reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.5.2012, Jakub Doležal, recenze
Doménou společnosti Mikrotik byly vždy venkovní bezdrátové spoje. S modelem RB751G se však přesouvá i do vnitřních prostor. Připravte se na 5 gigabitových portů, interní Wi-Fi s 802.11n, PoE a hlavně bezkonkurenční správu.
5nik | 15.1.201322:43
Komu by nestačila stávající verze, může si za chvilku koupit rychlejšího nástupce:
http:­/­/routerboard.com­/RB951G­-2HnD
Obsahuje nové CPU taktované o 200 MHz výše a dvakrát tolik paměti.
Odpovědět0  0
tomo402 | 17.1.201321:24
Rád by som vedel či už tento model bude mať vyriešený problém s rýchlosťou prenosov súborov cez wifi. Model RB751G­-2HnD som vrátil do predajne a žiadal späť peniaze na koľko všetky modely majú problémy s wifi. Jediná možnosť ako ich odstrániť je prerobiť obidve interné antény na externé. Tento problém bol riešený aj na oficiálnom fóre Mikrotiku.
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 19.1.201318:39
Instaloval jsem kolem 12­-15 modelů a nepřišlo mi, že by byť jeden měl nějaký problém s Wi­-Fi. S tou rychlostí přenosu je opravdu nějaké zakleté, ale na PC s Intel kartami jsem naměřil vždy dobré výsledky.

Jinak děkuji za odkaz na model 951.
Odpovědět0  0
D. | 29.10.201210:14
Dobry den,

diky za dobry clanek, dobre a prehledne srovnani. Mam dotaz, jakozto spise amatersky uzivatel ­- zvazuji koupi tohoto routeru s cilem jej pouzivat primarne na:

- surfovani po internetu male domacnosti: 1x iPadu a 1x laptopu ­(hlavni priorita­)
- pripojeni NAS, prenosy souboru z laptopu a iPadu na NAS

Nejsem si jist, zda jsem pochopil clanek spravne ­(omluvte me omezene znalosti o sitich­), ale nikde jsem nenasel zhodnoceni, jak se vlastne router chova pri beznem brouzdani po internetu, jake jsou rychlosti a odezvy pri stahovani stranek na kocnovych zarizenich, pripadne prenosy souboru v ramci domaci site? Take presne nevim, jak si vysvetlit pojem ­"routing WAN­-LAN­"?

Jsem ochoten pripadne za router zaplatit vice, pokud by ta investice mela smysl a router za 1500 nebyl schopen pokryt tyto pozadavky ­(ale rad bych se vyhl drahym variatam jako je Apple Airport express­/extreme­)

Diky za radu!
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 29.10.201210:34
Dobrý den,
přenosy v rámci domácí sítě jsou testovány právě úvodní částí testu, kdy přesouvám data ze serveru ­(připojený kabelem do routeru­) na notebook ­(připojený bezdrátově­). V tomto ohledu si vede Mikrotik velmi dobře a z hlediska zatížení jsem zkoušel přenos živého videa ­(hokejové utkání­) na 4 čtyři zařízení současně a vše bylo naprosto plynulé.

O rychlosti směrem na internet a zpět hovoří právě přenos WAN­-LAN, kdy musí data překonat interní Firewall zařízení. I v tomto ohledu dostanete nadstandardní přenosové rychlosti a reakce. Router jako takový jsem zakoupil už slušné řádce lidí a zatím jsou všichni velmi příjemně překvapeni.

Zádrhel může přijít u nastavení, tedy pouze v případě, že neumíte přes Google vyhledat ty stovky návodů :­-)
Odpovědět0  0
D. | 29.10.201210:44
Skvele, diky moc za rady. Clovek ma studovat cely zivot, tak to asi risknu a poridim jej :­-)
Odpovědět0  0
Róbert Bilka | 29.10.201210:57
Co se týče rychlosti, tak po domácí LAN síti ­(windos network sharing­) mi to kopíruje průměrnou rychlostí 85MB­/sec. Více zřejmně nestíhají disky nebo druhý starý počítač.
Z Internetu mi sto stahuje maximální rychlostí 20Mbit ­(cca 2.5MB­/sec­), což je maximum mé DSL linky ­(přes PPPoE­).
Rychlost kopírování přes Wifi jsem netestoval, na surfování to jede plně ­(20Mbit cca 2.5MB­/sec­), po přenos velkých souborů to připojuji kabelem.
Router je stabilní, nemrzne, neexistuje nic, na co bych u tohoto routeru narazil, že by to nepodporoval.
Tento router nemá absolútně žádnou, ani nejmenší konkurenci. Doporučuji všem!
Odpovědět0  0
D. | 3.12.201221:11
Tak jsem si router poridil, a nevim, bud je to mnou, nebo je neco spatne: pres kabel neni zadny problem s rychlosti stahovani z internetu k 1,5 MB­/s, na dsl.cz­/mereni rycjlosti jsem se s prehledem dostal kolem 12 MBit, nicmene po pripojeni pres wifi na max 3­-4 Mbit na dsl.cz, a pote, co nastavim jakekoliv kryptovani, pada mi pripojeni na cca 1 Mbit:­-­( Zkousel jsem to jin za 2 laptopech a 1 ipadu3, vse s timtez vysledkem.... Pri posilani filmu pres WinCommander z jednoho z techto laptopu, ci iPadu smerem na NAS, neprekonal ani 250 kB­/sec :­( Nastaveni WiFi mam zcela zakladni, ktere router doporucuje: 2412MHz, B­/G­/N ­(ozkouseno i pouze s N­), Channel Width 20­/40 MHz HT Above... Neco mi unika? Faktem je, ze mnozstvi nastaveni me doslova vydesilo, ale doufal jsem, ze prece jen router budu moci vyuzivat pro bezne surfovani a na pripojeni k NAS, aniz bych studoval na googlu zminene stovky navodu:­-­( prosim, poradite nekdo, jaky je standard nastaveni? Prece neni normalni, aby rychlosti byly tak male..
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 3.12.201221:34
Dobrý den,
zkuste návod, který jsem uváděl v článku: http:­/­/forum.mikrotik.com­/viewtopic.php?f=7&t=56161
Máte tam krok za krokem vysvětleno, jak nastavit bezdrátovou část. Při nastavení frekvence ­(záložka Wireless­) doporučuji najít vpravo tlačítko scan a podívat se, jak moc jsou obsazené jednotlivé kanály. Toto měření provádějte připojený na kabelu, protože Wi­-Fi v tu chvíli nebude fungovat v režimu domácího AP.

U notebooků doporučuji vyhledat poslední ovladače a podívat se do nastavení Wi­-Fi adaptéru, kde často bývá zakázáno spojení v pásmu 40 MHz a bez toho Vám 802.11n bude fungovat přibližně na poloviční rychlosti. Zkontrolujte také přes správce ve Windows ­(záložka síť­), že jste připojený 300 Mbps a ne třeba 54 Mbps.
Odpovědět0  0
D. | 7.12.201220:16
Tak se snažím již druhý den, ale bez výsledku. Zkouším na různých frekvencích, testuji na 3 laptopech, všechny 3 s n wifi adaptérem, a na iPadu3. Rychlost připojení u dvou nepřesáhne 54Mbps, spíše hapruje, padá až na 5,5 Mbps a pak osciluje mezi těmito dvěmi mezními hodnotami, zdá se spíše v dolní polovině. Poslední se dostane na 150 Mbps, ale rychlosti připojení ­(meřím na dsl.cz­) opět nepřesahují 1,5Mbit jako u obou prvních laptopů. Povolení 40MHz jsem ověřil, zapnuto u všech laptopů, ale když dám Scan, ukazuje, že se připojuje na 20MHz. Drivery u wifi adaptérů jsou u všech aktuální. A u iPadu samozřejmě nic takového možné není, ale čekal bych automaticky nejrychlejší připojení. Mohl by to být vadný kus? Už jsem z toho zoufalý, myslel jsem, že router bude snadno snatavitelný v Quick módu, bohužel nejsem schopen z něj dostat více.... samozřejmě 14 dní možnosti vrácení zboží bez udání důvodu už jsem prošvihl..
Odpovědět0  0
Pavel Matuška | 23.10.201211:52
port c. 1 byl jako WAN a mel statickou adresu 192.168.1.240 DNS a brana 192.168.1.6
port c. 2 byl LAN a mel zapnute DHCP 10.0.0.x
wifi

A co je dulezite, aby tito uzivatele za routerem ­(10.0.0.x­), mohli jen na internet, kdy DNS a brana je IP 192.168.1.6.
Tedy nesmi se dostat treba na IP 192.168.1.100!
Rozbehle to mam, ale porad se pripojim na tu 192.168.1.100

Mozna chci moc, nevim
Odpovědět0  0
5nik | 23.10.201222:39
Tyto omezení se nastavují v IP­->Firewall, záložka filter. Vytoříš pravidlo pro forward, kde src ip = 10.0.0.0­/24, dst ip = 192.168.1.6, akce Accept. Stejné pro DNS server 192.168.1.240.
Pod to dáš pravidlo src ip = 10.0.0.0­/24, dst ip = 192.168.1.0­/24 a akci Reject nebo Drop.
A to je všechno.
Odpovědět0  0
Pavel Matuška | 24.10.20127:52
Diky moc,
vse funguje jak ma :­-)
Odpovědět0  0
jaydoo (2) | 21.10.201219:14
Dá sa na routery rezervovať IP adresa pri DHCP pridelovani ? Ja mám Linksys WAG160Nv2 a tam to nejde. Musím mať na NAS a mediaplayeri ponastavované statické IP.
Pozerám sa po niečom inom, lebo mám problém pri pustení 4­-5 WiFi zariadení mi padá pripojenie.
Odpovědět0  0
5nik | 21.10.201219:32
Jestli myslíš, jestli lze na Mtiku v DHCP serveru rezervovat IP pro konkrétní MAC pak ano.
Odpovědět0  0
tomo402 | 28.7.20121:25
Viete mi niekto poradiť ako zapnem ten externý výstup na anténu? Mám doma 10dbi externú anténu a aj pigtail s koncovkou MMCX.
Odpovědět0  0
mario j | 20.7.201218:10
Lze pripojit do USB webkameru a připojit se na ní vzdáleně ­(mám veřejnou IP adresu­). Zkoušel to někdo?
Jinak s router jsem spokojený a mohu doporučit
Odpovědět0  0
cockin | 7.6.20120:42
zdravím, tušíte někdo, jak je na tom tento kousek s multicastem?
(kupodivu chci sledovat IPTV přes wifi, zatím jsem vyzkoušel dva routery ve srovnatelné cenové kategorii, ale moc se jim to nedaří, nezávisle na firmwaru­)
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 7.6.201221:11
Shodou okolností jsme o víkendu zkoušeli zpoždění streamu CT4 na různých zařízeních a najednou běžela televize na notebooku, iPhone, SGS II a Nokii N8. Jediná Nokia bojovala s plynulostí, ale tam bych to tipnul na chybu softwaru. Ostatní zařízení běžela plynule. Navíc na notebooku jsem pouštěl HD stream z DVB­-T ­"serveru­", který máme v síti. Ostatní zařízení byla připojena skrze aplikaci z Marketů.

Takže opět mohu pět jen chválu.
Odpovědět0  0
RB751G-USB | 4.6.201221:51
Co lze na integrovaný USB port vlastně připojit ? Nějak mi tu chybí z recenzi právě tyto informace.
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 7.6.201221:14
Doplním to do recenze, ještě to testuji. Nicméně ve zkratce USB nasadil Mikrotik především na 3G modem, protože pokud se vám nedejbože rozpojil spoj kdesi 50 km daleko, dalo se připojit skrze ­"mobil­" a opravit to.

Funkce FTP serveru či Samby byla podle mě dodána na žádost uživatelů a je to vidět na relativně jednoduchém pojetí.
Odpovědět0  0
Reader (14) | 3.6.201223:01
Tak si s Mikrotikem ­(fw. 5.17­) hraju, bohužel mám stejnou zkušenost jaká je zde popisována.
Rychlost WiFi ­(přenos souborů Win sdílení­) cca 4­-5 MB­/sec, po dráte cca 30 MB­/sec ­(testováno mezi Marvell Yukon 88E8001­/8003­/8010 a Lenovo i410­).
Zatím docela zklamání :­-(
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 7.6.201221:15
Shodou okolností jsem měl doma více těchto Mikrotiků a mám opět vesměs pozitivní zkušenosti. Doplním to do recenze, ale nejdříve po víkendu...teď mám plné ruce testování :­-)
Odpovědět0  0
zsdx (25) | 30.5.201219:34
A jake byly parametry pouzite flesky? Jestli ta rychlost nepada take na jeji bedra. Idelane test v CrystalDiskMarku.
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 30.5.201214:15
Odpovědět0  0
bublabublovic | 29.5.201223:18
USB je spis pro 3G modem apod, pro sracicky jako pripojeni flashky atd. si najdete jiny zarizko, toto umi perfektne routovat a vse kolem sitoveho provozu, neni to shitozni TPlink s preddefinovanymi par funkcemi za za 4kila :o)
Odpovědět0  0
thomas_a_anderson (4) | 25.5.201215:38
"Skvělou zprávou je, že model RB751G dokáže tyto hodnoty zobrazit, i když na druhé straně spoje nestojí ten samý výrobek. ­"

na druhé straně stačí PC s aplikací Btest ­(ze stránek Mikrotiku­) a test běží na jakémkoliv zařízení se systémem Mikrotik. Takže nejen model RB751G dokáže tyto hodnoty zobrazit...
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 25.5.201216:34
Děkuji za tip, vyzkouším.
Odpovědět0  0
duci007 (2) | 25.5.20129:29
Podporuje Mikrotik aj QoS? T.j. moznost sledovat a nastavovat kvalitu ­(obmedzenie rychlosti prenosu­), vytazenie siete pre konkretne IP adresy alebo MAC adresy?
Odpovědět0  0
duci007 (2) | 25.5.20129:33
Velmi ma zaujal tento wifi router, vyzera tak neobycajne obycajne a hlavne s velkym mnozstvom nastaveni, ktore sa mi v domacnosti mozu zist. Momentalne uvazujem o vymene mojho starsieho routra aj skrz to ze nepodporuje QoS a nema 1gigabitove porty na LAN. Tie rychlosti na LAN chcem vyuzit na streamovanie video, audio obsahu z NAS posieti apod. Pripadne viete mi poradit iny router s podobnymi vlastnostami? Design mi skor vyhovuje obycajny ako nejaky prehnane vycackany a napr. akej farby su tie ledky na Mikrotiku?
Odpovědět0  0
5nik | 25.5.201211:41
Mikrotik samozřejmě podporuje QoS, ale jeho nastavení není user­-friendly, vyžaduje to znalost RoS.

Ledky stavu rozhraní jsou zelené, možná tam bude ještě jedna modrá u napájení.
Odpovědět0  0
5nik | 25.5.201211:53
QoS podporuje, filtrování na základě IP také, filtrování na základě MAC také. Co se týče segmentování ­- pro WiFi si můžeš nadefinovat multiSSID kolik chceš, stejně tak VLANy na libovolné porty, každý port může mít vlastní IP síť.
Můžeš na tom rozjet HotSpot ­- tj. kdo bude chtít na internet, nejprve se bude muset přes prohlížeč ověřit jménem a heslem.
Prostě je to hodně flexibilní.
Odpovědět0  0
pcmaker (263) | 24.5.201221:35
Jen bych upresnil parametry. Procesor 400MHz, SDRAM 32MB a NAND 64MB. Taky neni k zahozeni informace, ze pokud si objednate router primo ze stranek oficialniho distributora, dostanete zaruku 5 let. Nektere zname e­-shopy ­(jsou i vyjimky­) davaji jen 2, takze neprehlednout.
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 24.5.201222:45
Děkuji za doplnění ohledně záruky. Je pravda, že 5 let je při této ceně zase o další bod navíc. Každopádně co jsem se díval, tak nyní ­(24.5.­) není u oficiálního distributora skladem.
Odpovědět0  0
timt | 24.5.201219:45
Zdravim, jen upozornění ­- délka ip paketu je dle rfc max 64kB ­(používáte IP že? :­) ­) proto použivat slovo paket pro interní buffer je poněkud nevhodné. Nedělejme v tom lidem větší hokej než mají.
Dík
Odpovědět0  0
JoHnY2 (45) | 24.5.201211:29
Jakej wifi chipset byl v testovacim booku?

My jsme testovali jednu tuhle skatulku proti starymu b­/g broadcomu a novy 6205 od intelu. Maximalni vysledky na sambe byly neco okolo 20­-25mbit na gcku i nku. Zkouseli jsme nepredstavitelny mnozstvi kombinaci a rychlost stala za starou belu. Starej znamel TP­-Link 1043 daval v defaultnim nastaveni 80 a proti atherosi sitovce by nejspis dal se 40Mhz kanalama jeste vic.

Podle patrani byl mozna problem v tom, ze jsme testovali asi uplne prvni serii a druhej firmware. Kazdopadne to po tomhle testu budem muset zase vytahnout ze skrine a znova otestovat. Je to hodne podivny.
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 24.5.201222:56
Testováno bylo na notebooku ThinkPad T500 s Intel 5300 AGN. Ovladače staženy skrze Lenovo update, každopádně se jedná o mírně upravený Intel 14.3.0.6

Nastavení Mikrotiku viz odkaz v článku před samotnými testy. Bohužel nyní nemám po ruce další plnohodnotný počítač s Wi­-Fi, abych mohl otestovat případné rozdíly ve výsledcích.

Problémem často bývají obsazené kanály a také fakt, že se spoj i z jiných důvodů prostě nerozeběhne v 40MHz pásmu. Viz třeba recenze prvního kusu Linksysu E1500, který jsem v 2x 20 MHz nerozeběhl, ani kdybych se rozkrájel. ­(Ideálně tedy kontrolu začít na notebooku a podívat se, jakou rychlost spoje vůbec navázal)
Odpovědět0  0
Radek1122 | 25.5.20129:53
Dobrý den, bohužel problém s rychlostmi postihlo na internetu více uživatelů např. http:­/­/forum.mikrotik.com­/viewtopic.php?f=7&t=57942 , včetně mě ­(vlastním model RB751u sw 5.15­). Ačkoliv mám linkovou rychlost 300Mb­/s a vyzkoušené všelijaké možné, i nemožné nastavení, pořád se stabilně nedostanu více, než přes 4 ­- 4,5 MB­/s. Testováno na wifi kartách atheros AR5B97 ­(ovladače od nejnovějších, tak i starších­), dále na intel 4965AGN ­(nejnovější ovladače­).

Pokud budete mít možnost otestovat více adaptérů zkuste to prosím.
Odpovědět0  0
5nik | 25.5.201211:39
Zkuste upgradovat RoS na 5.16. Ve verzi 5.15 byl obecně problém s režimem AP ­(dost se to řešilo na ofic. fóru­), nakonec byl stažen z oficiálních stránek a byla zveřejněna 5.16 s již opravenou wireless částí.
Odpovědět0  0
Radek1122 | 25.5.201223:40
Děkuji za tip, provedl jsem upgrade na verzi 5.16 ­(v change logu jsem nenašel žádnou zmínku k opravě wireless části­), ale výsledky zůstávají skoro stejné cca 4 ­- 4,8 MB­/s. Prostředí mám okolo sebe čisté, bez rušení. Jedné zajímavosti jsem si, ale všiml a to té, že při vypnutí chain1 a 40MHz šířce pásma dosahuji vyšších rychlostí, než i s chain1 ­(samozřejmě potom tedy padá linková rychlost na polovinu 150Mb­/s­). Atheros AR5B97 podporuje 2x2 a v mikrotiku jsem našel sice zmínku, že má také 2x2 s tím, že má 3 antény. První dvoje pro příjem a vysílání a poslední třetí spojenou pro příjem a vysílání, tak možná to způsobuje horší výsledky propustnosti se zapnutou chain1. Pokud budete mít jakékoliv rady a postřehy, tak je uvítám. Děkuji
Odpovědět0  0
JanoX | 24.5.201210:28
Bezkonkurenční router routuje vše co mu přijde na porty a né že se bude zadýchávat. Propad mezi WAN­-LAN je typický problém levných zařízení. Z metodiky jsem nepochopil, zda testujete vždy jenom dvojici portů, nebo všechny porty zároveň, ono i 4x 1 Gbps na čtyřech LAN portech dává zabrat.
Mikrotik určitě není špatný, ale ne bezkonkurenční.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 24.5.201212:58
Ono slovo ­"bezkonkurenční­" v sobě nese vlastně skrytě i pohled na výkon­/cena. Pokud zde píšete, že je to problém levných zařízení, tak je to tedy problém obecně všech­/většiny. Z toho mě tedy plyne, že název článku je zcela správný ;­-­)

Bezkonkurenční není bezchybný.
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 24.5.201223:02
Testuji vždy max jen dvojici portů současně. V tomto směru jsem omezen množstvím počítačů. Každopádně zde testuji routery pro čtenáře a předpokládám využití v domácnostech a menších firmách.

Dosáhnout v takových podmínkách 4x 1 Gbps vytížení už stojí za zvážení, zdali nekoupit Cisco nebo Juniper router, tím se ale dostáváme do zcela jiné cenové dimenze :­-)
Odpovědět0  0
MaximGorkij (2) | 24.5.20129:51
Len skoda, ze to nema aj ADSL rozhranie a je nutny DSL modem. Ci sa pletiem?
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 24.5.201223:06
Verze s ADSL rozhraním se nevyrábí, nebo alespoň o ní nevím. Mikrotik se tímto směrem nikdy nehrnul, takže by mě to dost překvapilo.

Každopádně skoro každý poskytovatel dává k ADSL nějaký ­"router­" za korunu, tak je přepněte do bridge, vypněte Wi­-Fi, Firewall a cokoliv dalšího a zapojte za něj Mikrotik. Ten si pak nastavte jako domácí bránu. Není to úplně nejčistčí řešení, ale fungovat by to mělo.
Odpovědět0  0
thomas_a_anderson (4) | 25.5.201215:32
Potvrzuji, verze xDSL opravdu neexistuje.
Odpovědět0  0
Robert Bilka | 29.5.201221:03
Za modem pripojte mikrotik. Na modemu vypnete VSE co se da, a prepnete ho do rezimu BRIDGE.
Pak na mikrotiku nastavte PPPoE pripojeni, a mikrotik dostane verejnou IP adresu primo. Modem se pak chova jen jako ­"obycejny switch­" mezi DSL a Ethernetem, nic neroutuje, neme pridelenou verejnou IP adresu, a z pohledu komunikace POCITAC ­- INTERNET je pak neviditelny ­(transparentni na IP vrstve­).
Odpovědět0  0
ka2rpa (2) | 24.5.20127:43
"Už se totiž vidím za rok či dva, kdy bude prodejní balení s nápovědou kdesi ve sběrném dvoře, a vy si budete o půlnoci ­(to totiž zásadně nastává čas pro konfiguraci­) drbat hlavu hádáním, která adresa to tak asi může být.­"

To většinou řeším tak, že si zjistím adresu výchozí brány a je to. Zabere to asi 2 sekundy a většinou to funguje ­- router by musel používat jinou adresu pro webovou administraci, s čímž jsem se zatím nesetkal.

Hezký den :)
Odpovědět3  0
Fero1111111111111 | 24.5.201215:10
Já to reším tak , že si tu adresu napíši fixkou na router , nebo samolepka . Zabere to asi tak 1 sekundu.
Odpovědět0  0
5nik | 25.5.201212:04
K tomu, abyste se připojil do Mikrotiku dokonce ani IP adresu nepotřebujete. WinBox se umí připojit do Mikrotiku i pomocí MAC adresy.

Navíc, pokud to na Mikrotiku nezakážete, dává o sobě po síti vědět. WinBox dokáže tyto pakety rozpoznat a z nich vyčte a zobrazí název zařízení, jeho MAC, IP a model.

Takže ani nemusíte jeho IP znát, on to na sebe práskne. Pak stačí vědět přístupové údaje.
Odpovědět0  0
thomas_a_anderson (4) | 25.5.201215:30
Já bych jen doplnil, že nemusíte znát ani tu MAC adresu. K tomu slouží kouzelné tlačítko ... napravo od políčka, kam se zadává IP adresa nebo MAC adresa. Zobrazí všechny dosažitelné Mikrotiky, stačí si jen vybrat.

Nebo se dá na stránkách Mikrotiku stáhnout aplikece Neighbour, která vyhledá dosažitelné Mikrotiky ­(a samozřejmě se tamtéž dá stáhnout i WinBox­).
Odpovědět0  0
čtenář | 24.5.20121:16
Taky doma používám routerboard, tak k tomu můžu napsat, že USB port neumí streamovat ­- IPTV, tisk, webkameru, jiné USB Wi­-Fi...n eumí bootovat z microSD a USB Flash, aby se dal použít jiný systém než Mikrotík bez nutnosti přeformátovat NAND paměť
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1572) | 24.5.20127:51
Nemluvě o jeho zoufalé pomalosti. USB port na routeru je bohužel velice často spíš výsměch než použitelná věc a u tohoto typu to zjevně platí dvojnásob.
Odpovědět1  0
5nik | 24.5.201212:18
Ve firmware verze 6 by měla přibýt funkce USB­-over­-IP, tudíž bude možné přes USB zapojit i další věci.

Osobně s použitím Mikrotiku jako ­"NAS­" moc nesouhlasím, ale chápu to jako ­"ústupek­" pro domácí uživatele. Alespoň by to tedy mohlo podporovat běžné FS ­(NTFS, FAT32, etx2­/3­/4­).

Co se týče rychlosti routování, dle oficiálních materiálů by měl být schopen odroutovat necelých cca 480 Mb při plných paketech ­(1500 B­) ­- konec konců podívejte se sami http:­/­/routerboard.com­/RB751G­-2HnD

Odpovědět0  0
pkolcun (75) | 24.5.201217:14
Neviem sice co je ta funkcia Conntrack ale pokial bola zapnuta tak bolo v teste dosiahnute takmer vyrobcom garantovane maximum pri 512b. Predpokladam, ze firewall zapnuty bol.
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 24.5.201223:14
Na tabulku s výsledky Mikrotiku jsem se samozřejmě díval a na vyřešení této ­"záhady­" pracuji ­(psal jsem to i do recenze­). Nicméně po všeobecných zkušenostech s výrobci bych byl s hodnotami od nich opatrný.

Ikdyby nakonec model RB751G uroutoval směrem ­"ven­" jen 200 Mbps, tak to i tak bohatě postačí naprosté většině populace. Každopádně v tomto směru ještě vyzkouším vše možné i nemožné.
Odpovědět0  0
Pavel99 | 26.5.201214:47
Jakou záhadu chcete zkoumat? Když výrobce píše že při 512B framech má propustnost 200 Mbps tak vám to vaše testy potvrdili. Pokud by byli použity 1518B framy tak by rychlost byla 480Mbps. A troufám si tvrdit že taková bude i maximální propustnost v domácím prostředí. Nenapadá mě aplikace, která by generovala takový tok a používala k tomu malé pakety ­(možná tak torrent při stovkách nebo spíš tísnících spojení­).
Odpovědět0  0
Anunnaki2 | 29.5.201221:13
Přesně tak, jsou 2 druhy aplikaci:
1­) primitivní=hloupé, které prostě natvrdo používají programátorem napevnou nastavenou hodnotu MTU ­(frame payload­). Většinou je to 1200B
2­) standardní=chytré, které nejdřívě pošlou paket označený ­"nefragmentovat­" s takovou velikostí MTU, jakou má nastavené rozhraní ­(třeba ethernet standardně 1500B, PPPoE má 1492B­). Pokud paket neprojde, pak ubere velikost, a pošle znovu. Takto si na začátku detektne, jak velké pakety projdou, a to aby využil co největší pakety a tedy i rychlost přípojky. No a pak už posílá takto velké pakety dále.

Skutečně, používat standardně přenos dat ­(FTP­/Samba­) s velikostí paketů na 512B je dle mého názoru hloupost.
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 24.5.201223:09
Jak píši v recenzi USB porty zatím hrají spíše druhé housle, ale oceňuji alespoň tu možnost si nadefinovat různé složky pro různé uživatele.
Odpovědět0  0
čtenář | 25.5.201221:11
Chlape jak si to dokázal ? Já přes tu sambu nemůžu přiřazovat složky určitým uživatelům. Složky jsou společný pro všechny a jdou k nim jen tři možnosti plný přístup, jen pro čtení a žádnej přístum...Přes FTP je to nebezpečný pro router dávat lidem přístup. Mám nejnovější verzi firmware 6.0beta3 a v tý se starším linux kernelem ­- v dnešním vydání 5.17 taky není taková možnost
Odpovědět0  0
5nik | 25.5.201222:36
Ať se do země propadnu, ale na oficiálních stránkách ani fóru není o 5.17 ani 6b3 ani vidu ani slechu. Kdes to sehnal?
Odpovědět0  0
čtenář | 25.5.201222:47
Ty ses nezeptal google ?

www.vicnezbuh.cz­/mikrotik.aspx
Odpovědět0  0
5nik | 25.5.201223:04
Tak bez changelogu si to nedám ani na domácí router. Ale díky za odkaz, v minulosti jsem na tyhle stránky už narazil, ale nezapamatoval.
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 28.5.201210:46
Tak to jsem se pěkně upsal, pardon. Samozřejmě v současné verzi nelze přiřadit jeden share jednomu uživateli a druhému jiný.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.