reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část první

21.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část první
V dnešní době moderních způsobů elektronické komunikace, začíná čím dál tím více lidí využívat nejen přenosu zvuku, ale rádi si k tomu přidají i obraz. A právě na to, jak obraz zaznamenávat, se dnes podíváme. Ukážeme si několik webkamer a porovnáme jejich parametry a kvality. Samozřejmě nebude chybět podrobné srovnání a soupis všech funkcí jednotlivých kamer.
Tato kamera se stejně jako Logitech QuickCam Fusion řadí k vyšší třídě produktové řady společnosti Logitech. Její kvality jsou opravdu vysoké, čemuž ale odpovídá i cena. Kamera je vybavena CMOS čipem s rozlišením 640x480 pixelů, což není až tak výjimečné jako funkce automatického ostření - odpadá velice otravné točení kolečkem u optické soustavy před čipem CMOS. Kvalita ostření je velmi kvalitní a opravdu přesná. Tato kamera také jistě na první pohled zaujme svým nevšedním vzhledem - lesklá černá barva není na zařízeních tohoto typu příliš běžná.




Takto vypadá kamera s pružným podstavcem. (Pro zvětšení klikněte)

Další specialitou, kterou se může kamera chlubit, je přítomnost dvou různých podstavců pro optimální nasazení v různých podmínkách. Pokud hodláme kameru umístit na vrchní hranu CD monitoru nebo víko notebooku, pak skvěle poslouží pružný podstavec, který je stejně jakou u předchozích modelů vyroben z kovového jádra, které je následně obaleno silnou vrstvou gumy. Tento podstavec si lze ohnout přesně do požadovaného tvaru, tak aby držel na vašem LCD panelu, na který je primárně určen. Při tomto použití je podstavec opravdu velmi pevný, stabilní a kamera se při "žduchnutí" do stolu neposune. Kamera je s tímto podstavcem spojena kloubem, který navíc umožňuje její dvousměrné naklápění a otáčení kolem své osy až o 360°.




Takto vypadá kamera na druhém podstavci. (Pro zvětšení klikněte)

Druhý z přibalených podstavců slouží především pro umístění na pracovní stůl a na místa, kde může kamera stát na rovném povrchu. Podstavec je ze spodní strany opatřen pryžovými podložkami a tudíž drží velmi spolehlivě a pokud do kamery klepneme, tak se prakticky nepohne z místa. Bohužel je trochu nešikovně provedeno spojení kamery s tímto podstavcem - kamera jakoby jezdí ve speciální drážce, která navíc umožňuje její naklánění a otáčení. Drážka je ale natolik úzká a a pevná, že jakékoliv pokusy o přesné pootočení či naklopení většinou vyžadují velkou míru zručnosti.




Foto z levé strany - kamera je pomocí pružného podstavce umístěna na LCD.

Díky této nabídce podstavců bylo potřeba i zvětšit krabici s obsahem. Ta je opravdu velká oproti zbývajícím kamerám a obsahuje kromě již zmíněných dvou podstavců i samotnou kameru, instalační CD s ovladači a základním softwarem a také vícejazyčný manuál, který uživatele krok po kroku provede samotným zapojením a zprovozněním zařízení.




Krabice je rozměrná ve všech směrech.

Bohužel kamera není vybavena tlačítkem pro přímé pořízení snímku. To je dle mého opravdu škoda, neboť mnoho uživatelů tuto funkci využívá s oblibou místo pracného zapínání ovládacího programu, kde stejnou funkci provedou softwarově. V místě, kde tlačítko obvyklé bývá, je jen černý plast, který se po aktivaci kamery rozzáří do jasně modré barvy (je z vnitřní strany podsvícen modrou super-svítivou LED). Tato designerská specialita působí při denním světle opravdu esteticky - barvy se pěkně doplňují, ale v šeru a noci tato LED oslňuje a působí lehce rušivě.

Softwarová výbava je zde opět zcela obvyklá jako u všech kamer Logitech. Jedná se o hlavní řídící program známý pod názvem QuickCam. Ten slouží jako úvodní okno pro snadné přepínání do zbylých funkcí. Osobně mi tento způsob ovládání, kdy všechny funkce jsou dostupné z jednoho okna, připadá velmi užitečný a promyšlený. Pro přepnutí do programu pro záznam videa a pořízení fotografií stačí pouze zmáčknout tlačítko QuickCapture a okamžitě se dostáváte do nového okna, kde vše již provedete opět pouze jediným kliknutím myši.




Hlavní okno QuickCam.

Jak již jsem řekl, tak záznam videa a snímků je velmi jednoduchý. Kromě dvou tlačítek máte v hlavním okně už jen roletku pro změnu rozlišení a dvě tlačítka Options pro změnu vlastností snímků nebo videa. Můžete si zvolit, zda chcete videosekvenci nahrávat se zvukem či bez a nebo zda se vám má pořízený záznam po ukončení nahrávání přehrát nebo ne. Jakmile kliknete na ikonku vedle roletky s rozlišením, dostáváte se do okna pro změnu vlastností nahrávaného obrazu. Pomocí jezdců si můžete upravit základní parametry získávaného obrazu - na výběr máme kontrast, barevnost a jas. Pokud ale někomu tyto možnost nepostačují, stačí když se přepne do ovládání vlastností ovladačů, kde je nabídka rozšířena o několik dalších položek - věřím, že tento výběr již každého zcela uspokojí.




Změna základních parametrů.




Pokročilé ovládání vlastností obrazu.

Výhodou je také decentní provedení celého programu. Neobsahuje žádné zbytečné grafické vymoženosti nebo animace a tudíž je na první pohled zcela přehledný a snadný na obsluhu. Inženýři v Logitechu si dali patřičně záležet. Bohužel ale nepřidali podporu pro upload snímků na FTP server či do HTML stránky, aby bylo možné vytvářet webové prezentace přímo s dodaným softwarem bez nutnosti hledat řešení z jiné strany. Sice takových programů je na trhu velmi mnoho, ale přeci jen integrované řešení je pohodlnější na obsluhu a nevyžaduje zbytečné instalování.




Záznam je velmi prostý.

Tato kamera samozřejmě opět spolupracuje se všemi běžnými internetovými komunikátory, umožňující live-video přenosy. Standardně jsou podporovány AIM, AOL Instant Messenger, MSN Messenger, Yahoo! Messenger a Windows Messenger.


Technické parametry
Rozlišení CMOS640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)1,3Mpix
FPS640 x 480 15 fps
jinak 30 fps
SběrniceUSB 2.0
Ostřeníautomatické
Tlačítko pro snapshotne
Zabudovaný mikrofonano
Dodatečná sluchátka / mikrofonne / ne
Záruka24 měsíců
Orientační cena bez DPH1730,- Kč

Minimální systémové požadavky
Procesor500MHz
Operační paměť64MB RAM
Místo na pevném disku200MB
Jednotka CD-ROMano
USB ano - 1.1
Barevná hloubka16-bit
reklama