reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel

8.3.2011, Jan Vítek, recenze
Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel
Platforma Mini-ITX zažívá v poslední době nebývalý rozmach. Na trhu již nejsou pouze předražené základní desky s procesory VIA, ani levné, ale nevýkonné modely s Atomy. Pořídit si můžeme i model s LGA 1155 a dnes se podíváme na to, co se s ním dá sestavit.

Stavba PC formátu Mini-ITX


V minulé kapitole jsem hovořil o eleganci, současnosti, výkonu, rozšiřitelnosti a slušné ceně, takže si to pojďme rozebrat. Eleganci má zajistit skříň Lian Li PC-Q07, což je celohliníkový model o rozměrech 280 x 193 x 208 mm prodávaný v několika barevných verzích. Vejde se do něj zdroj typu ATX, po jednom 2,5" a 3,5" disku či SSD a jedna mechanika. Pro naše účely by měl bez problémů postačovat.


- klikněte pro zvětšení -

Výkon zajistí jednak základní deska Intel Clear Folk DH67CF s čipovou sadou Intel H67 a moderním socketem LGA 1155, do nějž umístíme procesor Core i5-2400S, čili čtyřjádrový model se sníženým TDP 65 W, které deska ještě zvládne napájet a do paměťových slotů zasuneme dva 4GB moduly Kingston KHX1600C9D3K2.

Úlohu úložiště na sebe vezmou jednak Corsair Nova Series 128 GB, čili 2,5" SSD a pak pevný disk Samsung SpinPoint F3 s kapacitou 1 TB. Tento hardware je tedy slušně výkonný i moderní.

Úlohu jakés takés rozšiřitelnosti na sebe vezme slot PCI Express x16, do nějž budeme moci v budoucnu umístit samostatnou grafickou kartu (zde ale asi jen jednoslotovou) nebo jiné zařízení (třeba SSD) a na základní desce potěší i přítomnost portů DVI s DisplayPort, eSATA a USB 3.0. A nakonec slušná cena. Do ní moc nezapadá přítomnost SSD, ale to v důsledku není nutné a ani není zapotřebí hned 8 GB paměti, takže zde je prostor k úpravě pořizovací ceny směrem dolů k cca 12000 Kč s daní.

Zcela nakonec do celé skládačky musí zapadnout také zdroj, a to v našem případě Seasonic S12II-330 s výkonem 330W, který má certifikaci 80 Plus Bronze. Na danou sestavu bude s přehledem stačit, ale jinak by pochopitelně nebyl vůbec žádný problém s využitím silnějšího modelu. Celá sestava je tedy následující:
  • Lian Li PC-Q07
  • Intel Clear Folk DH67CF - Intel H67
  • Intel Core i5-2400S
  • Corsair Nova Series 128GB
  • Samsung SpinPoint F3 - 1TB
  • 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Seasonic S12II-330 330W (80 Plus Bronze)


Nyní se již podívejme na tyto komponenty podrobněji. Začneme těmi základními, a to skříní a napájecím zdrojem...


Skříň Lian Li PC-Q07


Na této stránce začneme tedy se základními stavebními kameny, tedy skříní a napájecím zdrojem. Náš pohled padl na nabídku renomovaného výrobce Lian Li, který své skříně staví výhradně z hliníku. Díky tomu dobře vypadají, jsou lehké, ale také drahé, což ovšem tolik neplatí v případě Lian Li PC-Q07. Ta je totiž malá, jednoduchá, a tak na ni ani nebylo zapotřebí tolik materiálu. Díky tomu ji můžete pořídit i s daní za cca 1500 Kč, což se ještě dá akceptovat.



Její design tedy není přehnaně složitý, takže PC-Q07 působí minimalisticky a nenápadně. Díky tomu se bude hodit i do obývacího pokoje jako skříň počítače typu HTPC. Podívejme se nyní na její specifikace:

Model
Lian Li PC-Q07
Rozměry
193 x 280 x 208 mm (Š, V, H)
Hmotnost
1,1 kg
Materiál
hliník
Kompatibilita
Mini-ITX
Šachty
1x 5,25"
1x 3,25" interní
1x 2,5"
Přední I/O panel
2x USB 2.0
Sloty
1x s plnou velikostí
Barevné verze
černá, stříbrná, šedá, modrá, červená, zlatá

Tvar skříně odpovídá takové malé věži s téměř čtvercovou základnou, ale nebude problém ji také provozovat na boku, pokud vám tedy nebude případně vadit otočená mechanika. Přední panel obsahuje tlačítka Power a Reset, která fungují rovněž jako LED udávající stav počítače (modrá) a práci pevného disku (červená), což mimochodem v praxi vypadá velmi pěkně. Vedle nich je tu už jen dvojice portů USB 2.0 a jinak nic. Dnešní moderní PC by ale zasloužilo také čtečku paměťových karet, popřípadě i jiná rozhraní, pro což ale opět můžeme využít 5,25" pozici.



Co se týče větracích průduchů, pak fotografie se zadním pohledem odhaluje v podstatě všechny. Máme zde především spodní sadu v bočnicích, zadním panelu a dokonce i ve spodním panelu skříně, který je opatřen měkkými gumovými nožkami, aby počítač na stole nedrnčel. Další průduchy jsou mezi základní deskou a zdrojem a ve vrchním panelu. To vše znamená, že kromě napájecího zdroje tu nebude žádný ventilátor určený pro odvětrávání skříně a možná ani to ne. Bočnice u zdroje má v sobě totiž také průduchy, takže je možné zdroj nechat, aby se staral sám o své chlazení. Pak abychom se však strachovali o chlazení ostatních komponent, neboť v takovém případě zůstane skříň v podstatě nevětraná.

Z pohledu na zadní část je také už jasně vidět rozložení, komponent, které připomíná staré MidiTowery. I zde bude zdroj sedět na základní desce a chladiči procesoru, což se ale může případně dobře využít k zabití dvou much jednou ranou. Pokud si chytře zvolíme chladič, což tedy nebude moc snadné vzhledem ke stísněnému prostoru ve skříni i na základní desce, můžeme využít jeden ventilátor ve zdroji i k chlazení procesoru. Tím se ale dnes zabývat nebudeme.

Pozice zdroje je opatřena tlustým hliníkovým rámečkem, abychom mohli zdroj do skříně zasunout zezadu a pak můžeme jasně vidět jednu záslepku pro karty plné velikosti. Ta by zase v případě potřeby mohla být upravena i pro dvouslotové karty, ale v takovém případě nebude možné využít spodní pozici pro pevný disk, jak hned uvidíme. Ovšem především tato skříň není zase tak hluboká, aby mohla takové karty hostit.



Dovnitř se dostaneme po odšroubování bočních panelů, které drží pomocí šesti malých šroubků a pravá slouží zároveň jako tray pro základní desku. Naskytne se nám pohled do interiéru, kde v podstatě nic není, tedy kromě spodní pozice pro 3,5" pevný disk a SSD, horní šachty pro mechaniku a nějakých těch kabelů. Ty jsou jako obvykle až příliš dlouhé, takže bude nutné je vést oklikou, nebo je sepnout.

Co se týče spodní pozice pro SSD a HDD, pak zde se věc má tak, že SSD, na jehož chlazení zrovna moc nezáleží, bude sedět pod pevným diskem a přichytí se šroubky za spodní otvory. Na něj pak dosedne pevný disk, který seshora nasuneme pomocí šroubků s gumovými podložkami do připravených drážek.



Podívejme se ještě do interiéru z druhé strany. Pro zpevnění celé konstrukce výrobce použil dvě spodní rohové výztuže a zdroj bude podpírat jedna hliníková packa. A to už je opravdu vše, s čím se v interiéru můžeme setkat. Ještě podotknu, že celá skříň se v podstatě skládá jen ze čtyř částí, pokud nepočítáme záslepku a jiné detaily. Povšimněte si totiž nahoře a dole vždy dvou nýtků vedle sebe, které drží pohromadě dva zohýbané hliníkové plechy a další dva plechy tvoří bočnice. I díky tomu je zpracování čisté, vše do sebe přesně zapadá a skříň je i přes svou velmi nízkou hmotnost více než dostatečně pevná.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se podívejme na bočnici/tray a dodávané příslušenství skládající se z nezbytných šroubků a také několika málo prvků pro zkrocení kabeláže. S tou ostatně asi zažijete při instalaci komponent ty největší problémy.

Pro opravdu výkonné systémy založené na desce Mini-ITX se tedy PC-Q07 moc nehodí, ale pro to má Lian Li řešení v podobě modelu PC-Q08. Ta již má v sobě podstatně více místa i pro desky Mini-DTX, dva 120mm ventilátory i šest 3,5" disků. Na druhou stranu stojí dvojnásobek co PC-Q07 a její rozměry jsou 272 x 227 x 345 mm.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Lian Li PC-Q07 poskytuje server Heureka.cz




Napájecí zdroj Seasonic S12II-330 330W


Pokud stojíte před rozhodnutím ohledně výběru zdroje, pak zde asi není nutné myslet na výkon, neboť i ten nejslabší vhodný zdroj bude snad pro naše účely bohatě stačit. Vhodné je spíše myslet na tichý provoz, s nímž je spojena i vysoká efektivita. V našem případě jsme zvolili model S12II-330 od firmy Seasonic, který dodá maximálně 330 W.



A nyní ke specifikacím:

Model
Seasonic S12II-330 330W
Výkon apod.
330 W
aktivní PFC
certifikace 80 Plus Bronze
regulace ventilátoru Smart & Silent Fan Control
+3,3 V
18 A
+5 V
20 A
+12 V1
17 A
+12 V2
17 A
-12V
0,8 A
+5VSB
2,5 A
Napájecí konektory
1x ATX 20/24pin + 4pin
2x FDD
4x SATA
1x PCIe - 6pin
6x HDD

Jeho menší nevýhodou v tomto případě je, že nemá modulární kabeláž, a tak většina kabelů bude spíše překážet, než abychom je využili. Ovšem v našem případě to až tak vadit nebude, neboť v místě skříně, kde budou nepotřebné kabely složeny, není stejně nic jiného a ani tam nejsou žádné průduchy.



Podívejme se na štítek zdroje, který ukazuje na odiv svou certifikaci 80 Plus Bronze. Platinum by sice byla lepší, ale nebudeme nenasytní a stejně tak by byla lepší jedna +12V větev namísto dvou.



Ale přesto bude tento Seasonic na naši sestavu s přehledem stačit.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Seasonic S12II-330 poskytuje server Heureka.cz

reklama