reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GX60: AMD A10 a Radeon HD 7970

2.1.2013, Jan Vítek, recenze
MSI GX60: AMD A10 a Radeon HD 7970
MSI jako známý výrobce cenově dostupných herních notebooků neustále obměňuje svou nabídku, do níž se nyní dostává model GX60 kompletně založený na platformě AMD. Největším tahákem je především čip Radeon HD 7970M, ale ani ostatní vlastnosti nejsou špatné...

LCD displej


Displej je zde uzavřen v tlustém rámu tohoto velkého notebooku, což nás může zprvu nechat na pochybách, zda to snad není 17" model. Nicméně úhlopříčka je 15,6", povrch antireflexní, technologie TN a rozlišení 1920 x 1080. Tyto čtyři informace v podstatě stačí k tomu, abychom si udělali kompletní obrázek.




- pohled zpříma -


Někomu může připadat rastr 15,6" displeje s takovým rozlišením až moc jemný, ale toto je daleko lepší, než kdyby šlo o 1366 x 768, což je dnes v notebookovém světě nejrozšířenější rozlišení (bohužel). Získáme tedy velkou pracovní plochu, přičemž rozlišení není tak velké, aby v něm grafika Radeon HD 7970M nestíhala provozovat i moderní hry. Ostatně my bychom se neměli v nich ani bát zapnout anizotropní filtrování a antialiasing.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Tento displej jinak svou kvalitou zobrazení nevybočuje z řady jiných TN. LED podsvícení mu zajistí čistou a jasnou bílou barvu, je třeba na něj koukat zpříma, aby obraz nebyl tmavý, nebo nemizely barevné odstíny a při hraní akčních her na zkoušku se ukázalo, že s odezvou to zde není vůbec špatné. Tím ostatně technologie TN vyniká, když už tedy téměř ničím jiným.




- pohled zespoda -


TN s rozlišením Full HD je tedy dle mého názoru v tomto případě dobrou volbou, která tomuto hernímu notebooku sluší.


Webkamera


Pro základní obsluhu webkamery je připravena aplikace CyberLink YouCam, která nám dovolí všechno možné, čili vedle sledování obrazu také jeho záznam (fotky i video se zvukem), pak můžeme přidávat také efekty, animované objekty a další blbůstky.





Obraz kamery je jeden z těch lepších, jakých se můžeme od dnešních notebooků dočkat. Její obraz je sice trošku tmavší, ale to lze upravit v nastavení. Při dostatečném osvětlení scény je však obraz ostrý, má věrné barvy bez značného šumu, takže webkamera je velmi dobře použitelná.


Zvukový systém


O základní ozvučení se zde postarají dva 2W reproduktorky nad klávesnicí, k nimž se přidává také subwoofer vespodu. Především tomu můžeme vděčit za zvuk, který se vymyká z fádního průměru. U herního notebooku se to cení o to víc a hráč se bude moci lépe ponořit do zápolení i bez sluchátek na uších a s trochou sebezapření se dá poslouchat i hudba.

Za zmínku také stojí fakt, že nám GX60 nenabídne jen dva 3,5mm konektory pro sluchátka a mikrofon, ale také dva další v podobě linkového vstupu a výstupu.


Ergonomie


Herní notebook rozhodně není klasický mobilní počítač, který si snadno vytáhneme v autobusu či vlaku. S tímto přerostlým strojem bychom vypadali spíše komicky a především by nám vadila jeho hmotnost a neskladnost. Nicméně až na to má GX60 dobré předpoklady k tomu, abychom jej označili za stroj s dobrou ergonomií. Platí to především díky širokému rozsahu kloubů jeho displeje (plných 180°) a také o rozmístění portů. Na stranách totiž máme pouze mechaniku, USB, audio a čtečku karet, tedy vesměs věci, které nám nebudou překážet a vzadu je napájecí konektor, obrazová rozhraní a Ethernet.

Klávesnice SteelSeries bude sloužit dobře a zcela nepřekvapivě zahrnuje také numerický blok, kvůli čemuž je obtížné poslepu nahmatat šipky a vůbec celý předěl mezi hlavní a numerickou částí. To ale není problém tohoto notebooku, jako spíše všech s numerickou klávesnicí.

Největším kamenem úrazu tak jednoznačně je touchpad, jenž má divný nepravidelný tvar, je malý a kolébková tlačítka by již konečně měla zahučet do smetiště dějin. Ovšem můžeme to taky brát tak, že touchpad je u tohoto notebooku na rozdíl od klávesnice nouzovým řešením, které si každý ihned nahradí nějakou vhodnou myší.


reklama