reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K9A2 Platinum: základ nejen pro Phenomy

16.1.2008, Petr Popelka, recenze
MSI K9A2 Platinum: základ nejen pro Phenomy
Dnes se podíváme na základní desku společnosti MSI, která je hrdým zástupcem High-End platformy společnosti AMD, založené na novém čipsetu AMD 790FX se socketem AM2+. Recenzovaná deska umožňuje použití až 4 grafických karet s podporou CrossFireX, připojit je možno 8 SATA zařízení, samozřejmostí je potom Gigabitový ethernet, FireWire 400. 7.1 HD audio nebo celkem až 10 USB 2.0 portů. Cena této desky se pohybuje kolem 3 700,- korun včetně DPH.
Závěrem dnešní recenze nás ani dnes nečeká nic jiného, než shrnutí všech vlastností recenzované desky. Když to vezmeme hezky postupně - MSI K9A2 Platinum má perfektně navržené PCB, ke kterému bych výtky hledal jen velmi těžko. Drobným zklamáním pro mě byl pouze chladič MOSFETů, který zcela nelogicky nezakrývá (nechladí) všechny MOSFETy a také malá vzdálenost patice procesoru a paměťových slotů, která v určitých případech může způsobit problémy. Je také docela škoda absence druhého síťového rozhraní.

Zaměříme-li se na pozitiva, jejich výčet je poměrně dlouhý: 4 Sloty PCI Express x16 s podporou režimu CrossFireX, umožňující teoreticky použít i 4 grafické karty s dvouslotovým chladičem, dále systém chlazení a umístění NorthBridge za patici procesoru, který bude ve většině případů (obvyklá koncepce chlazení) lépe chlazen, než kdyby se nacházel vedle patice procesoru a nebo celkem 8 SATA portů (6 SATA + 2 eSATA), z nichž ke dvěma je možno připojit i některé SAS disky (řadič Promise T3). Za danou cenu deska v tomto ohledu nabízí opravdu hodně - High-End čipset se solidní výbavou.

Podíváme-li se na schopnosti přetaktování, zde si deska rovněž vedla dobře - maximální takt systémové sběrnice i pamětí je toho důkazem. Dostáváme se však ke kamenu úrazu a tím je BIOS. Leccos jsem desce ochotem prominout, neboť se jedná o novinku a BIOSy jsou u nových desek vždy trochu pozadu. Vzhledem k tomu, že tato deska spadá do High-Endu, mě docela zklamalo, že nemá žádnou ochranu BIOSu proti špatnému flashnutí a ani žádný integrovaný flashovací program. Když zavřu obě oči, jsem ochoten i tohle přehlédnout, ovšem psí kusy (a to doslova), které deska předvedla s hodnotami napětí pro procesor, se mi opravdu nelíbily a nemyslím si, že by se takovéto chyby měly objevovat, byť se jedná o teprve druhou uvolněnou verzi BIOSu. Za toto zjištění desku nemohu hodnotit jinak než negativně.



Jaký je tedy verditkt? Vyplatí se připlatit si cca 1 400,- korun za Gigabyte GA-MA790FX-DQ6? Pokud společnost MSI něco provede s nedostatky BIOSu této desky, bude dnes recenzovaná deska mým jednoznačným tipem s ohledem na poměr cena/výkon. Pokud vám nevadí absence druhého síťového rozhraní nebo například 12fázového napěťového měniče pro procesor, tato deska s cenou okolo 3 700,- nabízí opravdu hodně a může se stát ideálním základem herní High-End sestavy, využívající platformu AMD Spider.

Čipset AMD 790FX umí opravdu hodně a ke cti mu rozhodně slouží i nízké teploty, kterými se může pochlubit. Dnes recenzovaná deska potvrdila jeho kvality a pokud hledáte cenově výhodný základ pro nové Phenomy, MSI K9A2 Platinum vás může mile potěšit.


Výborně navržené PCB
Nedostatky a chyby BIOSu
4 Sloty PCI-E x16 - podpora CrossFireX
Pouze jedno síťové rozhraní
Velmi dobré přetaktování
Chlazení MOSFETů
Nízká cena
Ikona Odkaz na databázi
Nízké teploty čipové sady
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: 3 700,- CZK včetně DPH

Za zapůjčení základní desky MSI K9A2 Platinum děkujeme společnosti BGS LEVI Czech


---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Finally, lets sum up all the qualities of MSI K9A2 Platinum. Starting from the basics, this motherboard has very well designed PCB that is hard to criticise. The only problems from my point of view is the MOSFET cooler that doesn't cover all MOSFETs and also short dostance between the socket and memory slots. Another problem could be missing second Ethernet interface.

List of positive aspects is much longer: there are 4 PCI Express x16 slots supporting CrossfireX, so the user can use up to 4 graphics cards even with 2-slot cooling. Next, the cooling system and northbridge placement is well chosen, and the motherboard has therefore no problems with NB temperatures. I also liked 8 SATA ports (6 SATA + 2 eSATA), two of which support also SAS disks (Promise T3). So altogether, this motherboard offers for its price high-end chipset and rich equipment.

The tuning and overclocking possibilities were also good which is proved by the maximum frequency of the system bus and RAM modules. However, the sticking point is BIOS. I'm able to excuse many minor glitches, because K9A2 Platinum is a new piece of hardware, but I was very disappointed when I found, that it doesn't protect the BIOS against unsuccessful flashing procedure and it also has no integrated flashing programme. And there are also other problems with processor voltage that doesn't reflect user's settings and I definitely think that these problem really shouldn't appear. This is one major negative.

So, what is the verdict? The question is, whether it is appropriate to pay about 1400 CZK more for Gigabyte GA-MA790FX-DQ6. But if MSI will correct its BIOS, K9A2 Platinum will be my definite tip for a motheboard with good price/performance ratio. If you won't mind missing second Ethernet port and 12phase CPU powering, this motherboard offers for 3700 CZK good quality and may be an ideal basics for hi-end gaming machine with AMD Spider platform.

AMD 790FX chipset is powerful and also benefits from low temperatures. Its qualities were confirmed by K9A2 Platinum's results, so if you're looking for a good motherboard for your Phenom, this is one of the choices.
reklama