reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI FX600: domácí všeuměl

25.11.2010, Jan Vítek, recenze
MSI FX600: domácí všeuměl
Notebook FX600 od společnosti MSI se dá považovat jako zástupce široké skupiny přenosných počítačů, které jsou určeny pro běžné uživatele. Ti jistě ocení multimediální výbavu, dostatečný výkon pro nenáročné 3D hry, a mohou si ho pořídit místo starého desktopu.

Vnejší zpracování


Notebook MSI FX600 má moderní a elegantní zpracování, které využívá převážně černé materiály (lehké slitiny či plasty) a jen v minoritě tu jsou stříbrně zbarvené matné plasty, které tvoří pouze doplňky. Víko displeje má černý a spíše matný povrch, k čemuž navíc přibyla reliéfní textura tvořená jemnými vrypy. To přispěje k lepšímu zamaskování otisků prstů. Jeho povrch je rovný a až na samotných okrajích ostře zaoblený, čímž se tvoří dojem štíhlého těla.


- klikněte pro zvětšení -

Víko má také uprostřed zrcadlově lesklé logo výrobce a jeho odolnost se dá označit za dobrou. V oblasti loga se samozřejmě materiál pod tlakem prohne celkem snadno, ale to je naprosto normální a displej zůstane poté nepoškozen.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní část notebooku je tvořena černým materiálem se zdrsnělým povrchem. Najdeme na něm několik štítků, gumové nožky, vzadu pozici baterie, vepředu naopak dva ze čtyř reproduktorů a pak je tu velký odšroubovatelný panel, který evidentně kryje i celý systém chlazení. To znamená, že ten se nám bude svépomocí snadno čistit, což osobně pokládám za významnou výhodu.



Na lemu základny se již ukazuje stříbrně zbarvený plast, pod nímž se nachází boční porty a jiné prvky, jako zde na pravé straně DVD mechanika Super-Multi. Za ní máme kombinovaný port USB 2.0 / eSATA, pak analogový obrazový D-Sub a nakonec ethernetový RJ-45. MSI se zde však vzepřelo konvencím a všechny tyto porty obrátilo vzhůru nohama.



Na pravé straně se nejdříve setkáme s audio výstupem na sluchátka a vstupem pro mikrofon, dále se dvěma USB 2.0 a pak je tu digitální výstup HDMI. Zajímavé je, že porty USB obráceny nejsou, zatímco HDMI je. Za hluchým místem máme výdech chlazení, který je zde jediný a dle mého názoru na tiché chlazení stačit nebude. Nakonec nám FX600 na levé straně nabídne napájecí konektor a otvor pro zámky Kensington.


- klikněte pro zvětšení -

Při pohledu zepředu si můžeme lípe všimnou zkosených hran, díky nímž má notebook vypadat štíhlý, i když má na výšku až 38 mm. Nezapomeneme však na čtečku karet SD/SDHC/MMC/MS s dobře nahmatatelnou záslepkou.


- klikněte pro zvětšení -

Pohled zezadu ukáže pouze klouby displeje a část baterie. S trochou snahy by jistě šlo zařídit, aby byl zde umístěn ještě jeden průduch pro chlazení osazený pasivem. Ten by byl sice omezován displejem, ale i přesto by pro nasávání vzduchu měl dostatečný prostor.


Vnitřek notebooku


Displej se tedy zasouvá svou spodní hranou za základnu notebooku, což samo o sobě určuje, že do velkého úhlu jej otevřít nepůjde. Hrana displeje se o základnu zasekne při otevření do standardního úhlu 135° a co se týče kloubů, ty by mohly být tvrdší, aby lépe držely displej ve stabilní poloze bez klepání.

Povrch displeje i jeho vnitřní rám je lesklý a v horní části má HD webkameru, která má hned vedle sebe LED kontrolku a z obou stran mikrofony.


- klikněte pro zvětšení -

Na základně najdeme stejný materiál jako na víku displeje a pak kombinaci černých a stříbrných plastů. Nad klávesnicí jsou zbylé dva reproduktory schované za černé perforované panely. Mezi nimi je šest velkých podsvícených tlačítek, jež poslouží pro ovládání hlasitosti zvuku (pro jeho ztišení je ale už nutné použít kombinaci kláves), pak je tu jedno tlačítko pro přechod do módu Cinema Pro, za ním tlačítko ovládající bezdrátová rozhraní, pak tlačítko P1 a nakonec hlavní vypínač.

MSI se asi rozhodlo zařadit svou "technologii" Turbo Drive Engine na poslední chvíli, protože pro její aktivaci poslouží právě tlačítko P1, které je tradičně vyhrazeno pro uživatele, aby si mohl nastavit rychlé spuštění nějaké vybrané aplikace.



Klávesnice typu chiclet už nepřekvapí, stejně jako přítomnost numerické části. To v sobě opět nese nepříjemnost v tom smyslu, že se na ní po hmatu těžko orientuje, neboť nedostatek místa nutí výrobce umístit všechny klávesy do jednoho pole. Zde se však MSI pokusilo hlavní blok kláves od numerického aspoň trošku oddělit větší mezerou. Dobrá zpráva je, že klávesnice má dostatečně pevné "podloží", takže se neprohýbá a klávesy ani při rychlém psaní nerachotí.



Mírně zapuštěný multidotykový touchpad má lesklý povrch, ovšem také jemné výstupky, takže se na něm prst nezadrhává. Od tlačítek jej odděluje lesklá přepážka a jak můžete sami vidět, fyzicky je zde pouze jedno kolébkové tlačítko, které si bohužel výrobci na rozdíl od mé osoby oblíbili. Jeho stisk je tedy nerovnoměrný a potřebná síla nepřímo závisí na vzdálenosti od středu. A nakonec tu jsou modré kontrolky ukazující na práci pevného disku, zapnutý Bluetooth 2.1, zapnuté Wi-Fi, stav baterie, zapnutý Caps Lock a Num Lock a stav počítače. Popisky jsou sice umístěny hned pod tlačítky, ale samotné hranaté kontrolky výrobce zasadil do přední hrany.



Poslední fotografie ukáže notebook zbavený baterie a velkého spodního panelu. Ten kryje vše důležité, tedy procesor a grafický čip i s celým systémem chlazení, pevný disk, moduly operační paměti a modul Wi-Fi. Přístupu sice naoko zamezuje štítek hovořící o ztrátě záruky, ovšem ten už dle dřívějšího vyjádření výrobce nemá u nás žádnou váhu. Záruka tedy bude uznána i po jeho odstranění.


- klikněte pro zvětšení -


reklama