reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část

19.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 2. část
Dnes si představíme druhou polovinu testovaných DVB-T tunerů a tentokrát budou figurovat výrobci Animation Technologies (LifeView), MSI, Pinnacle, Terratec, Yakumo a Yamada. Celkem se od těchto firem představí 9 produktů v podobě malých klíčenek. Zítra tento test zakončíme porovnáním jednotlivých tunerů podle naměřených hodnot. Pojďme tedy na to.
Známá firma Pinnacle nemůže stát stranou a v našem testu má hned dva kandidáty. Jeden je hybridní, na ten se podíváme jako první, druhý je pouze digitální. S vymýšlením názvu si firma vrásky nedělá, označení PCTV používá už léta a k tomu prostě přidala název "hybridní" a "klíčenka" a vzniklo PCTV Hybrid Pro Stick.

Balení používá pouze plastový výlisek, uprostřed je CD s návodem na instalaci, vepředu přijímač a vzadu v jakési kapse zbytek příslušenství.



Najdeme ještě dálkový ovladač, anténu s odšroubovatelným prutem, CD s ovladači a software a CD se střihovým software Pinnacle Studio Quickstart 10.



Tělo přijímače je celé černé, z tvrdého plastu, který je odolný proti poškrábání (podobně jako u MSI MegaSky 580) a směrem od USB konektoru směrem k anténnímu konektoru se zaobluje. Velikost celého přijímače je 104x23x16mm.



Tento konektor je klasický velký, takže není nutná redukce.


Kolem konektoru je průhledná plastová krytka, která sahá až k otvoru pro LED diodu.



Její svit je decentní, za světla lze vidět jen lehce a ani za tmy neruší.



Dálkový ovladač je opět miniaturní (rozměry 90x55x8mm), ale obsahuje všechna důležitá tlačítka. Dokonce má i směrová tlačítka, která jsou sdílená s některými numerickými.


Nahlédneme-li do útrob přijímače, zjistíme, že se výrobci povedlo vše vměstnat jen na jednu desku. Na horní straně je USB bridge a video převodník a u anténního konektoru tuner. Čidlo dálkového ovladače bylo umístěno směrem nahoru hned vedle LED diody, což není zrovna šťastné a ovladačem je tak nutné mířit co nejvíce shora.



Na spodní straně máme demodulátor a zvukový převodník.



Začněme u USB - použitý obvod EM2880 pochází od Empia Technology. S tímto obvodem jsme se již setkali u přijímače HVR900 od Hauppauge, připomeňme si, že má jak digitální vstup, tak i video vstup a I2S vstup pro zvuk. Tuner je opět od firmy Xceive typ XC3028, tedy opět stejný jako u HVR900 a podobný jako u hybridního AVeru (XC3018).


Zvukový převodník je EMP202 také od Empia. Jde o 20-tibitový AC97 kodek, který podporuje i S/PDIF výstup, ze zřejmých důvodů je ale použit pouze jako A/D převodník. Demodulátor je stejně jako u HVR900 od Zarlinku ZL10353, který nyní prodává Intel jako CE6353. Na desce není žádný lepší zvukový demodulátor, takže příjem analogové televize je pouze mono.



Až na zvukový převodník, jehož typ se mi u HVR900 nepodařilo zjistit, je tento přijímač stejný jako HVR900 od Hauppauge. Rozdíl je v tom, že Pinnacle nepoužil žádný stínící plech.


Pinnacle dodává svůj vlastní software, který je opravdu megalomanský mastodont. Při instalaci se nainstalují ovladače nejen tohoto tuneru, ale i dalších 16 zařízení, které člověk opravdu nepotřebuje mít přímo v systému (vše se nakopíruje do složky Windows a při instalaci neodinstaluje). Při kompletní instalaci se nainstaluje 70MB různých multimediálních souborů, dále Microsoft SQL server s celkem 75MB dat (používá se pro databázi souborů), pokud je to nutné tak i .NET framework 1.1 (celý program jede na .NET), také kompletní plná verze DivX kodeku a se zbylými komponentami ovládacího software MediaCenter 4 zabere celá instalace 530MB! Celé to trvá čtvrt hodiny, takže si klidně mezitím může zákazník uvařit kafe, pokud nechce sledovat desítku reklamních obrázků na jiné produkty od Pinnacle. Připočtěme ještě to, že je při instalaci nutné zadat dlouhé sériové číslo, které je vytištěno na obalu cédéčka.

Po nakopírování souborů se objeví okno s gratulací o koupi výrobku (spíše by si měla gratulovat firma, že si její výrobek někdo koupil) a je nabídnuta registrace produktu, bez které nemá člověk nárok na podporu a aktualizace. Poté se spustí průvodce konfigurací, který v jednotlivých krocích provede uživatele nastavením - nejprve nabídne aktualizaci, poté nabídne výběr použitého dálkového ovladače (z pěti dodávaných typů), dále vyhledání stanic, poté se zobrazí informace o systému a nakonec se na ploše objeví tři ikonky aplikací. Pinnacle MediaCenter je hlavní program, nastavení se provádí pomocí MediaCenter nastavení, které jde spustit pouze pokud hlavní aplikace neběží. MediaManager je databáze multimediálních souborů které je možné přehrávat pomocí MediaCenter. Do systémové lišty se přidají dvě aplikace. Jedna ovládá dálkový ovladač, druhá plánovač.



Podrobné nastavení se provádí zvlášť od hlavní aplikace a nelze spustit, pokud tato běží. Po levé straně je seznam nabízených záložek a po klepnutí se mění obsah a funkce zbylého okna. Hned na první stránce je nastavení základních parametrů.


Klepněte pro větší obrázek

Druhá záložka je identická s nastavením dálkového ovladače v úvodním průvodci, třetí nastavuje způsob zobrazování OSD, deinterlace a podobné věci. Dále máme pro nastavení formátu nahrávání - MPEG, DivX, Apple iPod a Sony PSP, při nahrávání z DVB, který je již v MPEGu, tak se v případě potřeby video rekóduje.


Klepněte pro větší obrázek

Další nastavení je pro úroveň teletextu (pro funkčnost češtiny je nutné nastavit 2.5), v přehrávání se nastavuje zobrazování fotek, základní jazyk pro přehrávání DVD a vizualizace při přehrávání hudby. Vyhledávání stanic je zvlášť pro analog i digitál. Vyhledávání funguje po kanálech nebo přes všechny frekvence.


Klepněte pro větší obrázek

Nalezené stanice se vloží do seznamu.


Klepněte pro větší obrázek

Klepnutím na tlačítko Upravit lze změnit nastavení stanice. Tváří se, jako by mělo jít změnit frekvenci na libovolnou, jde to ale pouze v určitém rozsahu - jemné doladění.



Vybrané stanice pak lze uspořádat do seznamu oblíbených.


Klepněte pro větší obrázek

Dále můžeme nastavit službu PMC, což je plánovač, který sedí v systray.


Klepněte pro větší obrázek

Součástí aplikace je i EPG provozovaný přes internet.


Klepněte pro větší obrázek

Tato služba je ale placená.



A navíc není dostupná pro Českou republiku.



Poslední obrázek nepotřebuje komentář.


Klepněte pro větší obrázek

Základní prostředí MediaCenter je složeno z video okna, ke kterému jsou připojeny ovládací panýlky, které po krátké chvíli zmizí. Najedete-li na okno myší, tak se zase objeví. Jaké ovládací prvky jsou na nich, vidíte na obrázku. V horní liště se lze přepínat mezi TV, rádiem, teletextem atd., spodní slouží pro přepínání kanálů a ovládání přehrávání resp. nahrávání. Tato tlačítka mají buď základní vzhled, nebo rozšířený s více tlačítky. Program zvládá nahrávání a timeshift, ukládání obrázků, dále přehrávání video souborů, DVD, zvukových souborů a také fotografií a obrázků (JPG, PNG, BMP, GIF). Využít lze i současné přehrávání druhého programu v malém okně (PiP) nebo nahrávání jednoho programu při sledování jiného, samozřejmě v rámci jednoho multiplexu.



Klepnete-li na druhé tlačítko v liště s logem Pinnaclu, objeví se základní obrazovka menu. Výhodou tohoto menu je, že ho lze ovládat pohodlně dálkovým ovladačem i myší, od toho vlastně pramení název programu MediaCenter. Dá se říci, že toto ovládání je totožné se stejnojmenným Windows Media Centrem. Je zde přístup ke všem vlastnostem jako ovládání TV, teletext a EPG, vzhled můžete vidět např. zde. K těmto funkcím je ale přístup i zvlášť. Teletext funguje bez problémů s češtinou, lze ho ukládat jako obrázek nebo i čistý text.



EPG také zvládá češtinu bez problémů, trochu déle mu to ale trvá, než se "chytne", pořady lze jedním tlačítkem naplánovat k nahrání a naplánované úlohy i nahrané pořady jsou přehledně v seznamu v dalších záložkách.


Aby mohl MediaCenter přehrávat soubory, které máte na disku, musíte mu nějak říci, kde je máte uložené. K tomu slouží MediaManager. Komunikace mezi nimi probíhá přes SQL server, lze spustit oba dva najednou.


Klepněte pro větší obrázek

Suma sumárum, software zvládá vše bez jakýchkoliv problémů. Jediné, co je možné mu vytknout, je opravdu velká náročnost na systém a hlavně místo na disku. Také použití SQL serveru je docela neobvyklé, ale funkční řešení to je. Ještě jednu věc bych mu vytkl - při přepnutí poměru stran na 16:9 se sice poměr stran okna změní, ale video stále zůstane 4:3. Jde zřejmě o chybu softwaru, což se může s novější verzí změnit.


hybridní provedení
velká náročnost softwaru
"mediacenter" software
neumí stereo zvuk u analogového příjmu
čeština u teletextu i EPG
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 2600,- Kč včetně DPH


Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě 100MEGA distribution


reklama