reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část

18.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část
Obstarali jsem pro test 19 malých DVB-T přijímačů (tzv. klíčenek) vhodných především na cesty k notebooku. Podíváme se na zástupce od výrobců ASUS, AVerMedia, Compro, Freecom, Genius, Hauppauge a Leadtek.
Firma Hauppauge patří mezi jedny z nevyhlášenějších na poli multimédií, což potvrzuje stále novými a novými výrobky. Ani mezi mobilními TV tunery se neztratí a vysílá do našeho testu hned dva kandidáty. První je hybridní pro příjem nejen digitálního, ale i analogového vysílání.

Firma se stále drží starého způsobu balení, který používá snad sto let. Vnější obal tvoří jen slabou skořepinu, uvnitř které se skrývá lepenková krabice s otevřenými konci. Snadno se tedy může stát, že její obsah po neopatrném otevření skončí na zemi.



Box obsahuje samotný přijímač, dvě antény šroubovatelné na jeden podstavec, jednu kratší s rozšířeným koncem - jakousi bambulí, uvnitř které je zřejmě spirála a jednu delší, vhodnější pro nižší TV pásma, na kterých většinou vysílá analog. Dále najdeme krátký USB kablík, CD s ovladači a software a také jednoduchý návod.


Přijímač je docela baculatý, rozhodně tedy větší než jeho konkurence, přesto stále kompaktní s rozměry jsou 84x32x15mm. Barva je zlatavě šedá (dobře je vidět na obrázku konektoru), oblíbená barva mnoha notebooků, USB krytka je ale černá. Jeho zpracování je ale výborné a tuhé.



Velkou výhodou je použití klasického velkého anténního konektoru, takže není nutná žádná redukce.



Po straně najdeme ještě další dvě zajímavosti. Jedna je IR snímač pro dálkový ovladač, ten ale není součástí dodávky, stejně tak jako malý (nebo spíše mikro) konektor, který možná slouží jako externí video vstup, žádný kabel ale k němu není rovněž dodáván.


Uvnitř jsou pak dvě desky plošných spojů, které byly ale navzájem propojeny a spájeny dohromady, takže nejdou od sebe. Vrchní část obsahuje tuner, který je přikryt kovovou krytkou kvůli odrušení. Ta je rovněž připájena a nejde sejmout.


Tuner Xceive XC3028 se podobá tomu, jenž použila i AVerMedia na svém hybridním tuneru.



Spodní deska obsahuje demodulátor ZL10353 od Zarlinku, který je po koupi této divize prodáván Intelem jako CE6353. Jde o nástupce obvodu MT352, který je stále používán v mnoha zařízeních, i my jsme se s ním již setkali.


Pro připojení na USB se používá obvod Em2880 od Empia, který má jednak transport stream vstup z DVB-T demodulátoru, tak i port pro připojení videa a zvuku (I2S). Bližší definice mi nejsou známy, protože firma ani nedává více informací. Čip má samozřejmě USB 2.0 rozhraní a dále i I2C a GPIO pro ovládání ostatních zařízení. Příjem analogové televize zde máme jen mono, protože není použit žádný přídavný zvukový demodulátor.

Instalátor výborně detekuje, co vše je nutné nainstalovat, takže pokud již máte např. Adobe Reader nainstalován, tak ho již nenabízí, v klidu lze tedy odklepnout tlačítko Install.



Do Device manageru je opět přidáno zařízení pod svým názvem.



Stejně tak i do DirectShow, kde přibude jak BDA pro digitální, tak i klasický WDM ovladač pro analogový příjem.


Aplikaci snad již nemá cenu popisovat, protože jsem ji popisoval snad stokrát. Podrobný popis najdete například v testu na kartu WinTV HVR1300, která je ale interní. Vzhled programu WinTV2000 vidíte na obrázku, ovládání je intuitivní a nečekají tedy na nás žádné záludnosti. Za zmínku stojí přepnutí do módu obrazu bez okrajů klepnutím pravým tlačítkem myši, režim celé obrazovky lze zapnout tlačítkem vlevo nahoře, z obou režimů se vrátíme do základního okna prostým stisknutím tlačítka Escape na klávesnici.


Dole pod obrazem (na našem obrázku je to ta černá plocha - z důvodu velikosti a rychlosti načítání stránky) najdete tři tlačítka, která přepínají tři režimy:
  • TV - normální režim sledování
  • PAUSE - zastaví obraz a zapne režim timeshift, objeví se malé okno s tlačítky přehrávače, pomocí kterého lze opět spustit pokračování v místě, kde jsme obraz zastavili. Vysílání je stále nahráváno a současně přehráváno se zpožděním (lze zobrazit informaci o času nahrávky resp. zpoždění přehrávání, viz obrázek aplikace výše), analogové vysílání se nahrává do MPEG, u digitálního se ukládá přijímaný MPEG stream
  • RECORD - přepne do režimu nahrávání, objeví se panel s tlačítky pro ovládání (viz následující obrázek)

K ladění stanic a jejich správě je použito speciální dialogové okno, jehož obsah se přepíná čtyřmi tlačítky v horní části. První záložka slouží pro autoscan - prohledání celého spektra frekvencí jak pro analogové, tak i digitální stanice. Tato možnost ale nenašla nic, takže ke slovu přišlo druhé tlačítko.



Pod tlačítkem Sources se skrývá manuální ladění. V levé části zvolíme zdroj, u analogového a digitálního tuneru je pak možnost přímo vepsat frekvenci vysílače. Zde ale máme jeden chyták - u analogu se frekvence zadává celým číslem s přesností na 10kHz (100,50MHz je tedy 10050), ale u digitálu s přesností na 1kHz (100,50MHz je tedy 100500). Strávil jsem pěkný čas, než jsem na toto přišel a podařilo se mi naladit nějaké DVB-T vysílání. Naštěstí je ještě dole tlačítko Scan, které začne automatické vyhledávání a vyplňuje políčko pro frekvenci správně, takže s trochou pozornosti si toho lze všimnout. Pak už šlo vše jako po másle a podařilo se naladit všechny stanice.



Pod třetím tlačítkem se skrývají jen informace o hardwaru a pod čtvrtým je možnost si stanice uspořádat a některé přiřadit do oblíbených a omezit pak přepínání jen na tyto.

Ostatní nastavení mají jiné dialogové okno, které používá systém dvojitých záložek. Nastavit lze spoustu parametrů, většina z nich je ale zbytečných nebo by byla lepší zpřístupnit přímo z menu. Z těch užitečných je to např. volba typu deinterlace nebo vnucení poměru stran.



Dále lze nastavit adresář pro zachytávání nebo rozlišení ukládaných snímků, které nabízí ale jen "monitorová" rozlišení 640x480, 800x600 atd., ale klasické 720x576 zde chybí.



Přepínat lze libovolně mezi analogovými i digitálními stanicemi, ale taková činnost zabírá více času, protože se používá jiný ovladač a celý DirectShow graf je nutné znovu postavit. Přepínání z digitální na digitální nebo z analogové na analogovou stanici je ale okamžité. Při přepnutí na analogovou stanici se zobrazí pouze název a číslo stanice, pokud ale dojde k přepnutí na stanici digitální, tak se zobrazí i právě vysílaný a následující pořad, ale bohužel bez diakritiky.

K dispozici je i plánovač pro nahrávání pořadů. Není k němu snad nic potřeba dodávat, možná jen to, že nezvládne uspat a probudit počítač a ani ho vypnout po skončení nahrávání.

K příjmu teletextu slouží program VTPlus. Jde sice o samostatnou aplikaci (zvlášť se i instaluje), ale bez spuštěného WinTV2000 nefunguje. Neporadí si ani s českou diakritikou.

Z německých stránek výrobce (na anglických není) lze stáhnout program WinTV Electronic Program Guide for DVB-T Football 2006, který byl vydán u příležitosti fotbalového šampionátu v Německu. Jde o EPG, který se nainstaluje do systray jako EPG Service Tool. Funguje jednoduše jako web server, v systémové liště zůstává jeho ikonka programu, k informacím se přistupuje přes webový prohlížeč. Při prvním přístupu (nebo při stisknutí Update guide) se nejprve prohledají vysílače na příjem EPG, což trvá asi půl minuty, mezitím se stále obnovuje okno prohlížeče s informací o průběhu, poté se objeví aktuální TV program. Po klepnutí na název pořadu se zobrazí bližší informace, po klepnutí na červený puntík se přidá pořad do plánovače k nahrání. Češtinu ale program jako obvykle nezvládá.

Po hardwarové stránce lze přijímač považovat za zdařilý, vyzdvihnout je možné jak volbu součástek, tak i použitý anténní konektor. Po softwarové stránce firma již zůstává pozadu za konkurencí, která nabízí příjemnější vzhled a mnohdy i ovládání, EPG a teletext bych rozhodně uvítal jako součást hlavní aplikace, protože doby separátních programů jsou již dávno pryč. Nezapomeňme ani na špatnou podporu češtiny. Uživatel tak zřejmě sáhne po jiných programech, které naštěstí existují a fungují s tímto přijímačem velmi dobře.


hybridní příjem
čeština u EPG a teletextu
velký anténní konektor
neumí stereo zvuk u analogového příjmu
dobré zpracování
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 2750,- Kč včetně DPH


Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě 100MEGA distribution


reklama