LEVI Czech



reklama