reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část druhá

22.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část druhá
Zatímco první část byla věnována technickému a teoretickému popisu všech modelů, dnes se podíváme praktickou stránku věci. V několika testech si ukážeme, kde mají jednotlivé modely klady a zápory, přičemž si nakonec určíme vítěze a samozřejmě i poražené. U každé kamery budou zaznamenané obrazce samozřejmě zobrazeny a tudíž si každý čtenář bude moci vytvořit svůj vlastní názor.
Tato kamera se cenou i kvalitou řadí někam do středního proudu. Realita se ale ukázala být trochu jinou než údaje, které poskytuje výrobce - kvalita je v reálu velice nízká, což ostatně můžete sami nyní posoudit na testovacích obrazcích a přiloženém videu.


Vlastnost
Hodnota
Rozlišení CMOS
640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)
640 x 480
FPS
640 x 480 10fps
jinak 30 fps
Sběrnice
USB 1.1
Ostření
manuální


Podání barev

Barevný přechod se ukázal být naprosto nevyhovujícím. Nejen že je patrné to, že kamera zdaleka nezvládá pokrýt celé spektrum testovacího obrazce, ale navíc se nepodporované barvy snaží nahradit velice nepříjemným ditheringem.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.

Druhý snímek je ještě vetší katastrofou, než první. Nejen že jsou bravy opět dopočítávány, ale celkově je velice šedý, bez patřičné úrovně jasu a kontrastu. Zkrátka zde nelze najít jakýkoli prvek, jenž by působil kladně.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Soudkovitost

Zde se objevil stejný problém jako u kamery Genius Messenger - velmi výrazná chromatická aberace. Navíc je i samotná soudkovitost opravdu znatelná - obraz se ve středu prohýbá a rohy vystupují ven. Ve výsledku tato kombinace působí opravdu nepěkně.



Při rozlišení 640x480 je soudkovitost již znatelná.


Kontrast a tenké linie

Ani zde to není žádná sláva. Nejen že opět dochází ke chromatické aberaci, ale navíc je obraz bez patřičného kontrastu a lehce se rozostřuje. Linky nejsou také zcela bíle, ale čím dále jsou od středu, tím více se blíží barvě pozadí.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Testovací video

Opět nemohu použít nic jiného než samá negativa. V tomto videu se značně projevuje nedostatek barev, které jsou nahrazovány kombinací příbuzných. Jakákoliv barevná věrnost je úplně nemyslitelná a vyvážení bíle není zcela optimální.

Pro stáhnutí klikněte zde (velikost cca 9,1MB)


Logitech QuickCam Messenger
Klady
Zápory
Software jednoduchý na obsluhu Špatné podání barev
Soudkovitost
Chromatická aberace

Orientační cena: 800,- Kč bez DPH

reklama