Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI M677X Crystal Collection .. arbiter elegantiarum?

19.1.2007, Josef Brož, recenze
MSI M677X Crystal Collection .. arbiter elegantiarum?
Společnost MSI rozšířila svou nabídku o nový exklusivní model MSI M677X Crystal Collection. Notebook MSI není jen zajímavou designovou hříčkou. Mimo křišťálů od šperkařství Swarovski nabízí i vyvážený výkon dvoujádrového Turionu a grafické karty GeForce Go 7600.
Pomineme-li výkonný hardware, zaujme MSI M677X především neobvyklým designem. Dominantním prvkem, respektive symbolem, který dal notebooku jméno, je kovový kroužek posázený křišťálovými krystaly. Podle reklamních materiálů jde o vybraný křišťál z produkce renomované šperkařské firmy Swarovski. Jen pro zajímavost a s trochou patriotismu – zakladatel společnosti – Daniel Swarovski byl rakouský brusič skla českého původu, který se narodil v druhé polovině 19. století v Jiřetíně pod Bukovou (Liberecký kraj).


MSI M677X Crystal Collection

V broušeném kovovém kroužku je zasazeno 120 krystalů. Přestože mě podobné „zkrášlující“ prvky příliš neoslovují, musím uznat, že výsledek je poměrně vkusný. Škoda, že výrobce nepoužil trochu ušlechtilejší materiály (slitiny hořčíku apod.), celkový dojem exklusivity by byl mnohem výraznější. Pro úplnost dodávám, že střed kroužku je sytě černý s modře podsvíceným logem společnosti MSI.


MSI M677X Crystal Collection

Reklamní kampaň Crystal Collection obsahuje pointu, která se odkazuje na „zašlou slávou Římské říše a třpyt alpských ledovců“. Osobně si nedovedu představit, jak tato kulturně-historická symbolika bude fungovat na zákazníky neznalé evropského kontextu.

http://live.msi.com.tw/marketing/crystal/



MSI M677X Crystal Collection

Upřímně řečeno návrháři MSI to s vytvářením dojmu exklusivity a luxusního vzhledu trochu přehnali. Lakovaný povrch displeje je velmi efektní a připomíná povrch piána. Specifikace dokonce hovoří o speciální UV vrstvě, která by měla displej chránit před poškrábáním. Obávám se však, že běžný provoz brzo zbaví lakovanou vrstvu jejího lesku. Péče o čistotu laku, neustálé zbavování mastných otisků prstů, apod. začne po několika týdnech značně unavovat.

MSI M677X Crystal Collection

Šířka notebooku je přibližně 36 cm, jeho hloubka 26, cm, výška přístroje se pohybuje od 2,7 do 3,3 cm podle sklonu základny. Displej s tělem notebooku spojují sloupky s železnými klouby. Přestože jde pouze o plast, spoje velmi dobře lícují a při namáhání nevržou. Pojistka pro otevření panelu se nachází na spodní straně základny nad integrovanou čtečkou karet.


Klávesnice a Touchpad



Základna přístroje je rozdělena na dvě časti. Zapuštěná klávesnice s bílými popisky je lemována tvrdým černým.plastem, v horní části je sevřena panelem s funkčními tlačítky a reproduktory. Klávesnice v podstatě odpovídá desktopovému rozložení kláves, včetně samostatného numerického bloku a neoddělených kurzorových šipek. Klávesy Insert a Delete, PgUp, PgDn jsou umístěny v jedné řadě nad numerickým blokem. Popisky kláves jsou vyvedeny v poměrně atypickém fontu, který uživateli z počátku trochu znesnadňuje orientaci na klávesnici.


Klávesnice

Modře podsvícený vypínač notebooku je umístěn na pravém horním okraji a tvoří spolu se čtyřmi funkčními tlačítky (mail, WiFi apod.) souvislou řadu. Zvláštní kapitolou je velký touchpad. Osobně mi jako levákovi nevadí, že je posunut do levé části dolního okraje, kámen úrazu je však v jeho provedení. Konkrétně v hrubosti povrchové úpravy, která brání v plynulém ovládání notebooku.


Touchpad

V pravém dolním rohu pod klávesnicí se nachází panel s kontrolkami, který zobrazuje stav a činnost počítače.


Kontrolky