Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GE620DX: mobilní hraní levně

7.11.2011, Jan Vítek, recenze
MSI GE620DX: mobilní hraní levně
Dnešní den se dostane na produkt společnosti MSI, a sice jeden z jejích 15,6 notebooků s označením GE620DX. Těšit se můžeme na slušnou výbavu za rozumnou cenu, kam patří výkonná grafická karta i displej s vysokým rozlišením.

LCD displej


MSI nám u tohoto 15,6" notebooku nabízí nadstandardní rozlišení Full HD (1920 x 1080) a je tak trochu zvláštní, že výrobci u této úhlopříčky nabízí buď nedostatečných 1366 x 768, nebo až příliš detailní Full HD. V tomto případě by to chtělo dle mého názoru kompromis, a sice 1600 x 900, neboť takto si budeme muset text zvětšovat, abychom se nekoukali na blechy místo písmen. A jako obvykle jde o displej typu TN, což je jasné už z ceny a zařazení tohoto stroje.




- pohled zpříma -


Jde tedy o displej, na nějž musíme koukat zpříma, nebo možná velmi mírně zespoda, abychom viděli to, co vidět máme. Jako obvykle pak mírné vychýlení ve vertikálním úhlu znamená prudké změny v podání barev. Při pohledu ze stran si musíme dávat pozor leda na to, aby se nám v lesklém displeji nic neodráželo.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Displej nám ale při pohledu přímo zepředu nabídne vysoký jas a také výrazné a syté barvy, což je jednoznačně jeho plus. Ve výsledku tak není vůbec špatný, pokud si tedy zvyknete na to, že bude často třeba zvětšovat fonty a že to v některých případech ani nebude možné.




- pohled zespoda -





Webkamera


O obsluhu webkamery se u notebooků MSI obvykle stará software WebCam Companion 3 od ArcSoft, ovšem na ten se zde zapomnělo, a tak jsme vzali zavděk softwarem Simple Camera.





Integrovaná webkamera se může pochlubit slušnou ostrostí s nerozeklanými okraji (pokud se ovšem sledované objekty nehýbou). Obraz je však příliš saturovaný a i kvůli tomu má při denním světle viditelný šum. Samozřejmě ale můžete tato nastavení upravit pomocí přístupného menu.


Zvukový systém


Čtveřice reproduktorů (dva nad klávesnicí, dva vespodu v základně) poskytnou zvuk, jehož kvalita předčí zvuk většiny dnes prodávaných 15,6" notebooků. Na to, že se využívá malinkých reproduktorů, je dostatečně silný a také prokreslený. Chybí mu snad jen basový reproduktor, který by podtrhl basy, ale jinak se dá říci, že můžeme být spokojeni. Na hudbu to pochopitelně není, ale pro hraní her i sledování seriálů a filmů "jen tak" bude bez problémů stačit.


Ergonomie


Určení tohoto notebooku je naprosto jasné - mobilní herní přístroj a také náhrada za desktop (známý termín Desktop Replacement) - to především díky výkonu, velké klávesnici s numerickým blokem a velkému rozlišení displeje. Bude tedy nejspíše sedět na stole a jen občas si jej majitel vezme s sebou, přičemž by mohl počítat s tím, že díky NVIDIA Optimus mu MSI GE620DX poskytne při nízkém zatížení slušnou výdrž. Ale o tom až o dvě kapitoly později.

Vzhledem ke svým možnostem může GE620DX posloužit tedy pro hry, běžnou kancelářskou práci (psaní textu), multimédia, či brouzdání po Internetu. Pro využití ve firmách nemá potřebnou výbavu a také jeho celkový koncept a vzhled je někde jinde.

Jeho porty na pravé straně nám pak v rozmachu ruky s myší vadit nebudou, ale na druhé straně je situace odlišná, protože hned vepředu máme audio konektory, dva ze tří USB a také HDMI, což leváci moc neocení, ale pokud jim k životu stačí notebook se zapojenou myší, tak nebude vadit ani to. Klávesnice chiclet s hranatými klávesami je zpracována dobře, tedy až na rozložení. To je ostatně problém snad všech notebooků této velikosti, které mají i numerickou část. Kvůli ní pak nezbývá dost místa na lepší rozložení kláves tak, abychom je mohli snadno nahmátnout i poslepu. I když cvikem se dá naučit cokoliv.

Touchpad (není multidotykový) je sice lesklý, ale má na sobě pole jemných výstupků, díky nimž budou prsty po něm klouzat velmi lehce. Mohl by být ale větší, ovšem na druhou stranu k takovémuto notebooku budeme nejčastěji stejně používat myš. MSI také stále využívá stejná a stejně špatně zpracovaná tlačítka, respektive jedno kolébkové, které je velmi tuhé a má pramalou hmatovou odezvu.