Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.3.2011, Jan Vítek, recenze
Platforma Mini-ITX zažívá v poslední době nebývalý rozmach. Na trhu již nejsou pouze předražené základní desky s procesory VIA, ani levné, ale nevýkonné modely s Atomy. Pořídit si můžeme i model s LGA 1155 a dnes se podíváme na to, co se s ním dá sestavit.
Zpev | 10.10.20118:36
zdravíčko,
skvělě napsaná recenze!!Rodičům budu toto pc sestavovat s procesorem i3­-2100 a potřeboval jsem vědět jestli s original chlazení procesoru vleze!děkuji M.
Odpovědět0  0
pexinho (9) | 11.10.20118:11
Určitě vleze­-ty díly mnou uvedené mám sestavené na stole.Popravdě při troše hraní s kabeláží by se do skříně vlezlo i něco vyššího.
S Pozdravem P.
Odpovědět0  0
Zpev | 11.10.201120:20
Dnes sestaveno a potvrzeno vleze!!Dekuji za reakci tak skrin je nadherna!!!!
Odpovědět0  0
pexinho (9) | 15.6.201111:56
Pár připomínek­-dobré ale někomu opravdu stačí méně­-moje HTPC s minim. náklady­-hlavně internet,fullhd filmy,obcas strih videa,občas hry,hlavně nízká spotřeba.Takže ne 8gb ram,stačí 4 gb ne desku intel H67­(taktovat HTPC?­-stači H61­),ne core i5­-stači i3,ne skřín+ zdroj za 2700kč když to bohatě utáhne 150W integrovaný i při nižší účinnosti­(zase jede na 20­-50% výkonu­-300W jede i pod 10% a tam má stejně prd účinnost­)Má sestava­-CFI A8989­(800 kc­),core i3 2100T­(2500­),4gb ram­(650 kc­),Asus P8H61­-I­(B3­)­(1800 kc­)­-disk ze starsiho pocitace,příp cca 1200 kc.Souhrn­-cca 6­-7000 kc.S tím utáhnu fallout NV­(1366x 768 med­),spotřebu mám nižší než testovaná.Jediné co vadí na levných skříních­-chtělo to výměnu vetřáčků za cca 150 kč­-a je celkem klid.Časem pokud budu chtít na 3D samostat.GK ci absolutní ticho bude upgrade skříně+­-tu investici do této cca 950 kč zvládnu oželet.Takže pro mne dostatečně výkonné pc s nízkoým hlukem a minim.spotřebou­-třeba se někdo inspiruje...
Odpovědět0  0
Duke11 (3) | 21.6.20119:27
To pexinho,
Ahoj, presne nad takovou variantou uvazuji, dik za tu case, cena + zdroj = parada, casem prijde upgrade na lepsi case.
Odpovědět0  0
Duke11 (3) | 21.6.201116:29
Ahoj,
pls. jaky pouzivas chladic cpu i3 2100T v teto case?
Odpovědět0  0
pexinho (9) | 21.6.201119:38
Prozatím box­-fakt mám do začátku omezené náklady,vše staženo deskou na minimum­-ale protože teď je fakt už slyšet jen ten chladič­-mám vybráno na upgrade­-SCYTHE SCKZT­-1000 Kozuti­-stažen na minimum 8db­-to neuslyším ani s uchem na skříni a v pohodě to uchladí­-do skříně se s přehledem vejde­-zkoušeno.
Odpovědět0  0
Duke11 (3) | 24.6.201116:21
Dekuji za odpoved a tip.
Odpovědět0  0
Michelsen | 15.4.201123:49
Děkuji za recenzi. Sestava takřka ideálně odpovídá tomu co bych rád. Rozumím tomu ale správně, že se do skříně prostě nevejde silnější grafická karta nebo má stará Ati 5770? Respektive, graf. karta, kerá třeba není dvouslotová, ale stejně má na sobě aktivní chlazení? Co by se mohlo vejít, aby si člověk čas od času i něco zahrál... Děkuji za info.
Odpovědět0  0
michaldlouhy (3) | 5.4.201116:42
Zajímavý článek, který mne oslovil hlavně použitými komponentami ­- sám jsem totiž před cca 3 týdny dával dohromady tři HTPC sestavy v cenovém rozpětí od 15 do 23 tisíc včetně daně, a právě uvedenou skříň jsem pro tyto sestavy použil ­(kdo máte účet na CZC.cz, můžete se podívat zde: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]). HTPC je dosti specifickým typem PC sestav, takže je jasné, že odpůrců bude mnohem více. Já třeba ve všech případech volil základní desku s integrovaným CPU ­(což podle mého na HTPC s přehledem stačí­), naopak si raději připlatil za FanLess zdroj, optickou mechaniku a TV tuner ­- je to pouze otázkou preferencí.
Odpovědět0  0
JirkazCB | 23.3.20118:42
Má tento typ MB již opravu B3?
Mám dilema, co je lepší. Koupit dnes do této desky i3??­-2100 + GTX470 a tak za rok vyměnit procesor za i7??­-2600?­( a lepší?­), nebo dnes koup. jen i5??­-2500K a za rok střední grafiku s 3D.?
Nejnáročnější co dnes na PC potřebuji, je zdigitalizovat analog.videa a sestříhat.
Pane VÍTEK, Co by jste mi poradil?
Děkuji za odpověď.
Odpovědět0  0
Lesuchuj | 19.3.201119:10
Přesně po něčem takovém teskním. Jen bych potřeboval aby to bez problému šlapalo s Ubuntu, myslíte že nebudou problémy s ovladači?
Odpovědět0  0
JirkazCB | 17.3.201116:09
Postrádám srovnání výkonu, spotřeby mezi integrovanou a externí grafikou. Umí MB mezi nimi automaticky přepínat­-jestli nepletu, jeto FERMI.
Je tento typ MB již s opravenou čip. sadou?
Mám dilema, co je lepší. Koupit dnes do této desky i3?­-2100 + GTX470 a tak za rok vyměnit procesor za i7?­-2600­( a lepší­), nebo dnes koup. jen i5?­-2500K a za rok střední grafiku s 3D.?
Nejnáročnější co dnes potřebuji, je zdigitalizovat analog.videa a sestříhat. Co by jste mi poradil?
Děkuji za odpověď.
Odpovědět0  0
Budilm | 15.3.201115:34
Nejdříve bych rád poděkoval autorovi za super článek. Dále bych měl jeden dotázek. Chtěl bych tuto sestavu použít k přehrávání full HD ­(1080p­) filmů. Zvládne to tato sestava s použitím pouze integrované grafické karty?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 17.3.201115:38
To zvládne s přehledem.
Odpovědět0  0
Jaroslav Sevcik | 11.3.201114:09
Moc děkuji za článek, sám jsem o stavbě ­"malého­" kompu dost uvažoval. Je super že jste ukázal příklad z komponent, kde to jde. Osobně jsem stavěl pouze jedno PC do case naležato, s nutností low­-profile karet a dobře se pamatuji jaké s tím byly problémy ­(např některé ATX zdroje jsou o pár mm vyšší než jiné atd­). Dobrá práce, ještě jednou díky.
Odpovědět1  0
JirkazCB | 10.3.201114:03
K čemu jsou ty stovky rádoby recenzí a testů jenž jsou z 75% jen opsané !! Už jsem si 2x podle těch praktičtějších testů objednal ty co nejlepší, ale sestavit je všechny do malé skříně nešlo­- větrák, grafika,zdroj dělaj problémy. Škoda jen že pan Vítek to nedohál k dokonalosti, tím, že by vyzkoušel varianty 3 skříní­-1 ploché, 2 zdrojů+1 externí. Ještě jednoho ventilátoru společně s osazením 2 výkon.rozdílných grafik. A změřil jejich výkony,teploty . .A mít tak více výkon.variant.
z testu. . Freezeru 11 LP ­- Navíc i zde spodní konečky heatpipe trochu zasahovaly do prostoru slotu PCI Express a možná by je bylo nutné trochu opatrně přihnout, aby se pak neopíraly o kartu. . . coto znamená? Já ztoho vyčtu, že grafiku tam PRAKTICKY NEVYZKOUŠEL !! Ato je škoda. Rovněž i dodatku v závěru, že nepředpokládá,že by někdo kopíroval tuto sestavu. NAOPAK u této velikosti,kde nenímísta na nadbyt, je to žádoucí !! Jen je škoda, že není na výběr více vyzkoušených variant. Kde si zdoj,větrák, grafika nebudou překážet. Tak­-hle dávám 92%, ajak málo ba stačilo na 100% !!!
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 10.3.201114:27
No tak zase zůstaneme nohama na zemi. Otestovat vše, co jste naznačil, by nebylo na jeden článek, ale na tolik článků, kolik by bylo sestav a potřebuji se věnovat také jiným tématům.

Jinak problém u toho Freezeru je ten, že konce heatpipe nejsou u všech kusů stejné, takže někde mohou být kratší a někde delší. Ten chladič se opravdu vešel jen tak tak, že na několika místech hrály roli i milimetry ­(stejně jako u těch heatipipe­), protože se chladič opíral o paměti ­(tzn. záleží na jejich chladiči­) a pak také o součástky na desce, takže nelze zaručit úspěch, ani když si zvolíte ten samý chladič. Nebo to na druhou stranu bude lepší, než v našem případě.

Kartu jsem nevyzkoušel proto, že žádná vhodná ­(tedy dostatečně krátká­) nebyla k dispozici, ale jsem si jistý, že by se vedle Freezeru vešla jednoslotová s aktivním chlazením.
Odpovědět0  0
MPolan | 10.3.201118:31
Ale přiznám se, že bych uvítal také test v ploché skříni, protože o něčem takovém uvažuju do budoucna. Nevím, zda je lepší koupit hotové miniPC nebo sestavit si takovou věcičku sám ­(to jsem navíc dlouho nedělal­).
Odpovědět0  0
JirkazCB | 11.3.201115:45
Rozumím Vám až moc, testuju si aku, zdroje světla, LED svítilny a rozptyl iu PHILIPSU je i 20% u 23W­-svítí míň jak 20W. Nejpracnější je nový závěs s paticí, změřit několik různých typů v jedné patici je hračka. Čímž myslím,že když už sestavíte PC a měníte 1 komponentu v 3 typech, není to tak pracné. Možnosti zákazníků vracet funkční komponenty, jen proto že se někam nevejdou, ovladače. . ., jsou značně omezené a jeto problematické. Vám je ale jen zapůjčují.
Postrádám srovnání výkonu, spotřeby mezi integrovanou a externí grafikou. Jestli umí MB mezi nimi automaticky přepínat. Je tento typ MB již s opravenou čip. sadou? Co je lepší, koupit dnes do této desky i3­-2100 + GTX470 a za rok vyměnit procesor, nebo dnes i7­-2600 a za rok grafiku s 3D. Z toho náročnějšího dnes potřebuji jen zdigitalizovat analog.videa a sestříhat. Neměl by jste radu?
Odpovědět0  0
heretik (6) | 10.3.201113:14
Kvalitny clanok, dobry vyber komponentov. Minuly rok som planoval podobnu mini zostavu s core i3 v rovnakej skrinke, ale nakoniec vyhrala velka vykonna ticha skrina pred mini itx zostavou. Ale ako sekundarny pocitac je to perfektne riesenie.
Odpovědět0  0
.tom (4) | 8.3.201117:22
Plánuji HTPC a tahle sestava mě zaujala. Měl bych dva dotazy:
1­) zvládne integorvaná GK dnešní hry v nějaké rozumné kvalitě, nebo bude třeba osadit výkonnější?
2­) Chěl bych to dostat do mnohem menší skříně ­(něco jako tohle: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] jenom ne Eurocase­), zvládlo by tohle: http:­/­/www.mini­-box.com­/picoPSU­-160­-XT + http:­/­/www.mini­-box.com­/12v­-12­-5A­-AC­-DC­-Power­-Adapter napájet tuhle sestavu i v plné zátěži?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 8.3.201118:26
1­) nezvládne, ale u Sandy Bridge s označením K je výkonnější, která stačí na ty starší
2­) podle zdroje a jeho specifikací a taky by neměl chybět 4pinový +12V konektor do desky
Odpovědět0  0
odb (517) | 8.3.201119:14
do tej eurocase skrinky das len low profile ext. graficku kartu a low profile GK neoplyvaju extravykonom. Na dnesne hry to urcite nebude ani s tou low profile externou GK.
Bez externej grafiky to ten PicoPSu zvladne. Pozor ale ten 12V napajaci adapter, ktory si si vybral nema kompatibilnu koncovku s tym PicoPSU zdrojom. Ak chces pouzit tu skrinku eurocase, tak by som ti odporucal vymenit zdroj v nom za TFX zdroj od Seasonicu alebo od Fortronu. PicoPSU su dost drahe a jedina ich vyhoda je vo velkosti. Ucinnostou sa im vyrovnaju zdroje s 80Plus Gold a Silver certifikaciou.
Odpovědět0  0
mirop (4) | 8.3.201115:55
perfektni volba komponent. porad nekdo zaklada neco na atomech­/fusionu ale malo recenzi tohoto typu.co takhle doplnit grafy ­(predevsim spotrebu­) s procesorem Core i3­-2100T? a treba dale jeste jen s ssd diskem ­(bez te 3,5­). ta spotreba 25­-33w je tedy s grafickou kartou anebo bez? na zacatku recenze je zminena gk radeon 5870 ale testy jsou provedeny na integrovanem jadru. diky.
Odpovědět0  0
mirop (4) | 8.3.201115:57
a jeste me napada, jaka je spotreba vypnuteho systemu, tzn ztrata na vypnutem zdroji? diky.
Odpovědět0  0
mirop (4) | 8.3.201117:05
pardon, tak informaci ohledne spotreby vcetne grafiky jsem prehlid v popisu desky
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 8.3.201118:28
Core i3 už testovat na ní nebudeme, byl už v minulém testu, tak to ani nemá smysl https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-4352D5EDCD8A6398C125780E0044277A.html

V tomto testu jsou všechny hodnoty spotřeby bez grafiky, ta se taky vztahuje k minulému testu procesorů.
Odpovědět0  0
mirop (4) | 8.3.201122:07
jen pro upresneni, mel jsem na mysli T­-verzi procesoru, ktera ma tdp 35w
Odpovědět0  0
Bosnak | 8.3.201112:50
V tomto případě bych asi za cenu ztráty záruky na zdroj zvolil jeho teevření, odstranění přebytečných kabelů a otočení ventilátoru tak, aby zdroj nasával vzduch zvenku a hnal ho na desku. Docela by mě zajímalo, co by to provedlo s teplotama....
Odpovědět0  0
MartinX | 8.3.201110:10
Konecne nejaka zostava pre mna. Mam malo miesta na stole, aj momentalna mATX skrina mi zavadzia a notebook nechcem.
Odpovědět0  0
vvorel (1) | 8.3.201110:10
A jak by to bylo s cenou?Když tak počítám tak to tak laciné nebude.josef
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 8.3.201110:13
Záleží na tom, co si do toho počítače všechno pořídíte, proto jsem nechtěl udávat nějakou pevnou cenu a pouze dal odkazy na pořizovací ceny jednotlivých komponent. Počítat můžete s částkou od cca 12000 Kč s daní, jestli se budete rámcově držet této sestavy.
Odpovědět0  0
Tralalák | 8.3.201111:04
Neviem prečo ste nechcel tam napísať cenu Vami poskladaného PC = od 16771 Kč. ­(zrátané podľa odkazov autora­) prerátané kurzom NBS ku dnešnému dňu 692,27 EUR ­(20 855,33 SKK­).
Odpovědět0  0
lglh4020 (6) | 8.3.20119:37
k čemu je takovy počítač určeny ? něják mě nanapadá rozumné využití...
tahle ­"recenze­" na mě působí jako čistý PR ze strany ­"ochotného­" Intelu ...a s tím běžte vite kam ..
Odpovědět0  7
Jan Vítek (3360) | 8.3.201110:11
Ano a taky je to PR ze strany Lian Li, Kingston, Seasonic a Samsung.

Když vás možnost stavby malého a výkonného PC nezajímá, to je v pořádku. Ale nezačínejte se starou písničkou o článcích na objednávku. Pro zajímavost, tento vznikl čistě jen z mé iniciativy.
Odpovědět6  0
petřík123 | 8.3.201110:23
budete se divit, ale jsou lidi, kteří přesně tohle PC potřebují. Malé tiché, úsporné... je to jen jedna z cesta autor ji nikomu nevnucuje. Za všechny autorovi děkuji, vypadá to, že si s prací i popisem dal poctivou práci ­- lépe bych to nesvedl
Odpovědět2  0
lglh4020 (6) | 8.3.201111:32
bohužel v tomto řešení žádný učel nevidim...stale jsem nedostal odpověď na otazku k čemu přesně je toto konkretní PC určeno.

proti autorovi nic nemam, snahu udělat članek oceňuji, ale jak už sem psal nerozumim účelu ani záměru.

Odpovědět0  2
pios (4) | 8.3.201113:37
podle výsledků testů je to podle všeho obyčejné PC, jenom prostě v malé skříni :­)

spíše mi chybí v závěru celková pořizovací cena sestavy. ale jinak moc pěkný článek, díky za něj.
Odpovědět0  0
radon999 | 10.3.201114:49
Koukám že lglh4020 schází jedna donedávna ještě rozšířená lidská vlastnost ­- empatie :­-­)
Protože jinak mne nenapadá, proč by nechápal využití PC vhodného pro 80% populace ­(od kancelářské práce, školní přípravy, surfování, multimédií ... prostě vše kromě náročných 3D her a 3D grafiky typu AutoCAD zajímající ten malý zbytek­).
Ale není to dnes nic mimořádného, třeba v každém auto­-fóru když začnou probírat auto kategorie Fabie se objeví pár expertů, kteří nechápou proč by si někdo kupoval auto s obsahem 1,5 když jsou na trhu levné ojeté BMW ... ach jo :­-(
Odpovědět0  1
lglh4020 (6) | 17.3.201115:21
na to co tady zminujete by stacil pc tretinoveho vykonu, nebo je 8 gb a i5 procesor opravdu potreba na spusteni firefoxu? :­)­)

je to proste nesmysl, ale klidne si ho kupte, to je kazdyho vec
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 17.3.201115:34
Přesně tak, je to každého věc a každý si tam může dát klidně méně paměti a slabší procesor, stejně jako si tam každý může nacpat 95W procesor a navíc grafiku. Takže o co vám teda jde?
Odpovědět0  0
lglh4020 (6) | 17.3.201118:14
to o co mi jde sem vyjadril uz v prvnim prispevku, takze vidim vasi otazku jako bezpredmetnou. nebudte urazeny, kazdy jednou slapne vedle
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 17.3.201118:30
Aha, takže od začátku šlo jen o pruzení, fajn.
Odpovědět0  0
lglh4020 (6) | 17.3.201119:08
samozrejme, tema jako takove s tim nemelo nic spolecneho :rolleyes:
Odpovědět0  0
pkolcun (75) | 8.3.201117:54
Ako to vidím ja tak podla papierových predpokladov a výsledkov testov je toto PC určene na takmer čokoľvek. Výnimku tvoria snáď graficky náročné aplikácie, keďže je použitý iba integrovaný graficky chip.
Dôvody prečo použiť takúto malú skriňu môžu byť rôzne napr. zaberá menej miesta, viac sa svojim vzhľadom hodí do obývačky­/kancelárie, alebo môže isť aj o štýl. To je už individuálne.
Odpovědět0  0
blue.sun | 8.3.201120:55
Já bych třeba takový počítač na stole klidně uvítal. Neříkám, že zrovna ve skříni LianLi, spíš v nějaké desktopové ploché bedýnce pod monitorem.
Důvod? Prostor a design.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.