reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.8.2012, Martin Dvořák, recenze
Na čím dál více deskách se můžete setkat se slotem mSATA určeným pro SSD. Má na deskách smysl? Je dobré se na takové desky zaměřit, nebo je zbytečný? Na to všechno vám odpovíme, navíc jsme otestovali hned několik mSATA SSD.
David Toman | 30.1.201314:39
Zdravim vsechny vespolek!
Ve svem NB DELL mam take mSATA konektor takze bych si vcelku rad vyzkousel hratky s Intel Smart Response technologii, ale... :­( Nevim proc ale DELL udelal v sasi misto jen pro half size mSATA disky, cili velikost asi neco do maximalne 30 milimetru a ne 51 milimetru jako maji mSATA disky zminovane a pouzivane v tomto clanku. Nevite nekdo nahodou kde by se daly sehnat mSATA half size velikosti? Vcelku dost jsem googlil ale nikde jsem nic poradneho nenasel. Diky moc za pripadne odpovedi!
Odpovědět0  0
*Victor* | 13.1.201319:44
Nevím, co je konkrétní příčinou, ale když použiju maximalizovaný režim, systém občas zamrzá. Trvá to jen zlomek vteřiny, někdy ale i celou vteřinu. Při přehrávání MP3, filmů, nebo hraní to docela leze na nervy. Zvuk se zacyklí a působí to hodně rušivě. Rozšířený režim mi to nedělá.
Odpovědět0  0
milbrok (1) | 5.1.20130:50
Dobrý den, poradil byste mi prosím někdo?
Koupil jsem před několika dny notebook HP Envy 7236ec, který má nyní 1TB HDD SATAII a používá interní SSD 32GB SATAIII ­(tak to zjistil diagnostický program­) ve slotu mSATA. Chipset základní desky je HM77 Express.
OS je Windows 8 home s upgradem na Pro ­(za několik dní­).
Rád bych dokoupil ještě jeden disk SSD 2,5­" 256GB SATAIII, notebook má volný ještě jeden slot. Na toto nové SSD bych chtěl pomocí klonovacího software přenést systém a všechny soubory z HDD, jak tam nyní jsou. HDD pak vzápětí naformátovat a udělat z něj disk na ukládání všeho možného. Zároveň bych chtěl nějak využít kapacitu modulu mSATA 32GB nejlépe jako cash pro HDD, nebo by se také uvažovat o možnosti jej použít v poměru 20GB jako oddíl ,,Recovery­" pro obnovu systému ­(který je teď právě na disku společně se systémem jako samostatný oddíl ­[D:­]­) a zbývající kapacitu ­(tj. 12GB­) použít jako cash pro HDD.
Podle toho, co jsem viděl v biosu, je nyní mSSD rozděleno na právě dva oddíly o cca těchto kapacitách a oba fungují jako cash. Neznám přesně jejich funkce, protože jsou dva oddíly na jednom SSD, možná by i k tomu někdo mohl mít vysvětlení.
Podle toho, co jsem přečetl na stránkách intelu, se uvádí, že chipset ovládá pouze 2 řadiče SATAIII, dále pak 4 SATAII a cash snad samostatně. Vůbec nemám představu, jaké možnosti připojení disků se tedy nabízí, protože jak je tu uvedeno v diskusi, je snad i možné, že slot na 2nd drive HDD nebo SSD by nešel osadit?
Nevím, zatím jsem v biosu nenašel vůbec možnost přepínání bootování jednotek, pouze 1st boot zapínání a vypínání DVD mechaniky, také jsem neobjevil ani žádné údaje o neobsazených slotech řadičů. Nemám možnost do notebooku přidat na vyzkoušení žádnou jednotku HDD nebo SSD, abych zjistil, zda se v biosu zobrazí.
Takovýchto notebooků se teď s novým rokem vyrojilo velké množství a výrobců je mnoho. Myslím, že by to byla užitečná odpověď i pro spoustu dalších lidí.
Odpovědět0  0
stařik (5) | 21.12.201218:28
Dobrý den, na sytem mám Crucial M4?–128GB, na foto a domácí video Seagate 1TB ­(počítačové hry nehraji­). Chci na základní desce GA­-Z77X­-UD5H osadit do mSATA slotu Crucial 64 GB, který by byl pouze pro ukládaní dokumentu. Znamená to, že by se tento mSATA disk objevil ve Správci disků jako klasický disk který je možno naformatovat a založit na něm oddíl ?. Může se při této konfiguraci vyskytnout nějaký problém, je potřeba provést nějaké nastavení v BIOSu,nebo postači pouze mSATA disk vložit do slotu.

Děkuji
Odpovědět0  0
Oldřich Široký | 21.10.201220:19
Je možné provést kombinaci SDD 120 GB + mSata 32 GB? Budu stavět nové PC:
Deska > GIGABYTE GA­-Z77X­-UD5H WiFi ­- Intel Z77
Procesor > Intel Core i5 ­(Ivy Bridge­)
RAM > Patriot Viper 3 Venom Red 8GB ­(2x4GB­) DDR3 1600
Systémový SSD 120 GB
Datový HDD 1 TB
V kterém okamžiku se mSata instaluje ­/usazení na desku­/. Zároveň s instalací systému, nebo až je vše hotovo
Děkuji za odpověď

Odpovědět0  0
*Victor* | 21.10.201223:19
mSATA SSD si na desku můžeš nacvaknout před i po. Na tom nezáleží. Intel Rapid Storage Technology se instaluje až do systému. Nějak mi ale uniká smysl mít v PC systémový SSD a k němu ještě mSATA SSD. Ten už toho asi moc neurychlí. Navíc pokud bude systémový SSD pro rozhraní SATA III, tak tě bude mSATA SSD brzdit, protože ten je zapojen do SATA II.
Odpovědět0  0
Oldřich Široký | 22.10.201221:45
JJ, přehlédl jsem, že slot pro mSATA je dvojkový. Pak to opravdu smysl nemá. Já mám pro systém nachystaný SSD SATA III. Děkuji za odpověď. o.š.
Odpovědět0  0
*Victor* | 9.10.201223:32
"Máte ale stále možnost opět spustit software Intel Rapid a ručně přenastavit SSD tak, aby zabral svazek klidně celou kapacitu ­(max. 64 GB­) SSD.­"
Jak jsem zjistil, ručně lze přenastavit SSD pouze tak, že je na výběr právě jen ze dvou možností: 18,6 GB nebo celý disk. Pokud se použije volba celý disk, odstraní se i už vytvořený oddíl pro Intel Rapid Start Technology a o tuto funkci přijdu. Pokud má někdo radu, jak nastavit Intel Rapid Start Technology i Intel Smart Response, aby se využil celý 64 GB disk a přitom fungovaly obě technologie, budu velmi rád.
Odpovědět0  0
*Victor* | 13.10.201223:36
Takže stačilo jen ze stránky Intelu stáhnout nejnovější verzi Intel Rapid Storage Technology a v menu přibyla další možnost: ­"Vlastní velikost­". Pokud se jako první aktivuje Intel Rapid Start Technology, v kolonce pro vyplnění velikosti svazku je už předvyplněné zbývající místo. Díky ti Intele za to. EZ Setup sice nastaví vše jednoduše, ale se starými ovladači.
Odpovědět0  0
jxj | 21.9.201211:45
A procpak si myslite ze pri tom rezimu ­"zrcadlo­" je to ­"prekvapive­" rychlejsi ... mno proto, ze se to jako zrcadlo skutecne chova => cte se z obou disku zaroven ­- tedy cteni z HDD+SSD ponekud zrychli start proti pouze cteni z SSD.

Jinak obecne jsou tyhle hybridni reseni naprd, protoze jak tu bylo receno, nelze ovlivnit co se bude a co nebude ladovat do cache. A co vic, autor zapome zminit, ze pri osazeni tohodle slotu je nedostupny jeden z klasickych sata portu => je to bud a nebo.
Odpovědět0  0
*Victor* | 10.10.201214:53
Na desce je 6 SATA portů. O jeden míň nebo víc... Sotva obsadím půlku.
Odpovědět0  0
stanleypqr (34) | 10.10.201215:18
Ja mam na doske takisto 6 portov a prekvapivo som ich obsadil vsetky bez toho aby som sa nejako velmi snazil.
Jeden SATA je zdielany s eSATA ­- tam mam externy disk + jeden systemovy + jeden SSD + 2x datove disky + jedna DVDRW a dosiel som. :­-)
Odpovědět0  0
*Victor* | 11.10.20129:23
Přiznejme si, že není zase tak úplně běžné mít v PC pět disků. Řečeno slovy klasika: ­"Kdo z vás to má?­" :­-­) Kromě toho, když už je v počítači jeden SSD, nemá význam tam cpát další mSATA SSD.
Odpovědět0  0
Radek Tančouz | 1.9.201216:39
Dobrý den, existuje nějaký standard velikosti msata disků? Zkoušel jsem dát adata msata disk do Mac booku AIR a nevejde se tam.
Odpovědět0  0
PePoX | 15.8.201216:43
Mám takový hloupý dotaz: Neví někdo, kde se dají sehnat šroubky pro připevnění mSATA SSD?
Odpovědět1  0
pavex (1) | 1.9.201212:12
Normálně v Hornbachu ;­) Dají se tam kupovat na váhu.
Odpovědět0  1
Balus | 14.8.201214:53
Lze tyto mSATA disky připojit k základní desce MSI Z68­-G65? Jestli ne, jaký ssd disk doporučujete pro zapojení SRT u této základní desky.

Díky za návrhy.
Odpovědět0  0
George eLzyx (44) | 14.8.201220:02
Se na ní koukni, ne? Zjistíš, že tam žádný mSATA slot nemáš, takže ne, nelze použít mSATA disk. Musíš použít jiný ­(libovolný­) SATA SSD disk.
Odpovědět1  0
Bezy (66) | 9.8.201217:58
Možná by nebylo od věci napsat, že mSATA je sice kompatibilní s miniPCIe ve spoustě NTB, ale u miniPCIe chybí propojení na SATA řadič a mSATA SSD v něm nefunguje.
Tzn pro použití mSATA v NTB je třeba mít NTB který ho podporuje ­(zatím minimum­).
Škoda že výrobce nenapadlo na mSATA SSD osadit i SATA řadič aby to šlo plnohodnotně využít ve všech NTB s miniPCIe slotem...
Odpovědět0  0
Bezy (66) | 9.8.201217:59
PS: mSATA je pouze pinově a rozměrově kompatibilní s miniPCIe kartami ­(aby bylo jasno)
Odpovědět0  0
George eLzyx (44) | 9.8.201213:45
neplánujete test technologie ­"Lucid VirtuMVP­"? Celkem by mne zajímalo jestli to funguje. Brácha to má v PC v kombinaci s Ati4670 a zdá se, že to nějaký ten snímek přidá. Také by mě zajímalo, jestli je možné ten Lucid Virtu přesvědčit, aby na integrované grafice běžela akcelerace potřebná pro běh windowsů ­(včetně videí­) a PCIe grafice běžely výpočty. Protože pokud vše jede jen na PCIe grafice, tak to už nemá sílu k akceleraci desktopu ­(a je jedno co je to za grafiku­).
Odpovědět0  0
Michael Janský | 9.8.201212:51
Dobry den,

mozna je to moji blbsoti, nebo tim ze jsem si neco spatne precetl, ale jaky je rozdil zde popisovaneho systemu proti situaci, kde mam SSD jako primarni ­(systemovy­) disk v normalnim SATA3 slotu a k tomu nejaky klasicky datovy disk v dalsim takovem slotu, a nemam je nijak zraidovane? Pokud tohle nejak chrani data, o to az tolik nestojim, jde mi spise o rychlost. Budu asi v dohledne dobe porizovat novy pocitac, a myslel jsem, ze tam dam slusne SSD jako systemove ­(napr. Kingston HyperX 120 GB, coz ma SandForce radic­) a k tomu nejakou Barracudu 7200.12 nebo tak neco na data. Oboji bych pripojil na SATA3, bez nejakeho raidu. Na SSD by byl system, programy, a nejake ty hry ­(asi bych je obcas musel mazat abych se vesel, dnes hry zabiraji hrozneho mista­).

Pokud bych misto toho koupil mSATA desku a provozoval zde popisovany system, napr. s 32 GB SSD, mel bych proti tomu, co jsem uvedl vyse, nejake vyrazne vyhody­/nevyhody? Nabihalo by to vzdy rychleji­/pomaleji, event. bylo by mSATA stejne rychle jako system s velkym SSD primarnim diskem, ale jenom v nejakych situacich ­(ve kterych tyhle cupr technologie typu Smart Response jsou schopne fungovat­)? Pokud bych mel mSATA, melo by jeste vubec nejaky smysl mit dalsi SSD jako systemovy disk ­(a pak jeste datovy­), nebo by to bylo zcela redundantni a melo by tedy smysl se rozhodovat jen bud pouze mSATA nebo pouze systemove SSD? Chapu, ze mit treba Kingston HyperX 120 jako systemak vyjde bratru kolem 4 tisic, plus ten datak za dalsi ca. 2,5, zatimco mSATA zjevne tolik nestoji ­- ale krome toho?
Odpovědět0  0
George eLzyx (44) | 9.8.201213:29
řekl bych, že tohle Intel Smart Response je dobré ze dvou důvodů. Prvním důvodem je cena. Druhým důvodem je to, že nemusíte řešit, jaká data dáte na SSD a jaká na HDD ­- to si řeší ovladače.
Nevýhodou takového řešení je podle mě ­"složité­" nastavení a možná o chlup nižší výkon.
Odpovědět0  2
zjs (83) | 10.8.201215:07
Nemožnost si zvolit, která data budou na SSD disku je naopak katastrofa a přesně na tomto ztroskotal prefetch, který loadoval dopředu naprosto nepotřebná data místo toho, co uživatel opravdu chtěl. MS se prostě nepoučí. Na SSD disk se dává systém s aplikacemi. Není třeba složitě rozhodovat o ničem dalším. Důležitá data na harddisk a pokud má někdo SSD velký nebo další, tak ho použije i na hry. mSATA tak do notebooku, ať je to hezky prodraží :­-­)
Odpovědět3  0
stanleypqr (34) | 9.8.201210:35
Kedze som si nedavno nainstaloval Intel Smart Response Technology ­(SRT­) aj u seba tak by som sa podelil o zopar informacii.
"Technologii Smart Response už v BIOSu nastavovat nemusíte­" ­- u niektorych dosiek treba nastavit SATA radic v biose do RAID modu ­(u mna Asrock Extreme 3 GEN3­) + posledna verzia biosu. Treba si dat na to pozor, lebo si to vyzaduje reinstal Win.
"Testy také ukázaly, že je vcelku jedno, jaký z režimu zrychlení disku použijete.­" ­- rozhodne nie je jedno ci sa pouzije maximized alebo enhanced mode a krasne to vidno na testoch zapisu, ktore tu trochu chybaju. Taky Crystal Disk Test ­- Random Read Write 4Kb by ukazal ten hlavny rozdiel. Ja mam nastaveny rezim maximized.
U mna pouzityl Corsair F40 SSD spolu s Raptorom 36GB a je to uplna parada.
Este by mozno stalo za zmienku, ze Marvell ma radic, ktory robi nieco podobne a technologia sa vola HyperDuo. Akurat ma jeden rezim navyse a to, ze frekventovane data su presuvane iba na SSD a tym padom nezaberaju miesto na HDD. Na rozdiel od Intelu, kedy v oboch pripadoch su data skor alebo neskor zapisovane na HDD. Co ale znamena, ze ak padne jeden z diskov, tak padne cely system, kdezto v pripade technologie od Intelu v najhorsom pripade pride uzivatel len o nejake data.
Inak SRT je pekny kusok fungujucej technologie a treba si povedat naco je to dobre? Ved si mozem nainstalovat cely system na SSD, ci nie? V com je rozdiel, kde je hacik? Hacik je v opotrebovani MLC buniek sucasnych SSD diskov a s tym suvisiaca zivotnost SSD disku ­(wear level­). Ale toto by asi vydalo na dalsi clanok a mozno aj viac. Podstatna vyhoda SRT je, ze cyklicke zapisy ­(ktorych moze byt celkom dost­) sa robia na HDD, ktoremu je to jedno a tym sa nenicia bunky SSD.
Odpovědět0  0
zoki | 9.8.201212:31
reinstal Win? Nestačilo by nainštalovať SATA RAID ovládače, nastaviť ich pre radič, retartovať PC a v BIOSe nastaviť RAID?
"Podstatna vyhoda SRT je, ze cyklicke zapisy ?­(ktorych moze byt celkom dost?­) sa robia na HDD, ktoremu je to jedno a tym sa nenicia bunky SSD.­"
Myslíte si, že cyklické zípisy SSD robí na jedno miesto? Sa preberte, nie sme v stredoveku. SSD pre maličké bloky dát používa reťazenie a najskôr si nazbiera tých zápisov zopár od systému a potom to na jeden krát zapíše na nejaké menej použité miesto. Pri veľkých blokoch je to jedno, tiež zapisuje na najmenej používané miesta. Takto rovnomerne opotrebováva všetky MLC.
Odpovědět0  0
stanleypqr (34) | 9.8.201215:50
Nie nejde to... ja som prestavil SATA radic z AHCI ­(IDE­) na RAID a uz sa mi system nerozbehol. Takze najskor nastavit bios, potom instalovat. Kazdy vyrobca to ma inak. Pre Asrock je to tak, je to aj v manuale.
Samozrejme, ze cyklicke zapisy sa rovnomerne rozmiestnuju a opotrebuvaju vsetky bunky rovnomerne. Otazne je kolko taky disk vydrzi, ak mu napr. zaberiem 90% miesta. Potom bude system vyuzivat na cylicke zapisy len tych 10%? Co by napr. zo 40GB SSD mohlo byt 4GB. Potom na tie cyklicke zapisy bude system vyuzivat len tie 4GB?
Odpovědět0  0
OgL | 9.8.201221:04
Ta reinstalace se da sikovne obejit. Je ale potreba mit desku se dvema radici ­(coz ma snad vetsina ­- jeden v cipove sade + dalsi od vyrobce desky­). Rekneme, ze prepiname z AHCI do RAID ­(ale funguje to pro oba smery­), na startu tedy mame oba radice v AHCI a funkcni system.

Finta je v tom, ze systemovy disk prehodite na druhy radic a prvni prepnete do RAID. Windows nabehne ­(je totiz pripojeny na radic v AHCI modu, jako predtim­) a automaticky si nainstaluje ovladace pro nove nalezeny RAID radic. Pak disk prehodite zpet na prvni radic, ktery uz je v RAID. System opet nabehne, protoze ovladace uz ma zavedene.

Delal jsem to takto u nekolika pocitacu a vzdy to fungovalo.
Odpovědět1  0
stanleypqr (34) | 12.8.201212:30
Asrock Extreme 3 Gen 3 ma 4xSataII + 2xSATAIII ­- v biose mozem nastavit AHCI alebo RAID iba pre vsetky naraz. Cize tato finta nefunguje. Jedine ak by som si pichol do PCIe nejaky dalsi radic.
Odpovědět0  0
jxj | 21.9.201211:41
Protoze si to delal blbe. Samozrejme ze to jde. Musis prislusny drivery ­(bud pro klasickej nebo AHCI rezim­) nainstalovat predem, pak ­"odmaznout­" ze seznamu zarizeni radice a pak restartovat ­(a pri tom zmenit nastaveni­), funguje to jak s XP tak s win7.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.