reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Mega PC 180: již i pro Athlon XP

24.2.2004, Igor Viduna, recenze
MSI Mega PC 180: již i pro Athlon XP
Mega PC je sloučením klasické audio systému a osobního počítače v sestavě typu Barebone, jež nechává prostor pro vlastní nároky na výkon. Dnes vám přiblížíme model Mega 180 pro platformu AMD, který v čipové sadě nForce 2 integruje grafické jádro GeForce 4 MX.
Pohled na Mega PC

Na čelní straně PC nalezneme spoustu tlačítek a konektorů, které si zaslouží bližší popis. Asi nejdůležitější spínače nalezneme nalevo (shora): tlačítko HiFi přepíná či zapíná do režimu přehrávání rádia či přehrávání CD; "Shuttle controler" slouží především pro regulaci hlasitosti, ale také jako ovladač pro řadu funkcí jako je nastavení ekvalizéru apod.; dále je zde všem známý „Power“ pro uvedení PC do chodu, velmi těžko dostupný reset a tlačítko, které vyklápí kryt ukrývající konektory. Dále jsou zde tlačítka sloužící pro přehrávání CD či ladění stanic a také čtečka paměťových karet a samozřejmě barevně podsvícený displej apod.


Obr.02 - Čelní foto
Pro zvětšení klikněte myší

Po otevření spodního výklopného krytu ná ohromí řada užitečných portů: SPDIF-In (optické), MIC-In a vývod sluchátek, dále 2-krát FireWire (v obou možných velikostech) a 2-krát USB 2.0.


Obr.03 - Sezame otevři se...
Pro zvětšení klikněte myší

Optická mechanika se ukrývá pod horními dvířky s označením modelu, díky čemuž již tak moc nezáleží na její barvě, a vysouvá jedním z tlačítek pod displejem.


Obr.04 - Foto vysunuté DVD mechaniky
Pro zvětšení klikněte myší

Nyní se koukneme na zadní stranu, která také různými konektory jen hýří. Opět bude asi zbytečný podrobný popis všech konektorů, a proto zmíníme "jenom ty zajímavější" jako jsou dva vývody na monitor či S-Video TV-Out. Zajímavý je také integrovaný modem, který nebývá pravidlem ani u podobných řešení, či optické SPDIF-Out. Jinak černý port vpravo nahoře (resp. uprostřed), který vypadá jako koaxiální SPDIF-out či cinchový TV-Out, je určen pro anténu.


Obr.05 - Zadní strana
Pro zvětšení klikněte myší

Pokud vás ale zajímá podrobný popis přední a zadní strany, klikněte sem.


Pohled do nitra

Nyní se blíže koukneme na "vnitřnosti" tohoto "mrňouse". Již bylo řečeno, že základem je čipová sada nForce 2 IGP, která integruje grafické jádro GeForce 4 MX 420 (resp. 440-SE) o frekvenci 250MHz. Pokud by vás zajímali podrobnější informace, tak jsme o tomto IGP již poměrně podrobně psali zde. Paměťový řadič pak podporuje režim Dual-DDR 333, který doporučujeme vzhledem k výkonu grafického jádra využít! Z tohoto pohledu je škoda, že není možné zapojit paměti DDR400 :-(. Grafickému jádru pak můžete přiřadit 8 - 128 MB RAM - ideálních bude hodnota v rozmezí 32 - 64 MB.

Co se týče použitého southbridge čipu, tak je zde zapojena verze MCP2-T, která je vzhledem k cílovému využití této sestavy prakticky "jedinou správnou volbou", protože integruje technologii SoundStorm - tedy Dolby Digital. Dále pak FireWire apod., to již ale vzhledem ke konečnému zapojení všech konektorů není tak důležité... Chybí nam zde ale podpora Serial ATA disků!


Obr.06 - Ilustrační foto nForce 2 IGP

Netradičně je řešen i velmi masivní chladič CPU, který se nespokojil s klasickou sponou na patici. S deskou ho spájí celkem čtyři šrouby. Na měděném chladiči jsou hned dva větráčky, které díky "průduchům" ve stěně casu (viz. obr.02) přes chladič prohánějí chladný vzduch z vnějšku a nemusejí se tak spoléhat pouze na již ohřátý vzduch uvnitř PC. Jde o poměrně praktické řešení, které by jistě uchladilo i rychleší procesory, resp. může dovolit přetaktovat stávající Athlony XP. Pouze bychom si dokázali představit i tišší chod...


Obr.06 - Chladič CPU
Pro zvětšení klikněte myší

Nyní se ještě vrátíme k fotkám celého "barebonu", abyste si mohli udělat lepší obrázek, kam vlastně patří chladič procesoru nebo kde naleznete paměťové DIMM sloty apod.


Obr.07 - Pravá strana
Pro zvětšení klikněte myší

Netradičně je umístěn i AGP slot pro "externí" grafickou kartu, který není hned u kraje, ale až vedle jednoho PCI slotu. Zde jsou také dobře vidět dvě 3,5" pozice pro pevný disk či floppy, (pozici pro případnou mechaniku FDD však zabrala čtečka paměťových karet) a jedna 5,25" pozice pro optickou mechniku.

Pozn.: Samotná deska nicméně portem pro disketovou mechaniku disponuje.


Obr.08 - Levá stran
Pro zvětšení klikněte myší

Dálkové ovládání

K dálkovému vládání není prakticky co napsat. Funguje i z nepříznivých úhlů a umožňuje vám ovládat Mega PC v Hi-Fi režimu. Poněkud komplikované je uložení stanice do paměti. Tuto funkci jsem si musel vylistovat v manuálu, jinak je vše intuitivní a na první pohled jasné. Na fotce jej naleznete spolu s FM anténou.


Obr.09 - Foto dálkového ovládání
Pro zvětšení klikněte myší


Popis BIOSu

I když deska oficielně nepodporuje FSB 200 MHz (rsp. 400 DDR), je možné této frekvence se sestavou dosáhnout a osadit ji tak i procesorem Athlon XP 3200+. Problémem nebude pak ani frekvence pamětí, kterou je možno snížit na 333 MHz dle určených poměrů. Teoreticky byste pak mohli Mega PC osadit i pamětmi DDR400, což jsme samozřejmě zkusili (Kingmax a OCZ). Systém byl ale nestabilní a padal. A i když by se mohlo zdát, že je sestava pro přetaktování vhodná, chyběla nám zde např. možnost měnit napětí procesoru.
  • frekvence CPU: 100 - 200 MHz (1 MHz)
  • napětí CPU: není možno měnit
  • násobič: není možno měnit
  • frekvence RAM (FSB:RAM): 2:1, 5:3, 3:2, 4:3, 5:4, 6:5, 1:1, 5:6, 4:5, 3:4, 2:3, 3:5, 1:2
  • možnost fixního nastavení frekvence AGP: 66 - 120 MHz
  • napětí AGP: 1,5 – 1,7 V (0,1 V)
  • napětí pamětí: 2,5 V – 2,7 V (0,1 V)
  • verze BIOSu: 3.3
reklama