reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI CR650: hybridní AMD Brazos

18.5.2011, Jan Vítek, recenze
MSI CR650: hybridní AMD Brazos
S příchodem nové platformy AMD Brazos s procesory Zacate začali výrobci chrlit na trh nové základní desky, desktopové počítače, netbooky, ale i notebooky, jak dokazuje dnes testovaný model od společnosti MSI. Podívejme se tedy, co nám nabídne.

LCD displej


MSI nám u tohoto 15,6palcového notebooku nabízí klasický a široce používaný TN displej s rozlišením 1366 x 768, a tedy poměrem stran 16:9. Nic jiného v této době nemůžeme od stroje za 10 tisíc korun ani čekat


- pohled zpříma -

Displej má díky podsvícení pomocí bílých světelných diod jasné barvy včetně bílé, ale to je dnes standard. Bohužel si ale i při běžné práci můžete snadno všimnout výrazného rastru, který působí velmi rušivě.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

A pak se také pochopitelně musíme připravit na změny barevného podání, pokud se díváme na displej z jiného než ideálního úhlu. Ten v tomto případě není zcela přímý, neboť tehdy je displej přesvícen a barvy ztrácí na sytosti. Ideální pozorovací úhel je tak velmi mírně zespoda, kdy jas trošku poklesne, zvedne se kontrast a s ním vylezou i barvy. Pokud to ale přeženeme, invertuje se nejdříve černá, což znemožní sledování především tmavých scén filmů a her. Prostě klasické TN.


- pohled zespoda -

Displej je tedy na dnešní notebooky absolutní průměr.


Webkamera


O obsluhu webkamery se u notebooků MSI obvykle stará software WebCam Companion 3 od ArcSoft, ovšem ten zde nenajdeme. Namísto něj je na přiloženém CD software Simple Camera, který se však po nainstalování ohlásí jako Camera Recorder. Ten nabídne pouze možnost záznamu videa, zoomování (tedy přesněji zvětšení obrazu na celou obrazovku) a základní nastavení (jas, kontrast, sytost, atp.) Neumožní tedy zachytávání fotografií a ani možnost změny rozlišení.



Obraz webkamery je i po snaze o jeho srovnání buď tmavý, nebo přesvícený, takže o jeho vyváženosti v tomto ohledu nemůže být řeč. Navíc je i při dobrém denním osvětlení obnovovací frekvence obrazu velmi pomalá, takže i pomalu se pohybující objekty jsou rozmazané, patrné je také zpoždění obrazu a kresba s ostrostí na tom rovněž nejsou nejlépe. MSI CR650 je tedy další z řady nových notebooků, jejichž webkamery nestojí za moc.

Situace s nimi se tak moc nelepší, spíše naopak, což ukazuje například Acer a jeho CrystalEye. Ty byly v době, kdy je Acer začal propagovat tímto názvem, velmi dobré, ale od té doby jejich kvalita nejen u Aceru dle mých zkušeností spíše upadá.


Zvukový systém


Dvojice reproduktorů za mřížkami nad klávesnicí má společně s displejem dle prezentace firmy MSI poskytnout uživateli jeho malé soukromé a kvalitní kino. Přestaňme se ale chechtat a zaměřme se na to, jaké tyto reproduktory skutečně jsou.

Pravdou je, že i bez pokusu o vylepšení pomocí SRS PC Sound hraje CR650 na notebookové poměry celkem slušně. Jeho zvuk má potřebnou hlasitost i hloubku, takže jako řešení pro velmi nenáročného posluchatele bude stačit. Pro poslech hudby se ale pochopitelně v žádném případě nehodí.


Ergonomie


Určení tohoto notebooku je svízelné bezpečně určit. Na cesty není, neboť na to není dostatečně malý, lehký a také mu pro tyto účely chybí potřebná rozhraní (Bluetooh, popř. 3G). Jako náhrada stolního počítače se také zrovna nehodí, protože jeho očekávaný výkon nebude vysoký. K čemu tedy je? Vzhledem ke svým možnostem může posloužit především pro běžnou kancelářskou práci (psaní textu), multimédia, či brouzdání po Internetu. Jakékoliv náročnější úkoly mu zůstávají zapovězeny, ale důležité v tomto případě je, že jeho místo bude nejčastěji asi doma na stole.

Jeho porty na pravé straně nám pak v rozmachu ruky s myší vadit nebudou, ale na druhé straně je situace odlišná, protože hned vepředu máme audio konektory, dva ze tří USB a také HDMI, což leváci moc neocení, ale pokud jim k životu stačí notebook se zapojenou myší, tak nebude vadit ani to. Klávesnice chiclet s hranatými klávesami je zpracována dobře, tedy až na rozložení. To je ostatně problém snad všech notebooků této velikosti, které mají i numerickou část. Kvůli ní pak nezbývá dost místa na lepší rozložení kláves tak, abychom je mohli snadno nahmátnout i poslepu. I když cvikem se dá naučit cokoliv.

Touchpad (není multidotykový) je sice lesklý, ale má na sobě pole jemných výstupků, díky nimž budou prsty po něm klouzat velmi lehce. Malou katastrofou jsou ale jeho tlačítka, respektive jedno kolébkové, které je velmi tuhé a má pramalou hmatovou odezvu.



reklama