reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Remote Keyboard for Windows XP MCE 1.0

8.11.2006, Jan Vítek, recenze
Microsoft Remote Keyboard for Windows XP MCE 1.0
V dnešním článku se podíváme na bezdrátovou multimediální klávesnici od hardwarové divize společnosti Microsoft, Remote Keyboard for Windows XP Media Center Edition 1.0, jež byla přímo stvořena na míru nástavbě Windows XP, kterou má v názvu. Lze tedy od ní čekat stoprocentní kompatibilitu a vůbec snadné a intuitivní používání.
Kapitoly článku:
  1. Microsoft Remote Keyboard for Windows XP MCE 1.0
  2. Dálkový ovladač a praktické zkušenosti s Remote Keyboard for MCE
  3. Praktické zkušenosti a závěr
Dálkový ovladač se dodává v samostatné krabičce společně s eHome IR přijímačem, jenž slouží klávesnici i ovladači zároveň. Co se týče funkcí ovladače, pak platí, že co najdeme na něm, najdeme i na samotné klávesnici.



Nahoře jsou tedy tlačítka s ekvivalentní funkcí tlačítek z pravé části klávesnice a od poloviny dolů zase tlačítka k ovládání přehrávání multimédií. Komu vyloženě chybí numerická část klávesnice, pak zde také najde náhradu v podobně dolního pole dvanácti tlačítek ne nepodobných klávesnici mobilního telefonu. Zcela nahoře je pak umístěna zelená světelná dioda indikující stisknutí některého z tlačítek.



Dálkový ovladač je napájen pomocí dvou baterií typu AAA, které stejně jako baterie pro klávesnici najdete v balení. Prostě a jednoduše vám skvěle zapadne mezi ostatní ovladače.


Mezi ostatní hardwarovou výbavu patří již zmíněný eHome IR přijímač, k němuž se dodává USB kabel a externí čidlo s dlouhým kabelem. To se hodí, pokud by vám nestačila délka USB kabelu a samotný přijímač tak byl schovaný, nebo kdybyste si chtěli dosah klávesnice a ovladače rozšířit.



Tento prodlužovací kabel s jednoduchým 3,5mm jackem se zasunuje do jednoho ze zadních konektorů na přijímači. Můžete tedy mít celkem dva externí senzory, avšak v dodávce je pouze jeden. Nalevo si můžete rovněž všímnout mini USB portu pro připojení k počítači.



Praktické zkušenosti


Klávesnice se sama o sobě používá snadno, avšak nejdříve musíme nainstalovat přijímač. K tomu ale nepotřebujeme stáhnout samotné ovladače, ale aktualizovat celý systém pomocí balíčku "Update Rollup 2 for eHome Infrared Receiver for Windows XP Media Center Edition 2005" - KB912024. Poté se již eHome přijímač sám detekuje a klávesnice s ovladačem již bude ihned k dispozici a funkční.

Klávesnice se používá velmi příjemně. Díky volnému prostoru po jejích stranách ji můžete pohodlně uchopit, položit na stůl nebo na kolena a pracovat. Musíte však samozřejmě zajistit nejlépe přímou viditelnost na eHome přijímač, nebo některé z jeho čidel. Pokud jste tedy zvyklí na rádiovou technologii, budete se možná infračerveným přenosem cítit trochu svázáni.



Klávesy jsou, jak jsem se již zmínil, notebookového typu s nízkým zdvihem. Mohly by však být tišší, aby se neozývalo celkem nepříjemné cvakání. Více ale určitě u tohoto produktu budete využívat postranní multimediální tlačítka. U těch je možno si příslušným tlačítkem nad klávesou F2 zapnout podsvícení, které se pak samo aktivuje stiskem některého tlačítka. Toto podsvícení je velmi dobře provedeno. Prosvítají akorát popisky tlačítek a to jasně a rovnoměrně. Barva veškerého podsvícení je křiklavě oranžová, pouze kulatý RECORD prosvítá červeně a tlačítko start je orámováno zelenou barvou.



Špatně provedený je však kolíbkový knoflík pro ovládání kurzoru. Ten kurzorem pohybuje buď neuvěřitelně pomalu a nebo zase extrémně rychle, téměř nic mezi tím. Naštěstí je ale Windows XP MCE uzpůsobeno tak, abyste kurzor museli používat co nejméně. Avšak pokud si budete chtít přes HTPC zasurfovat na Internetu, nebo dokonce zahrát hru, chtělo by to si pořídit i nějakou plnohodnotnou bezdrátovou myš.

Co se týče dosahu klávesnice, pak výkon její IR diody je dostatečně silný, aby se v místnosti k přijímači odrazil od stěny, tudíž není bezpodmínečně nutné oběma zařízením zajistit zcela přímou viditelnost. Microsoft však doporučuje, aby pro bezproblémový provoz vzdálenost od přijímače nepřekročila 10m, což je dostatečné.
reklama