reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000

13.3.2007, Michal Učeň, recenze
Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000
Výrobci zvolili cestu prodávání setů klávesnice s myší a v poslední době jich na nás chrlí nepřeberné množství. Jedním z předních výrobců je samozřejmě Microsoft, který stále udržuje vysokou kvalitu produktů a občas přijde i s inovativním nápadem. Bezdrátový set Entertainment Desktop 7000 je vzorovým příkladem dobrého konceptu a skvělého zpracování.
Jako první se podíváme na klávesnici, která je vlastně základem celého setu. Je opět trochu škoda, že se neprodává samostatně, ale jen v rámci tohoto kompletu. Vlastníci kvalitních myší tak pravděpodobně sety hned zavrhnou a s nimi i některé velmi povedené klávesnice, jako je například tato. Výrobce ze spodní strany uvádí název produktu odpovídající názvu setu - Microsoft Entertainment Keyboard 7000. Klávesnice má netradičně prohnutý tvar a je prakticky celá z plastu, který je ovšem kvalitní a pevný. Při manipulaci ani větším tlaku nic nevrže a také materiál je docela odolný, takže se jen tak snadno nepoškrábe.

Horní rám je pravděpodobně vyztužen nějakým kovem, protože je na dotek dost studený. Rozložení kláves je klasické QWERTY, chybí ale numerická klávesnice, což je u bezdrátového setu se zaměřením na dálkové ovládání multimédií celkem pochopitelné. Klasických kláves je celkem 91, některá z nich jsou po stisknutí tlačítka FN navíc obohacena dalšími funkcemi. Po bocích jsou ještě přídavná multimediální tlačítka na pohodlné ovládání přehrávače hudby nebo videa a stranou nezůstala i podpora systému Microsoft Windows Media Center. Jednou z inovací je i nenápadný touchpad, který jsem objevil až náhodou po chvilce testování, ale k tomu se dostaneme níže.



Na první pohled se díky prohybu v horní hraně může zdát, že se jedná o další klávesnici "na kolena", ze spodní strany je ale úplně rovná až na dvě prohlubně pro ruce. Horní vyřezaný otvor pravděpodobně nemá hlubší význam, mezera je totiž na uchycení rukou příliš úzká. O stabilitu na stole se spolehlivě stará pět gumových nožek, které jsou rozmístěny na stěžejních bodech zespodu klávesnice. Na spodní straně v horní části ještě najdeme již zmíněné dvě krytky baterií a také tlačítka On/Off a Connect.



Klávesy mají zajímavě řešené rozměry a snaží se tak přiblížit ergonomickým klávesnicím. Klávesy ve středu jsou tak větší a postupně se k okrajům dostávají do běžné velikosti. Po klasické klávesnici je to trochu nepříjemné, ale po krátké chvíli se na to dá zvyknout. K testování jsem měl navíc k dispozici anglickou verzi klávesnice, což mi díky neschopnosti psát bez dívání se na klávesnici trochu znepříjemnilo "mé" psaní s občasnou kontrolou písmen s diakritikou. Každopádně je v prodeji (a za stejnou cenu) i verze česká, takže problém s orientací nebudou mít ani uživatelé bez státnic ve psaní na stroji. Stisk kláves je měkký s dostatečným odporem, což dodává jistotu a přesnost při psaní. Podobně jako u notebooků je v pravé části "náhradní" numerická klávesnice, která se aktivuje pomocí tlačítka FN. Na krátké předložce pro ruce je ještě umístěno speciální tlačítko funkce Start v operačním systému Windows.



Na pravém panelu dominuje pětisměrný joystick s funkcí směrových šipek s možností přepínáním na funkci touchpadu, pod ním jsou pak tlačítka Zpět (Back) a tlačítko na spuštění systému Media Center.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá strana zaznamenala hodně změn, hlavně co se směrových šipek týče, které byly na můj vkus příliš úzké a těžko nahmatatelné. Tlačítka Page Up a Page Down s pomocí klávesy FN umožňují zvětšit velikost textu. Horní lištu si popíšeme v další kapitole, všimněte si ale tlačítek Home, End a Delete, která jsou trochu netradičně umístěna. Také Insert je ukryt před nechtěným stisknutím v horní liště a s pojistkou klávesy FN.



Na druhé straně je na okraji vzhledově stejné rozložení, místo touchpadu jsou ale dvě tlačítka imitující klasickou myš a pod nimi funkce Lupa (Magnifier) a Windows Live (Gadgets). Na úrovni běžných kláves jsou multimediální tlačítka na ovládání přehrávačů a systému Media Center.



Profilové fotky ukazují zdvih kláves podobný notebookům. Celkově je klávesnice dostatečně tenká, na druhou stranu mi v důsledku toho chyběla možnost změnit sklon pomocí nožek.




ModelMicrosoft Entertainment Keyboard 7000
Rozměry45 (šířka) x 20 (výška) x 1,8 (tloušťka) cm
Hmotnost808 g s bateriemi, 694 g bez baterií
MateriálPlast
Počet tlačítek91 + 18 multimediální + joystick + On/Off
TouchpadDotykový
Typ baterie4 x AA
Výdrž bateriecca 9 měsíců
Způsob propojení s PCBluetooth
Dosahcca 10 m
reklama