reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

mSATA: snadné zrychlení počítače?

9.8.2012, Martin Dvořák, recenze
mSATA: snadné zrychlení počítače?
Na čím dál více deskách se můžete setkat se slotem mSATA určeným pro SSD. Má na deskách smysl? Je dobré se na takové desky zaměřit, nebo je zbytečný? Na to všechno vám odpovíme, navíc jsme otestovali hned několik mSATA SSD.
Instalace mSATA SSD není nijak složitá. Stačí jej při vypnutém počítači vložit do slotu a pak se vám ve Windows bude chovat jako klasický disk. Stačí na něm tedy založit oddíl a naformátovat. Trochu horší už je to s technologiemi od Intelu. Pro Smart Connect a Rapid Start je nutná aktivace v BIOSu a instalace utilit od Intelu. Pokud je v BIOSu neaktivujete, zahlásí vám obě utility při instalaci chybu, že „Tento počítač nesplňuje minimální požadavky pro instalaci softwaru“. Nebo ještě hůře anglicky „Platform Check Failed: Unsupported Hardware“.








O tom, že byste měli nastavit BIOS, nic neříká, ale stačí tak učinit a aplikace běží bez problémů a technologie se zprovozní. Tady je příklad nastavení UEFI BIOSu u základní desky Gigabyte Z77X-UD3H, obě technologie najdete pod položkou Peripherals (příslušenství).





Technologii Smart Response už v BIOSu nastavovat nemusíte, stačí vám na to opět software Intel Rapid. V něm se vám po vložení SSD podporujícího Smart Response (ať už SATA nebo mSATA) objeví položka „Zrychlit“, kde zrychlení zapnete. Na disku se vytvoří speciální oddíl – svazek mezipaměti, jehož velikost si můžete zvolit. Od minimálních 18,2 GB až po 64 GB. Zbytek prostoru na SSD můžete využít na technologii Rapid Start a na založení SSD oddílu. Smart Response tak jde aplikovat na SSD, které mají kapacitu nejméně 20 GB, s 16GB SSD můžete využívat jen technologii Rapid Start. S 20GB SSD si ale musíte vybrat mezi Rapid Start a Smart Response, obojí fungovat nebude. Toho se dočkáte až u 32GB SSD.





Vybrat si můžete mezi dvěma režimy zrychlení – lze zvolit buď „Rozšířený“ nebo „Maximalizovaný“. Rozšířený funguje tak, že jsou data zapisována jak na HDD, tak i na SSD zrcadlově. Je to trochu pomalejší, ale zase při vyjmutí SSD nepřijdete o data. Maximalizovaný zapisuje data na disk v intervalech a má být trochu rychlejší, ovšem po vyjmutí SSD přijdete o data. SSD však stačí vložit zpět, systém restartovat a bude vše dále fungovat jak má. Navíc lze kdykoliv režim změnit na rozšířený a disk vyjmout, nebo zrychlení snadno vypnout a opět SSD bez problémů odpojit. Vše je krásně česky vysvětleno v obsahu nápovědy softwaru Intel Rapid.





Jednodušeji a bez starostí


Gigabyte má jako jediný výrobce základních desek utilitu, která s aktivací těchto technologií od Intelu počítá a snaží se ji maximálně zjednodušit. Jmenuje se EZ Setup a stačí v ní zatrhnout některou nebo všechny technologie a kliknout na tlačítko Setup.








Pak se počítač několikrát za sebou restartuje a vše se automaticky nastaví včetně BIOSu. Na Smart Connect se u testovací sestavy se 4 GB paměti na 16GB mSATA SSD rezervoval oddíl o velikosti 6,15 GB, zbylých 8,60 GB tak zůstalo volných.





Pro Smart Response už byla zapotřebí větší kapacita SSD. U 64GB i 32GB mSATA nastavila utilita EZ Setup pro svazek mezipaměti automaticky 19 GB a rozšířený režim. Pro takovou automatiku je tedy nejlepším řešením pořídit si 30 nebo 32GB SSD, zbytek kapacity se stejně nevyužije. Máte ale stále možnost opět spustit software Intel Rapid a ručně přenastavit SSD tak, aby zabral svazek klidně celou kapacitu (max. 64 GB) SSD. Zároveň si můžete změnit rozšířený režim na maximální. Aplikace EZ Setup je zkrátka užitečná pro ty, kterým se nechce nebo neumí nic nastavovat. I pokročilejším uživatelům může přijít vhod – po aktivaci všeho si jen přenastaví parametry podle svých představ.
reklama