reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI 945P Platinum - i945P a DDR2 667MHz v praxi

25.7.2005, Karel Polívka, recenze
MSI 945P Platinum - i945P a DDR2 667MHz v praxi
Nedávno Intel uvedl novou rodinu čipových sad pro své procesory (i945P/G a i955X), které mají zahrnutou i podporu dvoujádrových procesorů Pentium D. Prvním předmětem našeho zájmu se stala základní deska MSI 945P Platinum, přičemž se podíváme i na rozdíly mezi paměťmi DDR2 pracujícími na různých frekvencích.



Samozřejmě se zde opět setkáváme se ztvárněním BIOSu, které je typické pro základní desky značky MSI. Vpravo nahoře je opět možné spatřit položku s názvem Cell Menu, což zaručuje možnosti přetaktování. Na to v jakém rozsahu se již za chvíli podíváme podrobněji.


- Advanced BIOS Features -


Zde se jako vždy setkáme se základním nastavením procesoru (HyperThreading, L3 cache - u modelu Extreme Edition) a možnostmi týkajícími se zavádění operačního systému.



- Advanced Chipset Features -

V této nabídce se leckdy skrývá rozšířené nastavení čipové sady, případně paměťového subsystému, nicméně v tomto konkrétním případě zde nic moc zajímavého nenajdeme. Snad jen pro případ problémů možnost vnutit pro slot PCIe 16x režim PCIe 1x (tedy omezení počtu aktivních linek sběrnice PCI Express pro tento slot určený pro grafické karty).


 - Integrated Peripherals -

Konfigurace možností připojitelných zařízení obsahuje mimo rámec schopností čipové sady také nastavení audia, přídavného diskového řadiče ATA133, jenž umožňuje režim IDE a RAID, přídavného řadiče rozhraní IEEE1394a (tedy FireWire o rychlosti 400Mbit) a integrovaného síťového adaptéru zvládajícího gigabitovou rychlost.


- SATA Device Configuration -



- Wakeup Event Setup -



- Cell Menu -

A nyní již nadešel čas pro overclockery oblíbenou nabídku s označením Cell Menu. Zde je nutné vyzdvihnout zobrazování těch nejdůležitějších právě platných údajů v podobě výsledného taktu procesoru, frekvence FSB včetně hodnoty násobiče procesoru a frekvence pamětí.

Nebyla by to základní deska od MSI, kdybychom zde nenašli možnosti automatického přetaktování na základě momentálního vytížení procesoru. Setkáváme se zde tedy se starou známou funkcí Dynamic Overclocking Technology, nyní však již v třetí verzi (jedná se tedy o D.O.T.3). Jednotlivé volby jsou následující:

DOT Loding Range: Light, Middle Heavy
D.O.T.3 Step1: Private (2%), Sergeant (3%), Captain (4%), Colonel (5%), General (6%), Commander (7%)
D.O.T.3 Step2 Setting: Private (3%), Sergeant (4%), Captain (5%), Colonel (6%), General (7%), Commander (8%)

Jak je tedy zřejmé, jedná se v podstatě o stejný systém jako v případě technologie AI N.O.S. od Asusu, jelikož i zde se nastavuje procentuální přetaktování ve dvou stupních, přičemž nejdříve se aktivuje D.O.T.3 Step1 a při ještě vyšším zatížení se aktivuje i D.O.T.3 Step2.


- Memory Function Control -



- PC Health Status -

Systém byl osazen procesorem Pentium 4 Extreme Edition 3.4 GHz a paměťmi pracujícími na rychlosti až 667MHz, takže následující hodnoty nabízí BIOS právě pro tuto konfiguraci.


reklama