reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel

8.3.2011, Jan Vítek, recenze
Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel
Platforma Mini-ITX zažívá v poslední době nebývalý rozmach. Na trhu již nejsou pouze předražené základní desky s procesory VIA, ani levné, ale nevýkonné modely s Atomy. Pořídit si můžeme i model s LGA 1155 a dnes se podíváme na to, co se s ním dá sestavit.
Dle toho, co jsme dnes zjistili, můžeme být v závěru pozitivní. Máme totiž možnost si doma postavit malý, moderní, výkonný, tichý a ne příliš drahý počítač v elegantní hliníkové skříni. Jsou tu sice kompromisy vycházející převážně z nedostatku místa, které musíme učinit, ale s tím už musíme předem počítat.



Poděkovat je třeba především společnosti Intel za pohotovou nabídku vhodných komponent, tedy procesoru a základní desky, na nichž stojí a padá celkový výkon a také jiným firmám zajišťujícím ostatní produkty, bez nichž by formát Micro-ITX byl stále šedou myškou krčící se v rohu.



Vedle výkonu postaveného počítače a ostatních jmenovaných kladných vlastností bych vyzdvihl také dostupná rozhraní základní desky, kde figuruje eSATA, vícekanálový zvuk s optickým S/PDIF a především USB 3.0 a podpora obrazových výstupů D-Sub, DVI, HDMI i DisplayPort.

Co je pak zapotřebí řešit, je samotná skříň Lian Li PC-Q07, která obsahuje otvory pro větrání, které nemají žádné prachové filtry. Možná by se také vyplatilo pevný disk uzavřít do nějakého tišicího boxu do 5,25" šachty, pokud tedy nehodláte využít optickou mechaniku, nebo se zcela spolehnout na bezhlučné SSD.

Celkové hodnocení bych tímto uzavřel, neboť nepředpokládám, že mě někdo bude ve výběru komponent a způsobu sestavení skříně kopírovat. Bude tak záležet především na vás, vašem výběru a pečlivosti při sestavování počítače, jak budete se svým výsledkem spokojeni. Tento článek měl posloužit především jako ukázka modelového případu, který se dle mého názoru vydařil. Tak hodně štěstí.


Orientační ceny použítého hardware s DPH:

Lian Li PC-Q07 - 1 500 Kč
Intel Clear Folk DH67CF - 2 500 Kč
Core i5-2400S - 4 000 Kč
Kingston KHX1600C9D32 - 2 200 Kč
Corsair Nova Series 128 GB - 5 100 Kč
Samsung SpinPoint F3 - 1 250 Kč
Seasonic S12II-330 - 950 Kč
reklama