reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část první

21.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část první
V dnešní době moderních způsobů elektronické komunikace, začíná čím dál tím více lidí využívat nejen přenosu zvuku, ale rádi si k tomu přidají i obraz. A právě na to, jak obraz zaznamenávat, se dnes podíváme. Ukážeme si několik webkamer a porovnáme jejich parametry a kvality. Samozřejmě nebude chybět podrobné srovnání a soupis všech funkcí jednotlivých kamer.
Stejně jak tomu bylo u Creative i Genius, zahrnuje Logitech ve své produktové řadě i kamery primárně určené pro nasazení s notebooky a na cestách. Logitech QuickCam Notebook Deluxe je velice estetická a decentní kamera,která ale i přes své kompaktní rozměry nabízí plné rozlišení 640x480 pixelů. Díky malému cestovnímu váčku je kamera jako dělaná pro použití s notebooky, neboť ani na cestách v brašně či batohu se nemusíte obávat poškrábání čočky či jiného znehodnocení.




Kamera je opravdu zajímavá. (Pro zvětšení klikněte)

Kvůli primárnímu nasazení s notebooky je i optimalizován podstavec samotné kamery. Ten je proveden ze stejného plastu jako tělo kamery, avšak uprostřed má drážku, aby bylo možné kameru na víko notebooku nasadit. Zadní strana této drážky je vysouvací a se zbytkem těla podstavce je spojena pomocí pružinek, takže je možné ji snadno odtáhnout a po nasazení na notebook se sama přitáhne zpět a zajistí spolehlivé uchycení.

Pokud má někdo TFT panel tak úzký, že je rozteč drážky příliš velká, může použít dvou samolepících pryžových podložek pro snížení rozteče. Bohužel kvůli tomuto provedení není kamera příliš vhodná pro klasické postavení na pracovní stůl. Sice po chvilce snažení je možné ji ustavit tak, aby nepadala, ale po jakémkoliv "žduchnutí" do přívodního kablíku dojde k pádu či posunutí kamery.




Detailní pohled na podstavec kamery.

V krabici s kamerou získáte nejen CD s ovladači a softwarem, ale i stručný manuál a především již zmíněnou brašničku na kameru. Ta je stejně jako u kamery Creative vyrobena z materiálu podobného neoprenu, který je velmi tuhý, ale i přes to dostatečně pružný a odolný. Brašnička je dostatečně velká na kameru i s přívodním kabelem a zajistí její ochranu před nepříznivými vlivy, které mohou nastat při přenášení či používáni na cestách. Pokud budete mít kameru v této brašničce v kapse u brašny notebooku spolu s myší a napájecím adaptérem, tak se nemusíte obávat poškození či poškrábání.




Takto vypadá balení kamery.

Software pro ovládání všech funkcí této kamery se jmenuje QuickCam a poskytuje velmi kvalitní a rychlý přístup ke všem žádaným funkcím kamery. Díky hlavnímu oknu programu se snadno přepnete do všech potřebných funkcí a máte rychlý přístup ke snímání fotografií a videa. Z hlavního okna máte možnost se přepnout do nastavení kamery, do režimu záznamu a nebo můžete využít odkazy pro stáhnutí některého z komunikačních programů, které kamera samozřejmě podporuje. Výhodné je také tlačítko Video E-Mail pro vytvoření multimediálního e-mailu například s videem zaznamenaným z kamery a nebo s fotografií uloženou na disku.




Program QuickCam a zvýrazněná položka MSN Messenger.

Pokud máte zájem si ukládat snímky pořízené kamerou a nebo neustále vytváříte nová a nová videa, pak jistě oceníte funkce programu QuickCapture, díky kterému jste schopni vše provádět pouze kliknutím myši. Díky dvou přímým tlačítkům je pořízení nahrávky opravdu snadné a rychlé. Výhodou je také možnost měnit záznamové rozlišení přímo v okně programu, což také ve výsledku ušetří čas a přináší větší pohodlnost při praktickém použití kamery.




Ovládání je opravdu snadné díky dvou přímým tlačítkům.

Pro změnu vlastností obrazu kamery, máme ovládací menu, které se dá vyvolat buď ze systémové lišty a nebo z programu QuickCam či QuickCapture. Kromě základních vlastností jako je jas, ostrost, saturace či kontrast, můžeme měnit i úroveň hlasitosti mikrofonu či vyvážení bíle barvy. Možností je opravdu mnoho a každý uživatel si díky nim jistě dokáže vyladit výsledný obraz ke své libosti.




Ovládání v podmenu Driver.




Základní nastavení vyvolané přímo z obslužného softwaru.

Ani zde není opomenuta podpora pro internetovou komunikaci. Kamera bezproblémově a přímo spolupracuje s běžnými a nejčastěji používanými programy MSN Messenger, video-enabled AOL Instant Messenger (AIM), video-enabled Yahoo! Messenger a Windows Messenger.


Technické parametry
Rozlišení CMOS640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)1,3Mpix
FPS640 x 480 15 fps
jinak 30 fps
SběrniceUSB 2.0
Ostřenímanuální
Tlačítko pro snapshotano
Zabudovaný mikrofonano
Dodatečná sluchátka / mikrofonne / ne
Záruka24 měsíců
Cena bez DPH2078 Kč

Minimální systémové požadavky
Procesor1,1GHz
Operační paměť128MB RAM
Místo na pevném disku200MB
Jednotka CD-ROMano
USB ano - 1.1
Barevná hloubka16-bit
reklama