Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel

8.3.2011, Jan Vítek, recenze
Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel
Platforma Mini-ITX zažívá v poslední době nebývalý rozmach. Na trhu již nejsou pouze předražené základní desky s procesory VIA, ani levné, ale nevýkonné modely s Atomy. Pořídit si můžeme i model s LGA 1155 a dnes se podíváme na to, co se s ním dá sestavit.

Výkonnostní testy


Nyní je čas na to, abychom si ukázali výsledky výkonnostních testů a porovnali si je s nedávným hromadným testem procesorů, kde figurovaly také nové Sandy Bridge, ovšem vedle nich také staré procesory Intel Core i3/i5/i7 a nezapomnělo se ani na AMD Phenom II X4 a X6. Vše potřebné se dozvíte v článku, který je věnován jim a my si zde ještě ukážeme naši testovanou sestavu.
  • Lian Li PC-Q07
  • Intel Clear Folk DH67CF - Intel H67
  • Intel Core i5-2400S
  • Corsair Nova Series 128GB
  • Samsung SpinPoint F3 - 1TB
  • 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Seasonic S12II-330 330W (80 Plus Bronze)

Její výsledky zařadíme do vybraných grafů z testu procesorů Sandy Bridge, a tak v něm bude celkem 11 procesorů, kde se náš Core i5-2400S nachází až vespod.


Testy procesoru a systému


Nejdříve se zaměříme na systémové testy, kde figurují i benchmarky měřící samotný procesor. V PCMark Vantage získalo naše PC skóre 13156. SSD Corsair Nova Series dosáhlo v dílčím testu HDD skóre 24352 bodů, což je velmi vysoká hodnota.

V dalším herním testu PCMarku Vantage se již sestava nachází na svém místě, a sice mezi ostatními Sandy Bridge.



Pak už si raději budeme všímat praktičtějších testů, kde se ukazuje reálný výkon. U prvního testu se Core i5-2400S nachází přesně tam, kde má, tedy mezi i3-2100 a i5-2400. Toto pořadí dost dobře určuje už maximální frekvence těchto procesorů.





V druhém testu renderingu s využitím všech jader se Core i5-2400S již bohužel oproti ostatním procesorům poněkud propadá. Za to může jeho nízká základní frekvence 2,5 GHz, která sice dokáže vystoupat až na 3,3 GHz, ale jen při zatížení jednoho jádra. Pokud zatížíme všechna, zvedne se pouze o 100 MHz, takže je jasné, že oproti ostatním modelům Sandy Bridge s podstatně větší základní frekvencí nemá šanci a předhonit ho dokázaly také jiné procesory.



Podobný výsledek nám ukáže i Cinebench R11.5, který je k testovanému procesoru ještě o chlup nemilosrdnější. Přesto ale zde můžeme Core i5-2400S dát na stejnou výkonnostní úroveň s modelem AMD Phenom II X4 975 BE, přičemž oba procesory stojí také zhruba stejně. Jenomže Core i5-2400S má oproti Phenomu II 975 BE TDP pouze 65 W, tedy o 60 W nižší a pracuje na frekvenci o celý 1 GHz nižší. A to mu ještě musíme přičíst k dobru Turbo Boost, který znatelně zvyšuje výkon při zatížení méně jader, takže z tohoto srovnání vychází jako jednoznačný vítěz.





V testu Fritz Chess Mark pak vycházejí tyto procesory také podobně, i když v druhé části má Phenom II přeci jen o poznání vyšší výkon.


Testy pamětí


Nyní se zaměříme na výkon pamětí, kde nelze očekávat velké překvapení. V zásadě testovaný systém odvedl svou práci dle očekávání.






Testy IGP


Integrované grafické jádro Intel HD Graphics 2000 bylo testováno s podobnými řešeními, kde za AMD kopal Radeon HD 4290 u čipové sady AMD 890GX a za Intel pak ještě Intel GMA HD u starších procesorů Core a pak ještě nejvyspělejší Intel HD Graphics 3000 u modelů Core i5-2500K a Core i7-2600K. To je oproti slabší sérii 2000 jednak o něco výše taktované, ale především má dvojnásobný počet dvanácti pixel pipeline.









Výsledky dle očekávání odpovídaly ostatním procesorům s HD Graphics 2000, kterou Core i5-2400S jednoduše musí být schopen bez problémů nakrmit. Výsledky z tabulky hovoří za vše. Stále to ani zdaleka není na plnohodnotné hraní moderních her, ale starší tituly si ve snížených detailech zahrajeme.


Spotřeba sestavy


Spotřeba je něco, v čem by měl náš počítač vynikat, tedy v tom pozitivním slova smyslu. Porovnávat můžeme opět s výsledky testu procesorů Sandy Bridge, zástupcem staré generace Core a také rivalem od AMD, tedy Phenom II X4 975 BE.





S potěšením mohu říci, že spotřeba naší sestavy je tak nízká, že se velmi blíží notebookům postaveným na platformě Intel Centrino 2 "Calpella". Nové notebooky postavené na "Huron River" na tom ale asi budou zase o něco lépe, ale tím si nemůžeme kazit radost. Ještě se sluší uvést, že udávaná spotřeba platí pro celou sestavu, tedy i pro zdroj a jeho ztráty, neboť byla měřena pomocí Voltcraft Energy Check 3000, do nějž byl zasunut napájecí kabel ze zdroje.

Co se týče dalších výsledků, pak sestava s jedním jádrem zatíženým pomocí Prime95 má spotřebu kolem 49 W a všechna čtyři jádra ji vyženou na 74 W.


Teploty a hlučnost


A nakonec teploty, s nimiž je v podstatě spojena i hlučnost. Při měření teplot bylo vyzkoušeno, jaký vliv má orientace napájecího zdroje, který může být nastaven ventilátorem ven ze skříně, aby se co nejlépe postaral o své vlastní chlazení, nebo jej můžeme otočit ventilátorem dovnitř, aby se postaral také o obměnu vzduchu ve skříni.

Procesor chlazený pomocí originálního BOX chladiče Intel byl zatížen pomocí Prime95, a to všechna jeho jádra, pevný disk zatížil opakovaný test h2benchw a grafické jádro nemá teplotní senzor, takže jsme nemohli jeho teplotu změřit, ale stejně je součástí procesoru, takže to nevadí. Namísto toho se do výsledků dostala systémová teplota měřená čidlem někde na základní desce.

Okolní teplota 22 - 23 °C
Zdroj ventilátorem ven
Zdroj ventilátorem dovnitř
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
IDLE
LOAD
CPU
36 °C
73 °C
30 °C
65 °C
HDD
35 °C
40 °C
32 °C
37 °C
System
34 °C
40 °C
30 °C
39 °C

Z výsledků je jasně patrné, že výrazně lepším řešením je v našem případě dle očekávání využití zdroje pro odvětrávání skříně, i když se pak s chladičem procesoru bude "hádat" o vzduch. Je to pochopitelné, když tu není nic jiného, co by aktivně přivádělo dovnitř čerstvý vzduch. Rozdíl v hlučnosti, jenž by se případně mohl projevit vyššími otáčkami ventilátoru ve zdroji, jsem osobně nezaznamenal vůbec žádný.

A jak je to s originálním chladičem procesoru a jeho hlučností? Pokud jej necháme na PWM a nastavení Smart Fan IV, pak ten ani v zátěži nejde přes 1400 RPM a v klidu má spíše kolem 1100 RPM. Počítač je tak v každém případě i s chladičem Intel BOX velmi tichý, a největší vrásky na čele vám tak bude dělat pevný disk a jeho vibrace. Mimochodem, pokud chcete otáčky ovládat manuálně pomocí SpeedFan, stačí si otevřít jeho konfiguraci, v záložce Advanced si nastavit čip Winbond W83677HG-I a u položek PWM 1 až 3 mode (pro CPU platí dvojka) zvolit Manual.

Osobně tedy zatím nevidím u takovéto sestavy žádný pádný důvod pro změnu chladiče procesoru, který by opodstatnil jeho pořizovací cenu. Pokud ale chcete mít pro nastávající teplé měsíce jistotu, můžete se poohlédnout po lepším řešení. My jsme vyzkoušeli chladič Arctic Freezer 11 LP, jenž je bezesporu daleko lepším řešením než malinký Intel BOX bez heatpipe. Díky němu se totiž procesor chladil o celých 10 °C lépe, než když jej chladil BOX a pomáhal mu ventilátor zdroje. Pokud tedy chcete dosáhnout ještě nižších teplot, máte možnost, ale pamatujte na to, že jemné žebroví chladiče Arctic se bude více zanášet prachem.