reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GeForce GTX 580 Lightning XE: těžký kalibr

23.9.2011, Petr Štefek, recenze
MSI GeForce GTX 580 Lightning XE: těžký kalibr
Společnost MSI má ve svém portfoliu jednu z nejlepších speciálních edic výkonné grafické karty GeForce GTX 580 na trhu a my se v dnešním testu přesvědčíme, zda má nadšenec pádný důvod si ji pořídit.
MSI GeForce GTX 580 Lightning Xtreme Edition je luxusem, který má opodstatnění díky možnosti posunout voltáž nad rámec běžných standardů. Musíte ovšem počítat s vodním chlazením nebo ještě těžším kalibrem. Tuto možnost ovšem nevyužije každý, a tak je Xtreme Edition opravdu luxusem spíše pro overclockery a nadšence. Výkonnostně se tato GeForce GTX 580 po přetaktování zcela odtrhla od zbytku startovního pole a ukázala, za co si zde připlácíte.
Verdikt tedy nutně musí být poněkud rozporuplný. Pro přetaktovávače a zájemce o 3GB SLI pro rozlišení 2560x1600 je tato investice opodstatněná. Získají nejvyšší dostupný výkon a možnosti přetaktování. Pro běžného hráče, který si ovšem potrpí na výkonný hardware, je tato karta příliš drahá a pokud by už částku okolo 13 tisíc korun obětovat chtěl, pak je zde např. Radeon HD 6990, který stojí zhruba o 1 000 Kč více.

Příplatek na běžnou základní GeForce GTX 580 je zhruba 3 000 až 4 000 Kč, a tuto částku už lze zužitkovat např. nákupem rychlého SSD nebo procesoru. U takto exkluzivního zboží je ovšem podobná kritika neopodstatněná. Je to jako bychom kritizovali BMW X6 jen proto, že do Škody Oktávie naložíme víc a pro přepravu poslouží stejně dobře.


Vysoký výkon
Vysoká cena
Přetaktování
Rozměry
Možnosti zvýšení voltáže
Spotřeba
Výkonný chladič
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 13 000 Kč s DPH

reklama