reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GTX 950 Gaming 2G vs Sapphire Nitro R7 370 4G

5.10.2015, Pavel Šantrůček, recenze
MSI GTX 950 Gaming 2G vs Sapphire Nitro R7 370 4G
GeForce GTX 950 je novinkou v nabídce grafických karet společnosti Nvidia, která míří především na nenáročné a příležitostné hráče počítačových her. Jak si tedy tato grafická karta vede proti stávají konkurenci v podání Radeonu R7 370? O tom je dnešní recenze.

MSI GTX 950 Gaming 2G


Společnost MSI má ve své nabídce grafické karty založené na grafických čipech jak společnosti Nvidia, tak také AMD. Jejich systém chlazení TwinFrozr nabízí účinné chlazení a spolu s nízkou hlučností se tak pomalu stává legendárním. Právě tímto opravdu povedeným chladičem TwinFrozr V je vybavena grafická karta MSI GTX 950 Gaming 2G.


MSI GTX 950 Gaming 2G box


Kromě grafické karty samotné obsahuje balení také uživatelskou příručku, DVD s ovladači a redukci DVI-VGA.


MSI GTX 950 Gaming 2G


Grafická karta má délku 270 mm a o její chlazení se stará systém TwinFrozr V, který disponuje dvěma ventilátory o průměru 95 mm a dvěma heatpipe s názvem SU PIPE pro odvod tepla z grafického čipu.


MSI GTX 950 Gaming 2G back


Zadní strana grafické karty je "holá" a neobsahuje žádný backplate, který většinou odvodu tepla spíše brání, než pomáhá.


MSI GTX 950 Gaming 2G top


O napájení se stará jeden 6pinový konektor a elegantní je také svítící logo MSI na hřbetu grafické karty.


Konektivita
MSI GTX 950 Gaming 2G head
Monitor 1 x DVI-I
3 x DP (Display Port)
1 x HDMI (2.0)
Napájení 1 x 6 pinový konektor
SLI ANO
 


Frekvence a Boost



MSI GTX 950 Gaming 2G GPU-Z
POZOR: GPU-Z neukazuje správně počet TMU!!!

Pomocí aplikace Gaming App nabízí grafická karta celkem 3 přednastavitelné režimy - Gaming Mode, OC Mode a Silent Mode. V našich testech jsme použili režim výchozí, tedy Gaming Mode, kde základní frekvence je 1127 MHz, boost frekvence je 1317 MHz a frekvence pamětí je 1663 MHz (efektivně tedy 6652 MHz). Reálné frekvence v závislosti na teplotě ukazuje následující graf:


MSI GTX 950 Gaming 2G boost


Pokud jsme grafickou kartu udrželi při teplotě nižší než 63 °C, byli jsme odměněni reálnou frekvencí 1392 MHz. Pokud ne, pak boost frekvence u této grafické karty klesla na 1380 MHz. Samozřejmě to vše za předpokladu, že grafická karta nenarazila dříve na svůj power limit. Nezapomínejte ale, že tyto boost frekvence se liší kus od kusu a my vám nemůžeme garantovat, že se na stejné frekvence dostanete také!

Nulové hodnoty napětí v grafu nejsou chybou grafu, ale jsou způsobeny tím, že monitorovací nástroj MSI Afterburner nebyl schopen u této grafické karty monitorovat napětí čipu. To samo o sobě by mohlo být znamením, že tento grafický čip není úplně "kompatibilní" s původním čipem GM206.


Otáčky a hlučnost


MSI GTX 950 Gaming 2G hlučnost


Při nízkém vytížení grafické karty jsou ventilátory chladiče zastaveny. Otáčky ventilátorů se v testovaných hrách pohybovaly dle vytížení v rozmezí 800 - 950 ot/min. Hluk generovaný větráky chladiče se pohyboval v rozmezí 33,4 - 33,6 dBA.
reklama