Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Habu - rodiče Microsoft a Razer

16.1.2007, Michal Učeň, recenze
Microsoft Habu - rodiče Microsoft a Razer
Nedávno se hardwarová scéna stala svědkem relativně důležitého spojení dvou předních světových značek na poli periferií. Současný lídr tohoto odvětví, společnost Logitech, tak má opět o starost navíc, jelikož se vlastně spojili jeho dva věční rivalové – Microsoft a Razer. Jejich vzájemnou spoluprací jako první vznikla unikátní myš Microsoft Habu, která je kombinací toho, co mají uživatelé na produktech těchto výrobců rádi. Článek byl doplněn.
Vraťme se ale ke zpracování a designu myšky. Tvar je v podstatě spojen s tradicí obou výrobců. Na první pohled v sobě má něco z klasiky Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0, rozpoznatelné jsou ale i křivky a doplňky Razeru. Znalci jistě poznávají zadní část, která spíše (a nejen díky logu) odpovídá starším modelům Microsoftu. Přední linie ukončení tlačítek, mléčně bílé gumové kolečko a postranní gripy s podsvětlením zase přísluší tradici Razeru, který s tímto konceptem přišel už u revolučního modelu Diamondback.



Celá myš je vyrobena z černého plastu a na první pohled působí decentně. Spodní polovina myšky je pokryta lesklým povrchem, zato horní kryt je spíše matný. Na rozdíl od zmiňovaných modelů Razeru postranní gumový grip z poloprůhledného materiálu linoucí se podél celé hrany nemá přílišné praktické využití. K lepšímu držení díky tvaru myši nepomáhá a tak zůstává jen funkce rozptylu podsvětlení.



Poměrové rozvržení myši odpovídá klasickým rozměrům. Dvě hlavní tlačítka začínají přibližně v nejvyšším bodě a pozvolna pokračují až po přední okraj. Mezi nimi jsou umístěna dvě nastavitelná tlačítka a kolečko.



Tlačítka mají jistý stisk s doprovodným lupnutím mikrospínače, nikde nevržou a celkem dobře kopírují tvar prstů. Sporná je dostupnost oněch dvou nastavitelných tlačítek za kolečkem, která vyžadují až akrobatický ohyb prstu. Pohyb kolečka je celkem měkký, přesto účelným zadrháváním dodává rolování jistotu a přesnost.



Jak už jsme si popsali výše, na levém boku je výměnný panel se dvěma tlačítky. Ta jsou plně nastavitelná a to samozřjemě jak co se funkcí týče, tak ve dvou variantách polohově. U jiných myší bývá často právě s polohou tlačítek problém a pevná pozice komplikuje efektivní použití. Habu se s tím vypořádala výborně a myslím, že tohle je jeden z hlavních marketingových taháků.



Na pravé straně toho moc nenajdeme, ostatně malíček na ovládání tlačítek není zrovna nejvhodnější. Celá myš je kvůli ergonomii malinko nakloněna právě na pravou stranu, což umožňuje pohodlné uložení nepoužitých prstů.



Spodní straně na první pohled dominuje laserový snímač s rozlišením 2000 DPI a s rychlostí snímání až 7080 FPS (snímků za sekundu). Snímač je pravděpodobně velmi podobný nebo stejný jako u modelu Razer Copperhead, ostatně i další parametry jako akcelerace až 20G a rychlost pohybu až 45 palců za sekundu, jsou totožné. Kousek od snímače jsou na protilehlých stranách dvě tlačítka určená na reset a odblokování bočního panelu s tlačítky. V přední části jsou pak dva speciální zahnuté teflony a ještě jeden velký je na opačném konci.



K propojení s počítačem slouží USB kabel zakončený pozlacenou koncovkou. Průměr kabelu není nijak zázračně malý, v pohybu ale nijak zvlášť nevadí.