reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část druhá

22.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část druhá
Zatímco první část byla věnována technickému a teoretickému popisu všech modelů, dnes se podíváme praktickou stránku věci. V několika testech si ukážeme, kde mají jednotlivé modely klady a zápory, přičemž si nakonec určíme vítěze a samozřejmě i poražené. U každé kamery budou zaznamenané obrazce samozřejmě zobrazeny a tudíž si každý čtenář bude moci vytvořit svůj vlastní názor.
Tato kamera je prakticky shodná jako Creative WebCam Live! Pro. Zásadní odlišností je ale pomalejší přenosová rychlost daná podporou rozhraní USB ve verzi 1.1. Dalším rozdílem je také u zaznamenávání videa podpora pouze 15fps při rozlišení 640x480 pixelů.


Vlastnost
Hodnota
Rozlišení CMOS
640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)
1024 x 768
FPS
640 x 480 15fps
jinak 30fps
Sběrnice
USB 1.1
Ostření
manuální


Podání barev

Tato kamera již nepodává zdaleka takové výsledky jako její bratr ve verzi Pro. Snímek je přesvětlený a barevný přechod není plynulý - především mezi světle a tmavě modrou je zcela jasně vidět ostrá hranice, což svědčí o nízkém počtu barev, které je schopna kamera zobrazit.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.

Naše testovací scéna se ukázala být pro kameru také mírně problematická. Některé části jsou značně přesvětleny a barvy jsou proto nevýrazné - hlavně žlutá květina uprostřed. Naopak ale stéblo trávy s kapkami vody vypadá slušně, není příliš přesvětlené a barvy jsou poměrně dobré.



640x480 náhled




Fotografie pořízená v maximálním rozlišení 1024x768. Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Soudkovitost

Opět stejná situace jako u předchozího modelu. Problémem se soudkovitostí tyto kamery zřejmě vůbec netrpí. Jediným problémem je opět trochu posunutá perspektiva ale to je dáno špatným podstavcem této kamery a tudíž se mi nepovedlo kameru ustavit přesně do ideální polohy pro vyfocení testovacího obrazce.




Kontrast a tenké linie

Zde vyšlo najevo několik menších neduhů. Je vidět problém s vyvážením bílé barvy - levá strana má tendenci se zbarvovat do červených tónů, zatímco pravá strana je nažloutlá. Ostrost samotných linek je lehce podprůměrná, zato úroveň kontrastu je ale ve valné části obrazce velmi slušná.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Testovací video

Kvalita videa je opět srovnatelná s předchozím modelem. Hodnoty kontrastu, jasu a vyvážení bíle jsou na lehce podprůměrné úrovni. Dobrá je ale samotná barevnost a rychlost snímku. I přes 15fps vypadá záznam plynulý a nesekaný. Nejhorší ze všech nahlížených hodnot je opravdu vyvážení bílé - tato hodnota má v průběhu celého záznamu problémy s optimálním nastavením a prakticky neustále je obraz laděn buď do zelených nebo fialových tónů barevného spektra.

Pro stažení klikněte zde (velikost cca 8,6MB)


Creative WebCam Live!
Klady
Zápory
Malá úroveň soudkovitosti Špatný kontrast a jas kamery u testovací fotografie
Bohaté funkce softwarePouze průměrné video
Dobrý kontrast u tenkých linekŠpatný podstavec kamery
Nepřesné vyvážení bílé barvy
Orientační cena: 1120,- Kč bez DPH
reklama