reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část první

21.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část první
V dnešní době moderních způsobů elektronické komunikace, začíná čím dál tím více lidí využívat nejen přenosu zvuku, ale rádi si k tomu přidají i obraz. A právě na to, jak obraz zaznamenávat, se dnes podíváme. Ukážeme si několik webkamer a porovnáme jejich parametry a kvality. Samozřejmě nebude chybět podrobné srovnání a soupis všech funkcí jednotlivých kamer.
Tato kamera představuje další z vyšší třídy kamer Logitech. Už svým provedením dává najevo, že se nejedná o obyčejnou kameru, ale že nabízí něco navíc. Barevné provedení je velmi estetické a dodávaný podstavec tento efekt jen zlepšuje. Stejně jako většina předchozích kamer je i tato vybavena čipem CMOS s nativním rozlišením 640x480 pixelů a disponuje podporou pro rozhraní USB 2.0, což ji předurčuje k vyšším přenosovým kapacitám než u kolegů s rozhraním USB 1.1. Zajímavé je také speciální stínítko, které umožňuje okamžité zakrytí senzoru - tuto funkci oceníte tehdy, když nechcete být snímáni, ale přitom se vám nechce kameru otáčet, abyste neztratili pracně doostřenou pozici.




Kamera v režimu snímání. Provedení je opravdu pěkné a estetické. (Pro zvětšení klikněte)




Děláte něco co nechcete, aby ostatní viděli? Stačí sklopit stínítko a je po problému.

Jelikož je standardní podstavec zcela tuhý a neumožňuje žádné připevnění na hranu monitoru nebo notebooku, přidali výrobci navíc další, který je proveden prakticky stejně, jen zadní část je z kovu potaženého gumou a je tedy možné jej ohnout do žádané pozice, ve které pak drží. Díky tomu je variabilita a škála možnosti použití opravdu široká a nestane se vám, že by na nějakém povrchu kamera pevně nestála. Oba podstavce jsou totiž na spodní stráně zcela pogumovány a tudíž je jejich přilnavost velmi vysoká. Podstavce jsou s tělem kamery spojeny kloubem, který kromě pohybu vpřed a vzad umožňuje i otáčení kolem své osy a to o celých 360°.




Kamera se stojánkem pro postavení na stůl.




Vlevo je pružný podstavec a uprostřed pevný.

Pokud kameru sundáme z pevného podstavce a umístíme ji na pružný, není žádný problém ji umístit na vrchní stranu LCD monitoru nebo víko notebooku. I v této pozici funguje spojovací kloub a tudíž můžeme kameru naklápět dozadu a dopředu dle libosti. Vše jde poměrně snadno - je kladen pouze malý odpor, aby nedocházelo k samovolnému posunutí.




Kamera umístěna na LCD monitoru.




Opět foto z boční strany ale tentokrát je kamera maximálně zakloněna.

Kamera je zabalena do líbivé krabice, která svými rozměry zcela přesahuje všechny ostatní. Bohužel ale obsah samotné krabice zcela neodpovídá jejím rozměrům. V balení totiž kromě samotné kamery naleznete pouze instalační CD se softwarem a ovladači, vícejazyčný manuál a dva podstavce. O nějakém headsetu nebo externím mikrofonu si tedy můžete nechat pouze zdát. Naopak ale tyto nedostatky jsou vyváženy celkovým provedením samotné kamery a jak si v testech ukážeme, tak i její kvalitou.




Všimněte si poměru velikosti krabice k samotné kameře.

Už jste si asi zvykli na popis softwaru Logitech QuickCam. Ani zde však nepřijde žádné překvapení, protože i tato kamera na instalačním CD obsahuje právě tento obslužný program. Je zde tedy zbytečné jej popisovat zcela od začátku - shrnu pouze jeho největší klady mezi které patří především snadná a rychlá obsluha celého programu a velmi intuitivní a přehledné ovládání i pro začínající uživatele. Pro nahrání videa či pořízení snímku stačí dvě kliknutí myši a vše je hotovo.




Již notoricky známý QuickCam software.




Základní ovládací prvky.

Pro snadnou on-line komunikaci s přáteli nebo pracovními kolegy, je i zde přímo integrovaná podpora pro celou základní škálu internetových komunikátorů. Podporovány jsou MSN Messenger, Yahoo! Messenger, Windows MessengerConduct, Microsoft® NetMeeting. Jistě tento seznam není kompletní - kamera je schopna spolupracovat s každým softwarem, který si bude rozumět s jejími ovladači - ty jsou dnes natolik univerzální, že není potřeba se obávat nekompatibility.




Kamera na LCD - vypadá jako by se styděla.

Technické parametry
Rozlišení CMOS640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)1,3Mpix
FPS640 x 480 15fps
jinak 30fps
SběrniceUSB 2.0
Ostřenímanuální
Tlačítko pro snapshotano
Zabudovaný mikrofonano
Dodatečná sluchátka / mikrofonne / ne
Záruka24 měsíců
Orientační cena bez DPH1790,- Kč

Minimální systémové požadavky
Procesor400MHz
Operační paměť64MB RAM
Místo na disku200MB
Jednotka CD-ROMano
USB ano - 2.0
Barevná hloubka16-bit
reklama