reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft LifeCam HD-5000: HD s autofokusem

10.2.2012, Jan Vítek, recenze
Microsoft LifeCam HD-5000: HD s autofokusem
V dnešní recenzi si představíme webovou kameru LifeCam HD-5000, která dle svého označení i ceny představuje střední třídu. Ty nejlepší dostupné modely of Microsoftu, tedy LifeCam Studio a Cinema, jsme v testu už měli, a tak přichází čas na HD-5000.

Instalace a software


Na disku dodávaném v příslušenství byl software LifeCam ve verzi 3.0, ovšem jak jsem již psal, nemusíte jej ani vybalovat. Po zapojení kamery do volného USB portu jsou automaticky nainstalovány ovladače a pak je vhodné si ze stránek Microsoftu stáhnout nový firmware a také software LifeCam ve verzi 3.6.




Software se nainstaluje...




... a nakonec nás vyzve k zapojení webkamery


Po spuštění instalace nás software několika kroky provede volbami, vyzve nás k zapojení webkamery, kterou jsme do té doby měli nechat být, pak nabídne instalaci Windows Live Essentials ...



A nakonec instlaci dokončí s nabídkou informování o nových verzích LifeCam, což snad bude fungovat lépe než informační servis přímo na stránkách a pak se můžeme nechat dobrovolně šmírovat odesíláním informací o systému a způsobu využití tohoto software.




Microsoft LifeCam 3.6


Softwarové prostředí obslužné aplikace (zde ve verzi 3.60.253.0) je už delší dobu bezezměny, takže máme možnost vidět hlavní okno, pod nímž je možnost záznamu fotografií, zvuku a videa v právě zvoleném rozlišení. Malá žlutá ikonka nalevo otevře příslušnou složku s pořízenými záznamy, které se ještě jako náhledy ukazují ve spodní liště. Poslední možností je kliknutí na modrou ikonku s otazníkem, pokud je nám cokoliv nejasné a pro další nabídku už musíme zvolit šipku v pravém okraji okna.




- klikněte pro zvětšení -


To otevře pravý panel s veškerým nastavením, takže se dočkáme volby webkamery a úpravou citlivosti mikrofonu, pak je tu nastavení rozlišení, které bohužel opět bude přiřazeno videu i fotografiím najednou. Jde o režimy 160 x 120, 320 x 240, 424 x 240, 640 x 360, 800 x 448, 960 x 544, 1280 x 720 HD a nakonec 4x HD (2560 x 1440) pro fotografie, tedy prokládané rozlišení, a 1280 x 720 pro video.





Další možností je vypnutí režimu TrueColor společně s úpravou jasu a pak tu máme obvyklé nastavení (Properties), které nabízí i jiné webkamery. Tam patří softwarový zoom s posunem obrazu (to je možné ovládat i ze samotného bočního okna) a pak sytost, vyvážení bílé a nastavení frekvence proti blikání světel (50 a 60 Hz), což je již součástí záložky TrueColor. Chybí zde však možnost stranového obrácení obrazu.





Nakonec nám Microsoft dá ještě možnost si rozmyslet, zda nás má aplikace informovat o nových aktualizacích a zda se přeci jen nerozhodneme o zasílání údajů o používání softwaru LifeCam výrobci.



Druhá záložka nám dokáže zapnout efekty, jež umí buď různě deformovat obličej, nebo k němu přidat třeba klobouk, vlasy, masky, brýle a podobné blbůstky. To funguje stejně jako jindy skutečně dobře a pohotově. LifeCam HD-5000 je tedy vybavena stejně jako ostatní modely této řady a se svým softwarem pracuje bez problémů.
reklama