reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MS Wireless Desktop 2000: zabezpečený set

1.8.2011, Jan Vítek, recenze
MS Wireless Desktop 2000: zabezpečený set
Dnes se podíváme na moderní set Wireless Desktop 2000 od společnosti Microsoft, který se skládá z bezdrátové klávesnice a myši. Výrobce zde zdůrazňuje především zabezpečené připojení pomocí šifrování AES a také technologii Bluetrack u myši.
Kapitoly článku:
  1. MS Wireless Desktop 2000: zabezpečený set
  2. Zpracování myši a příslušenství
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Společnost Microsoft chce tedy nabídnout svým zákazníkům možnost využívat zabezpečené bezdrátové připojení svých periferií, což je důležité pro to, aby někdo jiný nemohl "odposlouchávat" třeba zadávaná hesla. K tomu set využije 128bitové šifrování AES. Navíc klávesnice ze setu Wireless Desktop 2000 přinese velké množství speciálních tlačítek navíc a myš zase disponuje technologií Bluetrack a pětisměrovým kolečkem.


- klikněte pro zvětšení -


Stejně jako ostatní své periferie distribuuje Microsoft i Wireless Desktop 2000 v červeno-bílém balení, kde je vše včetně baterií pečlivě zabaleno.



Podívejme se nyní na specifikace setu Microsoft Wireless Desktop 2000

Model
Microsoft Wireless Desktop 2000
Materiál, zbarvení
plast, černé
Rozměry klávesnice
447 x 185 x 27 mm
Hmotnost klávesnice
690 g
Rozhraní pro připojení
USB transmitter - zabezpečené bezdrátové připojení na 2,4 GHz, dosah až 10 metrů
Zabezpečení
128bitové AES šifrování
Speciální klávesy
řada 15 v horní části
Rozměry / hmotnost myši
114 x 66 x 42 mm / 140 g
Vlastnosti myši
snímač Bluetrack
8000 FPS
1000 PPI (Points Per Inch)
Kompatibilita
obslužný software Microsoft IntelliPoint v8.0 a Microsoft IntelliType Pro v8.0 pracuje pouze pod Windows a Mac OS X v10.4-10.6.X
Cena
cca 800 Kč

Microsoft jako obvykle neprezentuje technické podrobnosti přímo na svých stránkách, a tak se až z dostupného dokumentu (PDF) dozvíme uvedené podrobnosti a také výdrž na baterie. U klávesnice má dvojice baterii AAA vydržet typicky kolem 18 měsíců, zatímco u myši je to na dvě baterie AA pouze 8 měsíců. I tak je to ale dlouhá doba.


Zpracování klávesnice


Nejdříve se podívejme na klávesnici a její zpracování. Už na první pohled je jasně zřetelné, že jde o klávesnici s klasickým rozložením, která však byla patřičně vylepšena o další tlačítka. Její tělo není moc tlusté a ani těžké, ovšem přesto je konstrukce až pozoruhodně pevná, což se projeví tehdy, když se ji pokusíme zkroutit. Tomu odolává skutečně dobře.


- klikněte pro zvětšení -

Vyrobena byla z černých plastů, které mají tři různé povrchové úpravy. Vespod je plast matný a na vrchní straně (nepočítaje samotné matné klávesy) je lesklý (bohužel) a nebo opět matný, ale s "polštářovou strukturou" jak ji na svých stránkách nazývá Microsoft. Opěrka zápěstí tedy vypadá jako polstrovaná, ale ve skutečnosti je to pouze tvrdý plast, i když nás výrobce na obalu nepravdivě informuje, že jde o měkčený povrch.



Rozložení hlavních kláves tedy odpovídá konvencím, tedy až na to, že Microsoft ve snaze zmenšit plochu klávesnice vypustil mezery mezi hlavním, středovým a numerickým blokem. To zcela jistě ztíží orientaci po hmatu a přinese více překlepů a přitom by se klávesy mohly klidně posunout více do stran a celková šířka klávesnice by zůstala stejná.



Hlavní klávesy nemůžeme zařadit mezi nízkozdvihové ani klasické, spíše něco mezi tím a navíc má každá řada jinou výšku. Nejvyšší je ta zcela spodní a nejnižší je střední řada, což platí pro celou šířku klávesnice, tedy včetně numerického bloku. Co se týče funkčních kláves i s Escape, Print Screen, Scroll Lock a Pause, už jsme si mohli zvyknout, že je se na klávesnicích Microsoftu zmenšují, ovšem zde už se z nich stala uzounká tlačítka, která ani nejsou rozdělena do skupin, takže byla odsunuta na kraj zájmu. Jako by snad dnes již nikdo nepoužíval klávesové zkratky a funkční klávesy byly téměř k nepotřebě.



Řada funkčních tlačítek pokračuje nad numerickým blokem, avšak pouze jedním pro spuštění kalkulačky a pak je tu za logem Microsoftu už jen kontrolka signalizující stav baterií.



Nakonec nám vrchní část klávesnice nabídne horní řadu velkých tlačítek s velmi nízkým zdvihem, která jsou pouze vyříznuta do krycího plastu a stále je s ním spojuje jejich horní hrana. Je jich celkem patnáct a bráno z levé strany jde o tlačítko Home pro otevření domovské stránky, Mail pro spuštění e-mailového klienta a pak pět tlačítek s čísly, která můžeme využít pro spuštění vybraných aplikací z hlavního panelu (Windows Taskbar).

Seznam pokračuje s tlačítkem pro oblíbené položky, dvěma dalšími pro změny přiblížení a nakonec nám pět tlačítek poslouží pro přehrávání multimédií (přehrát/pauza, skok zpět a vpřed) a nastavení hlasitosti zvuku.


- klikněte pro zvětšení -

Když si klávesnici obrátíme na druhou stranu, tak dle očekávání narazíme na obvyklá upozornění týkající se ergonomie a ochrany zdraví, ale především tu jsou dvě vyklápěcí nožky dovolující zvýšit sklon klávesnice a samozřejmě také panel, za nějž patří dvě mikrotužkové baterie (AAA) a také se tam může skrýt USB transmitter.


reklama