reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Sculpt Comfort: na Windows 8 ergonomicky

4.1.2013, Jan Vítek, recenze
Microsoft Sculpt Comfort: na Windows 8 ergonomicky
Nedávno Microsoft ohlásil příchod nové klávesnice Sculpt Comfort Keyboard, která se pyšní jednou velkou novinkou. Jde o rozdělený mezerník, který svůj prostor uvolnil pro backspace. Microsoft tak chce usnadnit psaní uživatelům, kteří při psaní často chybují.
Kapitoly článku:
  1. Microsoft Sculpt Comfort: na Windows 8 ergonomicky
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
Nová klávesnice Microsoft Sculpt Comfort Keyboard je dle svého výrobce určena především pro operační systém Windows 8, ovšem to samozřejmě vůbec neznamená, že ji nebudeme moci využít i se staršími verzemi. A naopak, Windows 8 budete moci dobře používat i bez této klávesnice či jiné, která je pro tento operační systém určena. Přesto se ale podíváme na to, co nového nám nová klávesnice od Microsoftu nabídne, vždyť periferie této firmy jsou již dlouho známé pro svou vysokou kvalitu.


- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice k nám dorazila v elegantní krabici s klasickým bílo-červeným zbarvením, na němž byl nalepen štítek upozorňující na fakt, že fotografie na obalu je pouze ilustrační a ve skutečnosti se jedná o lokalizovanou CZ/SK verzi se 104 klávesami. Na opačné straně jsou pak zmíněny všechny hlavní výhody a vlastnosti, čili ergonomický tvar s odnímatelnou a měkkou podložkou pod zápěstí, klávesové zkratky speciálně pro Windows 8, zmíněný rozdělený mezerník a bezdrátové rozhraní.



Specifikace pak Microsoft uvádí na svých stránkách v dokumentu PDF. To hlavní je zde:

Model
Sculpt Comfort Keyboard
Rozměry
453 x 213 x 33 mm
Hmotnost
807 g (se dvěma bateriemi AAA)
Materiál
černý plast
Rozhraní
2,4GHz rádiové (dosah cca 10 metrů)
výdrž na baterie cca 18 měsíců
Počet kláves
104 (CZ verze)
Speciální funkce
Rozdělený mezerník (+ funkce backspace)
funkční klávesy pro Windows 8


Zpracování klávesnice


Tělo této klávesnice je vyrobeno především z černého plastu s matným povrchem, ale rám je lesklý, což platí pro samotnou klávesnici i její odnímatelnou podložku. Podložka samotná je pak vypolstrována měkkým materiálem pokrytým umělou kůží. Klávesnice je také velmi štíhlá, což se negativně podepsalo na její tuhosti. Je tedy velmi snadné ji ohnout a zkroutit, ovšem pokud ji položíte na rovný a stabilní povrch, nic takového pozorovat nebudete. Při psaní se tedy nebude prohýbat ani povrzávat, a to především díky tomu, že se i pod svou vyvýšenou částí opírá stolu. Její spodní část je tedy celá rovná a plochá.


- klikněte pro zvětšení -

Navíc, co se týče spojení podložky pod zápěstí s tělem klávesnice, to Microsoft nevyřešil klasicky pomocí plastových pacek. Namísto nich použil mnohem odolnější kovové západky, které zajistí velmi pevné spojení. To je zde zvláště důležité kvůli tomu, že výklopné nožky jsou umístěny právě v podložce a plastové packy by tak při psaní snadno vypadly.



Rozložení kláves je zde standardní, tedy až na speciální funkce a samozřejmě rozdělený mezerník. Máme tu klávesnici, na níž se musel uskrovnit Enter, který uvolnil místo zpětnému lomítku a rouře. Zato tu máme obě klávesy Shift pěkně dlouhé, což platí i pro Backspace. Nicméně zrovna ten bychom měli dle představ firmy Microsoft používat právě jako jednu polovinu mezerníku, což ale samozřejmě neznamená, že by měl ze svého tradičního umístění zmizet. Podobné experimenty už Microsoft (a jeho následovník Logitech) občas provádí, což zde dokazuje velká klávesa Delete, kvůli níž byl Insert odsunutý až nahoru, kde navíc sdílí místo s funkcí Print Screen. Tuto úpravu středového pole kláves začal Microsoft prosazovat již před několika roky a ještě s tím evidentně nepřestal.



Rozdělený mezerník může fungovat dvojím způsobem. Ve výchozím nastavení pracují obě jeho části prostě jako mezerník. Pokud obě ale podržíte na chvíli stisknuté, zabliká na vás zelené světlo u baterie a levá část mezerníku se přepne na funkci backspace. Dle Microsoftu totiž 90% uživatelů využívá pro stisk mezerníku pouze palec pravé ruky. Osobně to mám však naopak, takže jsem velmi postrádal možnost aktivovat funkci klávesy Backspace na pravé straně mezerníku. Zkusil jsem, zda nebude možné donutit se mačkat mezerník pravým palcem, ale to je jako naučit se psát druhou rukou. Z toho vyplývá jediné - pokud mačkáte mezerník levým palcem, tato funkce bude pro vás nejspíše zbytečná,



Speciální funkce pro OS Windows 8 jsou ukryty pod horní řadou funkčních kláves a pro ty poslouží také přepínač umístěný hned nad Num Lockem. Ten upřednostní buď klasické klávesy F1 až F12, nebo právě ony speciální funkce. Ty si můžeme rozdělit do skupin po čtyřech. F1 až F4 je klasika - přehrávání multimédií a ovládání zvuku, což funguje i ve Windows 7 a snad i ve starších verzích. F5 až F8 pak poslouží už pouze ve Windows 8 a jde o funkce/menu vyhledávat, sdílet, zařízení a nastavení. Jsou to zkrátka ty funkce, které na vás v obrazovce Start vykouknou z pravého okraje obrazovky.

A pak tu jsou klávesy F9 až F12 pro různé přepínání aplikací a zobrazování nabídky v Metro aplikacích, do čehož jsem osobně ještě tak úplně nepronikl a ani nevím, zda vůbec chci. Ale to už bychom se bavili o sympatiích a antipatiích k uživatelskému prostředí OS Windows 8 a to sem nepatří. Nakonec ještě mohu poukázat, že tu je ještě klávesa pro spuštění kalkulačky, která má právě a pouze tuto funkci. Zvláštní, Insert se musel přesunout na stejnou klávesu s Print Screen, ale kalkulačka dostala svou vlastní vyhrazenou.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní strana klávesnice ukáže své měkké a nízké nožky, díky nimž klávesnice na rovném povrchu dobře sedí. Dále tu máme také mechanickou pojistku, která drží podložku pevně na místě a pak tu jsou také dvě přední výklopné nožky. Ty nám klávesnici nakloní, ale na opačnou stranu než obvykle, čemuž jsem tedy osobně nepřišel na chuť. Všimnout si můžete i malých otvorů, jež občas propustí světlo z druhé strany. Mohly by tedy sloužit pro odtok tekutiny a záchranu polité klávesnice, ovšem výrobce se nezmiňuje o tom, zda by Sculpt Comfort měla takovou nehodu přežít.



Najdeme tu samozřejmě také panýlek a pod ním prostor pro dvě baterie typu AAA. Microsoft nám to usnadnil, takže stačí zatáhnout za modrý papírek a klávesnice bude hned připravena k použití.



Nakonec se ještě podívejme na ni z boku, aby se dobře ukázal její tenký profil a celkový tvar. Ukáží se i její klávesy se středním zdvihem, čili něco mezi klasickou desktopovou a notebookovou klávesnicí. Takové Microsoft vyrábí již dlouhé roky.


Příslušenství


Společně s klávesnicí nám Microsoft v balení dodá také baterie, které jsou tedy již umístěny přímo v ní, a vedle toho je tu také pár tištěných materiálů se základními informacemi a také nezbytný rádiový transmitter. Ten není miniaturní jako například v případě Logitech Unifying, ale to v tomto případě nevadí, vždyť jde o desktopovou klávesnici.

 
reklama