reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.12.2004, Martin Štěpánek, recenze
Pokud jste stejně jako já netrpělivě očekávali příchod nové čipové sady nForce4, už čekat nemusíte. Ano, MSI byla první firma, která nám na testy dodala první základní desku s touto čipovou sadou. Takže pokud toužíte po maximálním výkonu a super výbavě, hned čtěte dál.
1  2  
Forstík | 3.1.200711:46
Dobrý den! Mám doma dvě tyhle desky a s oběma mám stejný problém ­- extrémní spotřebu baterií! Jsem zvyklej, že baterie, která napájí BIOS vydrží klidně i několik let, jenže v mým případě baterie vydrží sotva měsíc a už musim hnát do krámu pro novou. Napadá Vás, čím to může být? Předem děkuji za pomoc.
Odpovědět0  0
ShLn* | 9.10.200516:22
jaky je rozdil mezi touto deskou a MSI K8N Neo4­-FI?
Odpovědět0  0
d.jinek@seznam.cz | 23.5.200517:22
No mam doma MSI K8N Neo4 Platinum,ale...
vypada jinak nema chromovany aktivni vetrak,neni to nejlepsi volba pro OVERCLOCKING ­- uz pri FSB vice nez 223mhz ­/AMD Athlon 64 3000+,Winnie­/ je nestabilni ­/obcas neprobehne ani POST ­- musim snizit HTT nebo tak a pri 268mhz FSB uz beru do ruky sroubovak a vydavam se na lov baterky v PC od BIOSu.
Deska jako takova super ­- mam BIOS 1.2 a cekam na novejsi a cekam ze se to spravy akorat bych chtel vydet srovnani desek s nForce4 Ultra zda se mi ze tatotestovana je jen s nForce4
Jinak mam
­- MSI K8N Neo4 Platinum,nForce4 Ultra
­- AMD Athlon 64 3000+@1.90Ghz ­- 1:1
­- GeIL Ultra 4*512mb DDR400 CL2.0
­- Sapphire Atlantis ATi Radeon X850XT
­- 1* Plextor 708A
­- 1* Plextor 716A DVD­/RW
­- 1* Sata SeaGate NCQ ­- 80GB ­/systemovy disk­/
­- 1* Sata SeaGate NCQ ­- 120GB ­/Hry­/
­- 2* Sata SeaGate NCQ ­- 160GB ­/Filmy a Hudba­/
­- ThermalTake Soprano
­- Fortron 400W
Odpovědět0  0
d.jinek@seznam.cz | 23.5.200517:24
Takze tento teste je o MSI K8N Neo4 Platinum s nForce4 nebo s nForce4 Ultra
Odpovědět0  0
v1s1on. | 25.5.200515:41
hm a k cemu sroubovak na vyndani baterky kdyz tam je cervenej cudlik kerej staci zmacknout
Odpovědět0  0
MrLUC (1) | 15.5.200514:49
Tuhle desku jsem si pred par dny koupil a mam s ni jedinej problem ­- kdyz do ni zapojim 5.1 repraky, tak mi hraje pouze woofer a zadni 2 repro. Predni 2 repro a centr mi proste nehraji ­- repraky jsou v pohode, tam problem neni. Drivery taky updatovany na nejnovejsi, jumpriky dle navodu pro pouziti LINE­-OUT vystupu na desce jsou taky jak maji byt.

Nemate nekdo s touto deskou podobne zkusenosti? Je to na reklamaci nebo nejakou blbost prehlizim? Diky
Odpovědět0  0
SIMOR (2) | 6.1.20056:41
Ano podporuje,mam ho tam
Odpovědět0  0
Tommek | 5.1.200518:54
Caute,

podporuje ta doska vsetky Athlony pre 939 ? Aj 3000+ ­(Winchester­).

Odpovědět0  0
Visionn | 6.1.20056:37
mela by, ja na ni cekam a mam doma winchester 3k+
Odpovědět0  0
Vision | 17.12.200420:20
nevim, proc MSI vsichni odsuzujete, ja osobne tedko prechazim z P4 na a64 a cekam uz jen na tuhle desku az bude skladem... takze uvidim....

btw na P4 sem koupil Asus P4Ge­-V a odpalila 4 HDD... nez se spamatovala... takze asus suxxx. MSI jsem jeste nemel, tak snad bude v pohode
Odpovědět0  0
mikha | 17.12.200416:06
by ma zaujimalo ­- tato doska podporuje len pci­-e grafiky alebo tam mozem fuknut aj agp grafiku?
Odpovědět0  0
max at maxvr dot net | 17.12.20047:13
Hodlam si poridit desku pro AMD 939 a planuji vyuzit podpory RAID 5. Precetl jsem uz hodne recenzi o deskach s NForce 4 ­(MSI, ASUS­) a musim se priznat, ze jsem se zamotal, ktery ze to radic vlastne podporuje ­(byt jenom softwarove­) RAID 5 ­- zda chipset, nebo Sil3114 ­- kdyz se totiz na to clovek zameri, tak opravdu najde ruzne informace ­(nebo pro jistotu nenajde vubec nic­).
Vite tedy nekdo neco presne ???
Dik
Odpovědět0  0
starmen (438) | 17.12.20048:31
Sil3114 ­- Raid 0,1,0+1
takže to zbývá na nForce
mimo to v recenzi je uvedeno ­"4x Serial ATA II RAID 0, 1, 0, 0+1 ­(softwarově pak rovněž Raid 5­)­" a SATAII má nForce4, ne Sil3114 => řadič na nForce
Odpovědět0  0
max at maxvr dot net | 17.12.20049:01
ano, mate pravdu, podle recenze na SH to tak je ­- ale kdyz se podivate na oficialni stranky MSI, tak je situace zcela opacna: http:­/­/www.msi.com.tw­/program­/products­/mainboard­/mbd­/pro_mbd_detail.php?UID=637 ... sekce ON­-BOARD SATA.
Co vy na to ?
Odpovědět0  0
starmen (438) | 17.12.20049:10
Mno jak jsem psal, tak SII3114 by měl mít pouze raid 0,1,0+1 viz třeba
http:­/­/www.siliconimage.com­/products­/sii3114.asp
http:­/­/www4.tomshardware.com­/storage­/20040426­/backplane_storage­-08.html
http:­/­/www.syba.com­/us­/en­/product­/43­/02­/05­/
takže jedinej, kdo na tý desce může mít Raid 5 je nForce ;­-­).
Ale na tý MSI stránce tvrdí něco jiného, to je fakt... ale řekl bych, že to bude chybka.. ale jistě to nevím
Odpovědět0  0
max at maxvr dot net | 17.12.20049:26
Informace na siliconimage.com mi prijdou ponekud strohe ­- na to ze je to domovska stranka. Jestli nahodou Sil3114CT neni nejaka revize puvodniho Sil3114 ­- ktery je uz stary minimalne rok, akorat ze ho vyrobci MB zacinaji pouzivat az ted.
Mozna by bylo fajn znat stanovisko PR MSI pro CR ... pane Stepanek ­- bylo by to mozne ???
Odpovědět0  0
kosec | 15.12.200410:56
Nemam chut to citat cele, ale John Dohn by mohol vydat knihu pre vsetkych ­"co maji diry u prdele­" :P clovece vy mate vobec cas este pracovat, ked po vsetkych serveroch pisete tony textu. Aj za to Vas platia vo firme ? :­) ad diskusia normalny clovek to nema sancu precitat v pracovny den ale suhlasim s vasim nazorom.
Odpovědět0  0
sisty (7) | 16.3.200513:07
suhlas
Odpovědět0  0
koooogl | 13.12.200414:18
Tak lidicky MSI uz nikdy.... Aktiv na chipsetu, to se do ceny cca 5000 nevejde kousek vetsiho hliniku??? Mam osobne KT4ultra SR a vetracek byl jako vrtulnik po pul roce..... stacilo koupit pasiv za 100Kc a je pokoj... proc tam neni hned???? Preflashoval jsem si novej bios na tuto desku verzi 1.4 a jake pak prekvapeni TV tuner nejel, Sitovka jela pri kopirovani z druheho PC cca na 0,25%.... a detejce teploty CPU.... nechapu jak muze byt CPU chladnejsi nez chladic co ho chladi.... mereno presnym externim teplomerem..... zaver je.... priplatit 500 a koupit ASUS, spravcuji v male firme a od dob co boardy ASUS, tak nemame problemy, ze by neco bylo nekompatibilniho a nebo nefungovalo jak melo. MSI sbohem pro me jen predrazeny ECS a PCchips a to ze desky se kvalitou lisi kus od kusu, na to si clovek musi taky zvyknout, kdyz jsem me PC kupoval prodaval jsem PC a mel ty desky 4 v rukach, kupodivu na nekterych jedno a to same CPU slo pretaktovat FSB 133­->180 a na druhe 140 max.....
samozrejme jsem zkousel 166 aby byla zachovan pomer frekvenci AGP a PCI, ale to PC vubec nenabootovalo, jinak vsechny komponenty zustaly stejne.... jo a na jedne zas nechtel chodit muj a XP1700+ na FSB 100MHz... duvod neznamy.
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 10.12.200420:50
a este som zabudol ­"Videl jsem kone blit,hada chcat,letadlo po zabradli couvat,zabu do kamene pesti busit,veverku medveda sukat,ale to,co jsi ty za H*****,to jsem jeste nevidel"
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 10.12.200420:34
A vážně je těch 5% kterých ti ve hrách kde máš 58 FPS přidá tak 1 další FPS tolik důležitých ????????????????????????heheheheheheh ty si ale vazne zaujimavy clovek,sledovat tvoje prispevky ma boli....uz ich normalne preskakujem...si arogantny hulvat a prosim ta ja tiez po precitani par casopisov nerobim zo seba profika ci odbornika
Odpovědět0  0
Dekameron | 10.12.200415:00
práve som bol na stránkach MSI a v reklame na K8N Diamond bude s SB live a dolby digital ready....neuveritelné...
Odpovědět0  0
Martin Stepanek | 10.12.200419:34
Ano ano, je tomu tak. Ale vice si ukazeme az pristi tyden, na kdy mam naplanovanou recenzi Asus A8N SLI vs. MSI K8N Diamond. To bude velmi tezky boj............
Odpovědět0  0
Adamantium | 10.12.20040:56
Přiznávám, DDR II asi nebude to pravé ořechové, nicméně paměti DDR jsou již na 550 MHz, proč tedy nForce4 podporuje POUZE 400 MHz?
Odpovědět0  0
Jiri Drak (11) | 10.12.200412:02
1­) podpora pameti je dana radicem v CPU
2­) zadny standard pro DDR > 400 neexsituje
3­) DDR550 pouzit samozrejme lze, ale smysl to ma jen pri OC
Odpovědět0  0
Jajator (130) | 9.12.200423:34
teda to je zajimave co se strhe za diskuse kvuli jednomu cloveku :o­)
fandim ti john.don :o­) i kdyz nemas pravdu..drzis se proti velke presile .o)
Odpovědět0  0
Hoooba (16) | 9.12.200422:25
2 john.don:
Musim říct že většího maséra co se vyzná v compech sem neviděl..bohužel neznám nikoho tak dobrýho jako jsi ty, takže s tvýma názorama mi nezbývá nic jinýho než souhlasit...já do dizkuze píši tak jednou za rok, ale zkrátka takovýmu borci jako jsi ty se musí vzdát hold...:­)­)­).teď mě napadly asi 3 řádky sprostejch slov který bych o tobě musel napsat,ale takovej příspěvěk by tu dlouho nevyržel, ty ***** ********** **** ****** **** ******** ******* ***** ****** *******.
Videl jsem kone blit,hada chcat,letadlo po zabradli couvat,zabu do kamene pesti busit,veverku medveda sukat,ale to,co jsi ty za H*****,to jsem jeste nevidel.

Jo a eště re:
Všude to je samý DELL s deskama od Intelu. HM... proč to není DELL s deskama od MSI?? HA?
protože má dell s intelem smlovu...to je jako vidět comp od jedný nejmenovaný firmy s jinym monitorem než s hyundaiem..větší krámy monitory neznám obvzlášt ty nejlevnější černostříbrný šity.....a to mi jich taky pod rukama prošlo hafo od všech možnejch značek..ale co, normálního člověka to nes***, hlavně že to svítí....smlouva je smlouva....

kdyžtak nám tu můžeš dát ještě nějakou přednášku o monitorech..to o deskách a jejich kvalitách bylo moc zajímavý..můžeš třeba napsat ještě něco o typech elektronovejch výbojek v monitorech, co bys koupil a co rozhodně nebrat.....určitě to taky má vliv na stabilitu, takže určitě víš co rozhodně nebrat....nevim jak ty ale třeba já než si koupim desku tak ještě v kráme zkontroluju všechny cívky, pro jistotu si změřim i odpor obvodů a kapacitu kondíků...jak to neni přesně podle představ tak to vrátim zpátky...další nějakej nestabilní šit...prosím piš dál tvoje odborný názory, si největší masér a všechni ti to tu žerem..hlavně nezapomeň dycky požadovat STABILITU...sbohem ty ******.


Odpovědět0  0
Bubo | 23.12.200413:06
hehe som sa dobre zasmial.....john.don je neco extra..tak sa s tym zmierte....nie vsetci sme normalni....
takych debilov sa vyskytuje len niekolko....budme radi ze ho mame..nemali by sme sa potom na kom zabavat...
Odpovědět0  0
SIMOR (2) | 3.1.200523:36
Souhlasím a směji se.
Celé jsem to pročetl a týpek je úplně mimo.Ale fakt někde na KOKSu......
PS:nečetl jsem to sám,pobavilo se nás 5.
Nejsem vyložený odborník na PC,ten sedí vedle a ještě se řechtá jak kobyla,spíše Komunikace.
Hou
Odpovědět0  0
schurger@seznam.cz | 23.1.200516:24
hehe uz som chcel iniciovat odboj ;­-­) ale vsimol si, ze to nieje potrebne :­-­)
zaujimave je, za ironicky ­'najvacsi­' odbornici maju casto najviac reci...
Odpovědět0  0
john.don | 9.12.200420:49
To co jsem napsal je nesmysl: Měl tam být: Bohužel ­- ale málo lidí POŽADUJE stabilitu.
Většinou dávají přednost bohatému BUNDLE a nebo o pár stokorun nižší ceně, případě se řídí testy v odborných časopisech. ­- hůře ­- kupují počítače z letáků kde největší devizou je vyzdvyhovaná 3D grafická karta ATI 9200SE 64bit, 64MB RAM.EHM.
Odpovědět0  0
AT2 | 9.12.200415:05
nForce5 se opravdu připravuje,ale pro platformu Intel. Pořádně si prohlédni testy pamětí DDR vs DDR2 a pochopíš,proč se u platformy AMD tyto paměti nepodporují. Podle jednoho článku na Tom­'shardware je možné,že paměti DDR2 platforma AMD vůbec podporovat nebude a přestoupí rovnou na DDR3. Vypadá to i rozumně,když se podíváš na výkon dnešních DDR2 pamětí. Problémje zde samozřejmě i v základních deskách ­/FSB­/. Někté super kvalitní paměti na frekvenci 400 MHz jdou přetaktovat až na 550 MHz a výrobce zaručuje stabilitu. ˇProblémem je zde ovšem časování. Nepočítej zde s CL2.
Odpovědět0  0
Adamantium | 9.12.200414:38
Jen by mě zajímalo kdy začnou být podporovány paměti DDRII. Přeci jen DDR na 400 MHz už tu nějaký pátek je, v nabídce jsou už DDR II docela dlouho. Že by až v nForce 5?
Odpovědět0  0
ASASDASAFASDFA | 10.12.200420:27
Jsou drahy a pomaly. Stejne si plno lidi koupi aspon 500MHz DDR kuli pretaktovani.
Odpovědět0  0
Don Corleone | 9.12.20044:35
Jaký procesor se tam maximálně může dát? AMD Athlon 64 4000+ ?
Odpovědět0  0
Jerhyn (22) | 9.12.20047:06
Např. tady [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] píšou do frekvence 3800+ ­(ikdyž to neni frekvence ale to je jedno :o­)­)­) a viděl sem to už i na jiných stránkách...
Odpovědět0  0
Ahoj | 8.12.200421:02
Budou desky s Nforce4 ­(obecne­) rozumne podporovat Windows 98SE ? Rozumnou podporou myslim DOBRE ovladace.
Jenom pro ty co mi chteji napsat ze jsou Win98SE vykopavka ­- Ano vim to.
Odpovědět0  0
p-k | 8.12.200420:38
Nevíte kde se dá stáhnout nTune ?
Odpovědět0  0
starmen (438) | 8.12.200418:42
Pár chybiček ­(možná O­-­) ­):

Rozšiřující sloty: ×1 PCI­-E ­- to vypadá jako by to mělo jen jeden PCI­-E x1 slot ;­-­)

"Winbond W83627THF patří k tomu lepšímu. Tento typ můžeme nalézt na příklad na nových základní deskách MSI s čipovou sadou Intel 815P nebo 825X.­"
­- určitě 815 a 825 ? nemá tam být 915 a 925 ? ­(jenom tipuji­)

"K přetaktování lze rovněž velmi dobře použít nTune a taktit tak přímo z biosu­" ­- biosu ?? není nTune Win program ? ;­-­).

Jinak jak jsem psal výše, deska je to vybavená opravdu parádně. hlavně těch 8 SATA konektorů....
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 8.12.200419:17
Ano, hned ty chybky opravim, je to jak rikas :)
Odpovědět0  0
starmen (438) | 8.12.200420:00
hmmmh poměrně rychle spraveno, jen co je pravda... ale musím se přiznat, že na tý desce ­"čtyři ×1 PCI­-E­" nevidím a nevidím... :­-­) . Na obrázku pořád vidím jen dva x1 PCI­-E. a podle věty na závěr tam má být v nové revizi jeden x1 PCI­-E a jeden x4 PCI­-E ;­-­)

trošku pozornosti ;­-)
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 8.12.200420:24
:)
Odpovědět0  0
Jiri Drak (11) | 8.12.200418:07
K čemu je dobré vysoké FSB, kdyz paměti stejně pojedou s delickou ? Mnohem zajímavější a pro taktovače důležitejší údaj by byl, jaké ta deska zvládne FSB synchro s RAM.
Odpovědět0  0
Emilek | 8.12.200416:43
NENI, to jen u nForce cipsetu, u cipsetu via je pouzivan prave naopak AMI bios.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 8.12.200417:16
No, je pravda, ze jsem to mozna spatne formuloval, ale mel jsem na mysli predesle MSI K8N ­- tedy s nForce.
Odpovědět0  0
Cantaloupes | 8.12.200416:18
Testovali tieto motherboardy: ABIT AV8,ASUS A8VDeLuxe,ECSKV2Extreme,GigabyteK8NSNXP­-939,MSIK8NNeo2Platinum,MSIK8TNeo2­-FIR. A tu nasleduje celkove vyhodnotenie ­(je to v anglictine, ale myslim, ze kazdy aspon podstatu porozumie­):
Based on top performance, the full implementation of the nForce3 Ultra features, value, overclocking performance, and flexibility, the MSI K8N Neo2 Platinum emerges from a class of top Socket 939 Athlon 64 boards as our Gold Editors Choice. This makes the K8N Neo2 our choice as the best Athlon 64 motherboard that you can buy. MSI has produced two excellent motherboards in a row based on nVidia chipsets for Athlon 64. The K8N Neo for A64 Socket 754 was also one of our top choices for Single­-Channel Athlon 64. The K8N Neo2 continues that performance as the top Athlon 64 motherboard that you can buy.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 8.12.200418:15
Zajímavé... osobně bych si K8N Neo2 nekoupil, od počítače požaduju stabilitu na úrovni serveru ­(týden bez resetu atp.­). Tahle deska sice nebyla nejhorší ­(některé ostatní MSI jsou příšerné­), ale náhodné resety, občasná neschopnosti POSTovat s různými paměťmi či možnost změny násobiče v BIOSu neodpovídající PowerNow! specifikaci od AMD ve mně příliš důvěru nevyvolávají. Nicméně nekoupil bych si ani výše vychvalovaný Asus, s kterým mám podobně hezké zkušenosti. Někteří lidé kvalitní desku nepoznají ani po roce používání, zkušenému člověku stačí obvykle hodina dvě. Díky, aspoň už nemusím číct Anandtech ;­-­). Moje příští deska stejně bude s největší pravděpodobností Abit, EPoX nebo DFI.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 8.12.200418:36
No vidis, ja ted mam EPoXe a uz se tesim, az se ho zbavim. Je to model pro AMD64 754 s VIA K8T800 a vetsich problemu jsem nemel ani s AOpenem nForce3 150. Ale jak uz to tak byva, na vsechny problemy jsem narazil az po case. Co me ale poradne vadi, je neschopnost teto desky poradne vybrat odkud bootovat. V momente, kdyz obsadim vice nez 4 SATA porty, deska je k ........

DFI je dobry, ma dobrej bios, ale vybava je spise klasicka, tedy nic moc. Abit je dobrej, velmi dobry bios, velmi dobre moznosti nastaveni a pretaktovani vcetne moznosti sledovat bios ­(jejich uGuru a podobne utility dodavane se zakladni deskou­), ale Abit ma jen zakladni vybaveni, tedy zadne pridavne SATA ani jine vymozenosti. Takze ted chci Asus nebo MSI, ktere maji slusne vybaveni. I kdyz mozna radsi MSI, jelikoz jsem se nesetkal s zadnymi problemy u AMD64 desek. U Asusu se najdou slabsi modely i pro tuto platformu......

PS: jeste jsem se nedostal do vetsiho kontakktu s Gigabytem, vzdy jen kratce na testy.

Tot muj nazor na vec.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 8.12.200418:37
Vsechno co rikam se tyka AMD64 a desek pro tyto procesory.....
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 8.12.200419:04
Výbava mě osobně vůbec nezajímá, vše musím mít v čipsetu, jinak to ignoruju ­(PCI je příliš pomalá, brání přetaktování, má problémy v kompatibilitě se sdílením pásma­). MSI má naprosto průměrné BIOSy s prakticky žádnými možnostmi nastavení a špatnou kompatibilitou. Asus obdobně, zprasené BIOSy ­(navíc zakódované, takže nejdou modifikovat­), často layout s rušením integrity signálu ­(čili nestabilní­), poddimenzované napájení.

Utility ani nesmysly typu uGuru, CoreCell atp. mě nezajímají, vše musí být v souladu se specifikacemi, ideální nástroj nastavení je WPCREDIT, případně úprava MSR.

EPoX mám KRA2I, což je asi nejlepší deska pro socket A. Velmi stabilní, dobré nastavení PCR, minimum problémů. V budoucnu se budu orientovat na tři mnou výše zmíněné značky, ale samozřejmě napřed si musím pořádně pročíst diskuzní fóra a otipovat problémovost jednotlivých modelů ­- to řekne o desce zdaleka nejvíc. Dále také obecně platí, že čím víc ­"features­" deska má, tím problémovější bývá. A obvykle je nutné nemít první revizi. Ideální pro mě je holá deska s předimenzovaným napájením CPU ­/ RAM ­/ čipsetu, dobře vyřešenou integritou signálů, lehce převoltovaným čipsetem a BIOSem umožňujícím nastavit zásadní volby PCR north bridge dle libosti.

4 porty SATA nepotřebuju, maximálně tak tři ­(RAID 1 + další disk­). Počítač musí být především tichý a stabilní, výkon je až druhořadá věc ­(a pokud jde o výkon, tak pro mě jedině dual­-core­).
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 8.12.200419:25
No vidis, takze predpokladam, ze jsi recenzi necetl, jinak by sis vsimnul, ze BIOS u teto desky je mnohem lepsi a ma vetsi moznosti nastaveni nez predchozi modely. A co se tyka predymenzovani napajeni, tak si projdi moje recenze podivej se, jakou kapacitu kondenzatoru jednotlive desky maji, zjistis, ze posledni MSI mely jedny z nejvyssich cisel.

Nechci tady vynaset MSI do nebe, od toho tady nejsem, ale kdyz uz jsi to tak nakousl.....mam totiz pocit, ze ty porad mluvis o deskach pro tvuj milovany Athlon XP­-M, ale situace se trochu zmenila a sesky pro AMD64 jsou preci jen jine.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 8.12.200420:00
Recenzi jsem četl, ale ty jsi zjevně nečetl BIOS and Kernel Developer­'s Guide for AMD Athlon­(tm­) 64 and AMD Opteron­(tm­) Processors. Konkrétně například frekvence HT jsou: 100, 200, 400, 600, 800 a 1000 MHz. Nastavení časování pamětí jsou k dispozici následující položky: CL, RC, RFC, RCD, RRD, RAS, RP, WR, WTR, RWT, refresh, WCL ­(zkratky nehodlám vypisovat, bylo by to příliš dlouhé­). Kolik z těhle nastavení MSI umožňuje? Frekvence pamětí je tříbitová hodnota, čili taky asi zjevně nebudou možnosti pouze 100, 133, 166 a 200 MHz ­(už se také řešilo, že jsou tam nedokumentované frekvence, patrně 125, 187 MHz a jiné­).

Předimenzování napájení není pouze o kapacitě kondenzátorů, ale taky o routování napájení a použitých regulátorech ­(+ jejich chlazení­). Podle fotky deska nemá chlazení klíčových čipů na desce, čili stejně vyžaduje pro spolehlivý chod modifikaci.

Ano, XP­-M v KRA2I s lehce modifikovaným BIOSem je spolehlivá kombinace a nebudu jí měnit do okamžiku, než pro Athlon 64 bude odpovídající základní deska s BIOSem od člověka, který o tom něco věděl. MSI mě nikdy nepřesvědčilo o tom, že jejich technici o tom něco ví. Obdobně Asus mě nepřesvědčil, že je schopen poskytnout serverovou stabilitu. A bohužel s tebou nemůžu souhlasit, že situace je jiná ­- MSI mě nepřesvědčilo ani to pro A64, ani to pro P4 a ani to pro AXP. Když nemají schopné lidi, nemohou produkovat kvalitní výrobky.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 8.12.200420:28
Co se tyka nastaveni pameti ­- ok, neni tam vsechno co podporuje cipset, ale je tam vic nez nabizi ostatni desky ­(Asus, Gigabyte, EPoX atd­).

Ale to je jedno, ja vim, ze jses v tomto trochu specifickej a tve naroky vyssi nez u 99,99% zbytku populace.
Odpovědět0  0
John.DOn | 9.12.200411:43
Nenapadlo Vás napsat článek o tom, jak se pozná stabilní deska? :o­)
Mimochodem nenapsal jste ještě s někým knihu o HW?
Myslím že jsem něco takového viděl, ale možná to byl jiný Orel.

Prostě shrnout takovou tu lepší omáčku kterou každý nezná a pořádně jí rozebrat.
Osobně bych něco takového docela ocenil. Vím po čem se mám koukat na boardech ­(kondenzátory ­- podle tolerance poznám kvalitu, druhy cívek, chlazení výkonových tranzistorů­/stabilizátorů.
Ale vy toho o boardech víte daleko víc, možná by stálo za to o tom napsat.
Možná i víte kde najít specifikace pro dané procesory a kde zjistit, jestli je daná deska pro daný typ napájení dimenzovaná ­- stabilní napájení je prvním krokem ke stabilní desce.

Zamyslete se nad tím. Osobně bych těco takového velice ocenil. ­(Neznamená že bych to nezkritizoval :o­) jako vše ­- jako ostatní ­- málo lidí chválí ­- ale rozhodně by to možná stálo za to.­)

Možná by bylo vhodné i lidem říci, kde na webu AMD a INTELU najdou seznam certifikovaných desek, že se mají podívat na web výrobce desky jestli jejich deska dané paměti vezme ­- případně na web výrobce chipsetu po tom samém. Kde zjistit jaké napájení na +5V a +12V deska potřebuje ­- že si to mají lidí přečíst jestli jejich ATX 2.x dodává dostatečné napájení. Byl by to asi velký článek, ale určitě by to stálo za to.
Protože jak jsem někde napsal. Dneska staví počítače každý, každý dokáže něco splodit. Ale jen málo lidí má komplexní znalosti. Každý zná něco a málo kdo vše.
Odpovědět0  0
john.don | 8.12.200420:10
AD MSI ­- naprostý souhlas,
ASUS podle mě podává nejlepší výsledky v oblastech stabilitý.
Obecně souhlasím...ale jen...eh..

DFI ? To myslíte vážně? Od člověka který je profík, píše články na úrovni a DFI?

VÁŹNĚ? Já bych si teda domů DFI nekoupil, není to dlouho co jsem měl jejich desku v ruce a byl jsem FAKT rád že jsem se jí rychle zbavil.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 8.12.200420:28
DFI s BIOSem od člověka jménem Oscar Wu ­(dřív dělal pro Abit­) ­- konkrétní desky od něj se dají vysledovat, občas přispívá na některá zahraniční fóra. Jinak samozřejmě třídit, to platí o všech značkách ­(např. o EPoXech pro s754 se již těsně po uvedení vědělo, že mají problémy­).
Odpovědět0  0
john.don | 9.12.200411:32
Myslíte to jako ,,vybrat nejlepší kousek­" a bez ohledu na značku?

Já jsem to při zastávání se ASUSU myslel tak, že na 95% jeho základních desek se dá spolehnout.
A pokud nemáte čas se zabývat konkrétním typem základní desky tak s ASUSem nešáhnete vedle.

Protože uznávám, že další výrobci také občas udělají dobrý kus.
Občas se určitě nějaký kus­/typ povede i MSI.

Takže ohledně DFI. Nic moc ­- ale kousky na kterých se podílí Oscar Wu jsou stabilní ?

Jak by jste seřadil desky podle kvality a hlavně STABILITY desek ­- výrobců?
(Vybavenost, rychlost +­/­-5% není důležitá....důležitá je stabilita.­)
Bereme pro AMD ­- pro Intel to je jasné ­- INTEL desky.
AMD:

ASUS
Gigabyte
....krátkou dobu nic...
Epox,Slotek, Abit...
...zase nic....
MSI, QDI, BIOSTAR­(ještě je?­)
...delší dobu nic...
ALBATRON,ASROCK,ECS, DFI...
LUCKYSTAR­(proboha­), Soyo,......
Odpovědět0  0
Martin Stepanek | 9.12.200413:22
no fuj, srovnavat MSI s Biostarem je teda fakt vrchol.

Prosim nebo spise zadam jisteho Johna.Dona, at se dostavi do Brna do redakce SH. Toto uz je na ranu.
Odpovědět0  0
john.don | 9.12.200418:28
A jak by to podle tebe mělo být ? :o)
Odpovědět0  0
John.Don | 9.12.200418:35
Někdy by jsme se mohli sejít, rád bych Vás poučil o kvalitě základních desek.
:o­) Ale bohužel do Brna je dlouhá cesta..... a StaroBrno není Gambrinus.
Odpovědět0  0
KraftWerk | 17.5.200513:22
Musím souhlasit, MSI udělalo naposledy doubrou desku s chipsetem KT133, což bylo někdy před 4 lety. Od té doby, co jsem viděl od MSI ­- pouze samé problémy s nekompatibilitou, chipsety podezřele topí ­(a to až na 50­-60°C­) a podobné vychytávky....
Docela by mě zajímal ASUS, věřte nevěřte, ale nikdy se mi do pracek nedostal...
Já když někomu něco doporučuji, tak jedině GIGABYTE a basta.

Howgh
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 9.12.200419:47
otazka ­- pouzivate UPSku a dualne zdroje s funkciou backup power ­(fault tolerant power supply­)? podla toho co tu pisete a podla toho co vsetko obsahuje moja doska, ktora je navyse v prvej verzii uz davno sa malo nieco stat, nie? ­(MSI 875P Neo­-FIS2R, vypisovat co to vsetko ma sa mi nechce lebo je tam toho skutocne vela­). skusam rozne veci kratkodobo som na nej aj piekol Northwooda 2.8@3.5GHz pri 1.9V. pamat si dokonca vyzaduje 2.8V ­(DDR500­) a kruti sa tam RAID0 s RAID1 okrem malickosti ako CDRW a DVDRW@DL. Budem asi dieta stasteny, ze napriek tomu co stale citam o nekvalite MSI, ja mam prave opacne skusenosti. bezne nechavam PC zapnute koli SETI@home i ked 24­/7 to urcite neni ­(kto by to platil vsak ano­) ­(priemerna spotreba pri vypoctoch je 130W bez LCD­). neviem, mozno MSI robia lepsie dosky pre Intel ale pred touto som mal Intelacky MB Garibaldi, akurat ze ­(vobec nie neocakavane­) nesiel pretaktit ani o 1MHz ani softwarovo ani hardwerovo ­(a velmi ­"uspesne­" pamate RIMM PC800­) a to tam bol este na tu dobu celkom chladny Willamte 1.6GHz, ktory ma strop udajne niekde okolo 2.5GHz a viac ­- sice ziadny problem ale tak je to aj s touto pretocenou MSI. no ale je jasne, ze pokial vam ide v prvom rade o stabilitu tak prve prikazanie desatora znie ­- NEPRETAKTUJES!
imho ta kritika je neopodstatnena, pretoze MSI sa dari, co by urcite nebolo keby boli tak vyrazne nekvalitny. navyse aj rozni recenzenti z roznych krajin a webov nezavisle od seba testuju co je na trhu a MSI stale zaujima popredne miesta ­- a to v MB ­(Intel, AMD­) aj v GPU ­(nVidia, ATi­).
P.S> co by sa ale mohlo zlepsit je samotny BIOS, resp. mam skor na mysli, nieco co bude plnit funkciu BIOSu ale na inej urovni. software novej generacie co nahradi starucky BIOS, ale to by vyzadovalo zrejme aj ­"velke upratovanie­" v hardware.
Odpovědět0  0
John.DOn | 9.12.200420:47
Osobně samozřejmě doma UPS mám.
Nesejfuju až zas tak častu a nerad si vzpomínám, co jsem to ty 3 poslední hodiny programoval.

Každopádně s tebou musím v hodně věcech souhlasit.
1. každý dokáže udělat dobrou desku a věřím ti, že ta tvoje je fakt super

2. i ten nejlepší se občas sekne ad INTEL ­-> RIMM, 468 SX, Pentium BUG, 810, originální 815 s můstkem, nepodporuje 64bit, Prescot je žhavý jako prase a možná i ta tvoje deska

Ale ukaž mi výrobce stabilních pracovních stanic který používá MSI a prodává je velkým institucím stanic a 1000+. Všude to je samý DELL s deskama od Intelu. HM... proč to není DELL s deskama od MSI?? HA?
A proč si Intel řekl ASUSU o základní desky když zhruba před dvěma lety nestíhal ?
Proč má ASUS největší tržní podíl na trhu hned po Intelu a MSI je na chvostu s několika set tisíci prodaných kusů? HM? Protože MSI dělá tak skvělé kousky ? Vysvětli mi to a marťany vynech :o)
Odpovědět0  0
fffff | 9.12.200422:26
MSI na chvostu? Nechlastej, nebo piš pravdu. Thx.
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 10.12.200415:10
na tvoje otazky takto odpovedat neviem, pretoze to by som musel byt v managemente DELLu, mozem ti ponuknut len moje dohady. osobne si myslim, ze to je ako aj inde v biznise ­- v pozadi stoji silny lobbing, dalej su to zmluvy podpisane aj na niekolko rokov dopredu zatial co sa situacia na trhu meni omnoho dynamickejsie. nasa spolocnost je napr. zavisla od IBM a mam moznost sledovat aspon niektore zmluvy, ktore sme s IBM podpisali a mozem ti povedat, ze su to nepochopitelne zmluvy a pre nas absolutne nevyhodne. napr. minuly mesiac si len za jeden stroj fakturovali ­"servis­" cez 45000 korun, pritom ziaden technik sa nan ani nepozrel a s tym zariadenim ziaden problem nebol!!! v podstate je to ako zdravotne poistne, hoc platis kazdy mesiac, ked nahodou raz do roka ochories, tak musis platit este navyse. iny priklad ­- spolocnost robi mailovu akciu a namiesto aby zaplatila svojim dvom zamestnancom pracu nadcas prip. nejaku odmenu za mimoriadny vykon, co by ju vyslo cca o 20 000Sk viac, tak radsej zaplati externej firme 400 000Sk za jej vybavenie. spat k teme ­- spolocnosti ako Dell alebo HP sa radsej spoliehaju na silnych partnerov, avsak to neznamena, ze su momentalne na trhu tymi najlepsimi. MSI sa dari v porovnani s Intelom len kratku dobu, ved Intel si vybudoval svoje meno a postavenie na trhu hlavne pocas 90­-tych rokov ale na trhu tiez posobi omnoho dlhsie a teraz ide dopredu len vdaka svojej zotrvacnosti. neni tajomstvom, ze keby s Prescottom prisla neznama spolocnost, tak by ju AMD so svojim produktom splachlo zo zemskeho povrchu raz­-dva. ze sa tak nestalo znamena, ze Intel je silna spolocnost a tak v Dell mozu spokojne spavat, pretoze vedia, ze Intel nepolozi na kolena len tak nieco. robit niecomu podporu, ked zanikol jej jediny dodavatel a vyrobca je nemozne. tak preto Intel. nedavno vsak spolocnost zacala podporovat aj AMD, urcite sa na tom podpisali vysledky AMD za posledne roky a ich perspektiva v tomto segmente trhu. az budu v MSI odvadzat taku dobru pracu ako vidno posledne roky, tak si casom aj oni ziskaju svoj trh, ktory bude stat za nimi.
Odpovědět0  0
AT2 | 8.12.200414:42
Zajímavé názory. Nebudu Vás soudit....to opravdu nemám v úmyslu,ale pravdou je,že se přikláním na stranu neGryka. John.Don svůj článek pojal jako rozsudek a mám pocit,že by potom měla následovat poprava a MSI by to měla zabalit. Ne,to určitě ne. MSI není špatná firma a tak jako ostatní známé značky Asusu či Abit,má někdy vysoce kvalitní výrobky a jindy se jí zase nevede. Je pravdou,že Asus je špička a MSI zatím nedosahuje jejích kvalit,ale přesto je to tvrzení,které nestojí až na tak pevných základech a zítra může býti vše jinak. Osobně považuji za špičku výrobce Asus,Abit,MSI,Epox či Gigabite. Konkrétně ,kdo je nejlepší záleží vždy na KONKRÉTNÍM výrobku. Vyděl jsem testy základních desek,kde byl například Asus či Abit převálcován firmou DFI a to jak po stránce výkonu i vybavení. Přetaktování vyhrál Abit. MSI je kvalitní výrobce a doufám,že i nadále zůstane. Chyba se ale může vloudit i těm nejlepším.
Odpovědět0  0
John.Don | 9.12.200418:32
Žádná poprava :o­) jak jsem napsal, MSI může být dobrou volbou pro spoustu lidí.
Bohužel ­- ale málo lidí potřebuje stabilitu.
Docela dobře se ještě donedávna dalo pochybovat o všech deskách pro AMD.
Kdo chtěl stabilitu, musel si koupit Intel. Dnes už ne. A třeba jednou přijde čas i pro MSI....kdo ví :o)
Odpovědět0  0
Jirka.M | 8.12.200411:21
Zde je uvedenen název MSI K8N Neo4 Platinium a cena neznámá. Na adrese [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] je uveden název MicroStar K8N Neo4 Platinum ­- nForce4 a cena : 5 610,­- Kč. Jedná se o stejnou desku nebo ne?

Odpovědět0  0
John.Don | 8.12.200410:25
Čím to, že když tenhle autor ve svých článcích nevnucuje všem na potkání svoje názory, tak píše poměrně dobré články. Jen mohl vysvětlit proč to MSI dává na frak ASUSce ­- která má dokonce lepší chipset­(pro SLI se používají nejlepší vyrobené kousky­). Myslel bych, že ta ASUSka bude mít úplně totožný výsledek.
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 8.12.200414:14
intenzivne pouzivam uz priblizne rok MSI 879P Neo­-FIS2R spolu s MSI GF5900XT a zatial si nemozem stazovat. tak neviem, ale je pravda, ze je to moja prva skusenost. z grafiky zmykam co sa len da a tak isto aj z tej dosky. btw s uvedenim nForce4 poskulujem po AMD platforme, ale som zvedavy este aj na nForce5 i ked pre Intel bude najlepsie a najstabilnejsie chipsety asi vzdy robit zas len Intel ­(okrem pripadov ked nie :­)­)­)
Odpovědět0  0
Hyper (35) | 9.12.20042:29
Náhodou jsem viděl výsledky testů příštího PCWorldu ­(desky pro 939 Athlon­) a tam MSI převálcovala Asus taky. A byly desky jako tady ­- s nForce4. Takže asi to bude v těch produktech.....btw:Asus jde poslední dobou s kvalitou pěkně dolů.....
Odpovědět0  0
John.Don | 9.12.200412:59
Rychlost +­/­-5% ­- pak se ptám, není to náhodou daň za super stabilitu? A vážně je těch 5% kterých ti ve hrách kde máš 58 FPS přidá tak 1 další FPS tolik důležitých? A nebo celé hodiny koukáš na 3D marky a máš řadost jak úžasný počítač máš?

Přibalené věci? TZN: BUNDLE ?? ­- pak se ptám, vynahradí ti krásná taška na přenášení počítače, pískací hračka a lízátko případné starosti s počítačem? No tobě možná. Opravdu?

Extra krásná krabice? Ooohh...ano, ty u ní můžeš třeba onanovat, ale ve skutečnosti po tom co jí zaflákáš, jí stejně strčíš do skříně. Jen trouba jí ukazuje kamarádům, hele co mám, pojď zaonanujem si nad tím. Hm.. tvůj případ? Snad ne...

Je to o hodnocení v odborných časopisech, kde v soutěži můžete vyhrát jako první cenu desku od jejich sponzora MSI? Hmm... Pokud ano, tak tě vážně lituji.

A nebo to je celé o stabilitě desky? O tom, že ti to prostě nebude padat­(pokud splníš i ostatní věci pro základ stabilního počítač a pořádně to všechno odladíš.­) ­- nepadá, znamená nepadá celé měsíce! A né ­- nepadá ­- jen jednou týdně­/za 14 dní.

Tak o čem to je?
Rozhodni se co JSI.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 8.12.200410:05
Prijde mi to trosku nelogicke. Delat prevod CPU ­-> HT ­-> cipset ­-> PCI­-E ­-> prevodnik pci­-e na pci­-x ­-> PCI­-X, vzdyt staci CPU ­-> HT ­-> pci­-x tunel ­-> PCI­-X??
Zrovna u desek pro Opterony bych takhle kostrbate reseni necekal.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 8.12.200410:15
Kdyz se podivate na stavajici reseni PCI­-X tunelu ­(treba zde: http:­/­/www.amdboard.com­/opteron_chipsets_amd.html ­) zjistite, ze pouzitim onoho PCI­-X tunelu ztracite sirku HT ­- z 16 zustane jen 8 bit. Ale to uz je dobre nakresleno na one strance. A hlavni pointa bude zrejme v jednoduchosti integrace, kdy je jednodusi ponechat stavajici design cipsetu a pouze udelat bridge z PCI­-E na PCI­-X.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 8.12.200411:04
Co pisete o snizeni sirky HT na 8 bitu je pravda pro stavajici HT­-tunely od AMD. Ale moc bych tim neargumentoval, protoze implementuji dve nezavisle PCI­-X sbernice.
Ja bych to videl bud na lenost implementovat HT­->PCI­-X primov cipsetu nebo na rozhodnuti nejakeho nekompetentniho managera. Protoze nVidia podle me nepotrebuje mit 2 PCI­-X sbernice, ale treba jeden az dva PCI­-X sloty, ktere dajina jednu ­(coz stejne udelaji­). To by bohate stacilo a nemuseli by pouzivat HT­-tunel od AMD. Navic, pouziti HT­-tunelu od AMD by zdrazilo desky a vsechny dolarky by nezustaly za nehty nVidii. :)
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 8.12.20049:34
no konecne...este som recenziu necital ale hned idem! len stale nevidim dosku na hlavnej stranke MSI, zrejme este neurobili update svojho webu. inak nForce4 ma modernizovane rozhranie SATA2 takze tych vylepseni oproti nForce3 Ultra ci VIA K8T800Pro je viac. som zvedavy kedy sa budu dat kupit a co budu stat...
Odpovědět0  0
Matyp | 8.12.20049:05
Vzhledem k použití rozdílně výkonných grafických karet u AGP oproti PCI­-Expres ve prospěch PCI­-Expres a tedy nForce 4 jsou výsledky v grafický aplikacích zavádějící. Myslím, že při použití 6600GT pro obě řešení by se ukázal rozdíl v podstatě zanedbatelný. Jediné podstatné plus pro nForce 3 i 4 oproti VIA je výbava. Možnosti přetaktování jsou např. u Abit AV8 také vynikající. Samozřejmě, kdo nyní pořizuje novou grafickou kartu, tak asi jedině pro PCI­-Expres a pak není jiné volby ­- nForce4.
Odpovědět0  0
m4sk | 8.12.20049:03
ze autor neumi ani spravne napsat nazev desky...
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 8.12.200410:06
Ehmm, pokud je to spatne, rad bych tedy znal ten spravny nazev......?!?
Odpovědět0  0
Jerhyn (22) | 8.12.200411:41
Ehm ten nazev je MSI K8N Neo4 Platinum nikoliv Platinium ale je to jen malickost...
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 8.12.200412:51
Uch, uz to vidim. Dekuji, opraveno.
Odpovědět0  0
Hyper (35) | 8.12.20042:01
no comment...:)
Odpovědět0  0
voskup (44) | 8.12.20040:34
takže nebylo v mích silách toto otestovat. pro neznalé: slovo mích
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 8.12.20048:14
No vidite, dva ljsme to cetli a oba prehlidli. Dekuji
Opraveno
Odpovědět0  0
fanab (32) | 8.12.20040:15
Tak jsme se dočkali. Po vánocích si pro něco takového zajdu!!!! Osobně mám s MSI zkušenosti dobré. Četl jsem tady na fórech výčitky vůči MSI ale nedávno jsem stavěl Sempron 3100 na KT800 a opět si nemůžui stěžovat. Ovšem nutno podotknout, že nepřetaktovávám.
Odpovědět0  0
Martin Stepanek | 8.12.200411:09
Pro Johna.Dona:
Co se tyka toho Realteku RTL9139 ­- jak pises, ze zahazuje pakety, tak je ale nutne si uvedomit, ze to je docela stary cip, ktere uz nove desky nepouzivaji. Je mi jasne, ze spatne jmeno se tezko opravuje, ale podarilo se to i treba Abitu ­(take mely problemy s kondiky­), takze si myslim, ze je cas opet dat MSI sanci a vyzkouset, treba budes prekvapeny........
Odpovědět0  0
john.don | 8.12.200420:05
Tu co jsem nedávno zkoušel byla s chipsetem od Intelu a to už samo o sobě dává záruku stability. Byla pro P4 a strašilo na ní víc než na tajemném hradu v karpatech. Nevěřím, že by se MSI tak zásadně zlepšilo. A nebo že by byl chipset NVIDIA tak dokonalý, že už by na desce nebylo možné nic zkazit.

Každopádně MSI má hromadu ,,skalních­" fandů ­- huligens hadr ­- kteří jí určitě protlačí. A navíc i její cena bude atraktivní ­- vzhledem absence SLI.

Mimochodem už někoho napadlo, že je blbost dávat vedle slotu AGP­/PCIE 16x slot PCI nebo PCIE1x ?
Na této desce je to docela dobře řešené. Sice s větší­(čti tlustší­) grafikou druhý slot nevyužijete, ale i tak Vám zůstane alespoň jeden. Dokážu si představit, že na té Asusce: http:­/­/www.asus.com­/products­/mb­/socket939­/a8nsli­-d­/overview.htm
Nebude možné využít ani jeden slot pro PCIE1x. Rozhodně s macatější grafikou s chlazením i ze zadní strany.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 8.12.200420:37
test te Asus bude pristi tyden, jiz ted mam nejake testy hotove.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 8.12.200422:16
Pockej, pockej......­"vzhledem k absenci SLI­" ????
delas si srandu? Tak snad se jedna o jiny model. MSI by melo mit stejne jako ostatni model i se SLI.
Odpovědět0  0
john.don | 9.12.20049:50
Né, jen říkám že v případě použítí dvou grafik ve SLI Vám­(komukoliv­) budou PCIE1x naprd, protože tam nestrčíte nic. Představte si zvukovku mezi dvěma horkejma grafikama ve SLI. Představte si cokoliv mezi dvěma horkejma grafikama. Jedna by to dusilo větráček první grafiky­/nebo izolovalo pasiv druhé grafiky a jedna by podle mě mohla větší karta bránit nasazení můstku pro SLI spojení.

Co se mi ­(jediné­) na téhle MSI líbilo je právě umístění nejprve PCIE1x a až pak PCIE16x.

MSI se sli bude mít asi stejné neduhy jako ta ASUSka. Pokud to nevyřeší nějak elegantně.....
Odpovědět0  0
john.don | 9.12.20049:59
ASUSka ­- když už jí budete mít v ruce tak prý má jistou featůru ­- tedy pokud není nastavení rozmístění PCIE16x karet fixováno ­- připraveno pro SLI ­- tak je prý výkon o cca 5% nižší než s touto volbou v biosu vypnutou.
A koukněte se, jestli se deska při připojování ATX konektoru moc neprohýbá.
Nevím proč, ale ASUS dává ten konektor takhle blbě a pokud jsem ten konektor opakovaně zapojoval tak se mi asi uvolnila paměť ve slotu a blblo to. Prostě deska byla moc pružná a ATX konektor šel moc ztuha ­- a není podepřený. Obával bych se, jestli není možné přílišným prohnutím přetrhat spoje v desce. Přecijen to je mnoho vrstvé ­(4?­) PCB a zrova ,,paměťové­" vodiče­/spoje ­- asi budou hodně náchylné na nějaké namáhání ­- protože jsou tenké.

A když jsem jí měl v ruce, tak se mi zdálo, že chladič chipsetu byl poměrně dost hlučný.

Dík :o)
Odpovědět0  0
JoHnY2 | 10.12.200412:00
hehe, ja mam od MSI podobnej kousek. Je to staricka MSI 745 Ultra se sis 745. Uz mi jednou odesla a spalila pameti. Novej kousek se obcas rozhodne, ze namam HDD nebo ze nejsou pameti. Staci odpojit ze site a nechat odstat kondenzatory a pak zase jede normalne.
Verte mi, ze to neni komponentama. Zazila uz 3CPU, 2HDD, 2zdroje a 2grafiky. Ta prvni me docela trapila ­- permanentni zaseky ­(i 20x za den­) ­- vymenil jsem vsechny ostatni komponenty a znema zadna, no nakonec pomohlo 30V na nozicky od par chipu ­(brige...­) a krystalu. Poslal jsem ji do reklamace a doufal, ze nebudou mit mit zadnou na sklade. Meli.
mam proste na komponenty tohodle druhu kliku ­(MB OCTEC s VIA MVP3, ATI AIW128­/32, ASKEY TVIEW99 CH033)
Odpovědět0  0
ne-e (53) | 10.12.200413:24
no to je fakt, nechápu jak autor mohl napsat že je PCI­-E špatně umístěné...dyť větší grafika se bude tlačit na paměti pokud ho posunou o jednu či dokonce dvě pozice nahoru...
Odpovědět0  0
john.don | 10.12.200415:50
Jenže proč nedali PCIE na úplně poslední pozici místo PCI?
Odpovědět0  0
fanab (32) | 8.12.20040:15
Tak jsme se dočkali. Po vánocích si pro něco takového zajdu!!!! Osobně mám s MSI zkušenosti dobré. Četl jsem tady na fórech výčitky vůči MSI ale nedávno jsem stavěl Sempron 3100 na KT800 a opět si nemůžui stěžovat. Ovšem nutno podotknout, že nepřetaktovávám.
Odpovědět0  0
john.don | 8.12.200410:49
Podívej se, garážník si klidně může dovolit stavět z MSIček.
Protože pan ,,Hloupý­" ­- který pracuje ve svozu odpadů ­- si nebude stěžovat že mu pc tuhne.
Pokud chceš dělat něco profesionálně, tak potřebuješ solidní díly.
Prostě desky na kterých ­- ­(NESTRAŠÍ, NEVYBUCHUJÍ KONDÍKY a každá deska není jiná­(různě stabilní­)­).

Pak budeš používat pouze ASUS a možná i Gigabyte.

A když kor nebudeš chtít nic riskovat, tak prostě šáhneš po základní desce INTEL, CPU INTEL s INTEGROVANOU GRAFIKOU INTEL.­( V provozech, kde potřebuješ EXTRÉMNÍ stabilitu nepotřebuješ výkon na DOOM III v 1600*1200 na HIGH.­)

MSI můžeš použít pro daného pracovníka ASA ­(ASANACE ODPADŮ­)
A on ti bude za ten shit líbat ruce ­- protože jsi mu ušetřil cca 1500­-2000 ­- neb MSI je poměrně levný ,,EHM­".

Nic mě nestraší tolik jako server co jsem dělal s deskou MSI :o­(­(­(
A úchylná + drahá +blbnoucí pracovní stanice s deskou MSI.
V obou případech stačilo vyměnit základní desku a všechno divné bylo jako mávnutím kouzelného proutku pryč. Najednou už nebyl problém s restartováním serveru, nebyl problém se zasekáváním se antiviru, nebyl problém s kousáním se Autocadu, byl klid.

V prvním případě to vyřešila deska originál INTEL.
Ve druhém případě to stejně dobře řešila deska ASUS.

Ale abych MSI jen nehanil, třetí stanice s deskou MSI jede v pořádku.
Sice je na ní Linux, ale je to stabilní stroj. ­(KUPODIVU­)
To jen potvrzuje mojí teorii o kolísající kvalitě desek MSI.
Pokud máš dost trpělivosti a nebo hromadu štěstí, tak buď dobrou desku dostaneš hned a nebo jí reklamuješ tak dlouho než dostaneš dobrý kus. Ve výsledku ušetříš. Ale pořád šroubuješ, přehazuješ, testuješ...... blbá práce. Je fakt, že jsem nedávno chytil i špatnou ASUSku, ale to byla 1 ze 100. Spíš bych myslel že jich bude špatných tak 5 ze 100. Jako to je u Intelu. U MSI je tohle číslo ­- podle mě ­- výrazně vyšší­(sub.cca35%­), jinak by byla MSI dražší než ASUS a INTEL :o­)

MSI se podle mě držší značky: Sice dost nižšší kvalita, VÝRAZNĚ nižší cena. ­(startuje na INTEL 6000,­- za supernovinku ­- ASUS 5000,­- a MSI na 4000,­-­)

Otázka je, jestli se nevyplatí kupovat solidní starší desky od ASUSu a nebo pro zaryté Inteláky kterým nevadí že pečou a jsou hlučné­(Northwoody se už nedělají ­- jen Prescoty­) tak rozhodně nějaká zlevněná Intelácká deska. ­- než největší pořádně neodladěné desky od MSI.

Osobně mám zkušenost, že deska je odladěná po tom co je tak cca 4­-5 měsíců na trhu. Nejlépe alespoň v revizi 1.1 a s BIOSEM ­(u ASUS­) stačí obvykle rev. 2 nebo 3.

Také jsem na svém PC neviděl modrou obrazovku tak rok ­- rok a půl.
Ale je to všechno o tom kdo jaký je a jak dobrou práci dělá.
Hromadu lidí tohle nezajímá a já si tak můžu udělat alespoň o každém obrázek.

Problém naší profese je v tom, že počítače staví dneska každý kdo má díru do prdele.
A né jen odborníci. Na druhou stranu se i z některých ťuntů stávají časem odborníci a ve výsledku je výrazně výce odborníků. Ale mezi tím je postavena hromada počítačů které padají. Protože stabilita není jen o desce­(to je tak 40%­), ale i o grafice ­(20%­) a pamětech ­(20%­). Zbytek jsou nějaké zběsilé komponenty jako síťovky Realtek které ­(v některých revizích­) prý po určitém množství přenesených dat začnou zahazovat packety a nebo úplně vytuhnou. HOWG to bylo o MSI jako té ,,skvělé­" značce základních desek.
Odpovědět0  0
John.Don | 8.12.200410:58
Ohledně toho Realteku:

http:­/­/www.abclinuxu.cz­/forum­/show­/66754

I když já v práci nemám s Realtekama jediný problém ­- ale mám úplně jiné revize.
A jeden router s těma síťovkama opravdu asi tuhne.

Našel bych toho víc na tu MSI.
Ale googla máte také tak se snažte.
Odpovědět0  0
John.Don | 8.12.200411:03
Tady je to krásně popsané.
Sice na ABITÍ desce ­- něco jako MSI, ale dá se to použít na cokoliv

https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-68674FF0A6F063C5C12569B400591606.html

Jen bych doplnil, pokud kupuju desku, tak se přesvědčím že žádný kondenzátor není ,,nařízlý­".
Může fungovat, ale čase ztrácí kapacitu a pak to tuhne ­- v horším případě shoří.
Odpovědět0  0
Jirim (1) | 9.12.200423:01
Ahoj, mam na dnesni dobu dost starou desku ABIT KT7 133 a stalo se mi po case, cca 3 roky ­(tesne po zaruce­), ze mi zacal pocitac vytuhovat, po asi denim testovani komponent jsem se zameril na desku a s hruzou si vsimnul nafouknutejch kondenzatoru ­(znacka Jenpan nebo tak nejak­). Myslim si, ze Abyit je dosk kvalitni a tohle bylo docela zklamani, navic, kdyz ta deska stala 6,5tis. Bylo mi ji lito, tak jsem asi mesic shanel po svete kondenzatory a pres kamose si to nechal opravit, deska slape cca rok stabilne dal. Co jsem tim chtel rict? Asi to, ze i znackova a pomerne draha deska jako je Abit, muze bejt sit.
Odpovědět0  0
1  2  
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.