reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část druhá

22.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část druhá
Zatímco první část byla věnována technickému a teoretickému popisu všech modelů, dnes se podíváme praktickou stránku věci. V několika testech si ukážeme, kde mají jednotlivé modely klady a zápory, přičemž si nakonec určíme vítěze a samozřejmě i poražené. U každé kamery budou zaznamenané obrazce samozřejmě zobrazeny a tudíž si každý čtenář bude moci vytvořit svůj vlastní názor.
I Logitech má své mobilní řešení pro použití s notebooky. Jeho kvality jsou ale od zbývajících až neuvěřitelně vysoké. Byl jsem velice mile překvapen, neboť jsem si myslel, že tak malé řešení s tak malou čočkou nedokáže poskytnout opravdu kvalitní výsledky.


Vlastnost
Hodnota
Rozlišení CMOS
640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)
1,3 Mpix
FPS
640 x 480 15fps
jinak 30fps
Sběrnice
USB 2.0
Ostření
manuální


Podání barev

Zde ještě není výsledek natolik překvapující. Obraz je nepatrně přesvětlený a u modré barvy je viditelná jasná hrana. Za toto musím strhnout kameře nějaké ty body, neboť to opravdu nevypadá zrovna ideálně.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.

Druhý test je na tom již o poznání lépe - sice opět dochází k mírnému přesvětlení (pouze u rozlišení 640x480), ale ostatní prvky jsou již zobrazeny kvalitně a pěkně. Snad jen kontrast mohl být o něco lepší.



Náhled fotografie v 640 x 480.




1,3 Mpix foto. Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Soudkovitost

Především zde jsem byl velice mile překvapen. Míra soudkovitosti je prakticky nulová a celkový kontrast snímaného obrazce je na velmi příjemné úrovni. Kéž by takovéto hodnoty měly všechny kamery. Opět ale došlo k mírnému posunutí perspektivy, což bylo dáno nepříliš snadným ustavením kamery kvůli podstavci určenému pro použití s notebooky.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Kontrast a tenké linie

Tento obrazec opět poukázal na kvality kamery Logitech Notebook Deluxe. Všechny čáry jsou jasně bílé od počátku až do konce, nedochází k žádnému zkreslení a kontrast je nastaven také spolehlivě. Nedochází ani k chromatické aberaci jako tomu bylo u předchozí kamery Logitech Messenger.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Testovací video

Ani zde nemám prakticky žádné připomínky. Jen bych trochu snížil barevnost i jas samotných barev a trochu poupravil vyvážení bílé barvy v některých scénách - ta má opět tendenci se zbarvovat do zelené nebo fialové barvy.

Pro stáhnutí klikněte zde (velikost cca 9,1MB)


Logitech QuickCam Notebook Deluxe
Klady
Zápory
Software jednoduchý na obsluhu Přesvětlené některé snímky
Malé rozměry a kvalitní obrazAbsence stojanu na stůl
Nulová soudkovitostCena
USB 2.0
Orientační cena: 2078,- Kč bez DPH
reklama