reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Wireless Optical Mouse Blue

9.4.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Microsoft Wireless Optical Mouse Blue
Nedávno vypustila společnost Microsoft několik nových myší a mezi nimi i model Wireless Optical Mouse Blue. Tato myš používá optickou technologii IntelliEye a bezdrátový protokol, přesto mohl Microsoft díky jednoduššímu designu sáhnout k relativně nízké ceně. V recenzi také najdete srovnání s myší IntelliMouse Explorer 3.0.
Kapitoly článku:
  1. Microsoft Wireless Optical Mouse Blue
  2. Praktické zkušenosti, závěr a srovnání

Praktické zkušenosti


Popis designu, instalace a nastavení myši je sice nedílnou součástí recenzí, ale to nejdůležitější je její chování v používaných aplikacích. Nejdříve ale začneme radiovou a bezdrátovou technologií. Bezdrátová technologie pracovala poměrně bezchybně a do slušné vzdálenosti. Při přímé viditelnosti přijímače fungovala myš 5 metrů daleko a nezdálo se, že by to byl její limit. V kratší vzdálenosti, kolem 3 metrů, nebyl problém ani s překážkou (dřevěná deska stolu, příp. za rohem místnosti), ale v takových podmínkách zřejmě nebude pracovat nikdo.


Obr. 11 - Další pohled na Microsoft Blue

Optická technologie IntelliEye společnosti Microsoft by se dala zařadit spíše k průměrné, vylepšenou verzi mají až hi-endové myši. Po delší nečinnosti chvíli trvalo než kurzor zareagoval na pohyb (myš samozřejmě bez pohybu "nesvítí" a optika je ve standby módu). Výjimečně se stalo, že kurzor na monitoru přeskočil, ale jinak se choval vzorně. Přesnost ve Photoshopu nebyla tak dobrá jako u optiky MX od Logitechu a srovnávat s IntelliMouse Explorerem nemá smysl (stejná technologie).

Další test se týkal akčních her, konkrétně střílečky Quake III Arena. Opět se potvrdilo, že optická technologie této myši nedosahuje kvalit Logitechu MX a v některých chvílích postrádala myš přesnost. Podobná situace nastává ve strategiích. Microsoft Blue velmi zabodovala ve hře Hledání min, kde zvládla pohyby i rapidní klikání bez problému, takže se mi nestalo, že bych vinou myši vybuchl.


Obr. 12 - Testovaná myška zepředu

V kancelářských aplikacích, jako je Word, Excel či Internet Explorer, jsem také nenarazil na žádné problémy, pouze občas došlo k přeskočení kurzoru. Velice jsem ocenil funkci zrychlení při skrolování dokumentem, jinými slovy - čím rychleji točíte kolečkem, tím rychleji dokument či webová stránka skroluje. AutoScroll, nebo-li plynulé posouvání obrazu při stisku kolečka, byl "čtyřrychlostní" a až na příliš prudký přechod mezi třetím a čtvrtým stupněm jsem byl taktéž spokojen.

Optický senzor pracoval prakticky na všech možných površích včetně jednolitě barevné podložky a čistě bílého papíru. Jako extrém jsem zkoušel pohyb na zrcadle, kdy myš logicky nereagovala, ale neexistuje senzor, který by takový povrch zvládl. Optika šla ještě nějaké 2-3mm nad podložkou, poté se již kurzor nepohyboval. Červená dioda zhasne po dvou sekundách nečinnosti či ve volném prostoru.


Klady


  • Elegantní vzhled
  • Bezdrátová a optická technologie
  • Pro pravou i levou ruku
  • Ovladače a nastavitelnost
  • Cena


Zápory


  • Méně přesná optika
  • Pouze dvě tlačítka (+ kolečko)
  • Delší odezva po nečinnosti


Závěr a srovnání


Microsoft Wireless Optical Mouse Blue ve mně zanechala smíšené pocity. Na jednu stranu je to povedená myš s elegantním designem, která disponuje optickou a bezdrátovou technologií se slušnou možností nastavení, ale na druhou stranu je optika pomalejší, méně přesná a myš disponuje pouze dvěma tlačítky. Nabízí se tedy otázka - pro koho je taková myš určena? Pro hráče spíše ne, protože hry vysokou přesnost vyžadují. Pro kancelářské použití možná, ale v tom případě chybí pár tlačítek na navigaci v IE apod. Myš lze tedy doporučit těm, kteří nejsou příliš nároční na přesnost a rychlost, ale zároveň chtějí mít na stole elegantní bezdrátovou myš za velmi slušnou cenu.

Pozn.: Musím upozornit na to, že podle zkušeností některých uživatelů (viz tyto čtenářské recenze) se může po nějakém čase poškodit bezdrátová komunikace, což je důvod k reklamaci. Jedná se konkrétně o problém, že přijímač neregistruje stisky tlačítek bez současného pohybu myši.

Koncem recenze se ještě podíváme na zbytek trhu a myšky, které lze sehnat v podobné cenové kategorii. O něco levněji jde koupit bezdrátovou optickou myš od Geniusu (Wireless Optical), ale tato značka patří spíše k těm méně kvalitním. Nevyžadujete-li bezdrát, je možné až o tři stovky levněji získat zmiňovaný IntelliMouse Explorer 3.0 s dvěma tlačítky navíc, která ale nemusí každému vyhovovat svými rozměry. Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer, čili velice podobná myš jako Explorer 3.0 (navíc bezdrát, lepší ergonomie) je pouze o 100Kč dražší a nakonec za řešení od Logitechu, Cordless Optical Mouse, které prakticky odpovídá Microsoft Blue, zaplatíte asi o dvě stovky více.


Obr. 13 - Microsoft Wireless Optical Mouse Blue se loučí…

Celkově shrnuto bych řekl, že na trhu naleznete lepší koupi než je Wireless Optical Mouse Blue, a to i od samotného Microsoftu (Wireless IntelliMouse Explorer). Pokud byste měli zájem o technicky identické řešení, ale od kvalitnějšího Logitechu, je tu pro Vás o Cordless Optical a naopak, stačí-li Vám v této kategorii základ, můžete si pořídit Genius Wireless Optical.

Cena: 1 049 Kč doporučená koncová bez DPH
Záruka: 24 měsíců



Za zapůjčení myši Microsoft Wireless Optical Mouse Blue děkujeme společnosti: Czech Computer
reklama