reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část druhá

22.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část druhá
Zatímco první část byla věnována technickému a teoretickému popisu všech modelů, dnes se podíváme praktickou stránku věci. V několika testech si ukážeme, kde mají jednotlivé modely klady a zápory, přičemž si nakonec určíme vítěze a samozřejmě i poražené. U každé kamery budou zaznamenané obrazce samozřejmě zobrazeny a tudíž si každý čtenář bude moci vytvořit svůj vlastní názor.
Další kamera od Logitechu z pomyslného vyššího segmentu. Obrazově však svou pozici skvěle hájí a celkově přesahuje i kvality Logitech QuickCam Communicate STX. Na detailní parametry testování se můžete podívat na následujících snímcích, které vše zcela objasní.


VlastnostHodnota
Rozlišení CMOS640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)1,3 Mpix
FPS640 x 480 15 fps
jinak 30 fps
SběrniceUSB 2.0
Ostřenímanuální


Podání barev

V tomto testu se kamera řadí za velmi úspěšnou kameru Logitech Fusion, která nasadila laťku velmi vysoko. Je vidět, že podobných výsledků se ale dá dosáhnout i za nižší finanční prostředky. K tomuto barevnému přechodu mám pouze jednu připomínku a tou je fakt, že barvy mohly být trochu jasnější.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.

Druhý obrazec opět ukázal, že tato kamera není jen tak obyčejnou hračkou, ale dokáže poskytnout opravdu kvalitní záznam. Bohužel ale i zde nepatrně pokulhává jas barev.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Soudkovitost

Zde byl Fusion zcela překonán - oproti jeho prohnutí obrazu dokáže Logitech Pro4000 zobrazit vše zcela rovně bez jakéhokoliv zakřivení. Není zde žádný náznak chromatické aberace, ale vyvážení bílé mohlo být o něco trefnější.



Prakticky nulová soudkovitost


Kontrast a tenké linie

Zde je potřeba kameře vytknout přílišný jas celého snímku. Místo černé barvy je totiž tato vidět jako hodně tmavě šedá a bílé linky také nejsou čistě bílé. I kontrast by mohl být nepatrně lepší a celý obrazec by pak získal potřebnou ostrost.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Testovací video

Tady nemá kamera Logitech Fusion pořád žádného přemožitele - a ani tento kousek to nedokázal. Jejím kvalitám se sice hodně přibližuje, ale bylo by potřeba oživit barvy a upravit celkový jas.

Pro stáhnutí klikněte zde (velikost cca 9,1MB)


Logitech QuickCam Chat
Klady
Zápory
Velmi kvalitní obraz Příliš vysoká míra jasu ve snímcích i videu
Nulová soudkovitost
Rozhraní USB 2.0
Dva různé podstavce
Orientační cena: 1790,- Kč bez DPH
reklama